ASDA 2019 – više od očekivanog

ASDA je upravo završenim izdanjem pokazala da je definitivno nadišla hrvatske, a i “jadranske” okvire koje sugerira njezin naziv – ne samo po broju izlagača, izaslanstava i posjetitelja nego i po ispunjenosti izložbenog prostora te kvaliteti izloženih te predstavljenih sustava i rješenja…

U Spaladium Areni najavljeno je da bi HS Produkt i FN Herstal mogli zajedno opskrbiti Hrvatsku vojsku puškostrojnicom. Na HS-ovu štandu bile su stoga izložene dvije inačice glasovitog MiniMija

Kao i uvijek, najveći je izložbeni prostor na ASDA-i pripao Agenciji Alan. Kako ona prezentira tridesetak tvrtki, dakle sukus svega najboljeg i izvozno najperspektivnijeg što ima hrvatska obrambena industrija, predsjednik Uprave Ivica Nekić zadnjeg je dana izložbe za nas podvukao crtu pod izložbu, zaključivši da je dosegnula vrhunac ne samo po broju izlagača, izaslanstava i posjetitelja nego i po ispunjenosti izložbenog prostora te kvaliteti izloženog. Bilo je i najviše stručnog osoblja koje se bavi vojnom opremom i naoružanjem. “Što se tiče hrvatskih tvrtki, vidljivo je da se proizvodnja, tehnologije i znanja povezana sa svim što je potrebno vojniku ubrzano razvijaju. Stranci su pomalo i iznenađeni širinom i kvalitetom ponude u maloj zemlji poput Hrvatske. Iznimno je bitna nedavna primopredaja obalnog ophodnog broda MORH-u. Taj je čin dodatno ojačao kapacitete obrambene industrije i dao nam vjeru da sve ono što se tiče mora i pomorstva možemo raditi u Hrvatskoj,” govori nam Nekić.

Hrvatska proizvodnja streljiva

Naravno, prostora za napredak uvijek ima, a čelnik Agencije kaže da se on kratkoročno nalazi u proizvodnji minobacačkog i topničkog streljiva. “Od ASDA-e 2017 razvili smo i proizveli znatnu količinu minobacačkih mina. To su naše nove sposobnosti, koje mogu služiti za potrebe HV-a, ali i za izvoz. Na razvoju svih topničkih kalibara radit ćemo i dalje. Smatramo da imamo znanje, sposobnost i mogućnost opskrbljivati HV, a i druge zainteresirane kupce kompletnom paletom minobacačkog i topničkog streljiva. To ne znači da odustajemo od malih kalibara, tj. tvornice streljiva. Radimo na tom projektu koji je skup, kompliciran i tehnički zahtjevan, no izvediv, i uključili smo ministarstva i druge institucije. Dobijemo li adekvatan prostor, pokušat ćemo u razumnom roku stvoriti uvjete da zajedno s investitorima počnemo projekt. Jasno je da takva proizvodnja može biti uspješna samo ako je izvozno orijentirana. Ukratko, nekoliko je ključnih segmenata: to su lokacija, tehnička problematika, investicije i pristup tržištu. Sve je to izazov za budućnost, a koliko ćemo biti uspješni ovisi o tome koliko ćemo biti timski jaki,” zaključuje Nekić.

Štand Agencije Alan svojevrsno je ogledalo mnogih proizvoda koje hrvatska obrambena industrija može ponuditi za izvoz

Na Alanovu štandu uz izloženo minobacačko streljivo nije bilo puno drugih noviteta, no u tu kategoriju spadaju tri proizvoda tvrtke ATIR: daljinski upravljana oružna stanica RWS Lynx 40 s automatskim bacačem granata 40 x 53 mm, pripadajuće granate te kompozitni oklop. Inače, na stanicu se mogu montirati različiti kalibri oružja: od 5,56 mm, 7,62 mm, 12,7 mm, 30 mm do spomenutog bacača. Postavljena je na daljinski upravljanoj platformi s neovisnim ciljničkim sustavom. Oružna stanica ima platformu za oružje i optički sustav girostabiliziran u dvjema osima. Optički sustav za gađanje sadrži tri kanala: dnevni, termalni i laserski. Dizajn je fleksibilan i modularan, integriran s odgovarajućim digitalnim sustavom upravljanja paljbom (DFCS), omogućava jednostavnu ugradnju oružja te konstrukcijsku prilagodbu na različite tipove vozila.

ATIR razvija i suvremeni “sendvič” kompozitni oklop pod nazivom BORITTZ za BOV, balističke razine 4 i 5 prema STANAG-u 4569, koji se umetne kao sendvič u bočne i gornje stranice vozila i minimalno utječe na njegovu masu. Lagani kompozitni višeslojni umetci sastavljeni su od kapsula kompozitnog oklopa na bazi višeslojne tvrde keramike, laminata od poliamida, grafita i polietilena visoke čvrstoće, otporni su na višestruku rafalnu paljbu streljiva kalibra do 25 mm. Oklop se može jednostavno instalirati bez zavarivanja i prilagoditi zahtjevima misije. Novi je proizvod “obitelj” granata u kalibru 40 x 53 mm namijenjenih za uporabu na automatskim bacačima (Mk 19). HEDP i HE streljivo pruža veću fragmentaciju i točnost, a TP-TM (Target PracticeTracer Marker) i dimno streljivo namijenjeni su obuci i obilježavanju.

Suradnja dvaju svjetskih imena

Najveće hrvatske tvrtke imale su samostalne štandove, a najposjećeniji je bio HS Produktov. Uz uobičajeno široku paletu pištolja i pušaka VHS, na ASDA-i je najavljena velika novost: suradnja s belgijskom tvrtkom FN Herstal. Tim su povodom izložene FN-ove puškostrojnice FN MiniMi u kalibru 5,56 x 45 mm, odnosno 7,62 x 51 mm. Prva je borbeno dokazana, među najboljima u svijetu, a američka vojska koristi je pod oznakom M249. FN-ova MiniMi 7,62 uvećana je inačica 5,56. Prema riječima direktora HS Produkta Željka Pavlina, s Belgijcima je dogovorena industrijska suradnja, proizvodnja i marketing, a zajednički žele razviti puškostrojnice za potrebe Hrvatske vojske. Suradnja s FN-om trebala bi osigurati Hrvatskoj vojsci već dokazano oružje po najpovoljnijim cijenama i uvjetima. Detalji oko moguće modifikacije ili proizvodnje nekih dijelova MiniMija u Hrvatskoj još nisu poznati, no dva velika brenda u proizvodnji streljačkog naoružanja žele nastupiti zajedno i na drugim tržištima. Komentirajući najave, pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Roman Mikulić rekao je da MORH s HS Produktom zajednički radi na razvoju puškostrojnice te priprema planove za količine potrebne HV-u koje će biti definirane novim Dugoročnim planom razvoja. “Kod kuće u Hrvatskoj imamo tvrtku svjetske klase i logično je da s njom i surađujemo,” zaključio je Mikulić.

Drugi novitet na HS-ovu štandu bio je prototip hvatača čahura za pušku VHS-2. Riječ je o torbici koja se pričvrsti na otvor za izbacivanje čahura i u nju ulaze ispaljene čahure. Prema slobodnoj procjeni, kapacitet bi mogao biti do 90 metaka (tri spremnika). Na dnu je otvor koji je moguće otvoriti tako da skupljene čahure ispadnu, a može biti i stalno otvoren te usmjeravati čahure prema dolje. Hvatač čahura je u boji oružja i može se pretpostaviti da je namijenjen u prvom redu za uporabu na puški VHS-2 u BVP-u M80, odnosno specijalcima za uporabu u skučenom prostoru kako čahure ne bi ometale druge, kao i u urbanim područjima, posebno kad se koristi prigušivač kako zvuk pada čahure ne bih otkrivao položaj strijelca.        

Hrvatski vojnik budućnosti

Oklopno modularno vozilo na kotačima Patria AMV 8 x 8 u “standardnoj” inačici na štandu tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila

Među dominantnim izlošcima u Spaladium Areni bilo je oklopno modularno vozilo na kotačima Patria AMV 8 x 8 u “standardnoj” inačici, koja predstavlja jedno od prepoznatljivih sredstava Hrvatske kopnene vojske. Vozilo proizvedeno u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila (ĐĐSV), u većem broju dokazalo se i daleko od hrvatskih vojarni i poligona, u eFP-u u Litvi gdje nije zabilježen niti jedan veći kvar, sa zadovoljstvom su naglasili na štandu. Uz različite inačice koje može proizvesti, na sajmu je ĐĐSV prezentirao i sposobnosti vezane uz održavanje, reviziju i modernizaciju tenkova M-84 te tenkova T-72, koji su začetnici te “obitelji”. “Ovdje imamo brojne aktivnosti. Posjetio nas je veći broj stranih vojnih izaslanstava, ponajviše s Bliskog istoka. Na tom prostoru imamo referencije i čini se da postoji interes za nadogradnju postojećih, ali i za nova vozila. Čime će rezultirati kontakti s ASDA-e tek ćemo vidjeti,” komentirao je predsjednik Uprave ĐĐSV-a Bartol Jerković.

Zadovoljstvo ASDA-om 2019 i posjetima stranih izaslanstava dijele i u tvrtki Šestan-Busch. “Nedavno smo zaključili ugovor za izvoz 20 000 kaciga u Ujedinjene Arapske Emirate, a predstavnici te zemlje došli su na izložbu kako bi vidjeli i što novo razvijamo. Iznimno nas je obradovalo izaslanstvo iz SAD-a, iznijevši nam informaciju da je na jednom tamošnjem uglednom institutu za tehnologiju testirana jedna od naših kaciga i potvrđeno je da je superiorna u odnosu na američki konkurentski proizvod. To bi nam moglo postupno otvoriti čak i američko tržište, tj. opremanje njihovih oružanih snaga. Možemo najaviti i da ćemo sve više ići u smjeru potpune zaštite vojnika od glave do pete, kao i integracije naših sustava sa sustavima hrvatskih tvrtki iz drugih proizvodnih područja. Bio bi to koncept vojnika budućnosti Hrvatske vojske do 2040., za koji hrvatska obrambena industrija očito ima potencijala,” rekao je izvršni direktor Goran Basarac, odnedavno i predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije, tijela koje povezuje takve inicijative.

Sigurna komunikacija

Dio hrvatskog futurističkog projekta vjerojatno bi mogao biti TAKRAD, napredni taktički radio, utemeljen na SDR (Software Defined Radio) tehnologiji koja omogućuje pouzdanu i zaštićenu podatkovnu i glasovnu komunikaciju. Izložen na ASDA-i, TAKRAD je proizvod dviju hrvatskih tvrtki – RIZ Profesionalna elektronika i Impel Group, a Hrvatska vojska već ga testira.

Osim međusobne komunikacije, zahvaljujući integriranim i vanjskim senzorima (GPS, akcelerometar, dozimetar, pulsmetar…),TAKRAD pruža detaljne informacije o položaju i tjelesnom stanju vojnika. Usto, automatski prepoznaje opasne situacije te ih dojavljuje posebno robusnim zaštićenim kanalom. Uređaj je zaštićen 256-bitnim ključem, što znači da ga je praktički nemoguće hakirati. Riječ je o zaštiti koju je verificirala i američka agencija NSA kao potpuno sigurnu.

Spajanje na vanjski terminal radi prikaza multimedijskih informacija (slike, mape, lokacije, “chat”), jednostavno je, a istodobno zaštićeno i pouzdano zahvaljujući ugrađenom Bluetooth Low Energy sustavu. SDR arhitektura u TAKRAD uređaju omogućuje njegovu laku prilagodbu željenoj namjeni. Koristeći se uskopojasnim i širokopojasnim modom, uređaj osigurava istodoban rad više radnih skupina, kreiranje “self-forming” i “self-healing ad-hoc mesh” mreže. Čvrsto mehaničko kućište izrađeno od aluminija jamči pouzdan rad u ekstremnim uvjetima. Uređaj je opremljen i različitim telefonskim kombinacijama, baterijom velikog kapaciteta, brojnim antenama i drugim priborom, ovisno o potrebama korisnika.

U sličnom se području predstavio i Pomorski centar za elektroniku. Riječ je o kriptouređaju TelSec, koji zadovoljava sve standarde kriptoalgoritama za sigurnu komunikaciju, tj. zaštitu govora, podataka i videosignala preko VoIP (Voice over Internet Protocol) i analognih telefona. Malen i kompaktan, može se koristiti u svim uvjetima i na različitim vojnim platformama na kopnu, moru u i zraku.

Izvanredno je u dvorani izgledao veliki kamion – tegljač koji u sebi krije pokretno situacijsko središte za upravljanje kriznom situacijom. Riječ je o sustavu tvrtke Croatel koji prenosi videosignal s udaljene lokacije prema odabranim korisnicima, a može se koristiti u slučaju požara, poplava, traganja i spašavanja i u drugim okolnostima. Slika, koja se šalje čak i s običnog mobitela, može se poslati u to pokretno središte, a informacija se obrađivati i slati nadležnima (npr. državnim institucijama poput MUP-a, vatrogastva, HAC-a, HEP-a, Hrvatskih šuma…). Podatke mogu prikupljati i lokalne kamere, dronovi, radarske postaje…. Unutrašnjost prikolice izgleda fenomenalno i oku laika, s mnoštvom konzola, zaslona i zemljovida. Croatel je u cijelu situaciju uklopio i futurističku glazbu, koja pojačava dojam da ste ušli u sustav iz kojeg, zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, imate nadzor nad bilo kakvom situacijom i bez problema ćete je riješiti.

Prikrivni kutak

GearSkin je na svojem štandu želio pokazati kako mala hrvatska tvrtka može razviti proizvod koji se koristi širom svijeta

Tvrtka Kroko dugogodišnji je partner MORH-a i HV-a za opremanje vojnika odorama, naprtnjačama, zaštitnim prslucima i drugim dijelovima osobne opreme. Njezin je štand uvijek među atraktivnijima na ASDA-i, a tako je bilo i ovaj put. Izložene su različite inačice odora, prsluka i naprtnjača, od čega ništa nije kao proizvod starije od godinu i pol. “Uvelike smo promijenili paletu proizvoda koju nudimo i isporučujemo kupcima po cijelom svijetu. Danas su naprtnjače naš temeljni proizvod, no napominjem da to u neku ruku vrijedi za sve naše proizvode izrađene od kordure. Na lutkama pokušavamo dočarati cjelokupan koncept koji nudimo. Odore neprekidno razvijamo i nastojimo biti ukorak s vremenom i tržištima, u čemu nam pomaže Hrvatska vojska s ključnom referencijom kao i iskustvima iz testiranja vojnika s terena. Trenutačno sudjelujemo na barem četirima međunarodnim natječajima: pod ugovorom smo za opremanje specijalne postrojbe crnogorske policije, apliciramo u Litvi, Francuskoj i Norveškoj. U travnju smo prvi put izlagali na velikoj smotri Shot Show u Las Vegasu, a u studenom idemo na MILIPOL. Da zaključim: do jučer smo se ugledavali na neke vrhunske svjetske proizvođače, a danas se oni ugledavaju na nas i to je naš najveći iskorak,” kaže nam Ivan Marenić, Krokov menadžer prodaje i marketinga.

No, pogled na hrvatsku obrambenu industriju ne može se ograničiti samo na “velike igrače”. Bilo je i zanimljivih malih tvrtki, poput GearSkina, koji razvija samoljepljivu kamuflažnu tkaninu. U različitim je dizajnima, a isporučuje se u listovima koji se mogu izrezivati i lijepiti na sve podloge, od staklenih nadalje. Mogući su i fiksni oblici koji se dizajniraju prema željama kupca (npr. proizvođača pušaka, kaciga, korica, raznih optičkih i multimedijskih dodataka…). Vrlo čvrsta i negoriva, otporna na vodu, ulja i kiseline, tkanina eliminira refleksiju. “Svaki dan otkrivamo neku novu primjenu,” kažu nam na štandu tvrtke čiji se proizvodi kupuju u više od 15 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Među korisnicima već su se našli i pripadnici specijalne postrojbe njujorške policije. Izložbeni prostor GearSkina bio je malen, ali originalno dizajniran, s izloženim različitim proizvodima oblijepljenim navedenom tkaninom (puške, kacige, odore, kamere…).

More i kibernetika

Brodosplit je u prvi plan, razumljivo, stavio projekt obalnog ophodnog broda. Gradnja tog plovila prikazana je s pomoću više maketa, koje su predstavljale njezine različite faze u splitskom škveru. Tehnički direktor Edi Trevižan izrazio je uvjerenje da je OOB-31 “Omiš” brod kakav je potreban Hrvatskoj ratnoj mornarici, pa i više od toga: “Očekujemo da će se brodovi nastaviti raditi u seriji i biti na ponos hrvatskoj brodogradnji koja si je kroz vojnu nišu osvjetlala obraz. Zadovoljni smo što su hrvatska i strana izaslanstva mogla vidjeti mogućnosti gotovog proizvoda, OOB-a ‘Omiš’, na vježbi u Lori. Mislimo da je naš brod po značajkama i bolji od konkurencije.” Slijedilo je pitanje o daljoj budućnosti: Bi li Brodosplit mogao razviti i projekt većeg broda, odobalnog ophodnog, pa i korvete? “Dapače! Već i radimo na tome, pripremamo dokumentaciju koja definira u kojem bi pravcu projekt mogao ići: i za nas, i za MORH. Bitno je zadržati inženjere i sve druge koji sudjeluju u projektu OOB-a, da nam ljudi ne odlaze, da nastave raditi ne samo na toj seriji nego na svim drugim brodovima koji bi mogli proizići iz nje,” kategoričan je Trevižan.

O kibernetičkom prostoru kao petoj dimenziji ratovanja govori se sve više. Na ASDA-i 2019 nije bilo puno tvrtki koje se bave tim područjem, ali može se očekivati da će ih na idućim izdanjima biti više. Zanimljive informacije mogle su se čuti na štandu hrvatske tvrtke CS Computer Systems d. o. o. “Naš segment tržišta postaje sve vidljiviji na ovakvim manifestacijama i u obrambenom sustavu. S Ministarstvom obrane surađujemo više godina te smo njemu, kao i drugim državnim tijelima, na raspolaganju u daljnjim procesima podizanja razine sigurnosti IT sustava. Interes na ASDA-i pokazuju i izaslanstva iz drugih zemalja. Kao tvrtka postojimo 30 godina, a oko 15 bavimo se kibernetičkom sigurnošću. Iz današnje perspektive izgleda da smo to mogli učiniti i prije. S vremenom su informatički sustavi, ali i napadi na njih, postali sve složeniji, stoga s našim partnerima implementiramo rješenja koja omogućuju dodatne razine zaštite te pružamo usluge sukladno potrebama korisnika. Danas se više ne štiti pasivno, nego aktivno. Odabir odgovarajućeg rješenja za zaštitu nije jednostavan, stoga mi našim klijentima predlažemo da se prije daljnjih koraka obavi detaljna snimka sigurnosnog stanja IT sustava. Naša tvrtka posjeduje sigurnosne certifikate Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost te su naši djelatnici educirani u tom smislu,” objasnio nam je voditelj ključnih kupaca Goran Žagar. 

Brodosplit vraća OOB-om hrvatsku vojnu brodogradnju na tržište

Besposadne letjelice i borbeni avioni

Nikako ne treba zaboraviti obrazovno-znanstvenu komponentu. Na ASDA-i je svoje sveučilišne studijske programe predstavilo Hrvatsko vojno učilište. Zahvaljujući suradnji s njim, neke su projekte prikazali i civilni fakulteti partneri te tehničke udruge i tvrtke koje djeluju u suradnji ili u sklopu tih ustanova. Vidjeli smo ideje i proizvode koji pokazuju da hrvatski sveučilišni profesori i studenti te njihovi suradnici aktivno rade na projektima civilno-vojne namjene. Aerotehnička udruga Split predstavila je u suradnji s tamošnjim Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) prototip besposadne letjelice VX-3; H2O Robotics, “spin-off” tvrtka zagrebačkog FER-a, pokazala je modularno podvodno besposadno vozilo H2Omni-X; tim studenata zagrebačkog FSB-a radi na projektu letjelice čiji su osnovni zahtjevi jedan propeler i motor uz zadane najveće gabarite veličine te što veća nosivost. Zagrebački Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije predstavio je prijenosni pročistač vode koji može naći uporabu u svim kriznim situacijama.

I inače, besposadne letjelice bile su svojevrstan hit ASDA-e, što u obliku maketa, što “pravih” sustava. Logično, isticao se Orbiter 3B izraelske tvrtke Aeronautics, kojim je prikladno početi pregled izložaka stranih tvrtki. Hrvatska ga je nedavno kupila za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede. Orbiter 3B ima masu 30 kg, može ponijeti do pet i pol kilograma korisnog tereta, a operativni dolet je do 150 km. Za lansiranje služi mobilna lansirna rampa koja se kao prikolica može vući vozilom. U zraku može ostati do sedam sati, a spušta se padobranom. Raspon krila je 4,4 m, duljina 1,9 m, a visina pola metra. Može krstariti brzinom od 130 km/h i dosegnuti visinu od 5,5 km. Za lansiranje je potrebno sedam minuta. Na letjelicu se može montirati više preporučenih stabiliziranih minijaturnih senzorskih konfiguracija smještenih u prednjem dijelu.

Hrvatska nabava dijelom je financirana iz fondova EU-a. Ministarstvo poljoprivrede koristit će Orbiter 3 za nadzor i kontrolu ribolova, a MORH za zaštitu i spašavanje na moru te rano otkrivanje požara na obali.

Štand američkog Lockheed Martina, najveće tvrtke obrambene industrije na svijetu, bio je među najvećim u Spaladium Areni, no izlošci su svedeni na makete. Najatraktivnija je bila ona višenamjenskog borbenog aviona F-16 Block 70/72, a uz nju transportnog C-130J Super Herculesa. U blizini je bio i model litoralnog borbenog broda (LCS) klase Freedom. F-16 i dalje se spominje kao izgledni kandidat za budući avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i Saabov Gripen, koji je ta tvrtka također izložila u obliku makete inačice Gripen D (dvosjed) s prigodno dodanim hrvatskim grbom.

Kupola za hrvatsku Patriju

ATIR-ova daljinski upravljana oružna stanica RWS Lynx 40 među novopredstavljenim je hrvatskim proizvodima

Izraelska tvrtka Elbit Systems predstavila je maketu UT30MK2 i MT30, odnosno besposadne i posadne kupole za oklopna borbena vozila. Prvu je Hrvatska nabavila za opremanje vozila Patria. Nastale su na temelju kupole tenka Merkava, a izvorno su razvijene za izraelska oklopna vozila Eitan i Namer. Sustavi su u objema konfiguracijama, uključujući elektroničke komande i streljivo, smješteni u kupoli, što oslobađa vrijedan prostor u tijelu vozila. Besposadna kupola razlikuje se od inačice s posadom po sigurnosnoj košari smještenoj ispod kupole, u koju se mogu smjestiti dva člana posade (zapovjednik i ciljač). U slučaju pogotka u kupolu posada ostaje u sigurnom prostoru. Kupola je niskoprofilnog dizajna i u nju se može ugraditi širok spektar oružnih sustava, elektroničkih protumjera i napredne elektrooptike s ciljem stvaranja pouzdane i učinkovite paljbene moći. U kupolu je integriran automatski top Northrop Grumman/ATK MK44 AMB 30/40 mm i spregnuta strojnica visoke vjerojatnosti pogađanja prvim metkom i rafalom. Protuoklopne rakete mogu biti potpuno integrirane s kupolom te sa sustavom za upravljanje paljbom, sustavom laserskog upozorenja (LWS) i, kao mogućnost, sustavom za izbacivanje dimnih kutija.

Elbit Systems ima u ponudi i treću generaciju daljinski upravljane oružne stanice na koju se može ugraditi naoružanje malog i srednjeg kalibra. To uključuje laku strojnicu kalibra 7,62 mm, tešku strojnicu 12,7 mm ili automatski bacač granata 30 ili 40 mm. Dodatno se na nju može ugraditi sustav bacača dimnih kutija, zapovjednikova ciljnička naprava, protuoklopne rakete, modularna zaštita ili neubojno oružje.

Na štandu izraelske tvrtke našla se i “željezna šaka” (“Iron Fist”), sustav aktivne zaštite za presretanje svih vrsta protuoklopnih projektila. Predviđen je za ugradnju na tenkove i oklopna vozila. Dvocijevni okretni lanseri presretača raspoređuju se na kutove vozila te presretač detonacijom odbacuje kumulativni projektil ili ga oštećuje u trenutku presretanja, ne uzrokujući njegovu eksploziju. Također, isti presretač treba onesposobiti potkalibarni projektil kako ne bi pod pravim kutom pogodio oklopno vozilo i mijenja taj kut. Četiri radara osiguravaju potpunu situacijsku svijest. “Iron Fist” ima i elektrooptički ometač sa senzorima za ometanje promatranja, ciljanja i vođenja POVR na bazi bliskog infracrvenog spektra (uključujući i laserski vođene rakete).

Na štandu rumunjske tvrtke Romaero njezin je kooperant – izraelski Rafael – izložio daljinski upravljanu oružnu stanicu Samson MKII, jednu iz serije koja ima još četiri inačice: MKI, NL, Dual i Mini. Samson MKII može imati spregnutu strojnicu 7,62 mm i glavno oružje u kalibru od 23 do 40 mm te dodatno s protuoklopnim raketama Spike. Najpoznatija je inačica s topom 30 mm i integriranim sustavom aktivne zaštite Trophy.

Na tom je štandu predstavljen i napredni protuzračni raketni sustav Spyder, koji koristi: Python-5 (infracrveno navođenje), I-Derby (radarsko navođenje) zemlja-zrak rakete te I-Derby ER projektil temeljen na naprednom raketnom motoru. Sve se inačice postavljaju na kotačna vozila. Ovisno o inačicama raketa, Spyder može biti sustav kratkog / povećanog / srednjeg / velikog dometa i koristiti se protiv prijetnji iz zraka.

 

Protuoklopne rakete Spike

Protuoklopne rakete Spike predstavljene su i na Rafaelovu i na EuroSpikeovu štandu. Upravo će te rakete biti korištene na spomenutoj oružnoj stanici 30 mm hrvatskih vozila Patria. Prikazanu paletu raketa činili su Spike SR, Spike LR 2, Spike ER 2, Spike NLOS i Typhoon MLS – ER te simulator. Najnovije rakete 5. generacije su Spike LR 2 i ER 2. Spike LR 2 višenamjenska je raketa mase samo 12,7 kg, a može se lansirati iz bilo kojeg Spikeova lansera. Ima domet od pet i pol kilometara prilikom ispaljenja iz zemaljskih lansera te do deset kilometara prilikom ispaljenja iz helikoptera. Ima napredne elektrooptičke tražitelje koji uključuju sposobnosti pametnog ciljnog tražitelja sa značajkama umjetne inteligencije (“artificial intelligence”). Dizajnirana je za uporabu protiv ciljeva s malom siluetom te ciljeva u pokretu, a uključuje i novu sposobnost za dodjelu ciljeva od treće strane (mrežni način rada). Ima ugrađen sklop naziva IMU (“inertial measurement unit”), koji omogućuje ispaljivanje raketa na cilj na osnovi koordinata. Spike LR 2 također ima dvije napredne konfiguracije bojnih glava za povećanu ubojnost. Prva je Tandem HEAT, koja ima za više od 30 posto povećan kapacitet proboja oklopa, a druga je višenamjenska eksplozivna bojna glava, koja uključuje operaterov način odabira djelovanja upaljača. Još je jedna prednost nove rakete sposobnost djelovanja na ciljeve pod većim udarnim kutovima (do 70 stupnjeva). Spike ER 2 ima brojne nove mogućnosti i kombinaciju većeg raspona udaljenosti, od deset kilometara za kopneno (površinsko) lansiranje i 16 km kad je ispaljen iz helikoptera, NLOS sposobnost (djelovanje na ciljeve izvan vidnog dometa) i lansiranje prema koordinatama, uz zadržavanje prethodnih značajki. Usto, relativno je lagan projektil (35 kg) visoke ubojnosti.

Spike SR inačica je kratkog dometa za jednokratnu uporabu. Najmanji domet iznosi 50 m, a najveći do 2000 m (učinkoviti domet je 1500 m). To je pješačko vođeno oružje sa sposobnošću “ispali i zaboravi” (“fire-and-forget”), mase 9,6 kg. Priprema za djelovanje traje 30 s. Ispaljuje se s ramena, a precizno navođeno streljivo ima bojne glave sa sposobnosti djelovanja i protiv objekata/struktura, ljudstva i oklopnih sredstava.

Spike NLOS višenamjenski je, elektrooptički raketni sustav s bežičnim prijenosom podataka u realnom vremenu dometa do 25 km. Ima dva načina rada, i to izravni napad ili napad odozgo (ubacna putanja) na cilj, znajući samo njegove koordinate. Ti projektili također mogu biti opremljeni različitim bojnim glavama, posebno pogodnim za urbane sukobe te sukobe visokog intenziteta (kumulativna, trenutno-fugasna, razorna, razorna s rasprskavanjem).

TAKRAD, napredni taktički radio hrvatske ideje i proizvodnje, utemeljen na SDR tehnologiji

Novi Gatling i moderne mete

Američka tvrtka Dillon Aero predstavila je svoj novi razvojni proizvod sustava Gatling u kalibru .50 (12,7 x 99 mm), naziva Dillon 503D. Riječ je o prototipu trocijevne rotacijske strojnice koja će biti manje mase, brža i “pametnija” od postojećih strojnica. Nasljednik je modela GAU-19. Brzina paljbe je 1500 metaka u minuti (25 metaka u sekundi), s mogućnošću podešavanja precizne brzine ovisno o platformi na koju će biti integrirana, a pogodna je za lake sustave, odnosno zračne, kopnene i pomorske operacije. Prototip je konstruiran tako da ima integriranu otpornost na oštećenje unutarnjih komponenata u slučaju zaglavljivanja streljiva. Na ustima cijevi nalazi se sustav koji umanjuje odbljesak i trzaj. Aktualna masa iznosi samo 38 kg. Namijenjena je za uporabu u lakim borbenim helikopterima, zrakoplovima, kopnenim vozilima, ratnim brodovima i brzim patrolnim čamcima.

Sve veće potrebe za osuvremenjivanjem paljbene obuke traže strelišta koja omogućuju da se pojedinci i postrojbe naviknu na stvarni ambijent bojišta. Njemačka tvrtka Theissen Training Systems predstavila je asortiman opreme za strelišta, stacionarnu pješačku metu SIT (“Stationary Infantry Target”), pokretnu pješačku metu MIT (“Moving Infantry Target”), stacionarnu tenkovsku metu SAT (“Stationary Armour Target”), tešku stacionarnu tenkovsku metu HSAT (“Heavy Stationary Armour Target”), pokretnu metu tenka MAT (“Moving Armour Target”), višepoložajni nosač (držač) mete, sustav za registraciju promašaja i pogodaka (“Location of Miss and Hit” – LOMAH), sustav za upravljanje strelištem (“Range Control Station” – RCS). Upravljanje metnom situacijom može biti višestruko, žično i bežično (radio, Wi-Fi) s pomoću različitih uređaja (prijenosno računalo, tablet, ručni uređaj). Za ocjenjivanje paljbe, kao i za potrebe raščlambe nakon djelovanja, najvažnija je automatizirana računalna obrada podataka.

Slovenski simulatori

Ručni protuoklopni simulator MANPATS-S slovenske tvrtke Guardiaris

Slovenska tvrtka Guardiaris predstavila se paletom simulatora za različito oružje. Na štandu je predstavljen MANPATS-S (“Man-portable anti-tank systems – simulator”). Riječ je o ručnom protuoklopnom simulatoru, kombinaciji replika oružja i 360° (VR) okruženja u realnom vremenu. Scenarij se prikazuje u integriranom mikromonitoru u uređaju za ciljanje. Njim se može osposobljavati pojedinačni operater ili skupina. Istodobno se može bežično povezati do šest replika protuoklopnih sustava.

MANPADS-S (“Man-Portable Air Defense System – Simulator”), jest simulator za prijenosne protuzračne sustave, a M-S (“Mortar Simulator”) služi za obuku minobacačke posade u svim postupcima uporabe oružja s fokusom na provedbu gađanja. FO-T (“Forward Observer – Training”) topnički je simulator za prednjeg motritelja. Namijenjen je učinkovitoj obuci u taktikama, tehnikama i procedurama, od identifikacije cilja do eliminacije. Ima točan prikaz učinka rasprskavanja i uništenja različitih ciljeva.

Simulatorom daljinski upravljane oružne stanice RWS-S (“Remote Weapon Station – Simulator”) obučavaju se ciljač, zapovjednik i vozač bilo kojeg (na kotačima ili gusjeničnog) vozila s takvom stanicom. Simulator posade vozila VC-S (“Vehicle Crew – Simulator”) osmišljen je za obuku i izobrazbu posade i zapovjednog osoblja za sve inačice vozila na kotačima i gusjenicama. Kontrole i mjerni instrumenti fizički su replicirani ili se prikazuju na zaslonima osjetljivim na dodir.

G-DOME (“Guard Dome”) patentirani je izum slovenske tvrtke, jedini “kupolni” nelaserski sustav za taktičku obuku u uporabi osobnog naoružanja (od pojedinačnog do protuoklopnog) na tržištu. Na kraju, nadzorna je ploča GCD (“Guard Control Desk”) sve-u-jednom rješenje za instruktore i polaznike namijenjeno za planiranje, provedbu i ocjenjivanje vježbi. Dizajn je “uklonio” miša i tipkovnicu, a sve se radnje obavljaju samo prstima.

Svi se ti simulatori pokreću tehnologijom simulacije u realnom vremenu registriranom pod zaštitnim znakom Guard. To je zapravo softver baziran na videoigri s modularnom arhitekturom. Podrazumijeva preciznu simulaciju svih parametara potrebnih za obuku.

Pištolji, puške i streljivo

Slovenska tvrtka Arex predstavila se paletom proizvoda streljačkog naoružanja. Izložene su jurišne puške na osnovi AK-47: Rex AKB 15 i Rex AKB 15 SBR (kratka cijev), obje u kalibru 7,62 x 39 mm. Predstavljeni su i pištolji u izvedbi standard, compact i tactical u kalibru 9 x 19 mm, koji mogu biti u trima različitim bojama. U ponudi je i streljivo za različite namjene. Školsko streljivo izrađeno je od mesinga, gume i plastike, a služi za punjenje i pražnjenje oružja i spremnika. Dostupno je u kalibrima 9 x 19 mm, .45 ACP, 4,6 x 30 mm, 5,56 x 45 mm, 7,62 x 39 mm, 7,62 x 51 mm, 12,7 x 99 mm i 12 cal. Manevarsko plastično streljivo služi za obuku i vježbe, čahura je metalna, a tijelo od čvrste plastike, u kalibrima 9 x 19 mm, 38 SPL, 5,56 x 45 mm, 7,62 x 39 mm, 7,62 x 51 mm i 12,7 x 99 mm. Prednosti streljiva od plastične mase u odnosu na metalno manevarsko streljivo jesu opća sigurnost (ne može se slučajno zamijeniti pravim streljivom), povećana sigurnost za samog strijelca kao i za susjednog strijelca (mala masa čahure), smanjeno trošenje cijevi (zbog mekše plastike), te manja masa. Neubojno streljivo namijenjeno je za obuku, gađanje meta te za policijske snage u svrhu suzbijanja nemira. Odlikuje ga visoka preciznost, smanjena energija (najmanja udaljenost od cilja deset metara za 9 x 19 mm; 20 m za ostale kalibre) i pojedinačno djelovanje. Može se koristiti u poluautomatskim pištoljima i svim vrstama pušaka bez uporabe posebnih uređaja / dodataka. U pripremi je i neubojno streljivo u boji za obuku poznatije kao Simunition FX. Osim streljiva i dodataka za puške i pištolje, tvrtka u ponudi ima i metalne članke za različite kalibre: 5,56 x 45 mm, 7,62 x 51 mm, 12,7 x 99 mm i 30 x 173 mm.

Rješenja za sigurne IT sustave

Svi električni i elektronički uređaji zrače energiju uglavnom u obliku topline, a dijelom i u obliku elektromagnetskih valova, koji su u korelaciji s podacima koji se u uređaju obrađuju, pohranjuju ili prenose, što ostavlja mogućnost neovlaštenog pristupa tim podacima.

Odgovor na tu vrstu ugroze nudi nizozemska tvrtka Eurotempest, koja se bavi proizvodnjom i prilagodbom sigurnosnih komponenata za IT sustave te proizvodnjom certificirane opreme sukladno sustavu TEMPEST. Izlažući na ASDA-i, predstavila je i TEMPEST, što je naziv područja istraživanja i proučavanja navedenog curenja podataka u obliku elektromagnetskog zračenja i/ili slučajne vodljivosti iz elektroničke opreme i sustava. TEMPEST certificirana oprema obuhvaća serverska računala, radne stanice, pisače i perifernu opremu, sustave za pohranu podataka, oklopljene telekomunikacijske ormare i ostalu perifernu opremu. Sva oprema modificira se i “elektromagnetski oklopljuje” sukladno zahtjevima klijenta, a svaki pojedini proizvod testira se u posebnoj komori prije isporuke. Tvrtka je specijalizirana posebno za korisnike iz vladina i obrambenog sektora koji koriste sofisticirane IT proizvode i sustave.

Iskorišteni prostor

Ukratko, ASDA je i svojim izlošcima i prezentacijama opravdala očekivanja, pa i više od toga. Četvorni metri Spaladium Arene bili su maksimalno iskorišteni, no složeni tako da je ipak sve bilo dovoljno pregledno i pogodno za razgledavanje, posebno trećeg dana održavanja, kad je fokus stavljen na “neslužbene” posjetitelje, tj. entuzijaste za vojnu i druge tehnologije, kao i za ostale znatiželjnike. Kako je njezino održavanje najavljeno i u budućnosti, postavlja se pitanje hoće li spomenuti izložbeni prostor biti dovoljno velik nastavi li se trend povećanja broja izlagača. Dodatni prostor možda bi se mogao naći izvan dvorane, a bio bi posvećen velikim sustavima poput oklopnih vozila, kamiona ili letjelica. Primjerice, američka tvrtka Bell, specijalizirana za razvoj i proizvodnju helikoptera, u Split je dovezla svoju najnoviju laku letjelicu Bell 505, koja je na koncu završila na parkiralištu uz dvoranu i vjerojatno “na prvu” nije bila vidljiva ili dostupna službenim izaslanstvima, a kamoli posjetiteljima. S druge strane, u neposrednoj blizini, na dvije minute hoda, na ulazu u vojarnu “Admiral flote Sveto Letica-Barba” bila je postavljena atraktivna izložba vojne opreme Hrvatske vojske, koja je uključivala više takvih “velikih” sustava: letjelice, topove, tenkove, borbena oklopna vozila… Možda bi se takva izložba mogla spojiti s velikim izlošcima tvrtki koje sudjeluju na ASDA-i pa bi se dobio iznimno atraktivan prostor koji bi vjerojatno i povećao broj posjetitelja.

Ivan GALOVIĆ, Domagoj VLAHOVIĆ

snimio Mladen ČOBANOVIĆ