Prvi samostalni letovi

Polaznici 22. naraštaja vojnih pilota izveli su prve samostalne letove na avionu ZLIN 242 L. Voditelj obuke bojnik Vjekoslav Pavlović izrazio je zadovoljstvo te rekao da im samostalni let u velikoj mjeri pruža osjećaj veće sigurnosti i samopouzdanja te je motivator za nastavak letačke obuke…

U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni “Zemunik” polaznici 22. naraštaja hrvatskih vojnih pilota izveli su prve samostalne letove na avionu ZLIN 242 L.
Samostalnim letovima prethodili su kontrolni letovi kao zadnja provjera prije “samostalaca” koji je važan korak u nastavku obuke za vojne pilote.
“Tek sam u komunikaciji s kontrolom leta postala svjesna da sam sama u kabini aviona. Trenutak kad se odvojite od piste i počnete samostalno palicom upravljati avionom i kad nakon leta dodirnete pistu pri slijetanju neopisiv je. Let koji se pamti za svagda, let kojim spoznaš kako avion ‘radi’ dok njim upravljaš i on te sluša. Ovaj sam let čekala još od selekcije. Tri godine, ali isplatilo se,” rekla nam je studentica treće godine aeronautike kadetkinja Anamaria Ćurković ne skrivajući zadovoljstvo. Rezultati koje postiže tijekom školovanja impresivni su. “Moram dati najbolje od sebe. Da opravdam sve što se ulaže u nas.” Ljubav prema letenju? “Ta se ljubav rodila davno. Prije nego sam pošla u vrtić.” Anamaria je iz Zadra. Išla je na sve dane otvorenih vrata u 93. zb i neprestano govorila da će biti pilot. Mislili su da su to dječje maštarije. Ali, bili su u krivu. “Kad poletim osjećam se slobodno,” kaže nam, ali i dodaje kako nema opuštanja. 
Vojnik Saša Pelc obavljao je prije selekcijskog letenja tijekom vojničke karijere poslove zrakoplovnog tehničara, a na selekciju je stigao iz postrojbe Vojne policije. “Dosad sam na zemlji proučavao avione, no sad u zraku pilotiram i učim se letenju. Doći do prvog samostalnog leta je uspjeh, no tek jedan od koraka na našem putu jer slijede nove misije i izazovi. Svaki je let važan i stepenica više prema krajnjem cilju,” rekao je vojnik Pelc koji je, kaže, odavno vjerovao da će biti pilot, a sad mu se pružila prilika. Međutim, unatoč velikoj želji i čvrsto postavljenom cilju, Saša je realan. Pred njim je duga i složena obuka, a svaki njezin razdjel može se pasti i svaki je let jednako bitan. No, ipak je sad korak bliže svojem cilju da postane vojni pilot, a samopouzdanja mu ne nedostaje.
Jedan je od učenika letača koji su izveli prvi samostalni let poručnik Marko Božić. Prije leta rekao nam je da se osjeća sigurnim jer inače ne bi ni išao letjeti. “Sviđa mi se poziv pilota i nadam se da će se moja očekivanja ispuniti. Naravno, do kraja obuke treba još puno truda i rada.”
Svaki su pokret pilota u zraku tijekom samostalnog leta pratili nastavnici letenja. Svi dijelovi leta, od pokretanja motora aviona ZLIN 242 L, izlaska na prilaz, polijetanja, formiranja školskog kruga, motrenja te završnog prilaza za slijetanje i produžavanje u novi školski krug, tijekom priprema detaljno su razrađeni.
Natporučnik Renato Radovanović, jedan od nastavnika letenja, zadovoljan je: “Lijep je osjećaj da nekog naučite da može samostalno letjeti. Dosad su se pokazali dobrima, ali čeka ih još žešća obuka.” 

Ovaj sam let čekala još od selekcije. Tri godine, ali isplatilo se, rekla je Anamaria Ćurković.

Voditelj obuke 22. naraštaja vojnih pilota bojnik Vjekoslav Pavlović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom obuke te rekao kako samostalni let u velikoj mjeri pruža kadetima osjećaj veće sigurnosti i samopouzdanja te je motivator za nastavak letačke obuke. “Zahvaljujući predanom radu nastavnika letenja svi su polaznici dostigli predviđene standarde koji im omogućuju uspješno svladavanje programa letačke obuke. Moram naglasiti da je ovo tek početak i da još puno rada i truda te, naravno, letenja stoji pred ovim mladim ljudima. Odgovorni su, zadaće shvaćaju ozbiljno, predani su radu te sam siguran da, ako nastave kvalitetno i sustavno raditi kao dosad, uspjeh neće izostati,” istaknuo je bojnik Pavlović. Ono što ih očekuje jesu složenije faze letačke obuke koje uključuju akrobatsko, navigacijsko i grupno letenje.

Leida Parlov, Snimio: Tomislav Brandt