Prvi samostalni letovi na Pilatusu

Kadeti 24. naraštaja hrvatskih vojnih pilota izveli su 7. prosinca prve samostalne letove na avionima Pilatus PC-9M u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. To je važan korak u njihovoj letačkoj karijeri, a prije prvog samostalnog leta četvorica kadeta uspješno su položila ispitne letove pod vodstvom ovlaštenih ispitivača, što je ujedno bila i zadnja provjera spremnosti za samostalnu izvedbu letova na Pilatusu PC-9M.

Svaki su pokret kadeta u zraku kroz tri školska kruga iznad piste u Zemuniku pozorno pratili njihovi nastavnici letenja, koji su im potom uputili i prve čestitke. Voditelj obuke bojnik Nino Perović izrazio je zadovoljstvo što je još jedan naraštaj polaznika potvrdio spremnost za nastavak školovanja, a prvi samostalni letovi pružit će im dodatno samopouzdanje i energiju. “Polaznici su već na temeljnoj obuci na avionu ZLIN 242 L pokazali dobre rezultate, a nastavkom obuke na Pilatusu potvrdili su potencijal koji treba sustavno brusiti do zadnjeg koraka u školovanju,” istaknuo je.

Kadet Antonio Donadić iz Rijeke izjavio je nakon samostalnog leta kako je podignuo razinu samopouzdanja i vjere u sebe te spoznao moć aviona Pilatus. “Definitivno želim biti borbeni pilot i ponosni čuvar neba naše domovine,” istaknuo je te nakon prve analize s nastavnikom letenja radost samostalnog leta podijelio s obitelji i djevojkom. 

Bruno Bulum dolazi iz Metkovića. Istaknuo je kako mu je svako odvajanje od zemlje u kabini aviona neopisivo i motivirajuće: “Samostalni let neponovljiv je osjećaj i iskustvo kojem sam se veselio od prvog dana obuke.” 

Martin Škrtić iz Duge Rese osjećao je potpunu slobodu i samostalnost: “Jedino sam se mogao osloniti sam na sebe, donositi odluke u letu koristeći usvojena znanja iz obuke. To je ono što me ispunjava i motivira u nastavku školovanja.”

Lovre Krnić iz Zadra također je uspješno izveo prvi samostalni let na Pilatusu. “Obuka je zahtjevna, ali imamo vrhunske nastavnike letenja i uz njihovu podršku sigurni smo i spremni za nove izazove. Volim raditi s ljudima pa mi je želja postati nastavnik letenja i u budućnosti borbeni pilot HRZ-a,” poručio je. 

U nastavku obuke slijedi usvajanje sadržaja iz razdjela osnovnog i naprednog akrobatskog letenja, a na kraju svakog razdjela kadete očekuje novi test polaganja ispitnih letova te provedba samostalnih letova.

 

Marinko Karačić

Foto: HRZ / Robert Ribarić, Leida Parlov, M. Karačić