Izvoz vojne opreme i naoružanja sve značajniji i unosniji

Izvoz naoružanja i vojne opreme iz Republike Hrvatske  u 2014. iznosio je oko 1 500 000 000 kuna. To je više od 20 posto povećanja u odnosu na godinu ranije, a u usporedbi s nekoliko posljednjih godina riječ je o rekordnom iznosu izvoza vojne opreme i naoružanja. Najveći je prošlogodišnji izvoznik karlovačka tvrtka HS Produkt koja je izvezla 434 520 pištolja i to najvećim dijelom na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Uz pušku VHS istog proivođača među najznačajnijim izvoznim proizvodima su i DOK-ING-ovi strojevi i oprema za razminiranje, borbene kacige tvrtke Šestan-Busch iz Preloga, bacači granata RBG-6 pulske tvrtke M Adler D, zatim hrvatski snajperi raznih kalibara i proizvođača, streljivo tvrtke ATIR,  zaštitna oprema tvrtke Kroko, te brodovi vojne i policijske namjene Brodosplita,Tehnomonta, Grebena, Viktora Lenca… 


Prema rezultatima Agencije Alan izvoz naoružanja i vojne opreme iz Republike Hrvatske  u 2014. iznosio je oko 1 500 000 000 kuna (milijardu i petsto milijuna) ugovorenih i realiziranih poslova. To je više od 20 posto povećanja u odnosu na godinu ranije i potvrđuje stalan trend rasta izvoza u ovoj namjenskoj grani proizvodnje, a u usporedbi s nekoliko posljednjih godina riječ je o rekordnom iznosu izvoza vojne opreme i naoružanja. Riječ je o najmodernijoj vojnoj opremi i naoružanju proizvedenoj u dvadesetak hrvatskih tvrtki.

Najveći je prošlogodišnji izvoznik karlovačka tvrtka HS Produkt koja je izvezla 434 520 pištolja i to najvećim dijelom na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Uz pušku VHS istog proizvođača među najznačajnijim izvoznim proizvodima su i DOK-ING-ovi strojevi i oprema za razminiranje, borbene kacige tvrtke Šestan-Busch iz Preloga, bacači granata RBG-6 pulske tvrtke M Adler D, zatim hrvatski snajperi raznih kalibara i proizvođača, streljivo tvrtke ATIR,  zaštitna oprema tvrtke Kroko, te brodovi vojne i policijske namjene Brodosplita,Tehnomonta, Grebena, Viktora Lenca, ali i usluge obučavanja i održavanja borbenih sustava. 
Dio spomenutih proizvođača izvoze izravno ili preko drugih privatnih tvrtki dok je za dio njih u izvozu posredovala Agencija Alan kao registrirana državna tvrtka za izvoz. Inače oko 30 posto godišnjeg izvoza ostvaruje se preko Agencije Alan, napominje nam predsjednik Uprave Agencije Ivan Nekić te izdvaja tek neke prošlogodišnje izvozne destinacije za hrvatske tvrtke među kojima su bile Australija, Azerbajdžan, BiH, Češka, Danska, Filipini, Francuska, Grčka, Gvatemala, Irak, Italija, Južnoafrička Republika, Kazahstan, Kolumbija, Kosovo, Litva, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Pakistan, Poljska, Ruska Federacija, SAD, Saudijska Arabija, Slovenija, Španjolska, Sultanat Oman, Švicarska, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina.

Kvalitetom i cijenom konkurentni na tržištu

Hrvatski pištolj koji je dosad proizveden u nekoliko milijuna primjeraka prodaje se najviše u SAD-u

Hrvatski se izvoz temelji na novim tehnologijama i proizvodima i to u pravilu u zemlje koje su respektabilni kupci i u kojima se ne štedi niti kupuje jeftina roba, ističe Nekić. Primjerice, hrvatski pištolj koji je dosad proizveden u nekoliko milijuna primjeraka prodaje se u SAD-u, VHS puška na Bliskom istoku. Ima naravno pušaka koje su i nekoliko puta jeftinije od naše, ali je i kvaliteta jednako toliko lošija. Hrvatska ima određeni broj proizvoda koji zadovoljavaju najviše svjetske tehničke standarde, a po cijeni su konkurentni na tržištu. ”Kad imate dobar proizvod uvijek se možete natjecati pa i pobijediti na natječaju. Naravno da će pametan kupac uvijek preferirati proizvod domaće industrije, no ako on zadovoljava najviše standarde i ako je kvalitetan i tehnički savršen, tada cijena nije presudna,” napominje Nekić. Zapravo takva bi kombinacija bila i najbolji izbor. Novi je adut karlovačkog HS Produkta i puška VHS 2 koja se može ubrojiti među tri najbolje na svijetu, a vrijeme će pokazati da je možda čak i najbolja, napominje Nekić, što je izniman uspjeh. Jednako tako strojevi za razminiranje tvrtke DOK-ING među najboljima su na svijetu, a u uporabi su u američkoj i australskoj te još nekim svjetskim vojskama i humanitarnim organizacijama koje se bave razminiravanjem. Najveći dio svoje proizvodnje na međunarodno tržište plasira i tvrtka  Šestan-Busch koja se proizvodnjom zaštitnih kaciga svrstala u najveće europske i jednog od najkvalitetnijih svjetskih proizvođača kaciga. Prema posljednjim podacima Hrvatske gospodarske komore s netom završenog najvećeg svjetskog sajma vojne i obrambene industrije IDEX 15, tvrtka Šestan-Busch dobila je narudžbu za više od sto tisuća kaciga čime su popunjeni svi proizvodni kapaciteti za ovu godinu i to od kupaca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Bangladeša te za afričko tržište.
Među uspješne se svakako treba ubrojiti i Adria-Mar čijim se brodovima koriste u Libiji, a nedavno su sklopili ugovor o remontu i modernizaciji četiri ophodna broda libijske ratne mornarice.Vrlo značajan proizvođač vojne opreme je i Đuro Đaković koji je nedavno s finskom Patrijom i norveškim Kongsbergom potpisao strateško partnerstvo za tržište Bliskog istoka, što bi mogao biti novi veliki posao za ovu slavonskobrodsku tvrtku. Sve zapaženije rezultate na zahtjevnom svjetskom tržištu postižu i Kroko, svojim vojnim odorama, pancirnim prslucima i odjećom, Inkop, Jelen i Viko, vojnim čizmama, i još niz drugih koji kvalitetom svojih proizvoda krče put i postaju prepoznatljivi te ostvaruju sve bolje poslovne rezultate.
Među 25 najvećih izvoznika vojne opreme u svijetu

Najveći dio svoje proizvodnje na međunarodno tržište plasira i tvrtka Šestan-Busch koja se proizvodnjom zaštitnih kaciga svrstala u najveće europske i jednog od najkvalitetnijih

Sve dosad spomenuto Hrvatsku stavlja u krug malobrojnih zemalja koje u ovom sektoru imaju i mogu ponuditi kvalitetan proizvod. Naravno da se ne možemo mjeriti, u tehničkom, tehnološkom i ekonomskom smislu, s velikim silama poput SAD-a, Njemačke, Francuske, Engleske ili  Rusije, no svakako smo u skupini  tridesetak zemalja koje imaju određene originalne proizvode, a koji su postigli značajan uspjeh na svjetskom tržištu. Prema nekim pokazateljima i količini izvoza te činjenici da se hrvatski proizvodi vojne industrije mogu danas naći u četrdesetak svjetskih zemalja,  mogli bismo se smjestiti među 25 najvećih izvoznika vojne opreme u svijetu.
Da bi se zadržao ili povećao ovakav pozitivan trend, Nekić ističe kako bi u idućih desetak godina trebalo dodatno proširiti proizvodnju te sustavno raditi na usvajanju novih proizvoda i novih tehnologija. To nužno uključuje i potporu države u nalaženju boljih zakonodavnih i administrativnih rješenja koja im u nekim slučajevima otežavaju poslovanje i oduzimaju energiju koju bi trebalo usmjeriti u stvaranje novih proizvoda. Trebalo bi, napominje Nekić,  stvoriti okružje razumijevanja i pozitivne klime te sustav koji podupire i olakšava poslovanje, ali i ističe kako bez potpore vodećih ljudi u ministarstvima obrane i unutarnjih poslova koju su imali u proteklih desetak godina ne bi ostvarili rezultate koji su danas vrijedni svakog respekta. Uz to, ovu granu industrije ni na koji način ne subvencionira država te je prepuštena svim izazovima tržišta i oslonjena na samostalno snalaženje i vlastito poslovanje.
U ovoj industrijskoj grani poslovi s matičnom državom od iznimne su važnosti jer referenca da proizvode koristi i vlastita vojska i policija proizvođačima vojne opreme ponekad u prodaji proizvoda može biti presudna. Potpora države u tom smislu svim proizvođačima jest i te kako bitna pa je MORH-ovo potpisivanje ugovora s predstavnicima 22 hrvatska proizvođača vojne obuće, odjeće i opreme za potrebe Oružanih snaga RH u ukupnoj vrijednosti od oko 50 milijuna kuna, početkom godine, još jedan poticaj i potpora domaćoj vojnoj industriji. Ovaj projekt opremanja hrvatskih vojnika u cijelosti proizvodima domaće vojne industrije, vojnika koji je odjeven u hrvatsku odoru s hrvatskom kacigom, naoružan hrvatskom jurišnom puškom i u hrvatskoj čizmi,  potvrda je stvarnih napora MORH-a da potpomaže i jača hrvatsku industriju, cijeni znanja, sposobnost i kvalitetu hrvatskih proizvođača i dodatni je certifikat za njihove buduće izvozne poslove.

Izložbena maketa broda M-46, superbrzog čamca za prijevoz diverzanata nastalog u suradnji Brodarskog instituta i Olimp Nautike

Specijalizirani sajmovi
Izlazak neke tvrtke na svjetsko tržište uvjetovan je i pojavljivanjem na specijaliziranim sajmovima vojne opreme i naoružanja. Bez takvih nastupa svijet ne bi znao za mnoge naše vrhunske proizvode. Oni su prije svega odlična prilika za uspostavljanje prvih kontakata ili obnavljanje postojeće poslovne suradnje, a ujedno pružaju uvid u kojem se smjeru kreće razvoj vojne industrije, koje su novosti na tržištu i trendovi u svijetu.
Na velikim svjetskim sajmovima kao što su Abu Dhabi, Pariz ili London okupljaju se svi relevantni akteri u svijetu proizvodnje i prodaje vojne opreme i naoružanja, bilo kao konstruktori, proizvođači ili kao kupci. U predstavljanju hrvatskih proizvođača, njihovih mogućnosti i kvalitete proizvoda  na takvim sajmovima značajnu ulogu ima Agencija Alan.
Agencija brine da na takvim sajmovima sudjeluju svi hrvatski proizvođači koji mogu nešto kvalitetno ponuditi na svjetskom tržištu, a koji sami nisu to u mogućnosti s obzirom na to da nastup na njima traži znatna materijalna sredstva, ali i stručno i tehnički pripremljeno osoblje.
”U našem se katalogu nalaze svi proizvodi i tehnologije koje Hrvatska u ovom sektoru može ponuditi i svi posjetitelji sajmova na izložbenom prostoru Agencije Alan mogu dobiti sve relevantne informacije,” ističe Nekić. No, sajmovi nisu mjesta gdje se potpisuju ugovori, osim u iznimnim slučajevima kada su rezultat već prethodno realiziranih kontakata i dogovora. Ugovori u području naoružanja i vojne opreme uglavnom su plod višegodišnjeg rada, ispitivanja tržišta, testiranja, odabira i još niza drugih postupaka, napominje Nekić i dodaje kako se nabava naoružanja uvijek planira godinama unaprijed, uz prethodno donošenje planova nabave i financijskih planova. Sajmovi su dakle dobra prilika da se probudi interes potencijalnog kupca, ali i iskoordiniraju svi detalji oko završetka započetih poslova.
Upravo je sajam IDEX 15 u Abu Dhabiju, s kojeg se nedavno vratilo izaslanstvo Agencije Alan, za hrvatske proizvođače bio iznimno uspješan, naime, vrijednost mogućih novih poslova i završna realizacija postojećih ugovora iznosi više od 100 milijuna kuna.
Potporu našim izlagačima na ovom prestižnom svjetskom sajmu vojne opreme i naoružanja dao je i ministar obrane Ante Kotromanović čija je nazočnost dodatno pridonijela hrvatskom predstavljanju na IDEX-u.
Značajan za Hrvatsku i njezine vojne proizvođače jest i nadolazeći sajam vojne opreme i naoružanja ASDA15 – Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija koja će se u travnju po treći put održati u Splitu u organizaciji američke tvrtke TNT Productions Inc. Bit će to vjerujemo još jedna dobra prilika za otvaranje novih prostora hrvatskoj namjenskoj industriji.

Strojevi za razminiranje tvrtke DOK-ING među najboljima su na svijetu, a u uporabi su u američkoj i australskoj te još nekim svjetskim vojskama

Državna agencija-jamstvo sigurnosti

Iako proizvođači vojne opreme i naoružanja na tržište mogu ići samostalno ili posredstvom privatnih tvrtki registriranih za obavljanje takvih poslova, ipak značajan broj potencijalnih kupaca posao želi realizirati upravo posredstvom državne tvrtke, jer im je to najsigurnije jamstvo, ističe Nekić. ”Kupac traži sigurnost i potpuno povjerenje. Vrlo često, posebice u velikim projektima, kupci žele jamstvo, a ono im se može najbolje ponuditi ako iza svega stoji država. 
Ima naravno i velikih proizvođača koji su sami sebi dovoljno jamstvo no to su u pravilu renomirane multinacionalne tvrtke čiji se godišnji promet mjeri u milijardama. U svakom slučaju bez jednog ili drugog vrlo je teško ugovoriti poslove za sofisticirane i skupe proizvode.” 
U prodaji ovakvih proizvoda uvijek se vodi računa i je li krajnji korisnik međunarodno prihvaćen i provjeren te se koordinira i konzultira sa strateškim partnerima jer odgovornost ne prestaje isporukom robe već se proteže na cijeli niz onih koji su uključeni u posao.
U svakom slučaju godina pred nama, na području vojne proizvodnje, nudi velike mogućnosti za sve one koji će ulagati u kvalitetu proizvoda i modernizaciju svojih kapaciteta. U tome ih treba poticati i osigurati da stečeno povjerenje i pozicije zadrže na domaćem i svjetskom tržištu.

IDEX 2015

Treći put zaredom na sajmu IDEX, koji se održavao od 22. do 26. veljače u Abu Dhabiju, izlagale su Agencija Alan s programom HS Produkta i Inkop vojnim čizmama te tvrtke Šestan-Busch i DOK-ING.
Održan je velik broj sastanaka s hrvatskim izlagačima, a na sajmu su bile i hrvatske tvrtke koje nisu izlagale; Varteks, Čateks, PMTČ, Kapko i Šešir i Auto Safir, ali su došle vidjeti što je najnovije u svijetu vojnog i obrambenog sektora.
IDEX je jedina međunarodna izložba iz sektora naoružanja i vojne opreme koja se odvija na području MENA regije (područje Bliskog istoka i sjeverne Afrike) svake druge godine i koja prikazuje najnoviju tehnologiju iz područja vojne industrije i obrane, od kopna, mora i zraka. Sajam je jedinstvena platforma za uspostavljanje i jačanje odnosa s vladinim odjelima, poduzećima i oružanim snagama u cijeloj regiji i svijetu, održava se pod pokroviteljstvom Njegove Visosti Sheikh Kalifa bin Zajed al-Nahjan, predsjednika UAE i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga. Za vrijeme sajma održali su se dodatni događaji poput pomorske izložbe NAVDEX, demonstracija, helikopterski i UAV forumi te Zaljevska obrambena konferencija.
Na ovogodišnjoj je izložbi sudjelovalo više od 2800 izlagača iz 59 zemalja na površini od 133 000 četvornih metara, a sajam je posjetilo više od 80 000 posjetitelja. Sve to pokazuju da je IDEX među najvažnijim sajmovima naoružanja i vojne opreme na kojem svoje važno mjesto imaju i hrvatske tvrtke koji su značajni predstavnik proizvođača u sektoru vojne i obrambene industrije i čija se potražnja proizvoda na svjetskom tržištu iz godine u godinu povećava.

Vesna Pintarić, Fotoarhiva HVGI-ja