Povijest na kotačima

U organizaciji povijesne postrojbe “Karlovački počasni vod ZNG-91”, a povodom Dana OSRH,  30. je svibnja na području Karlovačke županije održan 13. međunarodni susret starodobnih vojnih vozila u Republici Hrvatskoj

Kao i ranijih godina i ovaj je susret izazvao velik interes pa je u koloni vozila koja se cijelog dana kretala ulicama grada Karlovca i Karlovačke županije bilo 26 vojnih terenskih vozila, pet motora te 142 sudionika susreta iz svih krajeva Hrvatske te iz Slovenije. Tijekom subotnjeg druženja sudionici su obišli neke dijelove Županije na kojima se protezala crta bojišta tijekom Domovinskog rata, posjetili mjesta stradanja hrvatskih branitelja te im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast.Kolona starih Jeepova, Campagniola, Land Rovera, Mahindra, Pinzgauera i još mnogih drugih krenula je u jutarnjim satima sa stare Zvijezde u Karlovcu prema Draganićkim Mrzljacima, gdje je položila vijenac na spomen- obilježje za 17 pripadnika 129. br HV-a koji su na tom mjestu stradali u studenom 1991. Tijekom dana obišli su i  spomen-obilježje poginulim braniteljima Ozlja, spomen-obilježje poginulim pripadnicima SJP-a Grom, povijesnu utvrdu Frankopana te Krašić u kojem su se upoznali sa životom kardinala Alojzija Stepinca. 


Na kraju 13. međunarodnog susreta starodobnih vojnih vozila u Republici Hrvatskoj proglašeni su pobjednici u različitim kategorijama. Tako je Jeep Willys iz 1942., vlasnika Želimira Krstičevića, proglašen najstarijim vozilom, a motocikl DKW 250 H iz 1953., vlasnika  Zlatka Bajca, najstarijim motorom ovogodišnjeg susreta. Najkompletnije vozilo je Jeep Willys iz 1943. godine, vlasnika Borisa Tuđana.

Najstariji vozač susreta je Riječanin Bože Babić, rođen 1937. godine, dok je najmlađi sudionik susreta Karlo Hairlaković, rođen 2006., sakupljač vojne opreme iz II. svj. rata.


Tekst i fotografije Lada Puljizević