26 ponosnih godina OSRH

“Danas je vojska srce i duša Hrvatske, kamen temeljac i neuništiva stijena na kojoj stoji naša država. Cijelo vrijeme služi nam na čast i ponos. Vojska je bila i ključna sila koja je vukla Hrvatsku prema članstvu u NATO-u. Zbog toga možemo spokojno gledati u našu budućnost,” rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana OSRH i Dana Hrvatske kopnene vojske održana je 29. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Nazočili su joj predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici Sabora, Vlade, MORH-a i drugih državnih institucija, bivši ministri obrane, djelatni i umirovljeni zapovjednici, vojnici, dočasnici i časnici OSRH, obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, članovi Diplomatskog i Vojnodiplomatskog zbora.
Čestitajući svim pripadnicima OSRH njihov dan te uputivši posebne pohvale nagrađenim i promaknutim pripadnicima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je ustrojavanje OSRH jedan od ključnih događaja u povijesti mlade hrvatske države. “Danas je vojska srce i duša Hrvatske, kamen temeljac i neuništiva stijena na kojoj stoji naša država. Cijelo vrijeme služi nam na čast i ponos. Vojska je bila i ključna sila koja je vukla Hrvatsku prema članstvu u NATO-u. Zbog toga možemo spokojno gledati u našu budućnost,” zaključila je Predsjednica te dodala da zbog novih sigurnosnih prijetnji Oružane snage RH moraju težiti prilagodbi postojećih i razvoju novih sposobnosti, a zajednička je zadaća svih odgovornih i dalje izgrađivati OSRH.
Predsjednik Hrvatskog sabora govorio je o prvom postrojavanju ZNG-a u Kranjčevićevoj i citirao riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana o potrebi da Hrvatska ima svoju oružanu silu. “Moramo čuvati spomen na sve branitelje i domoljube koji su iznijeli najveći teret Domovinskog rata, kad je obranjena neovisna i demokratska Hrvatska,” istaknuo je Gordan Jandroković te dodao da su Oružane snage RH stvorene u ratu, a razvijene i izgrađene u miru. Nadalje, u svojim zadaćama više ne mogu biti same, stoga je opravdano njihovo sudjelovanje u mirovnim misijama i operacijama, koje Sabor potvrđuje dvotrećinskom većinom. “One osobine koje su krasile hrvatske branitelje, a to su hrabrost, požrtvovnost, znanje, vještine i spremnost na pomoć, krase i današnje pripadnike OSRH,” rekao je predsjednik Sabora.
Predsjednik Vlade rekao je da je uz Hrvatsku vojsku i danas cijeli hrvatski narod, što je bilo jasno vidljivo u proteklih nekoliko dana obilježavanja Dana OSRH. Pokazana ljubav, povjerenje i poštovanje daju nam vjeru u budućnost, ali i zadaću da Oružane snage RH imaju osigurano sve ono što im je potrebno, rekao je premijer Plenković te podsjetio na rast zadnjeg obrambenog proračuna. Vezano uz borbenu komponentu ratnog zrakoplovstva, istaknuo je vjerovanje da će se nedvojbeno temeljito, stručno, kvalitetno i detaljno naći način da se te sposobnosti dugoročno osiguraju. Što se tiče ključnih strateških dokumenata koji su u izradi, zakona o domovinskoj sigurnosti i strategije nacionalne sigurnosti, predsjednik Vlade rekao je da će oni osigurati pravni i strateški okvir za sve aktivnosti koje se u Hrvatskoj danas poduzimaju s obzirom na sigurnosne ugroze koje više nisu jednake onima od prije petnaestak godina.
“Ponosna, pobjednička Hrvatska vojska nastala je na snažnim temeljima, s nasljeđem koje obvezuje,” istaknuo je ministar Krstičević te izrazio zadovoljstvo što su danas tu nasljednici onih najboljih – mladi, čvrsti i odlučni vojnici i vojnikinje, koji su spremni odgovoriti na sve izazove. “Vjerujte mi, s takvim ljudima naše Oružane snage imaju sjajnu budućnost,” rekao je ministar te dodao da su Oružane snage RH i danas jamac sigurnosti, suvereniteta, opstojnosti države i naroda. “Sustav sigurnosti koji razvijamo jamčit će svim našim građanima da Republika Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost,” rekao je potpredsjednik Vlade, uz zaključak da su u potpori te sigurnosti iznimno bitni aktualni projekti izrade strateških dokumenata, povratka vojske u hrvatske gradove, opremanja i modernizacije OSRH, baš kao i zaštita hrvatskog zračnog prostora vlastitim sposobnostima, koje se Hrvatska ne smije odreći.
Načelnik GS OSRH podsjetio je na ratne godine obilježene agresijom na Hrvatsku te na ustrojavanje Zbora narodne garde koji je postao jezgra Hrvatske vojske koja je obranila i oslobodila zemlju. Vojska je s preustrojem postala manje brojna, ali efikasna i profesionalna organizacija koja se uspješno integrirala u NATO i EU. Danas Oružane snage RH uspješno provode obuku i vježbe, zadaće u zemlji i inozemstvu, a u budućnosti će biti još bolje organizirane, opremljene i uvježbane. U Hrvatskoj su na raspolaganju civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih i drugih nepogoda, a pomažu i u drugim zemljama. Pripadnici OSRH najveća su vrijednost sustava pa je vrlo bitno i u budućnosti ulagati u njihovo znanje, osposobljenost i vještine, zaključio je general zbora Mirko Šundov.
U sklopu svečanosti pročitane su odluke te uručena promaknuća i poticajne mjere pripadnicima OSRH. Brigadni general Miroslav Kovač promaknut je u čin general-bojnika, brigadir Senad Fejzić, brigadir Tihomir Kundid i brigadir Perica Turalija u čin brigadnog generala, a kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli u čin komodora. Nagrade su uručene najuspješnijim sudionicima natjecanja za najspremniju pripadnicu i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske Prvi za Hrvatsku 2017. U ženskoj kategoriji titulu je osvojila poručnica Monika Martina Sipina-Halper, pripadnica Gardijske mehanizirane brigade, a u muškoj skupnik Ivo Bašić, pripadnik Vojnoobavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade.
Na svečanosti je prikazan kratki video o povijesnom putu, razvoju i današnjim sposobnostima Oružanih snaga RH, nastao povodom obilježavanja njihove 26. obljetnice, a u glazbenom dijelu nastupili su Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH, Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice, Zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Radojka Šverko i Miroslav Škoro.

Domagoj Vlahović, Foto Josip Kopi


Poštovane pripadnice i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske,
poštovane djelatnice i djelatnici Ministarstva obrane,
poštovani branitelji,
s osobitim ponosom čestitam vam dvadeset i šestu obljetnicu utemeljenja pobjedničke Hrvatske vojske.
Od prvog povijesnog postrojavanja pred prvim predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom, srčana, domoljubna, odlučna hrvatska mladost branila je svaki pedalj domovine, pružala nadu i budila vjeru u slobodu, koju smo tako dugo sanjali.
Vojska branitelja izrasla je u kratkom vremenu u pobjedničku silu sposobnu osloboditi Hrvatsku. Nosila nas je snaga i duh zajedništva. Hrvatska vojska časno je ispunila sve svoje zadaće. S tugom i ponosom sjećamo se naših prijatelja čija je žrtva utkana u naše pobjede.
I danas ulažete napore kako bi vojska pobjednika ispunila sve zadaće i gradila sposobnosti koje su potrebne u današnjem vremenu, sposobnosti koje će jamčiti sigurnost i mir svakom našem građaninu.
Budite ponosni na svoju prošlost, na Domovinski rat, ali fokusirani na budućnost, na dobrobit domovine Hrvatske.
Čestitam vam ovaj veliki dan!

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane
Damir Krstičević


Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman

28. svibnja 1991. na povijesnom postrojavanju Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb

“(…) Od kad je svijeta i vijeka svaka država morala je imati svoju oružanu silu. Oružana sila je jedan od bitnih čimbenika za osiguranje suvereniteta, identiteta, opstojnosti države i naroda…”