Hrvatske tvrtke u fokusu

Gašenjem reflektora u splitskoj sportskoj dvorani Spaladium 24. je travnja uspješno okončano treće izdanje sada već tradicionalne izložbe ASDA 2015. Manifestacija se etablirala kao jedna od najvećih i najvažnijih izložbi ovakvog tipa u ovom dijelu Europe…

Kao i u prethodne dvije prilike i ovaj je put organizator ASDA-e bila američka tvrtka TNT Production Inc koja se specijalizirala za organizaciju manifestacija ovakvog tipa. Pokrovitelj ASDA-e 2015., kao i do sada, bila je Vlada Republike Hrvatske uz svesrdnu tehničku pomoć koju je organizacijski, logistički i provedbeno pružao MORH.Treće izdanje ASDA-e nastavilo se u organizacijskom stilu prethodnih dviju izložbi održanih 2011. i 2013. Možda je najbolje da se ta činjenica potkrijepi službenom statistikom. Na prvoj ASDA-i 2011. prema službenim podacima nazočilo je 138 izlagača iz 23 zemlje (54 domaća i 84 strana) uz 18 službenih stranih izaslanstava. Dvije godine poslije zabilježeno je 106 izlagača iz 19 zemalja (51 domaći i 55 stranih) uz 25 službenih izaslanstava. Ovogodišnje izdanje otišlo je korak dalje. Prema službenim podacima sudjelovalo je 119 izlagača iz 24 zemlje (46 domaćih i 73 strana izlagača) uz nazočnost 28 službenih izaslanstava.

Zapažene tvrtke

Bellov štand bio je među najatraktivnijima. Osim što je riječ o tvrtki svjetske reputacije, pozornost je privlačio i dvosjedni helikopterski simulator letenja na kojem su se posjetitelji mogli i sami iskušati

Na izložbi su se mogla uočiti najzvučnija imena američke zrakoplovne kompanije, Bell Helicopter i Sikorsky Aircraft Corporation, zatim njemačka tvrtka Krauss-Maffei Wegmann (KMW), finska Patria i norveški Kongsberg. Bili su tu i visokoetablirani proizvođači poput izraelskog Elbita i brazilskog Embraera, te mnoga druga, široj javnosti možda manje poznata, ali vrlo renomirana i kvalitetna imena među kojima su tvrtke poput nizozemskog Metasensinga, kanadskog Arga, američkih Will-Burta i Flira, danskog Beatronica, češkog Gumotexa te rumunjskog Cugira.
Što se tiče domaćih proizvođača, hrvatsku ponudu uspješno i vrlo atraktivno predstavile su tvrtke Đuro Đaković, HS Produkt, Šestan-Busch, DOK-ING, Kroko International, Brodograđevna industrija Split, Geofoto, Varteks, Končar, Adria-Mar, Agencija Alan, Borovo, Brodarski institut, Institut Ruđer Bošković, FER Zagreb, Jelen, Šešir, PCE Split, Podravka, Pastor, Montmontaža Greben, Tehnomont Pula, ZTC, Zagrebački prometni zavod, Ikom i niz ostalih.

Gužva na štandovima

I drugi renomirani američki proizvođač helikoptera Sikorsky rezervirao je svoje mjesto na ASDA-i, između ostalog na štandu je bila maketa UH-60M, nove inačice poznatog Crnog jastreba

Ocjenjujući ponajprije prema gužvi koja se stvarala oko njihovih štandova, zvijezde izložbe bili su Bell Helicopter sa svojim simulatorom letenja i KMW koji je predstavio (nažalost samo maketom) svoju samohodnu Panzerhaubitze 2000 koju će uskoro na svojim popisima imati i OSRH. Njima uz bok svrstala su se i dva domaća izlagača. Đuro Đaković je prezentacijom oklopnog vozila AMV Patria 8×8, s Konsbergovom daljinski upravljanom Protector paljbenom stanicom postigao velik uspjeh. Vozilo Patria bilo je gabaritno najveći izložak na ovoj smotri – moglo se razgledati iz svih pozicija, zaviriti u njegovu unutrašnjost, razgledati detalje – što uvijek ima svoju težinu kad je u pitanju privlačenje pozornosti posjetitelja, prije svega onih s profesionalnim afinitetima i zadaćama. Gotovo stalna gužva i veliki interes vladao je i na štandu HS Produkta koji je izložio svoj proizvodni program modernih bullpup jurišnih pušaka VHS-D/K i široki asortiman pištolja serija HS i XDM. Ipak, najveću su pozornost privlačili izložbeni eksponati nove bullpup jurišne puške VHS-2 i ručnog bacača granata VHS-BG. Veliki interes profesionalno orijentiranih posjetitelja bio je zamjetan još na nekoliko izložbenih štandova, kod sustava za razminiranje koje je predstavila domaća tvrtka DOK-ING, zatim na štandu preloškog Šestan-Buscha, Brodograđevne industrije Split, Agencije Alan, češkog Gumotexa, kanadskog Arga, slovenskih tvrtki C-Astral i Perigon pa i rumunjskog Cugira.

Šetnja kroz izložbu

Zahvaljujući izloženom BOV-u Patria u “pustinjskoj” boji Đuro Đaković je bio među najzapaženijim izlagačima u Spaladium Areni

Bellov dvosjedni helikopterski simulator letenja namijenjen je obuci posada borbenih helikoptera Bell AH-1Z i Bell UH-1Y. Koncipiran je tako da na prednjem, donjem sjedalu sjedi pilot koji upravlja borbenim helikopterom, a na stražnjem tj. gornjem kokpitu sjedi operater-strijelac. Oduševljenje svih onih koji su imali prilike sjesti u kokpit strijelca i preuzeti upravljačke palice oružnih sustava te pokušali uništavati ciljeve na velikom videozidu bilo je više nego evidentno. Prezentacija sustava dobrim dijelom je motivirana i nedavnom američkom ponudom prema kojoj bi HRZ trebao dobiti određeni broj njihovih rabljenih helikoptera. Istodobno je na susjednom štandu američka tvrtka Sikorsky s nekoliko maketa i raskošnih brošura predstavila svoje helikoptere UH-60M Black Hawk i S-70B Seahawk. Black Hawk je primarni helikopter srednje veličine američke kopnene vojske koji se koristi za vrlo široku paletu zadaća koje uključuju zračnu podršku, MEDEVAC, CSAR, C&C zadaće (command & control) te VIP transport. Najnovija inačica, UH-60M trebala bi osigurati najvišu moguću razinu kompatibilnosti s tzv. US Army Future Force. Fokus poboljšanja Black Hawka usmjeren je na novi motor 701D i novu generaciju i tehnologiju avionike koji će osigurati bolje performanse uz niže troškove korištenja i održavanja. Mornarički S-70B Seahawk predstavljen je kao robusna, sigurna i vrlo sposobna letjelica za sve zadaće.

Brazilska ekspanzija

Centralni izložak slovenske tvrtke Perigon – karbonska podvješajna gondola za zrakoplove s integriranim elektroptičkim senzorima pod oznakom S.C.A.R.-POD 10 (Self Contained Aerial Reconnaissance Pod)

Iz područja zrakoplovstva priličnu pozornost i znatiželju izazvao je brazilski Embraer. Različiti produkti i tehnička rješenja koje je proizvela ta tvrtka prisutni su u 48 zemalja svijeta. Nudi vojne zrakoplove, napredne radarske tehnologije, besposadne zračne sustave kao i napredne informatičke i komunikacijske sustave s C4ISR (Command, Control, Communications, Computing, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) aplikacijama. U razgovoru s predstavnicima posebno je naglašena sposobnost Embraera da prema željama i potrebama potencijalnih kupaca ponudi svoje zrakoplovne platforme (zrakoplovi poput EMB 145). Dostupne su opcije MP (Maritime Patrol) za pomorske zračne ophodnje, AEW & C (Airborne Early Warning and Control) za zrakoplovno rano zračno upozorenje i nadzor) i MI (Multi Intel) inačica za prikupljanje strateških podataka s velikih visina, nadzor okruženja, podršku taktičkih i specijalnih operacija te niz ostalih zadaća iz djelokruga C4ISR aplikacija. Prema zahtjevima kupaca, Embraer svoje MI platforme može opremiti senzorima i misijskim paketima opreme, taktičkim komunikacijskim sustavima i BLOS (beyond line of sight) i / ili WLOS (within line of sight) data-linkovima.

Ponuda iz susjedstva

Kanadska tvrtka Argo predstavila je malo amfibijsko vozilo za ekstremne uvjete Avenger 750 HDi EU

Pozornost su privukli i izložbeni štandovi dviju slovenskih tvrtki. C-Astral iz Ajdovščine bavi se razvojem besposadnih letjelica za vojnu, komercijalnu i civilnu uporabu te integracijom različitih senzorskih i komunikacijskih tehnologija za te svrhe. Na izložbi su prezentirali Bramor proizvodnu liniju zastupljenu s UAS letjelicama Bramor C4EYE; Bramor gEO i Bramor gHy. Inačica Bramor C4EYE s rasponom krila od 230 i duljinom od 96 cm opremljena je Lockheed Martinovom i C-Astralovom elektronikom. Uz krstareću brzinu od 60 km/h, električni je motor može održati u zraku više od tri sata a korisni teret (više od kg) uključuje i data-link funkcionalan na daljinama do 30 km. Prema navodima predstavnika tvrtke kupila ga je talijanska vojska.
Na izložbenom štandu tvrke Perigon, koja inače surađuje s austrijskom tvrtkom Airborne Tehnologies GmbH, mogli smo se upoznati s elekrooptičkom zrakoplovnom opremom za vojne i komercijalne svrhe. Centralni izložak bila je karbonska podvješajna gondola s integriranim elektroptičkim senzorima. Pod oznakom S.C.A.R-POD 10 (Self Contained Aerial Reconnaissance Pod) krije se zapravo laka karbonska gondolska konstrukcija, nosivosti 140 kg, usklađena za uporabu na 14“ pilone (točke za vješanje na krilima ili trupu zrakoplova). Radi se zapravo o sustavu tipa objesi i leti. Glavna karakteristika ovog sustava jest bežična (wireless) komunikacija između sustava i operatera, bez ikakvih invazivnih metoda u krilo zrakoplova. Velika nosivost gondole omogućava ugradnju dovoljno snažnih električnih baterija koje osiguravaju rad sustava više od 10 sati. U ponudi tvrtke nude se modeli senzorskih kupola promjera 10“ i 15“. Sistemska integracija senzorskih modula i podvješenih gondola moguća je na različite tipove helikoptera i lakih zrakoplova.
Vrlo bogat dijapazon elektroptičkih modula s najrazličitijim inačicama odabira senzorskih paketa ponudila je i kanadska tvrtka L3 WESCAM. Iz njihovih reklamnih materijala može se vidjeti da nude serije MX-10, MX-15 i MX-20/20D elektrooptičkih gondola. Unutar svake od spomenutih serija, potencijalnim se kupcima nudi individualni odabir i integracija od šest do osam video & laserskih & IC senzora.

Ekstremno vozilo

Brojne inačice svojih pušaka i pištolja izložio je HS Produkt, ali puška VHS-2 bila je njihova “perjanica” na ASDA-i

Konstantno zamjetni interes vladao je i oko izložbenog štanda kanadske tvrtke Argo. Centralni izložak bilo je amfibijsko vozilo za ekstremne uvjete Avenger 750 HDi EU. Tvrtka je predstavila najsnažniju inačicu (31 KS). Ovo specijalno terensko vozilo s pogonskom konfiguracijom 8×8 i punim sposobnostima amfibije, sposobno je za prelazak i preko najzahtjevnijeg terena, preko poplavljenih područja, preko dubokog blata, močvarnog tla, snijega i leda. Nisko težište osigurava mu iznimnu stabilnost i punu trakciju kotača s podlogom te veliku otpornost prema prevrtanju. Sposobno je za prelazak prepreka i ekstremnih nagiba. Na njega se prema potrebi mogu montirati gusjenice bez demontaže kotača. Opremljeno je i kukom za vuču prikolice. Rabi se za različite primjene; potragu i spašavanje, hitne medicinske intervencije, intervencije prilikom prirodnih ili tehnoloških incidenata, transport ljudi i opreme preko teških terena, potporu različitim vojnim, policijskim, sigurnosnim, vatrogasnim, ili nekim drugim spasilačkim (poput GSS) službama. Prema specifičnim zahtjevima potencijalnih kupaca na vozilo je moguća ugradnja ”dodatne opreme“ poput spremnika za vodu volumena 300 litara, električnog vitla za izvlačenje, vatrogasne centrifugalne pumpe, 30 metara crijeva i mlaznica za gašenje, opreme za sigurno izvlačenje ranjenika, sustav integriranja pune rollbar zaštite kao i lakšeg pješačkog naoružanja. S mogućnošću ukrcaja četiri do šest osoba ili čak 521 kg tereta po suhom terenu, (odnosno 454 kg tereta na vodi) ovaj maleni div postiže brzinu od 32 km/h na suhom odnosno 4 km/h na vodi.

Stanica Protector

Kacige Šestan-Busch zapažene su na najpoznatijim svjetskim namjenskim sajmovima, pa niti ASDA nije mogla biti iznimka. Posebno je zanimljiva bila izložena zaštitna kaciga tipa BK-4C.C. čiji je zaštitni vizir prilikom testiranja zaustavio dva zrna kalibra 9 x 19 mm, ispaljena s početnom brzinom od 438 m/s

Norveška tvrtka Kongsberg najizravnije je predstavljena svojom upravljivom paljbenom stanicom iz obitelji Protector montiranom na oklopnom vozilu Patria. Kongsberg je također na svom štandu imao vrlo lijepi katalog u kojem je prikazao ostatak svog iznimno bogatog proizvodnog programa: raketnih sustava (Naval Strike Missile – NSM; Joint Strike Missile – JSM, Penguin), mornaričkih sustava, komunikacija, svog svemirskog programa te solucija za simulacije i obuku.
Na ASDA-i 2015 predstavila se i rumunjska tvrtka UVS Romania svojim programom proizvodnje malih besposadnih letjelica i integracijom senzorske tehnologije namijenjene komercijalnoj uporabi. Bilo je moguće uživo razgledati četverorotorski mini-kamkopter nosivosti 1,5 kg, iako se u njihovim reklamnim materijalima navodi da izrađuju i sličnu letjelicu nosivosti 10 kg.
U okviru rumunjske nacionalne kompanije ROMARM predstavila se tvrtka Fabrica de Arme Cugir. Rumunjski proizvođač predstavio se proizvodnim asortimanom pješačkog naoružanja: jurišnih pušaka, strojnica, snajperskih pušaka (u kalibrima 7,62 x 63 i 5,45 x 39 mm) i pištolja (7,65 i 9 mm).

Nadzorni radari

MV-4, jedan od strojeva za razminiranje koji je osigurao poziciju hrvatskoj tvrtki DOK-ING u svjetskom vrhu tog dijela obrambene industrije

Među zanimljivim izlagačima bila je nizozemska tvrtka Metasensing sa svojim programom nadzornih radara posebno razvijanih za pomorske ophodnje, obalni nadzor i nadgledanje luka. Metasensing također razvija i integrira obalne radarske mreže posebno dizajnirane za provedbu kontinuiranog nadzora strateški važnih pomorskih područja. U svojim promidžbenim materijalima, Metasensing se posebno fokusira na svoj koherentni FM-CW (Frequency Modulated – Continuous Wave)  nadzorni radar od 9,6 GHz (X-band) namijenjen za nadzor lučkih područja.
 Američka tvrtka Will-Burt, zajedno sa svojim kooperantima, tvrtkama GEROH i ITS predstavila se svojim programom mobilnih, teleskopski izvlačivih jarbola namijenjenih za montažu različite senzorske (ponajprije radarske, elektrooptičke i IC) ili komunikacijske opreme (različite antene). U vrlo širokom spektru svog proizvodnog programa Will-Burt posebno ističe obitelj Stiletto, karbonsko-kompozitnih, elektro-mehaničkih teleskopski izvlačivih jarbola. Karakterizira ih mala težina, velika čvrstoća, brzo stavljanje u funkciju te gabaritno relativno maleno i teže uočljivo gnijezdo, odnosno instalirani paket senzorske/komunikacijske opreme. Ovisno o odabranoj inačici sustava (Stiletto/Stiletto HD) moguće je izabrati teleskopski jarbol duljine 4-6- 8,6-10-15 m i nosivosti tereta od 90-113-160-180 kg. Ovisno o visini teleskopskog jarbola, težini korisnog tereta i inačici sustava, vrijeme podizanja sustava kreće se od 20 do 240 sekundi. Uz seriju Stiletto, tvrtka Will-Burt nudi vrlo široki dijapazon sličnih proizvoda kao što su serije SHDL, Velocit Raptor, KVL /KVR, SPM, QEAM (Quick Erecting Antenna Mast). Ponuđeni su također i taktički trajleri tj. teretne prikolice namijenjene za smještaj i transport različite opreme i električnih agregata.

Kamera iz Izraela

Mnogi manji hrvatski proizvođači svoje su izložbeno mjesto imali zahvaljujući Agenciji Alan i njihovu štandu koji je bio odlično opremljen

Danska tvrtka Beatronic Supply Co. specijalizirala se za opskrbu vojnog i civilnog tržišta vrhunskom elektroničkom mjernom i ispitnom opremom, komponentama za robotizaciju i automatizaciju u zrakoplovstvu, transportu, logistici itd. I na izložbenom štandu izraelske tvrtke Elbit Systems moglo se iz njihovih promidžbenih materijala vidjeti mnogo toga zanimljivog. Jedna od takvih stvarčica u brošuri jest i Coral-Z, laka TIC (Thermal Imaging Camera) s kontinuiranim optičkim zumom. Radno područje ove termalne kamere s integracijom slike je od 3 do 5 μm. Opremljena je detektorom visoke rezolucije i kontinuiranim IC optičkim i digitalnim zumom. Ovaj visokosoftificirani komad opreme namijenjen je za pješačke, izvidničke i specijalne postrojbe, za pokrivanje sigurnosnih zahtjeva i obranu/nadzor perimetra te noćni nadzor. Sposobnost detekcije žive sile seže do 5 km udaljenosti, a prepoznavanje na 2 km. Detekcija motornih vozila moguća je na čak 11 km, a prepoznavanje detalja na 4 km. Prema izboru naručitelja uz ovu igračku može se naručiti i vanjski izvor napajanja, s baterijama je težak samo 2,5 kg, dodatni teleskop i montažni (clip-on sustav) laserskog obilježivača.

Oprema za ublažavanje katastrofa

Na kraju pregleda stranih izlagača, svakako treba spomenuti tvrtku Gumotex iz češkog Breclava, treći put prisutnu na ASDA-i. Na svom vrlo kvalitetno opremljenom i uređenom štandu predstavila se svojim programom gumiranih sredstava i sustava za spašavanje ljudi i ublažavanje posljedica ratnih razaranja, prirodnih katastrofa i tehnoloških incidenata. Riječ je o gumiranim, modularnim šatorima od kvalitetnih i otpornih materijala, izrađenih modernim tehnologijama i prilagođenim za brzu montažu i jednostavan transport. Šatori su opremljeni modernom dodatnom opremom koja omogućava njihovo postavljanje i samonapuhavanje. Pogodni su za primjenu u različite medicinske svrhe kao što su trijaž ozlijeđenog ljudstva, operacijske dvorane, karantenu ili klasični stacionar s većim brojem kreveta. Gumotex također nudi i šatorsku tehniku i infrastrukturu za uspostavu terenskih dekontaminacijskih stanica velikog kapaciteta i visoke učinkovitosti. Vrlo zanimljiv dio predstavljenog proizvodnog asortimana čini protukemijska gumirano-zaštitna osobna oprema, oprema za spašavanje na vodenim i zaleđenim površinama, prijenosna vatrogasna oprema za transport vode, prijenosni tankovi za vodu, višenamjenski gumeni čamaci za spašavanje, zatim različite vrste opreme potrebne za održavanje i kondicioniranje zraka u šatorima (grijanje, hlađenje, nadtlak itd), sustavi za opskrbu vodom i energijom. Posebno je zanimljiv i njihov protupoplavni gumeni program.

Hrvatska ponuda

Kroko International itekako se potrudio da odore i druge proizvode kojima oprema OSRH izloži originalno, na štandu koji izgleda poput improvizirane šatorske baze

Objektivno gledajući, domaći izlagači na ovogodišnjoj ASDA-i izložbi uložili su puno više truda u opremanje i kvalitetu svojih štandova. Osim donekle Bell Helicoptera (zbog atraktivnosti helikopterskog simulatora i velikog videozida) ni jedan strani izložbeni štand nije se po atraktivnosti ponuđenog mogao mjeriti s onim što su ponudili domaći izlagači.
Kao što je već u ranijem dijelu teksta rečeno, glavna domaća zvijezda bio je AMV Patria 8×8. Uz opće i javnosti dobro poznate taktičko-tehničke podatke, dovoljno je napomenuti da je ponuda Đure Đakovića ušla u uži izbor na kuvajtskom međunarodnom tenderu raspisanom 2013. godine, što dovoljno govori o proizvodu tvrtke iz Slavonskog Broda.
Veliki interes zabilježen je tijekom sva tri izložbena dana i na štandu Brodosplita, čiji su predstavnici nedavno s Ministarstvom obrane RH potpisali ugovor o izgradnji pet obalnih ophodnih brodova za potrebe Obalne straže RH. Pomorske snage i Obalna straža dobit će vrlo moderna plovila s domaćih navoza, usporediva po sposobnostima i kvalitetom s najboljim plovilima u svojoj klasi. Oružane će snage dobiti neke nove sposobnosti dok će se Brodosplit, uz sva dosadašnja iskustva u izgradnji ratnih brodova, podmornica i ronilica, svojim novim proizvodom još bolje i kvalitetnije pozicionirati na svjetskom vojno-brodograđevnom tržištu.

Brodograditeljstvo s tradicijom

U području vojno-brodograđevne industrije, na ASDA-i 2015 zapaženo su se predstavile još dvije domaće tvrtke: ADRIA-MAR i Montmontaža – Greben. Za obje je zajedničko to da su do sada postigle određene komercijalne uspjehe prodajom svojih plovila u inozemstvu. ADRIA-MAR u svom proizvodnom programu nudi ophodne brodove za nadzor teritorijalnih voda i EEZ-a, kontrolu brodova i pomorskog prometa, potragu na moru i operacije spašavanja, brzi transport trupa i opreme te borbene operacije niskog intenziteta. Dvije su moguće opcije obalnog ophodnog broda: OPB 31 (duljine 31,55 m) i OPB 39 (duljine 40,25 m), te projekt izvanobalnog ophodnog broda OPV 60 (duljine 60 m), sposobnog za prihvat lakih helikoptera, doplovom od 3500 NM i autonomijom od tri tjedna. Velolučko brodogradilište Greben, danas u sastavu grupe Montmomtaža – Greben specijaliziralo se i steklo znatnu reputaciju u izgradnji manjih ophodnih plovila (POB-13, POB-24, OFB-12) brzih desantnih plovila (LAC-22, LUB-11), radnih katamarana i nadasve tzv. lajbota (lifeboat). Vrhunac njihove ponude, kojom se opravdano diče 35-metarski je školski jedrenjak Kraljica mora i lovac mina HRM tipa MPMB-25. Uz izgradnju ophodnih brodova tipa POB-24 za MUP RH, brodogradilište Greben može se pohvaliti prodajom istog modela grčkoj Obalnoj straži.

Sinonim za razminiranje

Ime zagrebačke tvrtke DOK-ING već je dulje vremena sinonim za kvalitetno i sigurno razminiranje. Predstavljen je MV-4, jedan od najboljih robotiziranih sustava za razminiranje. Robusna, niskoprofilna struktura čini ga otpornim na eksplozije protupješačkih mina i improviziranih protupješačkih eksplozivnih naprava. Snažni pogonski sustav osigurava vozilu iznimne manevarske sposobnosti i sigurnost njegovim operaterima jer je s njim moguće upravljati preko daljinskog upravljača na razdaljinama preko 1500 m. MV-4 je zaštićen HARDOX čeličnim pločama, koje su pokazale vrlo dobre zaštitne rezultate čak i pri testovima s protutenkovskim minama. Za njega je konstruiran čitav set specijalnih alata koji mu omogućavaju razminiranje na gotovo svim terenima. Zbog svoje mase od samo 5310 kg (suh) / 5560 kg (s gorivom i mazivom) i dimenzija od 3 x 1,53 x 1,47 m transport na veće udaljenosti moguć je svim klasičnim načinima pa i vješanjem za helikopter. U svom proizvodnom asortimanu DOK-ING nudi i puno teži robotizirani stroj za razminiranje MV-10, čija masa bez radnog alata iznosi 15,5 t, a s njim i 20 t. DOK-ING nudi i MVF-5, jedinstveni višenamjenski protupožarni sustav namijenjen za gašenje požara u životno opasnim uvjetima ili nepristupačnim područjima.

Besprijekorno predstavljanje

Još dva domaća vojno-tehnološka dragulja besprijekorno su se predstavili na svojim štandovima. Naravno, riječ je o karlovačkom HS Produktu i preloškoj tvrtki Šestan-Busch. Na štandu HS Produkta stalno je vladala velika gužva i rijetki su bili trenuci kad većina izložaka nije bila u rukama znatiželjnih posjetitelja. Vjerojatno nije bilo ozbiljnijeg posjetitelja koji nije isprobao kako u ruci leži neki od pištolja iz serija XDM, HS i HS Sub-Compact, a i izložene jurišne puške VHS. Nedvojbeno, ova puška u bullpup formatu osigurava veliku izlaznu brzinu metka na ustima cijevi, bolju preciznost, bolju efikasnost pogotka, lakše rukovanje te posredno veću pokretljivost i veću brzinu djelovanja vojnika. U karlovačkoj tvrtki nisu na tome stali i nisu se zadovoljili postignutim već su krenuli i korak dalje. VHS-2 je predstavljena u čak četiri proizvodne inačice; VHS-D2; VHS-D2 CT-1,5X; VHS-K2 i VHS-K2 CT-1,5X. Nova puška isporučuje se s optičkim ciljnikom s crvenom točkom i povećalom CT-1,5X. Od mnogobrojnih posjetitelja mogao se čuti komentar da nova jurišna puška VHS-D2, s integriranim bacačem granata i CT-1,5X izgleda upravo svemirski.


Jedan od vizualno najatraktivnijih štandova imao je KMW. Uz atraktivni megaposter tenka Leopard i slogan Leopardov dom izložene su makete tenka Leopard 2 A6, samohodne Panzerhaubitze 2000 i višenamjenskog izvidničkog vozila Dingo. Naravno, iz razumljivih razloga nama je najzanimljiviji njihov proizvod bila moćna PzH 2000, koju smo već u nekoliko navrata predstavili u Hrvatskom vojniku. Šteta što je nismo mogli vidjeti u prirodnoj veličini, no bit će prilike kad uđu u arsenal OSRH.


Vojno-tehnološko blago

O tvrtki Šestan-Busch iz međimurskog Preloga zaista se ne može reći ništa novo, a da se ne ponovi nešto od onoga što je do sada rečeno – jedna je od svjetski najeminentnijih. Na ovogodišnjoj ASDA-i predstavila se odlično postavljenim štandom, širokom lepezom svog proizvodnog programa te reklamnim katalogom iz kojeg se s lakoćom mogu doznati svi potrebni tehnički detalji o svakom izloženom modelu. Osim glavnog proizvoda, zaštitnih kaciga, tvrtka Šestan-Busch predstavila je i ostatak svoje ponude: protubalističku opremu za osobnu zaštitu kao i vojno-policijsku opremu koja se koristi u suzbijanju nereda. Svi koji su do štanda došli, dugo su se zadržali jer su se zaista mogle vidjeti vrhunske proizvode. Vjerojatno nitko nije ostao ravnodušnim pred izloženom zaštitnom kacigom tipa BK-4C.C. čiji je zaštitni vizir zaustavio dva zrna kalibra 9 x 19 mm, ispaljena s početnom brzinom od 438 m/s. Vjerojatno ne postoji bolji način za reklamu. Kratko i jasno: tvrtka Šestan-Busch je zaista nacionalno vojno-tehnološko blago.
Kao i u slučaju stranih, tako je i domaće izlagače nemoguće detaljnije predstaviti, njih 46 koliko ih je sudjelovalo. Na svojim izložbenim štandovima vrlo kvalitetno su se predstavili tvrtke Kroko International, Varteks, Čateks, Šešir. Veliku pozornost izazvali su i izložbeni štandovi državne Agencije Alan ovlaštene za uvoz/izvoz naoružanja i vojne opreme, pod čijim su okriljem izlagali mnogobrojni, i oni manji proizvođači. Moderno pješačko naoružanje, oprema različitih vrsta i namjena, zaštitna odjeća i obuća, vojne oznake, elektronički senzori, mjerni instrumenati, individualni borbeni obroci, medicinska oprema, profesionalna elektronička oprema, samo je dio predstavljenih proizvoda.
Dostojno su se predstavile i znanstvene i remontne institucije poput Instituta Ruđer Bošković, Brodarskog instituta, Pomorskog centra za elektroniku, Fakulteta elektronike i računarstva i ATIR-a, Agencije za tehničko-tehnološka ispitivanja i razvoj, Zrakoplovnog tehničkog centra, Remontnog brodogradilišta Šibenik itd. Svakako treba naglasiti da su se na svojim posebnim i zanimljivim štandovima predstavili Specijalna policija MUP-a, Carina RH, Hrvatsko vojno učilište ”Petar Zrinski”, Uprava za logistiku GS OSRH…

Na kraju…

Ovogodišnje izdanje izložbe ASDA postiglo je ciljeve i svrhu zbog čega se takve manifestacije i organiziraju. Poslužilo je da se ponovno na jednom mjestu sretnu proizvođači i distributeri naoružanja i vojne opreme s jedne te krajnji korisnici iz vojnog, policijskog i sigurnosnog miljea. Ovakve smotre i služe da se uspostave poslovni kontakti između jedne i druge strane. Ali one su i mjesta na kojima pojedini proizvođači mogu spoznati svoju realnu tehnološku poziciju – odnosno koliko su ispred ili iza svoje konkurencije. Oni koji ne ulažu u napredak i istraživanje – nepobitno prvo stagniraju, potom zaostaju i na koncu otpadaju. Obrambena i namjenska industrija veliki su biznis, s golemim ulaganjima u nove tehnologije i znanost, donose napredak i u mnogim drugim područjima ljudske djelatnosti, otvaraju nova radna mjesta i prije svega nužne su da bi se osigurala sigurnost od lokalne do globalne razine. Svojim trećim izdanjem, ASDA se definitivno etablirala kao vojna izložba koja je stekla reputaciju i koja je, ušavši u sve kalendare takvih svjetskih događanja prerasla regionalne okvire značenja. Možda je vrijeme da sa svojim eksponatima izađe na otvoreni prostor. Puno je ljepše, atraktivnije i zanimljivije naoružanje i opremu vidjeti u njihovoj prirodnoj veličini negoli na blistavim propagandnim brošurama. Tko zna, možda nam četvrto izdanje, ASDA 2017, donese poneki iskorak i u tom smjeru.

Napisali: Igor SPICIJARIĆ i Marin MATIJEVIĆ
Foto: Igor SPICIJARIĆ, Marin MAT, Josip KOPI