LRASM na “slobodnom letu”

Zapovjedništvo američkog mornaričkog zrakoplovstva 18. je kolovoza objavilo da je najmoderniji protubrodski projektil LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) prvi put nakon lansiranja iz zrakoplovne platforme izvršio slobodni let. Lansirao ga je bombarder B-1B Lancer iznad mornaričkog poligona Point Mugu ispred Kalifornije. Na taj su način prvi put pokazane potpune sposobnosti LRASM-a: projektil je prošao sve planirane kontrolne točke i letio prema pokretnoj meti na moru rabeći informacije koje mu je davao vlastiti multimodalni senzor. Potom se prebacio na nisku visinu leta za završni pristup području mete, te je točno identificirao i djelovao ”odvajajući“ je od grupe brodova. LRASM bi svoju punu operativnu sposobnost za lansiranje iz zraka trebao steći iduće godine, s već spomenutog bombardera. U 2019. istu bi radnju u operativnim sposobnostima trebao imati i višenamjenski borbeni avion F/A-18E/F Super Hornet.

(Foto:DARPA)

Lockheed Martin je 26. srpnja objavio prvo lansiranje istog projektila u ”površinskoj“ inačici iz instalacije postavljene na poligonu White Sands u New Mexicu. Instalacija usmjerava projektil prema gore, na taj način imitirajući brodsko lansirno okružje. Dakle, bit će jednostavna za instalaciju na više površinskih ratnih brodova. Još prije Lockheed je pokazao lansiranje iz vertikalnog ćelijskog sustava Mk41. Krajem srpnja američkoj je tvrtki dodijeljen ugovor za isporuku prve serije od 23 projektila američkoj vojsci.
AGM-158C LRASM je razvijen iz starijeg projektila AGM-158B JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extended Range). Dodani su mu novi senzori te može pogađati brodove koji imaju i složenije sustave zaštite, a manje je ovisan od asistencije ISR platformi, mrežnih podatkovnih sustava i GPS navigacije.

Domagoj VLAHOVIĆ