Svečana akademija na HVU-u

“Hrvatska vojska izrasla je u najtežim danima borbe za samu opstojnost države, dobila je sve svoje bitke, a danas je fokusirana na budućnost,” istaknuo je ministar Krstičević

Svečana akademija u sklopu obilježavanja Dana OSRH, Dana HKoV-a i 26. obljetnice ustrojavanja OSRH održana je 26. svibnja u Velikoj dvorani Časničkog doma na HVU-u “Dr. Franjo Tuđman”. Programu su nazočili izaslanica Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OSRH Anamarija Kirinić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, saborski zastupnici te djelatni i umirovljeni pripadnici OSRH i MORH-a.
Anamarija Kirinić u prigodnom je obraćanju rekla da je taj dan prilika da se s pravom, ponosom i zahvalnošću sjetimo svih domoljuba i branitelja koji su se odazvali zovu za obranu domovine, a najviše onih koji su za nju dali svoje živote. Govoreći o 26 godina Oružanih snaga RH, podsjetila je na njihovu ključnu ulogu u obrani i oslobađanju Hrvatske, a potom na mirnodopski preustroj, mirovne misije i druge aktivnosti kojima su pridonijele članstvu u EU-u i NATO-u, kao i međunarodnom ugledu naše zemlje. Današnja sigurnosna situacija zahtijeva veća ulaganja u obranu i OSRH, a pripadnici naše vojske ostaju oslonac mira i sigurnosti te međunarodne afirmacije Hrvatske diljem svijeta, istaknula je izaslanica Predsjednice Republike.
“Hrvatska vojska izrasla je u najtežim danima borbe za samu opstojnost države, dobila je sve svoje bitke, a danas je fokusirana na budućnost,” istaknuo je ministar Krstičević. Dodao je da Oružane snage RH postaju sve modernije, učinkovitije, spremnije za izvršavanje svih zadaća koje se pred njih postavljaju. “Ministarstvo obrane ulaže napore kako bismo pripadnicima OSRH stvorili što bolje uvjete života i rada te podignuli standard. Istodobno, razvija se i poboljšava sustav sigurnosti koji će garantirati svim građanima da Republika Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagirati i odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost i tako omogućiti nesmetan razvoj i prosperitet svih njezinih građana,” zaključio je ministar Krstičević. Govoreći o modernizaciji i opremanju, ministar je izrazio vjerovanje da će pitanje nabave novog tipa borbenog aviona biti uspješno riješeno jer je ta sposobnost potrebna Oružanim snagama RH.
General zbora Mirko Šundov naglasio je: “Od osnutka 1991. godine Oružane snage Republike Hrvatske prošle su različita, ali uvijek plodonosna razdoblja, od onog ratnog koje je završilo pobjedonosnim akcijama do razdoblja transformacije. Oružane snage Republike Hrvatske preustrojile su se u manje brojnu, ali efikasnu i profesionalnu organizaciju uspješno integriranu u NATO i EU. Naša buduća postignuća ovisit će prije svega o sposobnosti naših pripadnika, o stalnom ulaganju u ljudske potencijale, njihovo obrazovanje i osposobljavanje. Samo tako moći ćemo osigurati sposobnosti sučeljavanja s izazovima koje nam donosi budućnost.”
U sklopu svečanosti čitane su odluke te uručena odlikovanja, promaknuća i poticajne mjere. Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga odlikovala je Redom bana Jelačića brigadira Ivana Vukića, zapovjednika 142. domobranske pukovnije; pukovnika Vladimira Katića, zapovjednika 14. domobranske pukovnije; pukovnika Josipa Goršića, zapovjednika 137. domobranske pukovnije i bojnika Ivana Lorkovića, zapovjednika 13. domobranske pukovnije. Redom hrvatskog trolista posmrtno je odlikovala Jakova Bienenfelda, a Medalju za iznimne pothvate dodijelila je satniku Ivanu Lukanu.
Predsjednica Republike pohvalila je sedam pripadnika OSRH te promaknula u viši čin ukupno 91 (100) pripadnica i pripadnika Oružanih snaga.
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga promaknuo je u viši čin ukupno 124 (171) dočasnice i dočasnika, dodijelio 149 činova skupnika te nagradio i pohvalio ukupno 60 pripadnica i pripadnika OSRH.
Ministar obrane Damir Krstičević nagradio je i pohvalio 39 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Zbog doprinosa razvoju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i Oružanih snaga u cjelini, 23 pripadnika prvog naraštaja vojnih pilota Oružanih snaga primila su priznanje načelnika Glavnog stožera.
Na svečanosti su uručene nagrade drugoplasiranom i trećeplasiranom natjecatelju (pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga razvodnik Marin Protrka i pripadnik bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade vojnik Nikola Polić) koji su sudjelovali na natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH Prvi za Hrvatsku 2017. Nagrade najspremnijoj pripadnici i najspremnijem pripadniku OSRH uručene su 29. svibnja na Svečanoj akademiji u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Titulu najspremnije pripadnice Oružanih snaga osvojila je poručnica Monika Martina Sipina-Halper iz Gardijske mehanizirane brigade, dok je titulu najspremnijeg pripadnika osvojio skupnik Ivo Bašić iz Vojnoobavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade.
Nakon svečanosti, na pisti za postrojavanje HVU-a održana je generalna proba ceremonije Velike smjene straže. Ceremoniju je ministar Krstičević nazvao jednim od simbola hrvatske države i podsjetnika na vojsku pobjednika te dodao da je njezino vraćanje: “U funkciji jačanja nacionalnog ponosa, zajedništva, našeg identiteta i tradicije, ali i u funkciji promocije vojnog poziva i promocije naše Republike Hrvatske.”


Dvoranama HVU-a imena gardijskih brigada

“Pobjedničke gardijske brigade HV-a bile su naša udarna snaga u svim ključnim operacijama, naš štit i ponos,” rekao je ministar Krstičević

U sklopu programa obilježavanja Dana OSRH, Dana HKoV-a i 26. obljetnice ustrojavanja OSRH, na HVU-u “Dr. Franjo Tuđman” održana je 26. svibnja svečanost imenovanja dvorana po gardijskim brigadama Hrvatske vojske. Programu su nazočili izaslanica Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OSRH Anamarija Kirinić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, saborski zastupnici te djelatni i umirovljeni pripadnici OSRH i MORH-a.
“Nastavljamo proces simboličkog iskazivanja zahvale i počasti našim herojima i postrojbama koje su ostavile neizbrisiv trag pobjedama u Domovinskom ratu. Pobjedničke gardijske brigade Hrvatske vojske bile su naša udarna snaga u svim ključnim operacijama, naš štit i ponos. Zahvala je to i svim ostalim postrojbama, svim braniteljima, svima onima koji su svoje živote utkali u temelje neovisne hrvatske države,” rekao je ministar Krstičević.
Dvorane HVU-a dobile su imena slavnih ratnih postrojbi: 1. gardijske brigade Tigrovi, 2. gardijske brigade Gromovi, 3. gardijske brigade Kune, 4. gardijske brigade Pauci, 5. gardijske brigade Sokolovi, 7. gardijske brigade Pume, 9. gardijske brigade Vukovi i 1. Hrvatskog gardijskog zdruga. Ceremonija imenovanja izvršena je otkrivanjem prigodnih natpisnih ploča postavljenih kraj svake dvorane, kao i čitanjem povjesnica postrojbi, a uz pripadnike ratnih brigada nazočili su i zapovjednici današnjih bojni koje su sljednice navedenih ratnih postrojbi. Bojne Tigrovi, Gromovi, Pauci i Vukovi danas su dio Gardijske mehanizirane brigade, bojne Kune, Sokolovi i Pume dio su Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a Počasno-zaštitna bojna, sljednica 1. HGZ-a, pristožerna je postrojba Glavnog stožera OSRH.

Domagoj Vlahović, Foto Tomislav Brandt