Svaka je izložba sve uspješnija

ASDA 2017 okupit će veći broj izlagača, posebno domaćih, no bit će i više inozemnih tvrtki. Posebice ističem prvo sudjelovanje najveće vojne i zrakoplovne kompanije na svijetu – Lockheed Martina, kao i tvrtke Mercedes Trucks. Uz njih će na izložbi biti još dva vodeća proizvođača zrakoplova – Saab i Korea Aerospace Industries. Posjetitelji će imati priliku susresti se s vodećim predstavnicima gotovo cijele vojne industrije u Republici Hrvatskoj…

Justin Webb, direktor tvrtke TNT Productions

Split i Spaladium Arena četvrti će put biti domaćini Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA-e. Izložba se održava svake neparne godine krajem travnja i iz izdanja u izdanje okuplja sve više izlagača. Uoči ovogodišnje razgovarali smo s Justinom Webbom, direktorom američke tvrtke TNT Productions, organizatorom izložbe specijaliziranim za organizaciju sajamskih priredbi takvog tipa.

Kakvi su vaši zaključci nakon tri dosad organizirane izložbe ASDA?
Smatram da je svaka izložba sve uspješnija. Svaka sljedeća nastavlja se na uspjehe prethodne i svjetska obrambena industrija dobro je upućena da se u travnju neparne godine u Hrvatskoj održava velika vojna izložba.
Svaki smo put imali sve veću potporu Vlade i lokalnog gospodarstva. Na zadnjoj izložbi, u travnju 2015., dulje se zadržala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a bila je i na primanju ministra obrane za izlagače organiziranom u Dioklecijanovoj palači.

Kakva su vam očekivanja od ovogodišnje ASDA-e s obzirom na broj izlagača i zainteresiranost za izložbu?
U odnosu na prethodno održane, ASDA 2017 okupit će veći broj izlagača, posebno domaćih, no bit će i više inozemnih tvrtki. Posebice ističem prvo sudjelovanje najveće vojne i zrakoplovne kompanije na svijetu – Lockheed Martina, kao i tvrtke Mercedes Trucks. Uz njih će na izložbi biti još dva vodeća proizvođača zrakoplova – Saab i Korea Aerospace Industries. Nadalje, posjetitelji će imati priliku susresti se s vodećim predstavnicima gotovo cijele vojne industrije u Republici Hrvatskoj.

Kako ocjenjujete suradnju između tvrtke TNT Productions i Ministarstva obrane RH?
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske od početka održavanja ASDA-e pružalo je glavnu potporu, a usto smo svaki put imali čast da su nas posjećivali i predsjednik i ministar obrane.

Kako vidite hrvatsku obrambenu industriju i njezin izvozni potencijal?
Mnoge hrvatske tvrtke već su postigle značajan izvozni uspjeh, a ASDA im omogućuje da pozovu kupce da ih posjete u njihovoj matičnoj zemlji.
Nije uobičajeno da tvrtke objavljuju rezultate razgovora ni sporazuma sklopljenih prilikom održavanja izložbe tako da nemam informacije o brojnosti eventualnih dogovorenih projekata.

Kako vidite budućnost ASDA-e?
Imajući u vidu regionalnu gospodarsku i geopolitičku situaciju, vjerujemo da će se ASDA nastaviti razvijati i okupljati brojne lokalne i međunarodne izlagače te ujedno biti dobra prilika za promociju domaće industrije. ASDA je prilika za sklapanje kontakata s vodećim tvrtkama u obrambenoj i zrakoplovnoj industriji te za upoznavanje s naporima Vlade RH vezano uz zaštitu granica i stanovništva.

Tvrtka TNT Productions stekla je reference i na drugim vojnim izložbama. Postoje li razlike u njihovoj organizaciji u pojedinim zemljama?
Pripreme za izložbe takvog tipa uglavnom su jednake, razlike se sastoje u obrambeno-sigurnosnim potrebama zemlje domaćina, mjestu održavanja, razini razvijenosti domaće industrije te potpori vlade.

Koji su glavni trendovi i aktualna obilježja međunarodne obrambene industrije?
Po mojem mišljenju, jedan je od glavnih trendova u međunarodnoj vojnoj industriji sve izrazitije nastojanje na dovođenju tehnologije i sofisticiranih radnih mjesta u domaću industriju. Dobar primjer za to imate u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila d. d. koja je razvila suradnju s finskom Patrijom te norveškim Kongsbergom u svrhu izrade terenskih vozila 8 x 8 za hrvatsko Ministarstvo obrane. Sporazumi s navedenim tvrtkama također omogućuju Hrvatskoj da ta vozila izvozi u druge zemlje.


Imajući u vidu regionalnu gospodarsku i geopolitičku situaciju, vjerujemo da će se ASDA nastaviti razvijati i okupljati brojne lokalne i međunarodne izlagače te ujedno biti dobra prilika za promociju domaće industrije.


Mnoge hrvatske tvrtke već su postigle značajan izvozni uspjeh, a ASDA im omogućuje da pozovu kupce da ih posjete u njihovoj matičnoj zemlji. Jedan je od glavnih trendova u međunarodnoj vojnoj industriji sve izrazitije nastojanje na dovođenju tehnologije i sofisticiranih radnih mjesta u domaću industriju. Dobar primjer za to imate u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila d. d. koja je razvila suradnju s finskom Patrijom te norveškim Kongsbergom u svrhu izrade terenskih vozila 8 x 8 za hrvatsko Ministarstvo obrane. Sporazumi s navedenim tvrtkama također omogućuju Hrvatskoj da ta vozila izvozi u druge zemlje.


Domagoj Vlahović, Foto: Josip Kopi