Canadair Cl-415 i ”Krila Oluje” oduševili na Red Bull Air Raceu

Posebno oduševljenje izazvao je nastup Canadaira Cl-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i Akrobatske grupe ”Krila Oluje” kojoj je ovo bio prvi službeni nastup na velikom događanju u novom sastavu

Zrakoplovno natjecanje Red Bull Air Race svjetsko prvenstvo održano je 30. i 31. svibnja u Rovinju gdje je svoje snage odmjerilo 14 vrhunskih natjecateljskih pilota. Riječ je o dijelu godišnje serije međunarodnih utrka na kojima piloti skupljaju bodove za konačni plasman na Red Bull Air Raceu svjetskom prvenstvu, a pilot koji nakon posljednje utrke sezone ima najveći broj bodova osvaja naslov svjetskog prvaka.
Zanimljivo i napeto natjecanje izvanrednih pilota pratio je velik broj gledatelja koji su uz natjecateljski mogli pratiti i egzibicijski program. Posebno oduševljenje u potonjem izazvao je nastup Canadaira Cl-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je nekoliko puta izveo low pass, uzimanje vode, slow flight i bacanje vode.
Na ovogodišnjem Red Bull Air Raceu nastupila je i Akrobatska grupa ”Krila Oluje” kojoj je ovo bio prvi službeni nastup na velikom događanju u novom sastavu. Nastupili su u formaciji  pet aviona Pilatus PC-9M, te su na oduševljenje publike izveli 22-minutni program pun atraktivnih manevara kao što su ”bačvasti valjak“, ”križanje kroz bačvasti valjak“, ”dvostruko ogledalo“, ”ogledalo u zaokretu“, ”vertikalna osmica“,  ”zvono u formaciji“. Svojim su nastupom zatvorili ovogodišnji Red Bull Air Race.
Osim nastupa Canadaira i ”Krila Oluje“ organizatori su kao i prošle godine omogućili postavljanje promidžbenog štanda na kojem su djelatnici Središnjice za upravljanje osobljem, Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo s pilotima i kadetima predstavljali programe privlačenja osoblja u OSRH s naglaskom na zanimanje vojni pilot. Dijelu manifestacije nazočio je i ministar obrane Republike Hrvatske Ante Kotromanović.
 Pobjednik utrke u Rovinju, kao i prošle godine, bio je Austrijanac Hannes Arch ispred Čeha Martina Sonkea te trećeplasiranog Australca Matta Halla. Nagrade najboljima uručio je ministar turizma Darko Lorencin na aerodromu u Vrsaru.
Osim glavne utrke održana je i utrka Challenger klase u kojoj je svoju prvu pobjedu u karijeri ostvario Šveđanin Daniel Ryfa.

Nikolina LUKETIĆ, snimio Igor MIHALIĆ