ASDA – Uvodna riječ ministra obrane

Sedma Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA), koja se ove godine održava u Zadru, postala je tradicionalan i uistinu respektabilan međunarodni vojni događaj koji prikazuje i demonstrira neke od vodećih trendova obrambene industrije.

S druge strane, ASDA se etablirala i kao mjesto za ugovaranje poslova, stvaranje poslovnih kontakata i bilateralnih susreta, a u tom kontekstu posebno me raduje snažna prisutnost hrvatske obrambene industrije. Činjenica je kako je hrvatska obrambena industrija izrasla u respektabilnog igrača i konkurenta na iznimno zahtjevnom svjetskom tržištu, što se iznova potvrđuje iz godine u godinu. Važno je pritom istaknuti kako se potencijal naše obrambene industrije razvija upravo u suradnji s Ministarstvom obrane i Hrvatskom vojskom, a polazišna točka ove iznimno uspješne suradnje iskustva su koja nosimo još iz vremena Domovinskog rata. Drugim riječima, proizvođači vojne opreme i naoružanja imaju nezamjenjivu ulogu u razvoju sposobnosti te održavanju operativne spremnosti Oružanih snaga RH, odnosno obrambenog sustava u cijelosti. S obzirom na značajnu promjenu sigurnosnog okruženja prouzročenu, prije svega, ratom u Ukrajini, potrebno je naglasiti kako se pred vojnom industrijom kao granom gospodarstva koja je i inače najsloženija i tehnološki najzahtjevnija, nalaze veliki izazovi. Drugim riječima, sigurnosni izazovi s kojima se suočavamo pred sve nas nameću hitnost zajedničkog i usklađenog europskog i euroatlantskog odgovora u očuvanju mira i stabilnosti.

 

Upravo je ASDA konkretan doprinos Republike Hrvatske u nastojanjima da ojačamo suradnju s našim partnerima i saveznicima. Iako su hrvatski obrambeno-sigurnosni proizvodi i usluge na najsuvremenijoj razini, priznati u svijetu, snažno smo orijentirani na izgradnju partnerstva i suradničkih projekata usmjerenih na razvoj novih tehnoloških rješenja. Ministarstvo obrane Republike Hrvatske uvijek će biti otvoreno za inovativna rješenja i čvrsto vjerujem kako će i sedmo izdanje ASDA-e biti uspješno za sve one koji dolaze u Zadar. Na kraju, ističem kako mi je drago što se ovogodišnja ASDA održava upravo u Zadru, u čijoj se blizini nalaze značajne postrojbe Hrvatske vojske, odnosno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koje su jedan od prepoznatljivih simbola ovog prekrasnog hrvatskog grada.Zadar je spoj bogate hrvatske baštine i tradicije s dinamikom modernog europskog grada, koji na svakoga tko ga posjeti ostavlja snažan dojam.