Prigodni program na zagrebačkim ulicama i trgovima

U okviru programa obilježavanja Dana OSRH, Dana HKoV-a te 26. obljetnice ustrojavanja OSRH održan je 27. svibnja na ulicama i trgovima u središtu Zagreba prigodni program.

Središnje događanje bila je ceremonija Velike smjene straže koju su pripadnici Počasno-zaštitne bojne OSRH izveli na Trgu sv. Marka pred velikim brojem okupljenih građana, gostiju te u nazočnosti izaslanice Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OSRH Natalije Hmeline, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova te drugih visokih vojnih i civilnih uzvanika.
Predsjednik Vlade RH tom je prigodom čestitao ministru obrane i načelniku GS OSRH na revitaliziranju Velike smjene straže. “Ovo sigurno pridonosi tradiciji Hrvatske vojske među našim narodom, ali također je riječ i o vrijednoj turističkoj atrakciji koja će sigurno, tijekom šest mjeseci koliko se bude izvodila, u Zagreb privući velik broj turista,” rekao je Andrej Plenković.
Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je zadovoljstvo zbog obnavljanja ceremonije koja je, kako je rekao, istodobno turistička atrakcija, ali i promocija vojnog poziva naših Oružanih snaga. “Zadovoljstvo mi je što smo vratili ceremoniju Velike smjene straže koju su izveli pripadnici Počasno-zaštitne bojne, ovdje na Markovu trgu, gdje je održana i prvi put prije 26 godina. Ponosan sam na naše pripadnike koji danas i na ovaj način nastavljaju tradiciju pobjedničke Hrvatske vojske,” zaključio je ministar.
Čestitke pripadnicima Počasno-zaštitne bojne uputio je na kraju Velike smjene straže i načelnik Glavnog stožera OSRH. “Iskreno čestitam pripadnicima Počasno-zaštitne bojne koji su ovu ceremoniju izveli besprijekorno vojnički i profesionalno,” rekao je general zbora Mirko Šundov.
Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul istaknuo je kako je osobito ponosan što se ponovnim uvođenjem povijesne ceremonije vraćamo tradiciji. Izrazio je zadovoljstvo pripadnicima Počasno-zaštitne bojne koji je izvode te naglasio kako je riječ o najelitnijim i posebno izabranim pripadnicima OSRH, s posebno određenim karakteristikama, koji su morali proći zahtjevne treninge i psihofizičke pripreme kako bi bili dio postrojbe koja izvršava specifične zadaće.
Uz Veliku smjenu straže, u svečanom programu obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovao je i Orkestar OSRH koji je na zagrebačkom Zrinjevcu, a zatim i na Trgu Petra Preradovića izveo niz glazbenih točaka iz svojeg repertoara, a iz opusa Johna Philipa Souse, Dmitrija Šostakoviča i Krešimira Baranovića. Na Trgu bana Josipa Jelačića hodni sastav Orkestra Oružanih snaga RH u koreografskom nastupu izveo je Završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, te skladbe Zagreb, Zagreb, Moja domovina i Mi smo garda hrvatska.
Orkestar Oružanih snaga RH reprezentativni je orkestar Republike Hrvatske osnovan 1991., koji u aktualnom sastavu djeluje od 2008. godine. Sastoji se od Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH, u čijem je sklopu i Jazz orkestar OSRH, sa sjedištem u Zagrebu, te Orkestra Hrvatske ratne mornarice i Klape “Sv. Juraj” HRM-a sa sjedištem u Splitu.
Pred velikim brojem gledatelja održana je na Trgu bana Josipa Jelačića vojno-akrobatska vježba kojom su pripadnici Počasno-zaštitne bojne prikazali niz ceremonijalnih radnji koje su kombinacija počasnih i vježbovnih postupaka. U dinamičnom i atraktivnom predstavljanju prikazane su vojničke radnje i postupci, demonstrirana psihofizička spremnost, vojnički izgled i držanje te ujednačenost u postupcima pripadnika Oružanih snaga RH.
Vojno-akrobatska vježba za 2017. godinu sastoji se od osam povezanih cjelina, a prvi je put prikazana 2006. na Međunarodnoj smotri počasnih postrojbi u mađarskom gradu Miskolcu. Izvode je pripadnici Počasne satnije koji su psihofizički iznimno pripremljeni, imaju visok stupanj koordinacije pokreta, brzinu, snagu i osjećaj za ritam. Visoki su od 183 do 187 cm i uzornog su vojničkog izgleda i držanja. Zapovjednik vojno-akrobatske skupine izdaje zapovjedi glasom i dogovorenim signalima sabljom. Postupci se provode na dva načina, ujednačeno ili periodičnim slijedom. Osim vizualnog, vježba pruža i akustični doživljaj koji se postiže ujednačenim udarcima rukom po naoružanju ili naoružanjem o podlogu.

Lada Puljizević, Tomislav Brandt, Josip Kopi