ASDA okupila rekordan broj izaslanstava i domaćih izlagača

Ove je godine sudjelovanje na ASDA-i prijavilo 63 domaćih i 68 stranih izlagača naoružanja, vojne opreme te drugih proizvoda i usluga povezanih s obrambeno-sigurnosnim područjem iz 22 zemlje. No ono što najviše veseli jest da nikad nije bilo toliko domaćih izlagača, što pokazuje svojevrsnu ekspanziju hrvatske obrambene industrije…

Ovogodišnje izdanje međunarodne izložbe ASDA (26. – 28. travnja 2017.) bilo je četvrto po redu. Podsjetimo, izložba se održava svake dvije godine u Splitu, počevši od 2011. Pokrovitelj izložbe je Vlada RH, a organizator tvrtka TNT Productions Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država uz potporu Ministarstva obrane RH.
Ove je godine sudjelovanje na ASDA-i prijavilo 63 domaćih i 68 stranih izlagača naoružanja, vojne opreme te drugih proizvoda i usluga povezanih s obrambeno-sigurnosnim područjem iz 22 zemlje. Dakle, nakon prve izložbe ukupan broj izlagača opet se vratio na više od 130, a broj zemalja je konstantan, oko 20. No ono što najviše veseli jest da nikad nije bilo toliko domaćih izlagača, što pokazuje svojevrsnu ekspanziju hrvatske obrambene industrije, ali i hrvatski gospodarski oporavak u cjelini. Kao i uvijek, u prvom su planu bile poznate hrvatske tvrtke poput HS Produkta, Šestan-Buscha, DOK-ING-a ili Đure Đakovića, koje na ASDA-i imaju izvrsnu priliku da se kod kuće nađu u sličnom društvu koje imaju na najvećim međunarodnim sajmovima poput IDEX-a ili Eurosatoryja. U Splitu su, primjerice, bili švedski Saab, južnokorejski KAI, izraelski IAI, njemački Mercedes Trucks, ali prvi put i neprijeporni kralj svjetske obrambene industrije, američki Lockheed Martin.
Još jedan ovogodišnji rekordni broj odnosi se na 33 strana izaslanstva visokih vojnih i državnih dužnosnika i to iz raznih krajeva Europe, Azije, Afrike i SAD-a. To pokazuje povećan interes ne samo za izložbu i ponudu hrvatske obrambene industrije koja je na sajmu najzastupljenija, nego i za bilateralne i multilateralne međudržavne kontakte s hrvatskim civilnim i vojnim dužnosnicima. ASDA je i prilika za razvoj međunarodnih odnosa na području obrane i sigurnosti koji u današnjim okolnostima dobivaju sve veći značaj. U sklopu izložbe ASDA, ministar obrane Damir Krstičević i predstavnici MORH-a i OSRH održali su niz bilateralnih sastanaka s izaslanstvima iz Iraka, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Albanije, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Kuvajta, Azerbajdžana i drugima.
Iako su sva tri dana ASDA-e uvijek intenzivna, posebnu pažnju javnosti uvijek privlači otvaranje, jer se upravo na njemu pokazuju zanimljivi brojevi koje smo već naveli, a i redovito mu nazoče visoki dužnosnici. Dakle, uz predstavnike organizatora i izlagača koji sudjeluju na izložbi, otvaranju su nazočili i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar pravosuđa Ante Šprlje, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, predstavnici hrvatskih ministarstava i državnih institucija, OSRH, lokalne uprave i samouprave, ministarstava i obrambeno-sigurnosnih institucija stranih zemalja, diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora i drugi.
Zaželjevši dobrodošlicu svim sudionicima, Predsjednica RH istaknula je da je ASDA izložba koja predstavlja i putokaz budućih odnosa i sinergijskog djelovanja države i privatnog sektora. “ASDA se održava kroz svojevrsni oblik javno-privatnog partnerstva, odnosno suradnje gospodarskih subjekata s državnim tijelima u realizaciji projekata u kojemu je prepoznat zajednički interes,” rekla je Predsjednica. Govoreći o zapaženom sudjelovanju hrvatskih tvrtki, naglasila je da je ASDA “zaista nezamjenjiva prilika za prezentaciju njihovih proizvoda. A oni svojom kvalitetom, može se reći bez imalo pretjerivanja, mogu parirati konkurenciji na globalnoj razini.”
Ministar Krstičević je rekao da se ASDA već u svojim prethodnim izdanjima etablirala kao prvorazredni poslovni događaj, mjesto upoznavanja s novim proizvodima i tehnologijama, mjesto susreta s novim trendovima u svijetu vojne industrije. Istaknuvši zadovoljstvo brojem tvrtki i izaslanstava koje nazoče izložbi, ministar je pohvalio kvalitetu i međunarodni ugled hrvatske obrambene industrije, dodavši da će njezini inovativni proizvođači u hrvatskoj Vladi i MORH-u uvijek imati sugovornika i partnera. “ASDA je i mjesto dijaloga, mjesto razmjene gledišta o obrambenim i sigurnosnim pitanjima,” rekao je ministar, zaključivši da će ovogodišnja ASDA imati svoj doprinos u zajedničkim naporima ka izgradnji globalne i državne sigurnosti.
Direktor tvrtke TNT Productions Justin Webb zahvalio je MORH-u na stalnoj i svesrdnoj potpori, kao i svim organizatorima, sudionicima i posjetiteljima izložbe koji ne dolaze samo iz jugoistočne Europe, nego iz raznih krajeva svijeta.

Demonstracija sposobnosti OSRH

Svake je godine ASDA prilika i da se hrvatski dužnosnici, ali i strani gosti, te mediji, uvjere u dio sposobnosti koje ima OSRH. Naši vojnici, velikim dijelom opremljeni upravo proizvodima hrvatskih tvrtki koje su na sajmu, najbolji su promotori hrvatske obrambene industrije, ali i Hrvatske kao članice NATO-a koja aktivno sudjeluje u gradnji globalne sigurnosti i stabilnosti. Dakle, niti ovaj put nije izostao atraktivni program pripadnika OSRH u splitskoj vojarni “Sveti Nikola” Hrvatske ratne mornarice, i to odmah nakon otvorenja izložbe. Riječ je bila o demonstraciji združenih vojno-sigurnosnih sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske, kojoj su se ove godine priključili i saveznici iz američke vojske. Itekako je opravdavala riječ združena, jer su u njoj sudjelovali pripadnici svih triju grana i Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH, kao i Zračnih snaga Ratne mornarice SAD-a s helikopterom MH-60 Seahawk, mornaričkom inačicom glasovitog UH-60 Blackhawk.
Cilj demonstracije bio je prikaz interoperabilnosti snaga koje sudjeluju u nadzoru i zaštiti pomorske sigurnosti na Jadranskom moru.
Za združenu demonstraciju bio je potreban dinamičan i kompleksan scenarij: Prema podacima Lučke kapetanije Split utvrđeno je da u luku Poljud uplovljava brod koji je, zajedno s posadom, zbog uočenih kontakata s terorističkim skupinama, već duže vrijeme pod obavještajnim nadzorom. Istodobno, evidentirana je i izjava svjedoka prema kojoj je prije dva dana trgovački brod pod istom zastavom prilikom isplovljenja iz luke Poljud na izlazu iz luke izbacio u more sumnjivi predmet. Svjedok je izvijestio Operativno središte HRM-a koje je započelo s procedurom javljanja i izvješćivanja sukladno standardnom operativnom postupku. Na temelju posebnog režima obavještajnog nadzora nad brodom, zaključeno je da postoji mogućnost terorističkog djelovanja.
Sukladno tome, zapovjednik Obalne straže RH izvijestio je zapovjednika HRM-a, MUP-a RH i Lučke kapetanije Split te tražio pregled područja, nakon čega je zapovjedio brodu Obalne straže RH presretanje, zaustavljanje i pregled trgovačkog broda koji je uplovljavao u luku. Zajedničkom akcijom pripadnika Obalne straže, Flotile HRM-a i ZSS-a brod je nasilno zauzet i zaplijenjen kombiniranom akcijom koju su proveli specijalizirani timovi OSRH uz potporu brodova, čamaca i helikoptera, te je pod pratnjom proveden u luku. Istodobno, sumnjivi predmet pronašli su i neutralizirali protuminski ronioci HRM-a i Tim za protueksplozijsku zaštitu iz HKoV-a, a cijeli je postupak proveden uz pomoć robota tEODora koji služi za onesposobljavanje i uništavanje improviziranih eksplozivnih sredstava.
Tako osmišljenim scenarijem u kratkom su vremenu prikazane sposobnosti protuminskog pretraživanja podmorja autonomnim podvodnim vozilom REMUS, sigurnog uklanjanja i neutralizacije improvizirane minsko-eksplozivne naprave, presretanja i zauzimanja sumnjivog broda, ubacivanja specijalnih snaga na brod i njihova djelovanja, sve uz stalni nadzor i potporu zrakoplova koji su prikazali i svoje mogućnosti traganja i spašavanja na moru.
Uz već spomenuti REMUS i Seahawk, od većih tehničkih sredstava u demonstraciji su korišteni i spasilački brod SB-73 “Faust Vrančić”, ophodni brod OB-02 “Šolta” i helikopter Mi-8 MTV1.
Nakon demonstracije, slijedile su dodatne atrakcije. Prvo je dio svojeg već globalno poznatog umijeća i programa pokazala akrogrupa HRZ-a i PZO-a “Krila Oluje”, da bi potom iznad Splita letjeli saveznički borbeni avioni: hrvatski MiG-21 i dva američka F-16. Iako je jugo tijekom cijelog programa u Svetom Nikoli puhao priličnom brzinom, nije spriječio da pripadnici OSRH u suradnji s američkim kolegama pokažu zaista zahtjevan i impresivan program.

Domagoj Vlahović, Foto: Josip Kopi