Čestitke povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice VRO “Oluja”

 

Poštovani djelatnici Ministarstva obrane, poštovani pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, dragi branitelji,

 S ponosom i zadovoljstvom čestitam Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Ovih dana prisjećamo se veličanstvene vojno-redarstvene oslobodilačke operacije Oluja, koja je omogućila ispunjenje višestoljetnog hrvatskog sna, ostvarenje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode. Ponosni na zajedništvo koje nas je nosilo u tim prijelomnim trenucima novije hrvatske povijesti, prisjećamo se svih onih koji su svojom žrtvom, svojim djelima pokazali kako se brani i voli Domovina. Njihova hrabrost i odlučnost temelji su na kojima su izrasle moderne Oružane snage RH. Danas, imamo vojnike  koji su prepoznati i cijenjeni u zemlji, ali i u misijama i operacijama diljem svijeta, kao pouzdani i profesionalni partneri i saveznici, a Oružane snage RH svrstale su se uz bok oružanim snagama drugih zemalja članica NATO-a i Europske unije. Zahvaljujem svima onima koji su i nakon pobjede u Domovinskom ratu, svoje napore usmjerili na izgradnju mirnodopskih Oružanih snaga, na usvajanje novih znanja i dosizanje zahtjevnih standarda, kako bismo i danas, usmjereni prema novim ciljevima uspješno odgovarali na sve izazove. Stoga vam svima upućujem iskrene čestitke i želim puno uspjeha u vašem radu. O našem uspjehu ovisi i snaga sustava, koji je temelj sigurnosti drage nam Republike Hrvatske.

Ministar obrane 

Josip Buljević


Poštovani pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske,

čestitam vam

DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI, DAN HRVATSKIH BRANITELJA I 21. OBLJETNICU VRO OLUJA.

U svitanje 4. kolovoza 1995. Hrvatska vojska i postrojbe Specijalne policije MUP-a krenule su u oslobađanje okupiranih hrvatskih područja. U samo 84 sata vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 000 hrvatskih vojnika i oslobođeno više od 10 000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja, Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve.  Od 5. kolovoza 1995. godine na kninskoj tvrđavi vijori hrvatska zastava, a mi se prisjećamo Oluje, Domovinskog rata i borbe hrvatskih građana za neovisnost, slobodu i prava na sigurnu budućnost. Naša Domovina s ponosom slavi dvadeset i jednu godinu pobjede!  Oslobodilačka operacija Oluja ostat će upisana na stranicama hrvatske povijesti kao trajan simbol pobjede i ponosa, a žrtva hrvatskih branitelja vječan primjer kako se brani Domovina. Zbog toga s ponosom čuvamo uspomenu na sve hrvatske branitelje, invalide Domovinskog rata i članove obitelji poginulih i preminulih branitelja čija je žrtva duboko utkana u temelje naših oružanih snaga i hrvatske državnosti! Hrvatski branitelji uzor su svim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske jer su na tim temeljima izgrađene današnje Oružane snage koje na najbolji način spajaju našu slavnu vojnu tradiciju sa znanjem i sposobnostima koje donose mladi naraštaji. Izvršavajući svakodnevne zadaće, na vojnim vježbama ili u operacijama i misijama potpore miru diljem svijeta, pripadnici hrvatskih Oružanih snaga s poštovanjem i posebnom zahvalnošću prisjećaju se svih onih koji su dio sebe utkali u slobodu i samostalnost naše Domovine, kao i svih onih koji su svoje živote i zdravlje darovali za Hrvatsku i boljitak njezinih građana. Od povijesnog stvaranja i obrane hrvatske države i njezinih Oružanih snaga, naši ljudi svojim znanjem i sposobnostima te spremnošću na odricanje i žrtvu iskazuju predanost zadaći, postrojbi i Domovini.  Osposobljeni i obučeni za tradicionalne zadaće jednako predano doprinose zadaćama pomoći društvu i građanima u slučajevima nesreća i kriza. Pripadnici Oružanih snaga svakodnevno pokazuju i dokazuju da smo stvorili suvremene, profesionalne, organizirane i cijenjene vojne snage.

Obilježavajući i proslavljajući sve zajedničke uspjehe, svim pripadnicima Oružanih snaga RH u domovini i u misijama i operacijama potpore miru diljem svijeta upućujem iskrene čestitke te vama i vašim obiteljima želim obilje zdravlja, zadovoljstva i svako dobro.  

NAČELNIK GS OS RH 

general zbora 

dr. sc. Mirko Šundov