20. obljetnica VRO Oluja – Zagreb

Veličanstveni mimohod pokazao snagu i moć OSRH

Prolom oduševljenja, dva prsta u zraku, osmijeh, ali i emocije koji mnogi nisu mogli zadržati, vidjeli su se duž cijele trase prolaska miomohoda. Bio je to veličanstven događaj, jedinstven, a opet potpuno primjeren uvod u obilježavanje najveće hrvatske vojne pobjede u Domovinskom ratu, pobjede koja slavi hrvatske branitelje, hrvatsku slobodu i odaje zahvalnost svima koji su omogućili da je danas možemo tako dostojanstveno obilježiti…

Povodom obilježavanja dvadesete obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u Ulici grada Vukovara u Zagrebu održan je 4. kolovoza mimohod u kojem su bile gotovo tri tisuće sudionika.
Jedni do drugih bili su branitelji koji su prije 20 godina oslobodili Hrvatsku i mladi pripadnici OSRH, danas moderne vojske NATO-a. U svečanim postrojima – pješačkom, zrakoplovnom, motoriziranom, mehaniziranom i oklopnom – s opremom, borbenim i neborbenim vozilima u koloni dugoj gotovo pet kilometara dostojanstveno su čekali zapovijed za početak mimohoda.
Na središnjoj su pozornici u Ulici grada Vukovara bili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović koja je prethodno u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i načelnika GS OSRH generala zbora Drage Lovrića obišla i pozdravila svečane postroje, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministri, saborski zastupnici, drugi visoki civilni i vojni dužnosnici te izaslanstva brojnih nama partnerskih zemalja. Mimohod su na zagrebačkim ulicama pratili deseci tisuća građana koji su došli pozdraviti pobjedničku Hrvatsku vojsku stvaranu tijekom Domovinskog rata.
Dok je dvanaestogodišnja Mia Negovetić u pratnji Klape HRM-a “Sveti Juraj” izvodila državnu himnu, iznad pozornice zavijorila se hrvatska zastava koja je prije dvadeset godina podignuta na Kninskoj tvrđavi. Zastavu su na svečanost ponosno donijeli mladi kadeti OSRH.
Nakon što je riječima “Neka mimohod krene!” Predsjednica Republike izdala zapovijed za početak mimohoda, ispaljeni su počasni plotuni, a nebom iznad Zagreba preletjela su tri borbena aviona MiG-21.

Pješački postroj ponosno koračao zagrebačkim ulicama    Pogledajte fotogaleriju
Ulicom grada Vukovara od Držićeve do Savske svečani je mimohod otvorio postroj Zapovjedništva mimohoda u kojem su bili zapovjednik mimohoda kontraadmiral Robert Hranj te njegovi zamjenici general-bojnik Mladen Fuzul i general-bojnik Ivan Jurić.
Slijedio je postroj zastava Republike Hrvatske, Europske unije, NATO saveza, MORH-a, MUP-a RH, Glavnog stožera OSRH i drugih, a potom i postroj zastava postrojbi iz Domovinskog rata. Dok je Ulicom grada Vukovara prolazio postroj hrvatskih branitelja, šest je brdskih topova M1-4/50 76 mm ispalilo 20 plotuna simbolizirajući dvadeset godina od VRO Oluja. Našu su bogatu vojnu povijest predstavile povijesne postrojbe. Nakon njih krenule su sastavnice Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova te postroj vatrogasaca i pripadnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Prvi od pješačkih postroja bio je postroj kadeta, budućnost Hrvatske vojske, te postroj zastava partnerskih zemalja. Nakon njih ponosno su koračali redom Tigrovi, Gromovi, Kune, Pauci, Sokolovi, Pume, Vukovi, zatim pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te pješački postroj Vojne policije. Program je nastavljen preletom zračnih snaga i taktičkom vježbom pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga te HRZ-a i PZO-a.

Prelet zračnih snaga i taktička vježba Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Pogledajte fotogaleriju

Letački program, u kojem su osim zračnih snaga HRZ-a i PZO-a sudjelovale i zračne snage MUP-a, otvorila su, leteći u bliskoj formaciji, tri helikoptera Bell 206B Jet Ranger III, nakon čega su uslijedili i preleti školskih aviona Zlin 242 L, helikoptera Mi-171Sh, protupožarnih aviona Air Tractor AT-802 i Canadair CL-415. Zračne snage MUP-a predstavile su se trima helikopterima iz sastava Zrakoplovne jedinice Zapovjedništva Specijalne policije.
U programu je sudjelovala i Akrobatska grupa “Krila Oluje” koja 5. kolovoza slavi jubilarnu desetu obljetnicu uspješnog djelovanja. Njezini članovi lete na avionima Pilatus PC9M, a ovom su prigodom izveli samo manji dio zahtjevnog programa koji nikog od gledatelja nije ostavio ravnodušnim. Nakon efektnog završnog razlaza ispraćeni su burnim pljeskom.
U završnom je dijelu letačkog programa održana združena taktička vježba pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i posada helikoptera Mi-8 MTV-1 HRZ-a i PZO-a. Pripadnici ZSS-a demonstrirali su tehniku spuštanja niz konop koja se koristi za spuštanje sa zgrade, iz helikoptera, sa stijena, a na mimohodu su je iskoristili za spuštanje sa zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice. U drugom su dijelu vježbe pripadnici ZSS-a s pripadnicima HRZ-a i PZO-a prikazali izvlačenje ljudstva tehnikom “grozd” koja se, među ostalim, koristi i u akcijama traganja i spašavanja kojima se spašavaju ljudski životi.

Eksplozija oduševljenja tijekom prolaska motorizirano-mehanizirano-oklopnog postroja Pogledajte fotogaleriju

Svi koji su pratili mimohod s velikim su nestrpljenjem očekivali da gradskim ulicama prođe motorizirano-mehanizirano-oklopni postroj Oružanih snaga Republike Hrvatske. Specifična buka koju stvaraju oklopna vozila i gusjenice koje se kotrljaju preko tvrdog asfalta dodatno su naglasile snagu i moć Hrvatske vojske.
Višenamjenska oklopna vozila Patria, motorna vozila HMMWV, borbena oklopna vozila POLO M-83, borbena vozila M-ATV, mobilni obalni lanseri, teretna motorna vozila Iveco Eurocargo ML 140E2 4W, terensko vozilo s robotom za razminiranje tEODor, oklopna vozila MRAP, tenkovi M84 bili su samo dio tehnike motorizirano-mehanizirano-oklopnih postroja. Posebno su zanimanje privukle dvije samohodne haubice PzH 2000 155 mm, najnovije tehničko sredstvo u OSRH, koje su bile vrhunac oklopnog postroja.
Prvi u nizu motorizirano-mehanizirano-oklopnih postroja bio je postroj Zapovjedništva specijalnih snaga, nakon kojeg su slijedili postroji Gardijske motorizirane brigade, Vojne policije, vojnoobavještajni postroj, postroj protuzračne obrane te nuklearno-biološko-kemijske obrane.
Bio je tu i inženjerijski, logistički i postroj veze, postroj topništva te oklopno-mehanizirani postroj Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Dok je zagrebačkim ulicama prolazio postroj Hrvatske ratne mornarice, na videozidu se mogao vidjeti plovni postroj HRM-a koji je iz Bračkog kanala uputio mornarički pozdrav.
U tom je dijelu mimohoda sudjelovao sa svojom tehnikom i postroj MUP-a te postroj vatrogasnih motoriziranih snaga i motoriziranih snaga DUZS-a.
Ovjekovječiti fotoaparatima i mobilnim uređajima jedinstvenu priliku da na gradskim ulicama vide tako brojnu borbenu i neborbenu tehniku bio je poseban izazov za brojne gledatelje.
Vojni dio mimohoda završio je preletom šest aviona MiG-21 što je ionako svečanu i vrlo emotivnu atmosferu podignulo na još višu razinu.
Prolom oduševljenja, dva prsta u zraku, osmijeh, ali i emocije koje mnogi nisu mogli zadržati, vidjeli su se duž cijele trase prolaska miomohoda. Bio je to veličanstven događaj, jedinstven, a opet potpuno primjeren uvod u obilježavanje najveće hrvatske vojne pobjede u Domovinskom ratu, pobjede koja slavi hrvatske branitelje, hrvatsku slobodu i odaje zahvalnost svima koji su omogućili da je danas možemo tako dostojanstveno obilježiti.


Mimohod dostojanstva kojim smo pokazali da cijenimo i volimo svoje

Nakon svečanog vojnog mimohoda, na primanju na Katarininu trgu slijedilo je obraćanje predsjednika Vlade Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke te predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar-Kitarović.
“Sloboda je najveće blago i nikom ne trebamo dokazivati koliko je Oluja bila opravdana i neizbježna,” rekao je premijer Milanović te dodao kako je Hrvatska imala sva prava ne biti više živi štit onima koji su rušili gradove i palili sela. “Hrvatska danas ne slavi rat. Danas slavi slobodu i mir,” istaknuo je. Zahvalio je hrvatskim braniteljima te rekao da je slobodna i demokratska Hrvatska najbolji spomenik poginulim braniteljima. Zahvalio je i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Istaknuo je da je 20 godina poslije Oluje Hrvatska postigla glavne ciljeve, članstvo u EU-u i NATO-u. Zaključio je kako 20. obljetnicu Oluje naša domovina dočekuje oslobođena tereta tuđih optužbi.
Govoreći o Oluji, jednom od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti, predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo je da je ona zaustavila rat i agresiju na Republiku Hrvatsku: “Pobijedili su odlučnost, ustrajnost i hrabrost, a odlučujuće za pobjedu bilo je jedinstvo hrvatskih građana.” Za branitelje je rekao da su ponos Hrvatske te da smo nakon Domovinskog rata, koji je bio pravedan, svima pružili ruku mira i prijateljstva. “Hrvatska želi graditi mostove suradnje i stabilnosti,” istaknuo je. Zaključio je kako je održani mimohod pokazatelj snage i odlučnosti Hrvatske vojske da slobodu i demokratske vrijednosti izborene u Domovinskom ratu očuva od svakog pokušaja napada za buduća pokoljenja.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svojem se obraćanju prisjetila svečanog postrojavanja ZNG-a u Kranjčevićevoj i mimohoda koji je u Zagrebu održan 1995. te koliko je Hrvatska otad napredovala i izrasla u respektabilnu državu koja danas na globalnoj razini radi na međunarodnom miru, stabilnosti i sigurnosti. Istaknula je kako smo zahvaljujući zajedništvu postigli pobjedu u Oluji te zahvalila prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu koji je, rekla je, imao snage, hrabrosti i mudrosti povesti nas u tu bitku koju mnogi tad nisu odobravali. “Današnji mimohod bio je mimohod mira, a ne rata, budućnosti, a ne prošlosti, mimohod dostojanstva kojim smo pokazali da cijenimo i volimo svoje, ali i poštujemo tuđe,” rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Zahvalila je Provedbenom stožeru mimohoda koji je, prema njezinim riječima, bio organiziran na svjetskoj razini. Istaknula je kako je ponosna na pripadnike OSRH te zahvalila svim hrvatskim vojnicima koji sudjelujući u međunarodnim operacijama rade na očuvanju mira u svijetu.


Sjećanje na prošlost, pogled u budućnost

Mimohod su na zagrebačkim ulicama pratile tisuće građana koji nisu krili emocije prisjećajući se slavne Oluje i velike pobjede, ali ni zadovoljstvo i ponos zbog impresivne Hrvatske vojske kakvu danas imamo.

Evo što su nam izjavili neki od gledatelja koji su na ulicama uživo pratili mimohod.


Izložba Hrvatski ratni plakat u Domovinskom ratu u Galeriji MORH-a
U sklopu obilježavanja 20. obljetnice VRO Oluja, u Galeriji “Zvonimir” otvorena je 3. kolovoza izložba Hrvatski ratni plakat u Domovinskom ratu. Otvaranju je nazočio ministar obrane RH Ante Kotromanović i načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić.
Izloženo je više od 40 originalnih plakata iz Domovinskog rata koji prikazuju ratna stradanja i stanje kulturne baštine od 1991. do 1995. godine. Autor postava izložbe je Marijo Reljanović, djelatnik Odjela vojnog muzeja i izložbenih djelatnosti iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.


Leida Parlov
Foto: Tomislav Brandt, Josip Kopi, Stjepan Brigljević