ASDA ide dalje

Uz rekordan broj izlagača, posjetitelja i stranih izaslanstava, peto izdanje Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije donijelo je i nekoliko novih sadržaja, kojima je postala još kvalitetnija i atraktivnija. Uz svesrdnu pomoć MORH-a i Hrvatske vojske, izložba će se nastaviti održavati i u idućim godinama…

Postane li ASDA u budućnosti tradicionalna izložba u punom smislu riječi, njezino peto izdanje, održano u Spaladium Areni u Splitu od 10. do 12. travnja, ostat će zapamćeno kao jedno od značajnijih. Naime, rekordni brojevi u svim segmentima, tj. dosad najviše izlagača, zemalja te izaslanstava, pokazuju da se učvrstila na itekako punom svjetskom zemljovidu sličnih događanja. ASDA ima svoj ugled, značaj i kvalitetu, koja ponekad i prelazi granice tržišta srednje i jugoistočne Europe, kojem je primarno namijenjena. A ti rekordi i taj značaj doveli su do najvažnijeg, onog što do samog otvaranja nije bilo službeno potvrđeno: ASDA ide dalje! Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i direktor organizatora izložbe, američke tvrtke TNT Productions, Justin Webb potpisali su protokol o daljnjoj suradnji MORH-a i TNT Productionsa, kojim je najavljeno da će se ASDA organizirati i u idućim godinama. Detalji još nisu poznati, vjerojatno će tek biti razrađeni, no kad je značaj izložbe gospodarski, vanjskopolitički i vojni, kad imate 185 (75 hrvatskih i 110 stranih) izlagača, kad su tu Šestan-Busch, Brodosplit, HS Produkt i DOK-ING, ali i Lockheed Martin, Elbit, Rheinmetall, Rafael, MBDA, Bell i mnogi drugi, kad svi oni imaju interes za predstavljanje na ASDA-i, tad je jasno da nema razloga da se ona ne održi 2021., 2023., 2025… Izložbu su posjetila i 33 strana izaslanstva. To pokazuje da je ASDA, zahvaljujući i Vladi RH koja je kao i uvijek preko MORH-a davala ključnu potporu organizaciji, prepoznata kao vrlo bitno mjesto susreta državnih i vojnih predstavnika savezničkih i partnerskih zemalja.

Ako bismo ukratko sumirali povijest ASDA-e prema statističkim podacima, mogli bismo zaključiti da je prva izložba 2011. bila velika i zahvaljujući početnom “osluškivanju tržišta”. Na drugom izdanju, 2013. godine, broj domaćih i stranih izlagača bio je smanjen zbog gospodarske krize koja je u Hrvatskoj još bila aktualna, a i trendovi na svjetskom tržištu vojne opreme i naoružanja bili su u slabljenju. Na izložbu 2015. došao je veći broj stranih izlagača, doduše, još uvijek manji nego 2011., a broj domaćih nastavio je padati. Četvrta ASDA, održana prije dvije godine, izazvala je dotad najveći interes domaćih izlagača, dok je broj stranih bio manji, ali stabilan, no rekordan je bio broj izaslanstava. A kakvi su brojevi s ASDA-e 2019, već smo rekli.

Tri dana u Splitu ponekad su izgledala poput malog samita ministara ili načelnika. Uz ministra Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova, na ASDA-i je bilo još šest ministara obrane (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Filipina, Gruzije, Kosova, Slovenije), dva zamjenika ministra (Albanije i Sjeverne Makedonije) i tri načelnika GS-a (Ukrajine, Mađarske, Kosova). Naravno, to je iskorišteno za niz bilateralnih sastanaka. Koliko je takvih sastanaka bilo među predstavnicima državnih, gospodarskih i znanstveno-obrazovnih institucija nemoguće je nabrojiti, no sva tri dana u Spaladium Areni bilo je vrlo živo, a nadamo se da će najviše koristi od toga imati hrvatsko gospodarstvo, hrvatska obrambena industrija i Hrvatska vojska, zapravo cijela Hrvatska. Ne smije se zaboraviti ni doprinos Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, koji su dali veliku potporu organizaciji, istodobno se i sami promovirajući kao atraktivna poslovna, ali i turistička destinacija. ASDA je bila otvorena za Splićane i njihove goste: ulaz je bio slobodan sva tri dana (naravno, uz prethodnu najavu), što i nije česta praksa na manifestacijama takvog tipa.

Izložbeni prostor s rekordnim brojem tvrtki izgledao je zaista impresivno. Bilo je vrlo zanimljivih izložaka i prezentacija (o tome više u posebnom tekstu u vojnostručnom dijelu Hrvatskog vojnika). Iako je Spaladium Arena velika, može se reći da je 185 izlagača prilično popunilo njezine četvorne metre pa je pitanje kako će se prostor organizirati ako se trend nastavi i bude još više tvrtki. To su, međutim, “slatke brige” za TNT Productions koji, vjerujemo, već idućeg tjedna počinje pripreme za iduću ASDA-u. U tome će i dalje imati veliku pomoć MORH-a koji zaista, ali zaista, ulaže svoje brojne kapacitete kako bi izložba bila uspješna. To je, uostalom, na otvorenju potvrdio direktor TNT Productionsa Justin Webb, opisavši potporu hrvatske Vlade i MORH-a kao ključnu, trajnu i entuzijastičnu.

 


“Bez jake obrambene industrije nema ni jake vojske”

U prigodnom obraćanju na svečanom otvaranju ASDA-e 2019 potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je: “Ovogodišnja ASDA najveća je dosad. Ova izložba potvrdila se kao prvorazredan poslovni događaj, mjesto upoznavanja s novim proizvodima i tehnologijama.” Ukazujući i na širi značaj izložbe za Hrvatsku, istaknuo je kako je sigurnost Hrvatske kao članice NATO-a velika, no to ne znači da se svi koji su za nju zaduženi mogu opustiti, nego da trebaju razvijati sve potencijale odgovora na moguće prijetnje.

“Osobito smo ponosni na hrvatsku obrambenu industriju, koja se nametnula na zahtjevnom svjetskom tržištu i oprema Hrvatsku vojsku. Bez jake obrambene industrije nema ni jake vojske, stoga ćemo joj i dalje davati svu moguću potporu,” poručio je ministar, zaključivši kako je ova manifestacija snažan doprinos razvoju hrvatske obrambene industrije i hrvatskog gospodarstva.

Izaslanik Predsjednice RH Zrinko Petener istaknuo je velik broj izlagača, izaslanstava i sudionika, dodavši da je ASDA opet pomaknula granice. Izložba je primjer sinergije “zlatnog trokuta” – države te gospodarskih i znanstvenih institucija – koja je ključ sustava domovinske sigurnosti, naglasio je.

 


ASDA i BSDA

Ne treba pretjerivati i govoriti da će ASDA ikad biti na razini “gigantskih” i bogatih međunarodnih izložbi kao što su Eurosatory, IDEX ili DSEI, ruske Armije ili američkih manifestacija na kojima svaka grana ili područje obrambene industrije ima veliku izložbu. No, ASDA sigurno dobro ispunjava svoju namjenu i zacrtane ciljeve, a zapravo je najveća na širem geografskom području.

Za usporedbu, na sedmom izdanju izložbe BSDA (“Black Sea Defense & Aerospace”), koju je TNT Productions organizirao u Bukureštu u svibnju prošle godine, u stanovništvom pet puta brojnijoj Rumunjskoj, na većem i trenutačno aktivnijem obrambenom tržištu zemalja oko Crnog mora, sudjelovalo je 270 izlagača iz 25 zemalja. Da se razumijemo: dvije izložbe nisu konkurenti, čak se i dobro nadopunjuju. Konačno, izložbu BSDA 2018 posjetilo je visoko hrvatsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, a među izlagačima našle su se hrvatske tvrtke Agencija Alan, Čateks, Galeb, Galko, HS Produkt, Kap-ko, Odjeća i Šestan-Busch.

 


Hrvatski ciljevi na izložbi ASDA

– međunarodna promocija i afirmacija hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme

– doprinos MORH-a i OSRH gospodarskom razvoju RH

– upoznavanje s novorazvijenim sustavima iz područja domovinske sigurnosti i vojne tehnologije

– razvijanje te jačanje suradnje s prijateljskim i partnerskim zemljama

– promocija vojnog poziva i vojnog obrazovanja

 


 

Izložba naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske za građane i goste Splita

Povodom izložbe ASDA, Hrvatska vojska u neposrednoj je blizini Spaladium Arene, na ulazu u vojarnu “Admiral flote Sveto Letica-Barba” postavila taktičko-tehnički zbor vojne opreme i naoružanja koje koristi. Građani Splita, posebno učenici i studenti, ali i turisti, kojih je u Splitu priličan broj i u travnju, dakle predsezoni, mogli su vidjeti gotovo sve najbolje i najatraktivnije od tehnologije koju Hrvatska vojska ima. Bili su tu helikopter OH-58D Kiowa Warrior, borbena oklopna vozila Patria, tenk M-84, samohodna haubica PzH 2000, borbeno vozilo pješaštva M-80, vozila za protuminsku zaštitu MRAP, vučena haubica D30, lako oklopno vozilo Iveco M-65E, protubrodska raketa RB-15B, različiti minobacači, besposadne letjelice i ronilice, ronilačka oprema te cijeli niz pješačkog naoružanja, uključujući pištolj HS 2000, puške VHS-2, snajpere hrvatske proizvodnje i još puno toga… Uz svaki od tih sustava bili su hrvatski vojnici koji se njim služe na terenu, spremni stručno i ljubazno odgovoriti na pitanja posjetitelja. Na izložbi je bio i postavljen šator u kojem su svi koji bi željeli postati časnici Hrvatske vojske mogli dobiti informacije o sveučilišnim studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta.

 


Moćni i respektabilni

Svaka čast izložbenom prostoru u Spaladium Areni, ali najatraktivniji dio ASDA-e uvijek je demonstracija “uživo”, kojom nas svaki put neposredno nakon svečanog otvorenja impresioniraju pripadnici Hrvatske vojske. Iskreno, do zadnjeg časa nismo vjerovali da će se demonstracija održati jer Split je tog dana pogodila obilna kiša, koja je najjača bila upravo u podne kad je vježba počinjala. Scenarij je podrazumijevao neke od najzahtjevnijih taktičkih radnji, kao što je spuštanje ljudi iz helikoptera na palubu broda. No, čini se da pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga prolom oblaka nije smetao da pokažu dio onog što mogu ne samo svojim kolegama iz MORH-a i HV-a, predstavnicima elitnih hrvatskih i svjetskih tvrtki obrambene industrije, nego i stranim izaslanstvima. Ukratko, pripadnici različitih grana i rodova prikazali su dostignute sposobnosti združenog djelovanja postrojbi, ali i dio kvalitetnih proizvoda hrvatske obrambene industrije kojima su opremljeni pripadnici Hrvatske vojske. Svojevrsnu premijeru imala je novoustrojena Satnija mornaričko-desantnog pješaštva, kao i prototip obalnog ophodnog broda OOB-31 “Omiš”. Satnija je, kako nam je objasnio načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić, vrlo brzo dosegnula inicijalne operativne sposobnosti za provedbu pomorsko-zračnog desanta kao najsloženijeg sadržaja pomorske borbene operacije. “Ništa ne može spriječiti Hrvatsku vojsku. Vojnici su pokazali združene sposobnosti, uvježbanost, spremnost za izvršenje svih zadaća. Ukratko, pokazali su da su moćni i respektabilni,” istaknuo je ministar Krstičević čestitajući sudionicima.

 


Panel Hrvatska obrambena industrija i nove tehnologije

Kako smo istaknuli, ASDA treba biti puno više od običnog izlagačkog sajma, mora nuditi više sadržaja kroz koje se razvija interakcija tvrtki obrambene industrije, državnih i obrambeno-sigurnosnih institucija te znanstvene i akademske zajednice. Upravo je s tom svrhom u sklopu ASDA-e prvi put u organizaciji MORH-a i dnevnog lista Slobodna Dalmacija održan međunarodni panel predvodnika obrambene industrije pod nazivom Hrvatska obrambena industrija i nove tehnologije.

Uz predstavnike vodećih tvrtki hrvatske i svjetske obrambene industrije koje su izlagale na ASDA-i 2019, panel su pratila brojna strana državna i vojna izaslanstva, predstavnici MORH-a, Hrvatske vojske, organizatora ASDA-e američke tvrtke TNT Productions, Hrvatske gospodarske komore, stručnjaci za sigurnost, vojni analitičari i drugi. O novim tehnologijama u obrani govorili su načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov i profesor Marinko Ogorec, inače stručni suradnik Hrvatskog vojnika, osvrnuvši se na mogućnosti napretka i povećanja sigurnosti koje one mogu donijeti, ali i na potencijalne opasnosti i prijetnje koje mogu prouzročiti.

Sudionici panela bili su direktor prodaje DOK-ING-a Subeije Kalo, direktor HS Produkta Željko Pavlin, potpredsjednik Lockheed Martina (SAD) za Europu Jonathan Hoyle, direktor razvoja Rafaela (Izrael) Amihai Dekel i izvršni direktor Šestan-Buscha Goran Basarac. Panelisti su iznosili iskustva i mišljenja iz vlastitih proizvodnih područja, govorili o aktualnim projektima, ali i pravcima u kojima bi se njihove niše mogle razvijati u budućnosti. Govorili su i o mogućnostima uvezivanja različitih tehnologija u jedinstvene sustave, ali i o rizicima koje te tehnologije donose. Tijekom dva sata moglo se čuti puno zanimljivog, što je i nadilazilo područje isključivo hrvatske obrambene industrije. Posebno je zaintrigirala činjenica da su predstavnici hrvatskih tvrtki iznosili jednako zanimljive činjenice i primjere te pokazali da rade na futurističkim projektima jednakim intenzitetom kao i njihovi kolege iz svjetskih giganata Lockheed Martina i Rafaela. Vjerujemo da će slični paneli biti održavani i na budućim izdanjima ASDA-e, možda i u većem broju i s predstavnicima još više institucija. To je posredno najavio i direktor tvrtke TNT Productions Justin Webb. Zahvalio je MORH-u i Slobodnoj Dalmaciji na organizaciji panela te dodao da je to događaj koji je potreban kako bi ASDA nastavila rasti.

Domagoj VLAHOVIĆ

snimili: Mladen ČOBANOVIĆ, Josip KOPI