Poručnik korvete Ante Jović – Prvi za Hrvatsku

Na petom po redu natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH, na kojem je sudjelovalo 145 natjecatelja i natjecateljica iz 13 zemalja, zahtjevnu stazu dugu četrdesetak kilometara, s 11 radnih i 13 kontrolnih točaka, pod punom vojničkom opremom najbrže je prošao poručnik korvete Ante Jović, pripadnik Hrvatske ratne mornarice…

Provedba petog natjecanja za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske prvi je put pripala Zapovjedništvu za potporu. Logističari su natjecanje pripremili i uspješno proveli na vojnom vježbalištu “Gakovo” u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kao i na širem području obližnjeg grada Grubišnog Polja. Osim nove lokacije, možda i najatraktivniji godišnji događaj za sve koji vole i prate OSRH ove su godine obilježile i neke druge pojedinosti. Naravno, najzvučnija je ime novog pobjednika, poručnika korvete Ante Jovića, prvog časnika koji je osvojio prijelazni pehar otkad je natjecanje obnovljeno. Zanimljivo je da je 1997. na prvom izdanju natjecanja Prvi do Knina – prvi do slobode, koje je prethodilo natjecanju Prvi za Hrvatsku, također pobijedio časnik, i to Antin prezimenjak bojnik Davor Jović iz 4. gardijske brigade. Manje upućene pobjeda časnika na RTOP-12 “Kralj Dmitar Zvonimir” začudila je: Otkud pobjeda pripadnika Hrvatske ratne mornarice na kopnenom natjecanju, dosad rezerviranom za specijalce i izvidnike? No, za sve koji ga poznaju, Jovićev trijumf daleko je od iznenađenja. Osim što je pravi hrvatski časnik, spreman i obučen vojnik, Zadranin je i pravi sportaš, aktivan brdski i planinski trkač te neumoran maratonac, a takvog ga pamtimo još od kadetskih dana. Od 2013. i Delnica nastupa na natjecanju Prvi za Hrvatsku, a prošle je godine na Slunju osvojio treće mjesto, iza Pere Bertovića iz Središnjice za obavještajno djelovanje i Zvonimira Tadejevića iz Zapovjedništva specijalnih snaga.


Poručnik korvete Ante JOVIĆ: Ovo mi je četvrto natjecanje, išao sam korak po korak u usavršavanju i svake sam godine naučio nešto novo, sazrijevao u vojničkim vještinama. Pripremao sam se zadnjih mjesec dana, a dio toga bilo je i Prvenstvo OSRH u krosu održano prije dva tjedna. Svjestan sam što sam postigao, ali to je bio moj cilj, želio sam pokazati samom sebi što mogu. Međutim, nisam ispunio sve motive, zašto ne osvojiti naslov i više puta?


Snaga i kondicija uvijek su bile Jovićev glavni adut, a kvalifikacije 11. svibnja, dan prije glavne utrke, potvrdile su da mladi časnik radi na usavršavanju svojih vojničkih vještina. Pogocima u metu s 40 hitaca iz puške VHS-D1 trebao je steći prednost za idući dan, a svaki se promašaj pretvarao u dvije minute kasnijeg startanja. Razvodnik Martin Klitfort iz Danske, jedan od rekordnih 30 natjecatelja iz 12 zemalja u konkurenciji za strance Best Soldier Competition, bio je izvrstan sa svim hicima u crno. No, Jović je imao samo dva pogotka manje, a nakon što je te večeri bio izvješen raspored sutrašnjeg starta, u pravim sportskim raspravama i predviđanjima vođenim u zgradama i šatorskom naselju Gakova, bio je označen kao jedan od favorita za naslov Prvog za Hrvatsku. Oči su također bile uprte i u druge poznate natjecatelje, prije svih spomenutog Tadejevića, kao i u desetnika Dalibora Vondru (ZOS), koji je na postolju kao treći bio 2014. godine.
Iznenađenja, dakle, nije bilo. Tri su favorita na koncu zauzela prva tri mjesta, najbrže prešavši stazu dugu četrdesetak kilometara uz 11 radnih i 13 kontrolnih točaka, pod punom vojničkom opremom najmanje mase 17,6 kg. Također očekivano, iako nisu imale pobjednika, ukupno su najistaknutije bile dvije specijalne postrojbe, SOD s četirima i ZSS s trima natjecateljima među prvih deset. Očekivana je bila i kiša koja se izmjenjivala sa snažnim pljuskom i velik dio utrke, koja je započela u šest ujutro, pratila natjecatelje i dodatno im otežavala uvjete. Kiša je već tradicionalna, padala je na prethodnim natjecanjima, i na Gašincima i u Delnicama i na Slunju, pa i ovaj put na Gakovu.

Ante Jović, koji je prilično rano preuzeo vodstvo, kao prvi je kroz cilj u Grubišnom Polju prošao 12. svibnja u 12 sati 52 minute i 10 sekundi. Stazu je prešao za nešto manje od sedam sati (preciznije, 6:48:10). Tadejević je stigao devetnaest minuta nakon njega i opet osvojio srebro. Potom se više od pola sata čekalo na trećeg, časničkog namjesnika Lionela Melinarda, koji je tako na ponos NATO-ova Zapovjedništva združenih snaga iz Napulja, ali i francuskih Oružanih snaga, ponio naslov Best Soldier Competition. Posebno vrijedi pohvaliti četiri natjecateljice. Sve su završile utrku prešavši istu iscrpljujuću stazu kao i njihovi kolege, a najbrža je bila predstavnica Kosova poručnica Manushaqe Nura.
Kao i na prošlogodišnjem natjecanju na području poligona “Eugen Kvaternik” i grada Slunja, i ova je prilika iskorištena za promicanje suradnje i kvalitetnog odnosa vojske i civilne zajednice. Spomenuto je da je velik dio staze bio postavljen izvan područja vojnog vježbališta, a u Grubišnom Polju je, u blizini cilja u krugu Srednje škole Bartola Kašića, bilo organizirano i proglašenje pobjednika. Natjecatelje su uz stanovnike Grubišnog Polja i okolnih mjesta dočekali i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, zamjenik i izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH general-bojnik Drago Matanović, pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić, zapovjednici grana i drugi predstavnici MORH-a i OSRH, prvi dočasnik NATO-ova ACO-a časnički namjesnik Davor Petek, predstavnici Vojnodiplomatskog zbora, savezničkih i partnerskih zemalja čiji su vojnici sudjelovali na natjecanju i drugi.
“Na ovoj su utrci pripadnici OSRH pokazali da je hrvatski vojnik spreman na sve izazove, dobro uvježban, obučen i sposoban izdržati sve fizičke i psihičke napore,” rekao je zamjenik ministra obrane te dodao da velikom ugledu natjecanja pridonosi i njegov međunarodni karakter.
Osim što su pratili završni dio uzbudljive utrke, posjetitelji su imali priliku vidjeti i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja OSRH koji je uključivao borbena oklopna vozila Patria, vozila MRAP i M-ATV te simulator za borbeni avion MiG-21. Pripadnici Počasne satnije Počasno-zaštitne bojne izveli su vojno-akrobatsku ceremoniju, a pripadnici Vojne policije pokaznu vježbu sa službenim psima. Održana je također i promocija studijskih programa HVU-a i dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio Josip KOPI