Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018. “

Pobjedu na Natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018.”, koje se od 7. do 12. svibnja održalo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, odnio je pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga poručnik fregate Ante Jović koji je već pobijedio 2016. godine

Udaranjem o zvono pored vukovarskog Križa poginulim braniteljima za slobodu Hrvatske, na ušću Vuke u Dunav, 11. svibnja 2018. poručnik fregate Ante Jović, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga oglasio je svoju pobjedu i pokazao da je on ove godine najspremniji pripadnik OSRH na Natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018.” koje se od 7. do 12. svibnja održalo u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
Poručnik fregate Jović pripadnik je Hrvatske vojske koji je pobjedu odnio i 2016., a svoje pobjedničko, natjecateljsko iskustvo sažeo je u nekoliko rečenica nakon naporne utrke. “Prvi je put bilo teže pobijediti, no ova je pobjeda za mene važna zbog simbolike borbe i obrane Vukovara. Također, ponosan sam što sam pobijedio na natjecanju koje nosi ime hrvatskog ratnog heroja bojnika Davora Jovića,” zaključio je.

Stazu dugu 40 kilometara s brojnim preprekama i zahtjevnim radnim točkama drugi je prešao skupnik Antun Sudić, pripadnik Puma Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, dok je treći bio pripadnik Središnjice za obavještajno djelovanje narednik Dalibor Vondra.

Uz predstavnike obitelji pokojnog bojnika Davora Jovića, najbolje natjecatelje dočekala su izaslanstva Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga predvođena izaslanikom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Mirkom Šundovom, izaslanikom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića državnim tajnikom Tomislavom Ivićem, zatim izaslanstvo MUP-a, Ministarstva hrvatskih branitelja, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, gradonačelnica Iloka Marina Budimir te brojni gosti, vojni i civilni uzvanici, predstavnici braniteljskih udruga, prijatelji kao i stanovnici Vukovarsko-srijemske županije.

Pobjednički pehar te medalje prvoplasiranima uručili su sinovi pokojnog bojnika Davora Jovića Jure i Ante te državni tajnik Ivić i general zbora Šundov, dok je statuu “Vukovarsko svjetlo slobode” pobjedniku uručio vukovarski gradonačelnik Penava.
Pozdravljajući nazočne i čestitajući pobjednicima na srčanoj borbi i upornosti, general Šundov istaknuo je zadovoljstvo zbog sudjelovanja predstavnika MUP-a i predstavnika oružanih snaga devet partnerskih zemalja. “Staza na kojoj se odvijalo ovogodišnje natjecanje memorira obranu herojskog Vukovara. Zahvaljujem braniteljima Vukovara koji su pokazali kako se brani svoj grad,” rekao je general Šundov.

U svojem je obraćanju državni tajnik Ivić čestitao pobjedniku te istaknuo zadovoljstvo što su pobijedili najbolji i najspremniji pripadnici Hrvatske vojske. “Imate zašto biti ponosni, primjer ste svim pripadnicima Oružanih snaga i MUP-a. U vama živi onaj duh branitelja koji nas je vodio do pobjede,” rekao je Ivić.

Natjecatelji, koji su u sedam sati po utvrđenom redoslijedu krenuli sa starta kod Ekonomije u Retkovcima, prelazeći put do Križa na Dunavu u Vukovaru i noseći obveznu opremu i naoružanje ukupne mase 16,8 kg, morali su prijeći 12 radnih točaka. Jednim dijelom natjecatelji su se kretali tzv. Kukuruznim putem – zemljanim putem zapadno od Vukovara koji je u kasno ljeto i jesen 1991. bio jedini put koji je grad pod opsadom spajao s Hrvatskom.

Kukuruzni put zbog toga je dio kolektivnog sjećanja na stradanje i važno mjesto brojnih osobnih priča, života i stradanja te samim time simboličan i važan dio ovogodišnjeg natjecanja u kojem su tu dionicu prelazili najbolji, odabrani pripadnici Hrvatske vojske.

Na ovogodišnjem natjecanju “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018.” sudjelovalo je 150 natjecatelja, od kojih je bilo 98 pripadnika Hrvatske vojske, među njima i tri žene; 20 pripadnika MUP-a RH te 32 pripadnika oružanih snaga zemalja saveznika/partnera: Albanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Kosova, Litve, Makedonije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država – Nacionalna garda Minnesote. Natjecanje je provedeno u kategoriji pripadnika OSRH i MUP-a, pripadnica OSRH i MUP-a te kategoriji pripadnika oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.

Ovogodišnje natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH sedmo je koje se provodi po sadašnjem natjecateljskom konceptu. Prvo takvo natjecanje održano je 1997. u Kninu pod nazivom “Prvi do Knina, prvi do slobode”, a njegov pobjednik bio je bojnik Davor Jović. U znak sjećanja na njega i u ime odavanja priznanja junaku Domovinskog rata, natjecanje od ove godine nosi naziv “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku”.

Nositelj ovogodišnjeg natjecanja bila je Hrvatska kopnena vojska, a časnik za provedbu natjecanja brigadni general Denis Tretinjak, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Glavni koordinator natjecanja bio je prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Mario Mateljić, dok je voditelj natjecanja bio časnički namjesnik Dražen Horvat, prvi dočasnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

 


Ovogodišnje natjecanje sastojalo se od 12 radnih točaka: orijentacijsko trčanje u dužini od pet kilometara, bacanje ručne bombe, svladavanje pješačke prepreke, svladavanje vodene prepreke, gađanje samokresom HS-9, gađanje iz protuoklopnog oružja AT-4 MILES, logistička popuna, svladavanje minsko-eksplozivne zapreke, svladavanje vodene prepreke tirolskom prečnicom (konopom), prelazak kontaminiranog područja, izvlačenje ranjenika i uspostava veze i slanje MEDEVAC zahtjeva (poziv u pomoć).


Kukuruzni put

Tijekom opsade Vukovara 1991. bio je to jedini put koji je spajao grad sa slobodnim teritorijem Republike Hrvatske. I dok su sve druge ceste bile presječene, tanka i krhka veza poznata kao Kukuruzni put spasa bio je onaj koji je za Vukovarce i branitelje Vukovara značio nadu, a neprijatelj ga nikako nije mogao otkriti i presjeći premda mu je bio blizu. Jedino tim putem je do opkoljenog Vukovara stizala humanitarna i medicinska pomoć. Zahvaljujući tome što je bio okružen kukuruznim poljima, sva tehnika koja je putovala iz sela Bogdanovaca prema vukovarskoj četvrti Lušcu, bila je dobro skrivena od agresora. Kad je početkom listopada 1991. JNA okupirala selo Marince i okružila selo Bogdanovce, prekinut je taj put spasa. Padom Marinaca u listopadu 1991., Bogdanovci su ostali jedino područje u vukovarskoj općini koje je, uz Vukovar, pružalo otpor osvajaču. Od 19. listopada 1991. bila je posve presječena veza između Bogdanovaca i Vukovara.


Uloga i važnost Dočasničkog lanca potpore u organizaciji događanja

Časnički namjesnik Dražen Horvat, prvi dočasnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade
Ovakav događaj puno znači za Dočasnički lanac potpore jer organizira i provodi najveći dio natjecanja: od organizacije svih radnih i nadzornih točaka pa do organizacije starta i cilja. Na ovom natjecanju imamo 12 radnih i sedam nadzornih točaka i na svima njima su glavni dočasnici. Radilo se o zahtjevnoj i složenoj zadaći. S pripremama za nju počeli smo već krajem veljače i trajale su do zadnjeg dana, do dana provedbe. Puno je tu bilo rada, puno sati odricanja. Trudili smo se odrediti najzanimljivije točke, zatim pronaći dijelove terena koji su kompatibilni s tim točkama i uspjeli smo. Nadam se da će ovo natjecanje biti na ponos i na čast svima, a najviše Dočasničkom lancu potpore.

 


Pobjednici natjecanja 2018. –

1. mjesto: poručnik fregate Ante Jović (Zapovjedništvo specijalnih snaga)

Prvo mjesto osvajam po drugi put, i možda je sada osjećaj uzbuđenja nešto manji nego prvi put. No, puno mi znači priča vezana uz cijelo ovo natjecanje, priča vezana uz obranu Vukovara i radne točke koje su bile organizirane tako da podsjećaju na neke događaje u obrani Vukovara. Ta činjenica, kao i činjenica da čitavo natjecanje nosi naziv po hrvatskom heroju Domovinskog rata, bojniku Davoru Joviću, čini me posebno sretnim i ponosnim na ovu pobjedu.

2. mjesto: skupnik Antun Sudić (Gardijska oklopno-mehanizirana brigada)

Točno vrijeme mojeg prelaska staze je pet sati. Za mene je najteža točka staze bila logistička popuna. Tako je, vjerojatno, bilo i 1991., bilo je teško dopremiti i donijeti streljivo.

3. mjesto: narednik Dalibor Vondra (Središnjica za obavještajno djelovanje)
Ne znam za koje sam vrijeme prešao stazu, nisam stigao gledati. Najteža radna točka bila mi je gađanje pištoljem, sve drugo je nekako išlo lakše. Do sada sam već nekoliko puta sudjelovao na natjecanju za najboljeg vojnika, osvajao sam do sada drugo i treće mjesto. Nadao sam se da ću ovaj put osvojit barem drugo mjesto, ali nisam uspio. Zadovoljan sam i ovim. Ove se godine nisam stigao posebno pripremati za natjecanje.

Lada Puljizević
snimio Mladen Čobanović