ASDA 2021: Demonstracija najnovijih trendova u obrambenoj industriji

Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA 2021 šesti se put održava u Splitu, a glavne teme izložbe obuhvaćaju naoružanje i vojnu opremu svih triju grana oružanih snaga kao i opremu vezanu za zaštitu i sigurnost

U dvorani Spaladium Arene u Splitu 29. rujna 2021. svečano je otvorena Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA 2021. Međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme šesti se put održava u Splitu, pod pokroviteljstvom Vlade RH, u organizaciji tvrtke TNT Production Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Najavljen je dolazak 155 izlagača naoružanja i vojne opreme iz 24 zemlje.

Uz predstavnike izlagača i organizatora, otvaranju su nazočili i izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane RH Mario Banožić, izaslanik i savjetnik  Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH Dragan Lozančić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, predstavnik organizatora TNT Production Inc. Justin Webb, predstavnici stranih državnih i vojnih izaslanstava, čelnici i zapovjednici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH i drugi.

U prigodnom obraćanju ministar obrane Mario Banožić poželio je dobrodošlicu u Split svim izlagačima i izaslanstvima.“Industrija vojne opreme i naoružanja, bez dvojbe, spada u najsloženije i tehnološki najzahtjevnije grane gospodarstva. Izložbe poput ove prilika su za susrete predstavnika vlada i poslovnih ljudi obrambene industrije.Vjerujem kako će i ovo šesto izdanje ASDA-e biti uspješno za sve vas koji ste došli u Split. ASDA se etablirala kao platforma za demonstriranje najnovijih trendova obrambene industrije, mjesto za ugovaranje poslova i stvaranje kontakata i susreta. Raduje me snažna prisutnost hrvatske obrambene industrije na sajmu, koja i ovdje pokazuje kako je izrasla u respektabilnog igrača na zahtjevnim svjetskim tržištima,” istaknuo je ministar.

Značaj izložbe

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban zahvalio je tvrtki TNT Productions što već više godina organizira ASDA-u u Splitu. “Održavanje je važno za grad i Županiju jer je pojam sigurnosti usko povezan s turizmom koji je ključna gospodarska grana.”

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak rekao je da ASDA ima gospodarski,  vojni i vanjskopolitički značaj, a njezino održavanje velika je čast za Split koji se sve više profilira u kongresni centar za velike događaje.

Predstavnik tvrtke TNT Production Inc. Justin Webb istaknuo je da organizacija međunarodne izložbe poput ASDA-e traži iznimno puno napora i zahvalio svima koji su u njoj sudjelovali, a posebno MORH-u na “vitalnoj, entuzijastičnoj i trajnoj potpori”.

Nakon svečanosti otvaranja izaslanstva su obišla izložbeni prostor u Spaladium Areni. ASDA 2021 poslovni je događaj (business-to-bussines) namijenjen ponajprije predstavnicima vlada i obrambene industrije. Glavne teme izložbe obuhvaćaju naoružanje i vojnu opremu svih triju grana oružanih snaga kao i opremu vezanu za zaštitu i sigurnost, a među izlagačima renomirane su tvrtke hrvatske obrambene industrije, kao i neka od najvećih imena svjetske obrambene industrije. Izložba je otvorena do 1. listopada, uz provedbu svih epidemioloških mjera.

Nakon obilaska, izaslanstva su se uputila u vojarnu ”Admiral flote Sveto Letica- Barba“, u kojoj je održana demonstracija združenih vojno-sigurnosnih sposobnosti ASDA 2021. Prikazane su sposobnosti Hrvatske vojske za provedbu pomorsko-zračnog desanta. Na vježbi su sudjelovali pripadnici svih triju grana Hrvatske vojske te pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, Obavještajne pukovnije, Pukovnije Vojne policije i Zapovjedništva za potporu.


Prikaz sposobnosti, obučenosti i uvježbanosti

U pokaznu vježbu bili su, među ostalim sustavima, uključeni i desantni brodovi-minopolagači Cetina i Krka, obalni ophodni brod OOB-103 Omiš, RTOP-42 Dubrovnik, helikopteri OH-58D i Mi-8 MTV te borbeno oklopno vozilo Patria. Osim atraktivnog prikaza sposobnosti, obučenosti i uvježbanosti, pripadnici OSRH demonstrirali su i kvalitetu različitih proizvoda hrvatske obrambene industrije kojima su u velikoj mjeri opremljeni.    

Nakon uspješno izvršenih vježbovnih zadaća, direktor vježbe kapetan fregate Dražen Guć naglasio je da je sudjelovalo oko 250 pripadnica i pripadnika OSRH, a pripreme su trajale oko mjesec dana. “Nadam se da smo na ovom malom prostoru uspjeli pokazati svu moć HV-a u združenom djelovanju,” istaknuo je Guć.

Vojnikinja Daria Šerić iz 3. mehanizirane bojne Pauci GMBR-a rekla je da joj je sudjelovanje na vježbi bila iznimna čast, dodavši da su zapravo radili ono što svakodnevno rade u postrojbi.

Pozornik Ivan Kraljević iz satnije Mornaričko-desantnog pješaštva HRM-a rekao je da je prekrcaj snaga na moru bio vrlo težak i zahtjevan, a slijedio je desant na obalu i zauzimanje mostobrana. “Pokazali smo da smo uvijek spremni izvršiti sve postavljene zadaće,” zaključio je Kraljević.

Tekst: Domagoj Vlahović

Foto: Filip Klen