Prvi samostalni letovi na Pilatusu

Kadeti 25. naraštaja hrvatskih vojnih pilota uspješno su 3. prosinca izveli prve samostalne letove na avionima Pilatus PC-9M u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

Kadeti 25. naraštaja hrvatskih vojnih pilota uspješno su 3. prosinca u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku izveli prve samostalne letove na avionima Pilatus PC-9M.

Za svakog pilota to je važan korak u karijeri. Prije prvog samostalnog leta kadeti su uspješno položili ispitne letove pod vodstvom ovlaštenih ispitivača letenja, što je ujedno i bila zadnja provjera njihove spremnosti za samostalnu izvedbu letova.

Kadet Tomislav Colić iz Sibinja rekao je kako je nakon samostalnog leta, koji je uključivao tri školska kruga iznad piste u Zemuniku, bio preplavljen emocijama i adrenalinom. “Ovo je dodatna motivacija za izazove koji me čekaju u nastavku školovanja,” naglasio je.

Njegov kolega kadet Tomislav Bilandžić dolazi iz Sinja. Istaknuo je kako je ovo tek jedan od koraka koji prolaze u obuci, ali onaj koji se pamti cijeli život. “Za mene je ovo poseban dan. Sjesti sam u kabinu i upravljati strojem od 950 konjskih snaga je san snova, koje ovdje u Zemuniku polako ostvarujem,” naglasio je.

Luka Glas iz Krapine naglašava važnost dobre i kvalitetne pripreme. “Ovo definitivno podiže samopouzdanje i najbolja je nagrada za sav dosad uložen napor u školovanju za vojnog pilota,” poručio je kadet Glas.

U nastavku obuke slijedi usvajanje sadržaja iz razdjela osnovnog i naprednog akrobatskog letenja, a na kraju svakog razdjela kadete očekuje novi test polaganja ispitnih letova te izvedba samostalnih letova.

 

Tekst i foto: HRZ / Marinko Karačić