Idealna prilika za promociju hrvatske obrambene industrije

Kao i svaki put na ASDA-i, Hrvatski vojnik i ove je godine obišao i razgledavao štandove u Spaladium Areni te razgovarao s predstavnicima izlagača. Najzastupljenije su hrvatske tvrtke, ali bilo je i velikih, pa i najvećih imena sa svjetskog tržišta. Za sve one koji nisu mogli doći u Split objavljujemo opsežniji izbor najzanimljivijih izložaka i novosti…

Izložba ASDA zaista je pravi međunarodni događaj. Štoviše, svake dvije godine u Spaladium Areni možemo vidjeti da svoje štandove imaju neka od najpoznatijih imena svjetske obrambene industrije. Ove je godine konačno stigao i američki Lockheed Martin, nedvojbeno prvo svjetsko ime u toj grani: i po prihodima i po broju područja koje pokriva. Veseli i velik broj prijavljenih stranih delegacija i njihov interes za ASDA-u, i to ponajprije zato jer je, bez obzira na spomenuti međunarodni karakter, sajam prilika da se na domaćem terenu predstavi hrvatska obrambena industrija. Broj hrvatskih izlagača vratio se na brojeve iz 2011. godine, čak ih je nadmašio, a znamo da prema više službenih statistika njihov ukupan izvoz kontinuirano raste zadnjih nekoliko godina.

Alanova plava boja
“Svi ti brojevi vezani su uz potražnju, povećana potražnja potiče i ekspanziju, a izložba je najbolje mjesto da tvrtke pokažu ono što mogu i nude,” kaže nam Ivica Nekić, direktor Agencije Alan. Alanovi štandovi okupljaju mnoge hrvatske proizvođače i plava boja koja brendira Agenciju zauzima najveći dio potpuno ispunjene dvorane, što je vidljivo čim stupite u nju, nakon što prođete sigurnosnu kontrolu te nekoliko hodnika i stubišta. “Hrvatski je interes da se ASDA organizira u našoj zemlji,” nastavlja Nekić, “prilika je za prodati proizvod, ali pokazati i javnosti kakva je naša vojna industrija, koju treba imati svaka zemlja koja drži do sebe i svoje sigurnosti.” Alan je na ASDA-i, primjerice, pomogao predstavljanju HS Produkta (imao je i velik samostalni štand), Šestan-Buscha, Croshielda (prsluci i druga zaštitna oprema)… U oči su upadali izlošci tvrtke M Adler D. Posrijedi je tvrtka osnovana u Istri prije nekoliko godina, koja je brzo počela postizati priličan izvozni uspjeh zahvaljujući proizvodnji moderniziranih inačica hrvatskih oružnih sustava koji su nam dobro poznati iz prošlosti. Dakle, posjetitelji su mogli vidjeti vučeni višecijevni lanser raketa RAK-12 od 107 i 128 mm, laki lanser raketa LRL-128 od 128 mm, protuoklopni sustav RBR-7 od 40 mm… Bio je tu i ručni bacač granata RBG-6 40 x 46 mm, koji im je na ASDA-i 2015. bio jedini proizvod i izložak! “Sustavi su modernizirani najviše u svrhu povećanja sigurnosti poslužitelja, poboljšali smo elektroničke sklopove, SUV, materijale za izradu, svake godine pokušavamo uvesti neki novi detalj,” objašnjava vlasnik i direktor tvrtke Danijel Učkar. Upravo je u pripremi fiksno integriranje RAK-ova na manja vozila, poput pick-upova.

Mnogi su se posjetitelji željeli okušati na Saabovu simulatoru borbenog aviona Gripen

HS i novi detalji
Na štandu HS Produkta uvijek je bila gužva jer se moglo vidjeti 20 modela pištolja, s tim da su još bila tri u vodenoj kupki, te sedam modela pušaka VHS-2 od kojih je jedna također bila u vodi. Mjesto je imao i samostalni bacač granata 40 mm. Premijerno je prikazan model VHS-2 koji se natjecao za pušku francuske vojske. Prvi se put moglo vidjeti novo rješenje obrazine (plastika na koju se naslanja obraz na kundaku). Novo je konstrukcijsko rješenje osovinica koja je uprešana tako da se obrazina ne skida bez rastavljanja kundaka. Spomenuta osovinica omogućuje podešavanje obrazine prema potrebama korisnika. Novi su i preklopni ciljnici koji su unutar Picatinny šine i sad to djeluje kao kompaktna cjelina. Osim toga, novo je i rješenje stražnjeg dijela kundaka koji služi za ublažavanje udarca.
Od pištolja, premijerno su prikazani modeli koji su predviđeni za postavljanje prigušivača XD Mod.2 i XD(M) 4,5. Za razliku od drugih modela, imaju povišene ciljnike te dva centimetra dulju cijev (13,6 cm).
Vježbovni su pištolji (plave boje) jednaki pravim, s tim što služe za ispaljivanje FX streljiva (u boji), u prvom redu za korištenje u urbanim područjima (shoot house).
Na izložbi smo saznali da je, istodobno s ASDA-om, u SAD-u službeno predstavljen novi XDE koji ima vanjski udarač (kokot).

Francuska veza
S druge strane, Šestan-Busch godinama je etabliran kao najveća svjetska klasa u proizvodnji borbenih kaciga. Na štandu tvrtke bilo je mnoštvo posjetitelja, a i konstantno se s brojnim delegacijama pregovaralo o mogućim novim poslovima. Kao i uvijek, predstavljena paleta bila je vrlo široka i mjerila se u desecima modela. Ipak, pažnju je plijenila svestrana borbena kaciga BK-ACH. Osim što su u nju integrirane sve inovacije po kojima je tvrtka iz Preloga poznata, dostupna je i u trima veličinama, tj. stupnjevima pokrivenosti glave: visokim i srednjim rezom za specijalce te klasičnim za regularne postrojbe. Podrazumijeva se visoka razina balističke zaštite te mogućnost montiranja različitih dodataka. Alojzije Šestan i suradnici s osobitim su ponosom pokazali i multifunkcionalnu kacigu koja je nedavno pobijedila na natječaju francuske policije i razvijena je prema njezinim najvišim standardima.
Od najpoznatijih hrvatskih proizvođača neizbježan je DOK-ING, koji je ponovno izložio svoj robotski sustav za čišćenje mina MV-4 koji koristi i američka vojska. Ipak, ove je godine na štandu mjesto imala jednostavnija inačica bez golemih kliješta te u zelenoj boji, za razliku od prijašnje pustinjske. No, i takav izložak dovoljan je s obzirom na to da je i tvrtka Vjekoslava Majetića svjetski etablirano ime, a njezini su sustavi dokazano modularni, tj. nude velik broj inačica sukladno zahtjevima kupaca.

Štandovi Agencije Alan isticali su se veličinom i brojem izlagača. Među najvećim su izlošcima bili vučeni višecijevni lanseri raketa RAK-12 koje proizvodi M Adler D

Najpoželjniji kupci
Naravno, jedan od dominantnih, tj. najvećih izložaka u Areni, bilo je modularno oklopno vozilo Patria koje proizvodi Đuro Đaković Specijalna vozila (ĐĐSV). Ovaj su se put u Slavonskom Brodu odlučili za klasičnu inačicu, dakle za zelenu Patriju, umjesto pustinjske iz 2015. koja je tad stigla u Split izravno s testiranja u Kuvajtu, ili amfibijske iz 2013. godine. Uz vozilo, posjetitelji su se mogli okušati na simulatoru daljinski upravljane oružne stanice, a štand je bio originalno postavljen u obliku kioska. “ASDA je jedina prilika kad možemo samostalno izložiti vozilo i pokazati što nudimo,” kaže nam Darko Grbac iz ĐĐSV-a, a njegov kolega Bartol Jerković dodaje da je transport tako velikog vozila na sajmove poput IDEX-a u Abu Dhabiju vrlo skup. U Spaladium Areni situacija je obratna, najpoželjniji potencijalni kupci dolaze u Hrvatsku. “Ovdje su uobičajeni posjeti vojnih i drugih stranih delegacija iz zemalja koje su nam u izvoznom fokusu, iz bližeg okruženja i s Bliskog istoka,” dodaje Jerković. Ipak, Grbac kaže da je u ĐĐSV-u fokus na civilnoj proizvodnji, u kojoj su kapaciteti za 2017. popunjeni do kraja, i to za izvoz!

Multicam za specijalce
Još jedna tvrtka koja je provjeren partner OSRH, ali i uspješan izvoznik, jest Kroko. Na njezinu je štandu bila stalna gužva, ponajprije zato što proizvodi imaju i široku civilnu uporabu pa su zanimljivi i onim posjetiteljima koji na ASDA-i nisu iz profesionalnih motiva. No, prezentacija koja je izazvala najveću znatiželju odvijala se izvan dvorane, na demonstraciji koju su u luci Lora održali pripadnici OSRH te američke vojske. Naime, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga nosili su Krokove odore s multicam šarom, koja je zbog iznimno dobrih maskirnih sposobnosti postala mainstream u svijetu specijalnih snaga. Bilo je to prvi put da naši specijalci javno nose takve odore. “ASDA je domaći sajam i smatramo da moramo biti ovdje te pokazati što radimo i razvijamo, što u suradnji s MORH-om i OSRH, što našim vlastitim snagama, da bi posjetitelji s područja u kojima su naši najveći kupci vidjeli novitete,” kaže Ivan Marenić iz Kroka. Novi set opreme razvijen za Zapovjedništvo specijalnih snaga novi je iskorak za tvrtku koja je proširila paletu specijalne opreme. Preciznije, na izložbi u Splitu predstavljen je i novi taktički nosač ploča koji “(…) može stati uz bok bilo kojem te vrste na svjetskom tržištu.” Marenić je istaknuo i novi asortiman naprtnjača za koje Kroko koristi nove materijale te sustav way distribution adapter koji rasterećuje leđa i prebacuje težinu naprtnjače na kukove.

Američki Lockheed Martin, najveća svjetska tvrtka u području obrambene industrije, izložio je dvije makete: borbenog aviona F-16 i višenamjenskog radarskog sustava TPS-77

Premijera iz Čakovca
Za dostojan prikaz svoje ponude iznimno se potrudio Čateks koji je vojne programe odora izvezao, primjerice, u Litvu i Kuvajt. Čakovčani su za vojne potrebe razvili i u Splitu na velikom štandu premijerno prikazali odore izrađene od tkanina s TRI/PAT maskirnim uzorkom. Prema navodima iz tvrtke, ta šara u kombinaciji s tkaninom CORDURA NYCO Extreme poboljšava sve potrebne značajke vojnih odora. Zanimljivo je da Čateksovi uzorci za hrvatsku odoru, uz poznati zemljopisni oblik naše zemlje na sadašnjoj digitalki, imaju i trokutaste i poligonalne oblike stilizirane vegetacije i dijelove teritorija RH, poput otoka. Da bi dokazali povećanu učinkovitost nove odore, Čateksovi su stručnjaci u Areni postavili mali šator u kojem su dijelovima vegetacije simulirali šumu i uz biljke stavili TRI/PAT i druge odore za usporedbu. U zamračeni šator ulazilo se s naočalama za noćno gledanje (night vision goggles − NVG) i tako su posjetitelji nakon realnog pogleda mogli dati mišljenje o razini maskiranosti.

More u dvorani
ASDA, naravno, ne bi bila kompletna bez prikazivanja kapaciteta hrvatske brodograđevne industrije. U fokusu je bio Brodosplit koji je pripremio velik i vrlo atraktivan štand, na kojem je glavni interes izazvala prezentacija obalnog ophodnog broda (OOB) čiji se prototip u Splitu gradi za potrebe Obalne straže Republike Hrvatske. Plovilo bi trebalo biti i novi izvozni početak za tvrtkin program za ratne mornarice. Od djelatnika smo na štandu saznali da je prvi od pet brodova pred porinućem te da će biti porinut u visokom stupnju dovršenosti pa će nedugo potom biti osposobljen za prva plovna testiranja. Osnovne su značajke poznate: bit će dug 43,5 m, širok osam metara, a postizat će brzinu od 28 čvorova, dok će mu osnovno naoružanje činiti pramčani top od 30 mm i strojnice od 12,7 mm. Osim OOB-a, Brodosplit je predstavio i džepne podmornice 88T i 99T te diverzantska podvodna plovila Tip R1 i R2, kao i programe obuke, izobrazbe i specijalizacije brodograđevnih djelatnika. Uz Brodosplit, zanimljiv je bio i prikaz kapaciteta brodograđevne tvrtke Adria-Mar Brodogradnja s maketom džepne podmornice Drakon 220.

Izraelski Elbit Systems izložio je dijelove integriranog borbenog paketa Dominator (Foto: I. Galović)

Računalna forenzika
Za one koje zanimaju sofisticiraniji načini obrane i postizanja sigurnosti, atraktivan je bio štand zagrebačke tvrtke INsig2, osnovane s ciljem osmišljavanja i implementiranja sustava računalne i integrirane sigurnosti. Prva je hrvatska koja je pobijedila na međunarodnom natječaju putem NATO-ove agencije NAMSA-e (NATO Maintenance and Supply Agency). Na ovogodišnjoj je ASDA-i predstavila radnu stanicu za digitalnu forenziku TALINO američke tvrtke SUMURI (osim toga, INsig2 je od ove godine SUMURI-jev zastupnik za cijelu Europu). Svojim značajkama, tj. moćnim hardverom i softverom te modularnim kućištem, omogućuje vrlo brze i precizne forenzičke istrage, bez promjena u podacima koji se pretražuju, na bilo kojem mediju za pohranu, pa i onima koje poznajemo još iz osamdesetih godina. S druge strane, XRY uređaj švedske tvrtke Micro Systemation, mali robusni tablet, brzo, na terenu, može skinuti i analizirati podatke s više od 8000 mobilnih uređaja: što vlasnik ima na disku, na koje je mobilne mreže bio priključen, podatke o vremenu, datumu i mjestu na kojem je formiran neki dokument, snimljena fotografija ili film… Zanimljiv je i sustav integrirane sigurnosti, tj. za kontrolu pristupa, nadzor i slično, koji omogućuje kombinaciju raznih uređaja, od klasičnih kamera do senzora za očitanje biometrijskih karakteristika.

Velika i mala vozila
Među hrvatskim predstavnicima stranih tvrtki izloškom se isticao i Star Import, zastupnik Mercedesa. U središnjem dijelu dvorane nalazio se veliki kamion Mercedes Arocs 2643 LS u NATO-ovoj vojnoj boji, namijenjen za cestovni prijevoz većih tereta (poput oklopnih vozila) na prikolici (i labudici). Nosivost prikazanog modela iznosi 80 tona, a postoje inačice koje mogu izdržati i 250 tona. Kabina je prilično udobna, a ima i potrebne spremnike za pohranu osobnog naoružanja i vojne opreme.
Posjetitelji su bili zainteresirani i za puno manje, ali neobično amfibijsko vozilo Argo 8 x 8 na štandu hrvatske tvrtke LUVETI. Bila je to osnovna inačica vozila izrazito niskog težišta, nosivosti 500 kg, koje na cesti postiže brzinu od 40 km/h, a u vodu se upućuje bez pripreme i u njoj postiže brzinu od 5 km/h. Registrira se kao radni stroj, a čini se da se može prilagoditi raznim specijalnim, pa i vojnim zadaćama.

Bell je izložio dvije makete svojih helikoptera, a organizirao je i zanimljivu prezentaciju za sadašnje i potencijalne kupce

Smanjene letjelice
Od stranih je izlagača velik interes pobudio švedski Saab s atraktivnim simulatorom borbenog aviona Gripen, pred kojim je uvijek stajao red ljudi koji su se željeli na njemu okušati ili barem vidjeti kako funkcionira.
Bili su tu i drugi poznati konkurenti za budući borbeni avion HRZ-a i PZO-a. Već smo spomenuli kralja, Lockheed Martin, koji je imao iznimno velik štand, no čini se da je na njemu naglasak bio na sastancima i usmenim informacijama, a ne na izlošcima. Dakle, osim makete aviona F-16, izložena je bila jedino maketa dvaju kamiona Scania koji zajedno nose višenamjenski radarski sustav TPS-77. Ipak, ne treba smetnuti s uma da je vrlo blizu bio štand južnokorejskog KAI-ja (Korean Aerospace Industries), koji Hrvatskoj nudi trenažno-borbeni FA-50 razvijen u suradnji s Lockheed Martinom. Taj je avion predstavljala prilično velika maketa, koja je bila u društvu makete T-50A, inačice tog aviona za potrebe natječaja američkog ratnog zrakoplovstva T-X za novi trenažer. Nešto je manji štand imao izraelski IAI (Israel Aerospace Industries), s iskustvom u modifikaciji F-16. Te se letjelice, koje su sad u vlasništvu IDF-a (Israel Defence Forces), također spominju u kombinacijama vezanim uz budućnost HRZ-a i PZO-a.
Među zrakoplovnim tvrtkama predstavio se i američki Bell Helicopter koji ASDA-u sigurno vidi kao priliku za širenje na hrvatskom i obližnjem tržištu, koju mu je donijela hrvatska nabava helikoptera Kiowa Warrior. Nazočili smo i njihovu predstavljanju u posebnoj sobi za prezentacije u Spaladium Areni. Tu se mogao vidjeti i karakter ASDA-e koji nadilazi poslove koji podrazumijevaju područje Hrvatske i oko nje. Naime, prezentacija je bila usmjerena i prema kupcima koji su, primjerice, zainteresirani i za tehnološki iznimno napredne i skupe letjelice kao što je V-22 Osprey ili V-280 Valor, koji je Bellov prezentant nazvao budućnošću tvrtke. Prema njegovim navodima, taj će tiltorotor moći letjeti dvostruko brže i imati tri do pet puta veći dolet od bilo kojeg helikoptera na svijetu.

Integrirani borbeni paket
Izraelska tvrtka Elbit predstavila je Dominator, integrirani borbeni paket za vojnika. Sastoji se od niza hardverskih komponenti, C4I aplikacija i naprednog sustava za nošenje tereta, a takva kombinacija skraćuje poveznicu (petlju) senzora i strijelca. Osim u Izraelu, u operativnoj je uporabi i u Nizozemskoj, Belgiji, Luksemburgu, Čileu i Australiji.
Elementi Dominatora uključuju napredne C2 aplikacije, osobni mrežni radiouređaj (PNR-1000), taktička računala, uređaje za praćenje te zaslon za planiranje i povezivanje sa senzorima.
Sustav ima malu masu, optimalno je ergonomski i biomehanički dizajniran, u kombinaciji s mehanizmom za idealnu raspodjelu mase, stabilizaciju i čvrsto prianjanje. Paket uključuje sustav za zaštitu vojnika (pancirka) i nošenje tereta (naprtnjača), što povećava manevriranje i borbenu učinkovitost na bojištu.
Komponente Dominatora mogu se prilagoditi potrebama svih terenskih razina i specijalnosti vojnika, uključujući zapovjednike, vođe timova, prednje motritelje, snajperiste, operatere specijalnih oružja i strijelce. Rješenje se temelji na otvorenoj arhitekturi, a primjenjuje standardna sučelja koja omogućuju i buduću nadogradnju.

Bogata paleta streljiva švicarske tvrtke RUAG (Foto: I. Galović)

Tri konfiguracije
Konfiguracija Light ima osnovne elemente za vojnika pješaka, uključujući PNR-1000, naprtnjaču, zaštitni prsluk LCP (Load Carriage and Protection) i headset koji uključuje stereo slušalice i mikrofon, koji osim prijma stereo zvuka ima i funkciju kompresije buke i zaštite sluha strijelca. U konfiguraciji Basic, Lightu su dodane Raptor nosive računalne jedinice. Korisnik Basica može učinkovito pratiti uočene protivnike, imati prijam plana misija i veće navigacijske sposobnosti s pomoću vojnog GPS-a.
Treća je inačica Advanced koja je i alat za planiranje misija zapovjednika i viših vojnih ustrojstvenih cjelina. Dodavanjem taktičkog multimedijskog usmjerivača TMR-D (Tactical Multi-Media Router) u Basic, borbeni sustav i Raptor, računalna se jedinica može potpuno integrirati s vanjskim mrežama.

Novi Skylark
Elbit je prvi put u Hrvatskoj predstavio i taktičku besposadnu letjelicu Skylark 3 koja je od 2016. u operativnoj uporabi. Optimizirana je za ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance) sposobnosti za razinu divizije, brigade i bojne, s polijetanjem s mjesta ili s vozila. Jednu od inačica te besposadne letjelice već više od deset godina koriste i Oružane snage RH.
Letjelica pruža obavještajne informacije u realnom vremenu putem CCD kamera ili FLIR kamera za noćno izviđanje. Pokreće je elektromotor i može letjeti šest sati, a najveći dolet iznosi 100 km. Raspon krila iznosi 4,7 m, najveća masa pri polijetanju 40 kg s 10 kg tereta, a najveća je visina leta 4600 m. Visoka razlučivost kamere te stabilizirani elektrooptički i infracrveni senzori Skylarka 3 omogućuju širok raspon aplikacija, uključujući prikupljanje informacija iza planina, zaštitu snaga i konvoja, zaštitu strateške infrastrukture, kontrolu granice te sigurnosne operacije.
Skylark 3 postavlja se brzo: puna implementacija do polijetanja traje manje od 20 minuta. Ne zahtijeva infrastrukturu za polijetanje i slijetanje. U napredne značajke spada prenošenje informacija između zemaljskih stanica, zračnih platformi i prenosivih videoterminala. Dvjema besposadnim letjelicama može se istodobno upravljati korištenjem zajedničke stanice za kontrolu.

Elbitova besposadna letjelica Skylark u novoj inačici “3” također je imala mjesto na ASDA-i

Saabov protuoklop
Osim široko poznatog Gripena, Saab je predstavio i cjelokupan arsenal ručnog protuoklopnog oružja i pripadajućeg streljiva. Premijerno je prikazana najnovija inačica Carl Gustaf oznake M4 u kalibru 84 mm. Riječ je o oružju koje sa 6,6 kg ima 30 posto manju mase od prethodnog modela M3, zahvaljujući uporabi novih materijala na bazi ugljikovih vlakana i titanija. Oružje je i manjih dimenzija: ukupna duljina iznosi manje od 1000 mm, tj. gotovo je 70 mm kraće od M3. Od konstrukcijskih poboljšanja treba istaknuti ergonomska, kao što su dulji i sklopivi rukohvat za nošenje, prilagodljivi oslonac za rame te prednji rukohvat. Novina je sustav za upravljanje paljbom (FCS) koji se sastoji od ugrađenog laserskog daljinomjera i balističkog računala. Operativno je poboljšanje sposobnost nošenja napunjenog oružja što rukovatelju omogućuje brže reagiranje na uočenu prijetnju. M4 koristi programabilno streljivo, tj. na raketi se namješta udaljenost na kojoj će eksplodirati i kompatibilan je s najnovijim ciljničkim sustavima. Široka paleta streljiva koristi se za neutraliziranje oklopnih vozila i pješaštva, rušenje bunkera kao i za djelovanje u urbanom okružju. Učinkoviti domet ovisi o streljivu koje koristi, a iznosi od 300 m do 1500 m. Dobro osposobljena protuoklopna skupina može ispaliti do šest projektila u minuti. Ono što ga razlikuje od drugih sličnih sustava je i brojač ispaljenih raketa pa se točno zna kad oružje treba ići na tehnički pregled/remont, odnosno kad ga treba povući iz uporabe.

AT4 i NLAW
Švedska je prikazala i nove inačice jednokratnog ručnog protuoklopnog raketnog bacača AT4, također u kalibru 84 mm, koji se koristi u petnaestak zemalja. Duljina lansera iznosi 98 cm. Sve prikazane nove inačice namijenjene su za ispaljivanje iz zatvorenog prostora, što označuje pokrata CS (Confined Space). Prva je inačica AT4 CS AST, namijenjena ponajprije za djelovanje po objektima (anti-structure − AST) u urbanom okružju, kao i za neutraliziranje lakih oklopnih vozila na udaljenostima od 20 m do 400 m. Masa oružja iznosi 9,5 kg. Druga je inačica AT4 CS ER koja se koristi za uništavanje oklopnih vozila. Ima povećan domet djelovanja na udaljenostima do 500 m, a njezina masa iznosi 8,9 kg. Treća je inačica AT4 CS HE. Namijenjena je za djelovanje protiv pješaštva, s mogućnošću programiranja detoniranja u zraku ili nakon udara, a domet iznosi do 1000 m. Masa HE iznosi devet kilograma. Na sve spomenute inačice može se montirati pametni ciljnik (FCS).
Treće protuoklopno oružje koje je Saab predstavio u Splitu ručni je raketni bacač NLAW (Next generation Light Anti-tank Weapon), namijenjen za jednokratnu uporabu. Njim rukuje samo jedan vojnik, a može uništiti glavni borbeni tenk samo jednim projektilom, pogađajući ga s gornje strane ili izravno. Idealno je oružje za lake pješačke postrojbe jer mu je masa samo 12,5 kg. Učinkovit je u svim okruženjima, uključujući i urbana područja, na udaljenosti od 20 m do 600 m. Najveći domet iznosi 1000 m. Za pripremu za borbeno djelovanje treba samo pet sekundi. Oružje ima sposobnost predviđanja crte ciljanja tako da vojnik prati metu nekoliko sekundi prije gađanja. Elektronika za vođenje rakete bilježi crtu praćenja cilja, izračunava i predviđa rutu kretanja cilja i putanju leta prema cilju. Kompatibilan je s noćnim uređajima tako da se može koristiti istodobno s njima.

EOD 10, odijelo kanadske proizvodnje za zaštitu pirotehničara

Nakon Osijeka − Split
Austrijska tvrtka Ritter & Stark predstavila je na svojem štandu modularnu snajpersku pušku oznake SX-1 MTR (Modular Tactical Rifle). U Hrvatskoj smo već imali priliku upoznati dio tima te tvrtke, kao i pušku, na natjecanju snajperista održanom prošle godine u Osijeku. Na prvi pogled, SX-1 MTR uobičajena je moderna repetirka predviđena za korištenje triju najzastupljenijih snajperskih metaka, u kalibrima .308 Winchester, .300 Winchester Magnum i .338 Lapua Magnum. Za promjenu kalibra dovoljno je zamijeniti cijev, kao i zamijeniti glavu zatvarača odgovarajućim bregovima za bravljenje. Da ne bi došlo do zabune, ti se dijelovi međusobno razlikuju po dimenzijama i površini koju zabravljuju.
Puška ima kundak podesiv po duljini i obrazinu po visini i kutu, kao i podesiv ublaživač udarca prilikom trzanja oružja. Kundak se može preklopiti na obje strane, a može se bez dodatnih zahvata zamijeniti modelima za AR-15. Predviđena je i mogućnost ugradnje monopoda na Picatinny šinu.
U zoni ležišta metka, s gornje strane, zavarena je Picatinny šina po Mil.Std.1913, s nagibom u opsegu od 5-20 MOA, po izboru korisnika. U bazi šine na objema su stranama po tri rupe za vijke kojima se cijev fiksira u kućište. Za taj zahvat nije potrebna nikakva posebna vještina, a dovoljan je jedan ključ da se konverzija obavi i u terenskim uvjetima. Zatvarač s trima bregovima bravi se izravno u cijevi, iza ležišta metka. Prednji rukohvat (obloga cijevi) osmerokutnog je oblika. Dodatno se nude obloge s M-LOK otvorima na koje se naknadno postavljaju montažne šine željene duljine.

Elektrokemijski stroj
Cijev se ne obrađuje mehanički, bušenjem i kovanjem ili urezivanjem žljebova, nego s pomoću CNC kontroliranog elektrokemijskog stroja, čime se izbjegavaju preostali naponi u materijalu koji se kod klasično rađenih cijevi eliminiraju termičkom ili kriogenom obradom. Dvije su vrste cijevi u ponudi: lakša (fluted) i teška (bull-barrel). Na ustima cijevi nalazi se navoj za montažu plinske kočnice ili prigušivača. Kočnica je poluga smještena na kraju tijela zatvarača i s trima položajima: otkočeno, zakočeno i potpuno blokirano.
Pištoljski rukohvat zamjenjiv je i lako se montira bilo koji model iz široke ponude za pušku AR-15, stoga je broj kombinacija iznimno velik.
Okidački mehanizam natjecateljske je kvalitete, podesiv po sili, duljini hoda, točki okidanja i ostalim parametrima, ali i potpuno kompatibilan s okidačima za popularni Remington Mod. 700.
Puška koristi vlastite spremnike, ali promjenom polimerskog adaptera može se prilagoditi za prihvaćanje jednostrukih ili dvostrukih spremnika drugih proizvođača.
Sve su metalne površine tretirane posebnim postupkom, što ih štiti od korozije, ali i povećava površinsku tvrdoću pa su ti dijelovi otporniji na grebanje i trošenje.

Dio streljačkog naoružanja sa štanda ROMARM-a, krovnog tijela rumunjske nacionalne obrambene industrije

Rumunjski kalibri
Među stranim izlagačima najviše je proizvoda bilo na štandu rumunjske nacionalne obrambene industrije ROMARM. Zanimljivo je bilo vidjeti da i dalje izlažu oružja bazirana na standardnim istočnim kalibrima, iako je Rumunjska od 2004. članica NATO-a. Iz arsenala streljačkog oružja, od pušaka u kalibru 5,45 x 39 mm i 7,62 x 39 mm, predstavljene su jurišne puške, kratke strojnice i strojnice. U većem kalibru, 7,62 x 54 mm, predstavljene su rumunjske inačice strojnica i snajper, dok je u kalibru 12,7 x 108 mm predstavljena teška strojnica, a u zapadnom kalibru predstavljena je jedino teška strojnica 12,7 x 99 mm. Od streljiva za ručne bacače prikazane su rumunjske inačice granata za najpoznatiji protuoklopni ručni bacač RPG 7 u kalibrima 40 mm, 60 mm, 70 mm, 73 mm i 85 mm. Taj je bacač u uporabi više od 55 godina, a paleta streljiva znatno je proširena kako bi se održao korak sa suvremenim uvjetima na bojištu. Posrijedi je, dakle, više inačica, tj. osim kumulativnih i visokoeksplozivnih, tu su i termobarične i protupješačke granate.

Izložba u Bukureštu
Tvrtka Uzina Mecanică Cugir, koja djeluje unutar ROMARM-a, predstavila je i streljivo većeg istočnog kalibra 14,5 mm i 23 mm, a u potpunosti je usvojila proizvodnju streljačkog streljiva u zapadnom kalibru 5,56 x 45 mm, 7,62 x 51 mm i 12,7 x 99 mm. Tvrtka ima bogatu tradiciju, dulju od 200 godina, a danas proizvodi pištolj Mod 2000 u kalibru 9 x 19 mm, kratku strojnicu u tom kalibru, tešku strojnicu 12,7 x 99 mm i tešku strojnicu 12,7 x 108 mm, te razne nosače i podnožja za njih, pa i one za vozila. Tu su i skrivači plamena za teške strojnice, protuzrakoplovna strojnica 14,5 x 114 mm i 23 x 115 mm, razne kutije za streljivo za strojnice, redenici za sve strojnice te ručni punjači za njih, kao i sve vrste metalnih spremnika za streljivo. Na ASDA-i su se demonstracijama uživo predstavile i rumunjske postrojbe specijalne policije. Takva zastupljenost Rumunjske ne čudi jer tvrtka TNT Productions, koja je glavni organizator izložbe, u Bukureštu organizira sličan događaj, BSDA (Black Sea Defense & Aerospace), čije će se sedmo izdanje održati od 16. do 18. svibnja 2018. godine.

Modularna snajperska puška SX-1 MTR na štandu austrijske tvrtke Ritter & Stark

RUAG-ovo streljivo
Švicarska tvrtka RUAG predstavila je paletu streljiva za vojsku i policiju u različitim kalibrima od 4,6 mm do 12,7 mm. Proizvodi streljivo više od 140 godina i jedan je od glavnih opskrbljivača u NATO-ovim kalibrima 5,56 x 45 mm, 7,62 x 51 mm i 12,7 mm. Metak 5,56 x 45 mm posebno je dizajniran za automatsko i poluautomatsko oružje. Ima velik učinak s visokim prodorom oklopnih ciljeva na udaljenostima do 300 m. Svi metci u kalibru 5,56 mm nadmašuju zahtjeve NATO-a u pogledu točnosti i u skladu su s priručnikom za provjeru kvalitete (MCMOPI). U ponudi se nalaze FMJ (Full Metal Jacket) zrna koja imaju punu košuljicu cijelom duljinom, osim male površine na dnu zrna. Ta zrna imaju dobru probojnu moć, velik balistički koeficijent i položeniju putanju. Hard Core (HC) ima veliku probojnost za uspješno gađanje i na velikim udaljenostima, na kojima zrno zadržava položenu putanju uz smanjen utjecaj vjetra, kao i Armor-piercing (AP) koji ima odličnu probojnu moć. U ponudi je također i obilježavajući metak (tracer). Metak 7,62 x 51 mm namijenjen je za strojnice i snajperske puške i omogućuje učinkovite operativne udaljenosti od više od pola kilometra, zahvaljujući preciznosti i kapacitetu penetracije. Streljivo 12,7 x 99 mm već je dokazano NATO-ovo streljivo za teške strojnice, a u tom je kalibru i reducirano streljivo koje se koristi za obuku, a znatno smanjuje potrebne zone sigurnosti na strelištu.
Od ostalog streljiva treba spomenuti sve popularniji metak u kalibru .300 Whisper koji spada u podzvučno streljivo (315 m/s) i ima vrlo dosljedne balističke vrijednosti za veliku vjerojatnost pogađanja prvim zrnom. Široka je paleta i vježbovnog (manevarskog) streljiva u kalibrima 4,6, 5,56, 7,62 i .338 Lapua, pa sve do vježbovnog topničkog streljiva i vježbovnih mina za minobacače. Potonje odlikuje mogućnost promjene barutnog punjenja za različite udaljenosti gađanja. Vježbovno streljivo za topnička oružja ima domet 1,1 km, a za minobacače do 480 m.

Zaštitno odijelo iz Kanade
Kanadska tvrtka MED-ENG koju zastupa već spomenuti LUVETI predstavila je EOD 10 odijelo za zaštitu od eksplozije, koje je od prethodnih inačica koje su nam poznate i u OSRH znatno manje mase (17 %) i udobnije, a korisnicima pruža bolju mobilnost i cjelokupnu zaštitu. Poboljšana je ventilacija odijela, kao i materijali, a ergonomski dizajn omogućuje veći spektar pokreta za ruke, noge i struk te puno slobodnije micanje glave.
Kaciga EOD 10 potpuno je preoblikovana, ima sustav glasovne komunikacije i nove mogućnosti regulacije svjetla te poboljšane sustave upozorenja.
Komplet EOD pruža operaterima uravnoteženu zaštitu od četiriju glavnih prijetnji kod eksplozija: predtlaka, fragmentacije, udara i topline.
Patentirani sustav omogućuje hitno izvlačenje osobe, što vrši robot ili druga osoba. Nekoliko dizajnerskih značajki optimizirano je kako bi se lakše pristupilo bržem pružanju hitne medicinske pomoći. Korisnici imaju mogućnost rada s trima LED svjetlima: bijelim, crvenim ili plavim. Različita fizikalna svojstva svjetala koriste se ovisno o okruženju u misiji, taktičkim scenarijima, smanjuju rizik prilikom sumnje na fotoosjetljive eksplozivne naprave te omogućuju osvjetljenje i u mračnom prostoru.  EOD 10 ima i glasovni upravljački sustav koji korisniku omogućuje kontrolu kacige i uključivanje raznih elektroničkih značajki odijela dok koristi ruke odnosno set kuka i užadi. Daljinska upravljačka jedinica sustava kontrolira mnoštvo novih značajki te koristi ikone i brojeve za prikupljanje informacija. Upravlja se s pomoću glasovne kontrole ili tipki koje su osvijetljene sa stražnje strane. Odijelo ublažava toplinski stres zahvaljujući dvama novim ventilacijskim sustavima: jednim u jakni i drugim u kacigi. Okolni zrak također može biti hlađen dodavanjem opreme za hlađenje.

Mercedes se ove godine prvi put predstavio na ASDA-i, a zapažen je bio kamion Arocs 2643 LS (desno)

Već se čeka 2019.
Tri dana u Splitu bilo je više no dovoljno da se potvrdi da je izložba ASDA opet opravdala svoje održavanje, a tim i veliku potporu koju joj daje MORH. Gledano iz hrvatskog kuta, pruža idealnu priliku da se naša mala, ali kvalitetna i ugledna obrambena industrija, predstavi velikim dijelom svojih kapaciteta. Najvećim hrvatskim imenima malo-pomalo priključuju se neka druga i nadamo se da ćemo i dalje čitati o izvoznim uspjesima, a za dvije godine na sajmu ASDA 2019 vidjeti još više tvrtki, proizvoda i još pokoju premijeru.
 
Ivan GALOVIĆ, Domagoj VLAHOVIĆ