Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH

Narednik Pero Bertović opet Prvi za Hrvatsku

Stožerni narednik Pero Bertović iz Središnjice za obavještajno djelovanje pobjednik je natjecanja za najspremnijeg pripadnika OSRH Prvi za Hrvatsku 2015. Obranio je pritom naslov osvojen na prošlogodišnjem natjecanju. Iscrpljujuću stazu na području vojnog poligona “Eugen Kvaternik” te grada Slunja, dugu oko 40 kilometara, pod punom je opremom i naoružanjem i uz teške meteo uvjete prešao za nešto više od osam sati u konkurenciji 112 natjecatelja…

Pobjedom stožernog narednika Pere Bertovića iz Središnjice za obavještajno djelovanje, u Slunju je 21. svibnja završeno natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH Prvi za Hrvatsku 2015.
Pobjednik natjecanja iscrpljujuću je stazu na području vojnog poligona “Eugen Kvaternik” te grada Slunja, dugu oko 40 kilometara, pod punom opremom i naoružanjem čija je ukupna masa iznosila najmanje 17,6 kilograma, i uz teške meteo uvjete, prešao za nešto više od osam sati, obranivši naslov koji je osvojio na prošlogodišnjem natjecanju. Utrka je uključivala sedam kontrolnih i 13 radnih točaka koje su zahtijevale primjenu mnogih vojničkih znanja, vještina i sposobnosti. Na drugo, odnosno treće mjesto u konkurenciji 112 pripadnika i pripadnica OSRH te MUP-a koji su startali, plasirali su se vojnik Zvonimir Tadejević iz Zapovjedništva specijalnih snaga te poručnik korvete Ante Jović, pripadnik Flotile Hrvatske ratne mornarice. Slobodno se može reći da su hrvatski vojnici dominirali utrkom Prvi za Hrvatsku: najbolji među 25 pripadnika MUP-a bio je Nikica Lazarević na 12. mjestu.
“Nisam se nadao pobjedi, konkurencija je ove godine jača nego prošle i bilo mi je barem dvostruko teže. Najteža je točka bila orijentacija, ali pokazala se ključnom jer sam iz nje izišao prvi. Da bi se postigao takav uspjeh, treba uvijek biti spreman i stalno trenirati,” rekao je nakon svečanog proglašenja pobjednika Pero Bertović koji je istodobno s pobjedom proslavio i svoj 41. rođendan. Srebrni Tadejević rekao je da je utrka bila teška, najzahtjevnija na početku, dok je trećeplasirani Jović bio zadovoljan samom činjenicom da je završio utrku, po, kako je rekao: “(…) stazi koja bi bila teška i za prolaz vozilom”. Glavna je motivacija mornaričkog časnika pobijediti samog sebe, pomaknuti vlastite granice.
Istodobno, pobjedu na međunarodnom vojničkom natjecanju Best Soldier Competition koje se održalo pod jednakim uvjetima i na istoj stazi, odnio je austrijski predstavnik desetnik Johannes Vasold. Međunarodnu konkurenciju činilo je ukupno 30 predstavnika, iz Albanije, Austrije, Češke, Grčke, Mađarske, SAD-a, Slovenije i Kosova, kao i pripadnici OS-a Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva koji su se natjecali u ime NATO-ova Zapovjedništva združenih snaga Napulj. Vasold se natjecao i prošle godine kad je, prema njegovim riječima, bilo teže jer je vrućina bila za natjecatelje teža okolnost nego kiša. Složio se s Bertovićem da je orijentacija bila najzahtjevniji dio utrke. Drugi najbolji stranac bio je Slovenac, desetnik Jure Močivnik, a treći Grk, poručnik Konstantinos Karampas.
Natjecanja su započela 20. svibnja dvjema kvalifikacijskim disciplinama: veslanjem i gađanjem jurišnom puškom. Postignuti su rezultati odredili redoslijed na startu utrke, a bolji je ukupni rezultat značio i prednost pri startu. Prvi je natjecatelj krenuo točno u 6:00 sati. Što se tiče radnih točaka, na vojnom je poligonu trebalo po predviđenim pravilima svladati sastavljanje, rastavljanje i precizno gađanje jurišnom puškom AK-47, precizno gađanje jurišnom puškom VHS-D i samokresom HS-9, gađanje simulatorom protuoklopnog oružja AT 4 MILES, postupke borbe u urbanom području, bacanje bombe, navigaciju, obilazak kontaminiranog zemljišta, prelazak vodene zapreke, dinamičko uže i stazu s vojničkim zaprekama. Zadnje su tri radne točke u gradu Slunju uključivale medicinsku evakuaciju, vučnicu i prelazak rijeke kajakom. Cilj je bio postavljen na središnjem Trgu dr. Franje Tuđmana na kojem su natjecatelje prilikom završetka utrke i proglašenja pobjednika mogli pozdraviti i građani Slunja.
Završnici natjecanja nazočili su i načelnik Glavnog stožera OSRH i izaslanik ministra obrane general zbora Drago Lovrić, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general-bojnik Richard C. Nash, glavni inspektor obrane general-pukovnik Mirko Šundov, drugi dužnosnici MORH-a i OSRH, kao i predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja.


General zbora Drago Lovrić izrazio je zadovoljstvo utrkom koju je organizirao GS OSRH uz provedbu Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske. “Hrvatski je vojnik pokazao i danas da ne postoji ta prepreka i to vrijeme koje ne može svladati i prevladati. Pokazali su znanja i vještine te spremnost da ih iskoriste. Ponosan sam na njih i ono što su danas pokazali iznimno je visoko postignuće, a jednako je i s pripadnicima stranih oružanih snaga,” rekao je nakon utrke general Lovrić.


Domagoj Vlahović, Snimio Tomislav Brandt