20. obljetnica VRO Oluja – Knin

Danas slavimo slobodu i zajedništvo

Posebnu je zahvalu svim sudionicima Oluje, poglavito onima koji su poginuli za domovinu, uputila u Kninu sa središnje svečanosti obilježavanja 20. obljetnice VRO Oluja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Istaknula je kako ovo nije samo proslava Oluje, nego skup zajedništva i ponosa. “Mi smo narod koji slavi pobjede, a ne poraze, mi smo narod koji zna cijeniti krvlju stečenu slobodu,” rekla je Predsjednica te istaknula: “Oluja je čista kao suza i jedan je od zaglavnih kamena moderne hrvatske države…”

Posebno svečano, dostojanstveno i s velikim emocijama u Kninu je ovog 5. kolovoza obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. U gradu na čijoj se Tvrđavi prije dvadeset godina ponosno zavijorio hrvatski barjak simbolično označivši pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske u dotad najopsežnijoj vojnoj operaciji poduzetoj za oslobađanje domovine, na jubilarnom su se prisjećanju na jedan od najznačajnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti okupili najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, pripadnici OSRH, kao i sudionici operacije te brojni hrvatski branitelji.
Odajući počast svim poginulim braniteljima u VRO Oluja, ispred spomenika Hrvatske pobjede “Oluja 95″ zajednički je vijenac položilo izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Josipom Lekom, izaslanstvo Vlade RH predvođeno predsjednikom Zoranom Milanovićem te izaslanstvo OSRH koje je predvodio zamjenik načenika GS OSRH general-pukovnik Dragutin Repinc i Ravnateljstva policije na čelu s glavnim ravnateljem policije Vladom Dominićem. Vijence je u poslijepodnevnim satima, nakon pregleda svečanog postroja ratnih zastava te prijavka koji joj je predao zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Mate Ostović, položila i počast poginulima odala i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović s izaslanstvom u kojem je bio i načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić te izaslanstvo članova obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja u VRO ”Oluja”, kojima su se pridružile udruge proizišle iz Domovinskog rata kao i izaslanstvo Šibensko-kninske županije i Grada Knina. Molitvu odrješenja za poginule branitelje predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Prolazak postroja ratnih zastava kninskim ulicama

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je tijekom svečanog obilježavanja otvorila muzej Oluja ’95 na Kninskoj tvrđavi. Središnji je događaj nastavljen na samom vrhu Kninske tvrđave gdje je uz pratnju crkvenih zvona kojima je simbolično najavljen trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom VRO Oluja, prelet dvaju borbenih aviona MiG-21 te intoniranje hrvatske himne, svečano podignuta državna zastava uz podsjećanje na operaciju te su pročitana imena 229 u njoj poginulih i nestalih pripadnika te umrlih od posljedica ranjavanja i zarobljavanja. U podizanju hrvatske zastave među ostalima su sudjelovali i pripadnici 7. gardijske brigade Jasmin Hadžić, Mario Bilać i Edvard Baltić koji su zastavu na Kninskoj tvrđavi podignuli i 1995. godine.
Na najvišem mjestu na Kninskoj tvrđavi predsjednica Grabar-Kitarović i sin pokojnog predsjednika Miroslav Tuđman otkrili su spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Otkrivanje spomenika pratilo je i ispaljivanje 20 počasnih plotuna i pjesma Stina pradidova u izvedbi Klape HRM-a “Sveti Juraj”, a Akrobatska grupa “Krila Oluje”, koja 5. kolovoza slavi i desetu godišnjicu osnutka, izvela je prigodan letački program.
Visoki državni i vojni uzvanici predvođeni svečanim postrojem OSRH, MUP-a i povijesnih postrojbi, uputili su se s Kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić služio misu za sve poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu.
Nakon mise, u prigodnom je obraćanju na Trgu Ante Starčevića predsjednica Grabar-Kitarović uputila posebnu zahvalu svim sudionicima Oluje, poglavito onima koji su poginuli za domovinu. Istaknula je kako ovo nije samo proslava Oluje, nego skup zajedništva i ponosa. “Mi smo narod koji slavi pobjede, a ne poraze, mi smo narod koji zna cijeniti krvlju stečenu slobodu,” rekla je Predsjednica te istaknula kako nikad ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska napadnuta, kao ni dopustiti da se agresor i žrtva izjednačavaju. “Oluja je čista kao suza i jedan je od zaglavnih kamena moderne hrvatske države,” istaknula je te napomenula kako je zahvaljujući Oluji, briljantno izvedenoj operaciji, danas Hrvatska članica i NATO-a i Europske unije.

Uputivši čestitke braniteljima, gradonačelnica Knina Josipa Rimac rekla je kako je ovo dan svih hrvatskih pobjeda te podsjetila na riječi prvog hrvatskog predsjednika izgovorene 1995. u Kninu koje nam trebaju biti poticaj i nadahnuće. U ime hrvatskih branitelja obratio se i Dražimir Jukić, čelnik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, poručivši: “Branili smo svoje i oslobađali svoju zemlju i opet bismo učinili isto.”
Svečano je obilježavanje jubilarne obljetnice tijekom dana upotpunjeno prigodnim programom Orkestra OSRH, predstavljanjem braniteljskih zadruga te nizom kulturno-umjetničkih događanja.


Muzej Oluja ’95
Muzej Oluja ’95 na Kninskoj tvrđavi svečano je otvorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuvši kako se narod koji ima svoju povijest ne može izbrisati s lica zemlje, kako su neki pokušali. Zahvalila je svima koji su pomogli u stvaranju Muzeja, dodavši kako daje realan, dokumentiran, stručno i znanstveno argumentiran pregled događaja koji su prethodili borbi za slobodu, sliku o Domovinskom ratu i samoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, kao i o međunarodnom kontekstu tog vremena. “Poštovani branitelji i potomci hrvatskih vitezova, Kninjanke i Kninjani, Hrvatice i Hrvati, svoju povijest pišemo sami. Ponosni na našu povijest i baštinu promičemo je i tumačimo na jedini ispravan način, čuvanjem uspomena na veliki događaj, upravo tako kako to možemo vidjeti u Kninskom muzeju,” poručila je Predsjednica i svečano proglasila muzej Oluja ’95 otvorenim.


Otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu
Na najvišem mjestu na Kninskoj tvrđavi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i sin pokojnog predsjednika Miroslav Tuđman otkrili su spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Spomenik će podsjećati na osobito dirljiv trenutak kad je predsjednik Tuđman 6. kolovoza 1995. na Tvrđavi poljubio hrvatsku trobojnicu okružen hrvatskim vojnicima i s ushićenjem rekao “Imamo Hrvatsku!”. Izrađen je od bronce, visok je 2,30 m i izraz je kninskog prkosa, ponosa, slobode, pobjede i slave te je spomen na dan koji je označio početak nove povijesti za hrvatski narod. U njegovu je postavljanju sudjelovala i Eskadrila transportnih helikoptera dopremivši ga na trenutačni položaj. Otkrivanje spomenika pratilo je i ispaljivanje 20 počasnih plotuna i pjesma Stina pradidova u izvedbi Klape HRM-a “Sveti Juraj”.


Jasmin Hadžić i Mario Bilać, pripadnici 7. gardijske brigade koji su 1995. podignuli zastavu na Kninskoj tvrđavi

Foto: Šibenski portal

Među četvoricom onih koji su prvi stigli i s vrha Kninske tvrđave skinuli srpsku i podignuli hrvatsku zastavu bili su i Jasmin Hadžić i Mario Bilać, pripadnici 7. gardijske brigade. Danas, na 20. obljetnicu Oluje, ponovno su bili među onima koji su svečano podignuli hrvatsku zastavu na jarbol. Prisjećaju se kako je tog 5. kolovoza 1995. kad su se popeli na Tvrđavu srpska zastava bila vezana, zaglavljena lancima i lokotima. Jasmin Hodžić prvi se popeo na jarbol i skinuo lokot… S nama je, kažu, bio i kolega Edvard Baltić. Emocije su duboke, ističu, danas nam je puno srce. “Ima li što veće od ovog danas?” pita Hadžić. Sjećaju se i kako su zbog brzine događanja nakon podizanja hrvatske zastave mislili samo na to kako se mora nastaviti dalje. Slažu se u jednom: bio je to kraj svega i početak nečeg puno ljepšeg. Već tad smo bili svjesni koliko je to bio povijesni trenutak, dodaju. Na Tvrđavi se ipak nisu zadržali jer, kažu, vuklo nas je srce dalje i priključili smo se svojoj satniji dalje u borbi…


Vesna Pintarić, Snimio Stjepan Brigljević