Snaga i moć OSRH – motorizirano-mehanizirano-oklopni postroj

Svi koji su pratili vojni mimohod s velikim su nestrpljenjem očekivali da gradskim ulicama prođe motorizirano-mehanizirano-oklopni postroj Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Specifična buka koju stvaraju oklopna vozila i gusjenice koje se kotrljaju preko tvrdog asfalta još su dodatno naglasili snagu i moć Hrvatske vojske.
Višenamjenska oklopna vozila Patrije, motorna vozila HMMWV, borbena oklopna vozila POLO M-83, borbena vozila M-ATV, mobilni obalni lanseri, teretna motorna vozila Iveco Eurocargo ML 140E2 4W, terensko vozilo s robotom za razminiranje tEODor, oklopna vozila MRAP, tenkovi M84 i dvije samohodne haubice PzH 2000 155 mm, najnovije tehničko sredstvo u Oružanim snagama bili su samo dio tehnike motorizirano-mehanizirano-oklopnih postroja. Prvi u nizu bio je postroj Zapovjedništva specijalnih snaga, nakon kojeg su slijedili postroji Gardijske motorizirane brigade, Vojne policije,Vojnoobavještajni postroj, postroj protuzračne obrane te nuklearno-biološko-kemijske obrane.
Bio je tu i inženjerijski, logistički  i postroj veze, postroj topništva te oklopno-mehanizirani postroj Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Dok je zagrebačkim ulicama prolazio postroj Hrvatske ratne mornarice, na videozidu se mogao vidjeti plovni postroj HRM-a koji je bio u Bračkom kanalu.
U ovom dijelu mimohoda sudjelovao je sa svojom tehnikom i postroj MUP-a te postroj vatrogasnih motoriziranih snaga i motoriziranih snaga DUZS-a. 
Ovjekovječiti fotoaparatima i mobilnim uređajima ovu jedinstvenu priliku da na gradskim ulicama vide tako brojnu borbenu i neborbenu tehniku bio je poseban izazov brojnim gledateljima. 
Vojni dio mimohoda završio je preletom šest MiG-ova 21 što je ionako svečanu i vrlo emotivnu atmosferu podignulo na još višu razinu.

Foto: Josip Kopi i Tomislav Brandt