Skupnik Ivo Bašić najspremniji pripadnik OSRH

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH Prvi za Hrvatsku 2017 dobilo je 19. svibnja na Kninskoj tvrđavi svojeg pobjednika. Pobjednički pehar podignuo je skupnik Ivo Bašić, pripadnik Vojnoobavještajne satnije GMBR-a, koji je zahtjevnu stazu prešao za 351 minutu i 30 sekundi. Drugi je na cilj stigao razvodnik Marino Protrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga, koji je stazu prešao za 368 minuta, dok je treći, s 384 minute, bio vojnik Nikola Polić, pripadnik bojne Pauci GMBR-a…

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH Prvi za Hrvatsku 2017 dobilo je 19. svibnja svojeg pobjednika. Pobjednički pehar podignuo je skupnik Ivo Bašić, koji je u utrci nosio redni broj 60, pripadnik Vojnoobavještajne satnije GMBR-a koji je zahtjevnu stazu prešao za 351 minutu i 30 sekundi. Drugi je na cilj stigao razvodnik Marino Protrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga, koji je stazu prešao za 368 minuta, dok je treći, s 384 minute, bio vojnik Nikola Polić, pripadnik bojne Pauci GMBR-a.
Završnici natjecanja na Kninskoj tvrđavi i proglašenju pobjednika nazočili su izaslanica Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Maja Čavlović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Tihomir Kundid, gradonačelnik Knina Nikola Blažević, predstavnici županije te brojni visoki vojni i civilni dužnosnici i gosti.
Izaslanica Predsjednice Republike Maja Čavlović čestitala je pobjednicima na izvrsnim rezultatima i hrabroj borbi. “Pobjednici su se dokazali kao prvi među jednakima, a svi drugi sudionici potvrdili su zavidnu razinu uvježbanosti i spremnosti svih postrojbi Oružanih snaga iz kojih dolaze,” rekla je izaslanica Predsjednice, prenoseći njezine pohvale generalu zbora Mirku Šundovu, general-pukovniku Mati Ostoviću i brigadiru Tihomiru Kundidu za uspješnu organizaciju natjecanja.

Čestitajući pobjedniku i najboljim natjecateljima, izaslanik ministra obrane Tomislav Ivić rekao je kako natjecanje Prvi za Hrvatsku za nas znači sam vrh pripremljenosti, vrh sposobnosti, vrh uspjeha i pobjede pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Prisjetio se i hrvatskih branitelja koji su svojom hrabrošću, zalaganjem i požrtvovnošću činili nemoguće, pomicali granice i zavrijedili trajno sjećanje. “I danas se prisjećamo svih naših prijatelja koji su u pravednom Domovinskom ratu bili oni koji su pomicali granice, koji su pravili korake naprijed, koji su omogućavali naše korake prema slobodi, prema pobjedi. Pozdravljam što je u vašim uspjesima, u vašim današnjim rezultatima onaj naš pobjednički hrvatski duh, onaj duh zajedništva, onaj duh koji je omogućio, koji je bio temelj naših pobjeda u Domovinskom ratu. Čestitam pobjedniku na današnjim postignućima. Ona su vrijedna poštovanja, ona su vrijedna divljenja. U vašem uspjehu tragovi su, duh je naših prijatelja, naših branitelja, budite ponosni na to,” zaključio je Tomislav Ivić.
Pozdravljajući sudionike iz dvanaest partnerskih i savezničkih zemalja te predstavnike MUP-a RH, načelnik Glavnog stožera OSRH sa zadovoljstvom je naglasio kako je natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH Prvi za Hrvatsku 2017 proteklo u skladu s pravilima, u prijateljskom i sportskom ozračju, što je odraz sportske kulture svih pripadnika Oružanih snaga. General Šundov osvrnuo se također na uspješne domaćine i organizatore natjecanja te već tradicionalno dobru suradnju OSRH i civilne zajednice: “Posebno želim pohvaliti domaćina natjecanja, Gardijsku mehaniziranu brigadu, na iznimnom angažmanu oko pripreme ovog vježbališta za potrebe natjecanja, kao i u provedbi samog natjecanja, te zahvaliti Gradu Kninu na nesebičnoj potpori.”
Nakon što je 18. svibnja održano kvalifikacijsko natjecanje, na kojem su se natjecatelji ogledali u dvjema disciplinama – gađanju iz jurišne puške VHS-D2 i gađanju iz pištolja HS 2000, završnica natjecanja Prvi za Hrvatsku 2017 započela je 19. svibnja, kad su u sedam ujutro na kninskim ulicama natjecatelji, noseći obveznu opremu i naoružanje ukupne mase 15,2 kilograma, krenuli u utrku po 35 kilometara dugoj stazi duž ulica grada Knina i vojnog vježbališta “Crvena zemlja”. Natjecanje je obuhvatilo 12 radnih točaka na kojima su sudionici izvršavali zadane vojničke zadaće. Sudjelovalo je 150 natjecatelja iz Oružanih snaga RH, među kojima su bile i dvije natjecateljice; djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova RH te više od 30 pripadnika oružanih snaga zemalja saveznika i partnera (Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Italija, Kosovo, Litva, Makedonija, Njemačka, Slovenija, SAD, Velika Britanija, NATO ACO). Zbog velikog broja stranih natjecatelja i međunarodnog karaktera, natjecanje se provodi i pod nazivom Best Soldier Competition. Natjecanje se provodi u trima kategorijama: muškoj kategoriji za pripadnike Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova RH, muškoj kategoriji za pripadnike oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja te u ženskoj kategoriji. 
Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH Prvi za Hrvatsku provodi se šesti put, a prvo je održano prije 20 godina također u Kninu, gradu simbolu pobjede u Domovinskom ratu. Organizator natjecanja je Glavni stožer OSRH, domaćin Gardijska mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske, zapovjednik natjecanja je zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Tihomir Kundid, a pokroviteljica predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Cilj natjecanja bio je pokazati spremnost i znanje te vojničke vještine pripadnika Oružanih snaga, kao i stupanj psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadaća pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja.
Uz ovogodišnje natjecanje organiziran je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme na prostorima sportskog kompleksa NK Dinara gdje je posjetiteljima prikazana borbena i neborbena tehnika te oprema i naoružanje pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a RH.


Ovogodišnje je natjecanje bila prilika da se još jednom potvrdi trajno savezništvo i postojana suradnja Oružanih snaga Republike Hrvatske i lokalne zajednice. Tako su pripadnici Oružanih snaga bili angažirani na uređenju dječjih igrališta u sklopu kninskih gradskih vrtića. Uređena su igrališta u sklopu četiriju vrtića, kao i vanjski prostori oko njih, ograde i travnate površine, a procijenjena vrijednost radova iznosi 10 000 kn. Predstavljajući rezultate takve suradnje, izaslanik ministra obrane državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić rekao je kako je zajednički projekt sjedinio dobru volju kroz donacije građana, napore Grada te sposobnost Oružanih snaga. “To je mali doprinos lokalnoj zajednici, ali puno znači u srcima djece. Lokalna zajednica uvijek može računati na Oružane snage, a mi ćemo se uvijek odazvati na poziv za suradnju, pogotovo kad su cilj naši najmlađi,” rekao je Tomislav Ivić.
U okviru natjecanja Prvi za Hrvatsku održano je i mini natjecanje na kojem su sudjelovala kninska djeca vrtićke dobi koja su, uz suradnju i pomoć pripadnika OSRH, na prostorima sportskog kompleksa NK Dinara svladavala stazu s njima namijenjenim zaprekama.


Pobjednik natjecanja Prvi za Hrvatsku 2017
Skupnik Ivo Bašić, pripadnik Vojnoobavještajne satnije GMBR prvi se, i to više od sat vremena prije očekivanja i procjena organizatora, popeo na Kninsku tvrđavu i stigao do cilja natjecateljske staze. Raspoložen, nasmijan, nimalo nije izgledao kao netko tko je zadnjih gotovo šest sati bez predaha trčao i svladavao zapreke ili zadnje atome snage ostavio na 35 kilometara dugoj stazi. Štoviše, činio se svježijim od mnogih uzvanika i novinara koji su se, da bi ga dočekali, jedva dišući morali uspeti na plato kninske utvrde. Uzdignutih ruku utrčao je, čvrstim korakom prišao zvonu i zvonjavom oglasio da je stigao, da je tu on – prvi i najbolji od svih, gromko je pozdravio zastavu, a onda su počela rukovanja, čestitanja, zagrljaji, tapšanja.
Na pitanje kako je uspio doći tako brzo, brže od očekivanja organizatora i tako sve iznenaditi, prvo je smijući se rekao: “Previše sam puta promrzao i dehidrirao na ovoj Dinari pa sam se tako dobro uvježbao i brzo stigao do cilja”, a onda je nastavio: “Čuo sam da sam sutra službujući u vojarni pa sam morao požuriti.” Ipak, priznaje, trebalo je ići što brže, bilo je to važno, jer što se više oteže postaje teže zbog jakog sunca i vrućine.
Novinarski gledano, najteže je o velikim pothvatima ili pobjedama razgovarati sa skromnim ljudima. Kad oni govore, ono što su postigli zvuči kao nešto tako jednostavno, sasvim normalno. Oni se na novinarska pitanja smješkaju, sliježu ramenima, ne znaju sami što se o tome više ima reći pa jednostavno zaključe: “Ma da, je, bilo je teško, ali sve se to istrpi. Sve se može kad se hoće.”  Tako je, na vrhu kninske utvrde, u svibnju 2017. godine govorio i skupnik Ivo Bašić. Prvi vojnik. Najbolji vojnik. Hrvatski vojnik.


Časnički namjesnik Dario Rosić, prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske, koordinator natjecanja

Ovo je tradicionalno natjecanje, a nakon dvadeset godina ponovno je održano u Kninu. Ovaj dio kninskog terena vrlo je težak i zahtjevan. Iskoristili smo mogućnost što imamo ovdje i vojno vježbalište “Crvena zemlja”, a i to što nam je Grad kao domaćin pružio potporu.
Staza je bila duga 35 kilometara, a natjecatelji su usto morali proći i 12 zahtjevnih točaka. U kvalifikacijskom dijelu, održanom dan ranije, morali su gađati iz puške i pištolja. Ispalili su 50 metaka, i taj je rezultat odredio natjecateljevu startnu poziciju, odnosno redoslijed započinjanja utrke.
Nakon starta slijedio je vojnički kros u duljini od 8,5 km, zatim ulazak u područje gdje su trebali koristiti zaštitnu masku, a onda su morali proći dio u kojem je bilo orijentacijsko trčanje, odnosno navigacija uz upotrebu zemljovida u duljini od pet kilometara. Slijedila je točka na kojoj su trebali raditi s raketnim bacačem, zatim upotreba jurišne puške i gađanje metne situacije, a onda je slijedio prelazak pješačkih zapreka pa spuštanje niz vertikalnu mrežu na litici iznad slapa. Dolaskom u dolinu trebali su pokazati sposobnost izvršavanja jedne od temeljnih vojničkih vještina – nošenje ranjenika mase 80 kg duljinom staze od 50 metara. Natjecatelji su nakon toga došli do rijeke i tu zapreku morali su svladati prelaskom preko grede, odnosno balvana, uz korištenje horizontalnog užeta. Pri samom kraju staze rješavali su vrlo složenu zadaću: morali su odrediti gdje se nalaze u prostoru i zatim preko radiosustava pozvati medicinsko izvlačenje. Zadnja radna točka bila je logistička popuna jer je vrlo bitno da i nakon tako složene, iscrpljujuće staze, vojnik može izvršiti logističku popunu na bojišnici. Završetkom 12 točke natjecatelj se morao popeti na cilj, na Kninsku tvrđavu.


Lada Puljizević, Foto Tomislav Brandt