20. obljetnica VRO Bljesak

Prvi veliki korak do konačne pobjede

“Ponosna sam danas i izražavam zahvalnost svim braniteljima, invalidima Domovinskog rata, obiteljima svih poginulih branitelja i obiteljima svih civilnih žrtava Domovinskog rata. Zajedništvo je donijelo pobjedu u operaciji Bljesak, poslije u operaciji Oluja, kao i u oslobođenju Hrvatske koja je danas članica EU-a i NATO saveza,” rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Okučanima

Dvadeseta je obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak 1. svibnja svečano obilježena u Okučanima. Tog je dana 1995. godine u ranojutarnjim satima počela uspješna akcija oslobođenja područja zapadne Slavonije. Svečanosti su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, branitelji i članovi obitelji poginulih branitelja te drugi visoki državni civilni i vojni dužnosnici.
Obilježavanje je započelo mimohodom svečanog postroja zastava svih postrojbi koje su sudjelovale u operaciji. Nakon mimohoda, kod Središnjeg je križa održana svečana komemoracija uz nastup Klape “Sveti Juraj” HRM-a te su pročitana imena svih hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u operaciji. Odana im je počast minutom šutnje, a podno Središnjeg križa izaslanstva su položila vijence.
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je zahvalnost svim braniteljima, posebno poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak. “Ponosna sam danas i izražavam zahvalnost svim braniteljima, invalidima Domovinskog rata, obiteljima svih poginulih branitelja i obiteljima svih civilnih žrtava Domovinskog rata,” rekla je predsjednica pri otvaranju Županijskih sportskih igara hrvatskih branitelja u dvorani Osnovne škole u Okučanima. Naglasila je da je zajedništvo donijelo pobjedu u operaciji Bljesak, poslije u operaciji Oluja, kao i u oslobođenju Hrvatske koja je danas članica EU-a i NATO saveza.

Kod središnjeg je križa održana svečana komemoracija te su pročitana imena svih hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u operaciji. odana im je počast minutom šutnje, a podno Središnjeg križa izaslanstva su položila vijence.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je kako operacija Bljesak nakon 20 godina sve više dobiva na značenju jer je donijela mir u zapadnoj Slavoniji. “Obilježavanje ovakvih operacija usmjereno je na izgradnju mira, na demokratske vrijednosti, ljudska prava i slobode,” rekao je predsjednik Sabora.
Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra rekla je kako je današnji dan spomen na sve one koji su poginuli u Bljesku i kojih se s dostojanstvom sjećamo, a posebno je istaknula poginulog pilota Rudolfa Perešina čiji je avion srušen tijekom operacije. “Svima koji su sudjelovali u akciji velika hvala,” dodala je zamjenica ministra obrane.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić, koji je predvodio izaslanstvo Oružanih snaga RH, istaknuo je da se obilježava 20 godina operacije koja je pokazala snagu hrvatske vojske. “Hrvatski vojnik je pobjednički vojnik i nema te prepreke i izazova koji ne može svladati u obrani hrvatskih nacionalnih interesa,” zaključio je general Lovrić.
Misu zadušnicu za sve poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević koji je u propovijedi govorio o slojevitosti povijesnih događaja kao što je operacija Bljesak. “U dnu istine bila je ljubav, može se reći, malih ljudi koji su zapravo veliki po toj ljubavi kojom su voljeli slobodu, dostojanstvo i ustali u obranu svojih obitelji i domovine. S njima se i dogodila naša pobjeda,” poručio je biskup Škvorčević.
Jedan od sudionika operacije Bljesak, zamjenik zapovjednika GOMBR-a pukovnik Mile Valentić, rekao je kako je ponosan što je sudjelovao u operaciji zajedno sa svojim kolegama. “U kratkom smo vremenu oslobodili područje. To je veličanstven osjećaj jer smo bili vrlo motivirani, s velikom željom da oslobodimo našu Hrvatsku,” istaknuo je pukovnik Valentić.
Akrobatska grupa “Krila Oluje” izvela je letački program u čast pobjede u operaciji Bljesak. Tom su prigodom posebno predstavljeni novi članovi kojima je to bio prvi javni nastup u sastavu grupe. Inače, “Krila Oluje” ove godine obilježavaju desetu jubilarnu godišnjicu iznimno uspješnog djelovanja.
Program obilježavanja 20. obljetnice operacije Bljesak završio je prikazom ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitne bojne, pokaznom vježbom Pukovnije Vojne policije sa službenim psima te prikazom borilačkih vještina pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga. Svi koji su došli u Okučane imali su prigodu obići taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi OSRH.


Operacija Bljesak, kao vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH, započela je 1. svibnja 1995. u 5:21 napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške, a glavni je cilj bio ulazak u Okučane. Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, HRZ-om i postrojbama Specijalne policije.
U operaciji su prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu. Hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom su akcijom, u manje od 32 sata, oslobodile oko 500 četvornih kilometara teritorija i uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac te željezničkom prugom na tom pravcu. U Bljesku je sudjelovalo 7200 pripadnika vojnih i policijskih snaga. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42, a ranjena 162 branitelja.


Petra Kostanjšak
Foto: Tomislav Brandt