Djelovanje ZTC-a od iznimnog je značaja za HRZ

“Tražim od vas da budete do kraja fokusirani na ovu zadaću, usvajajući nove sposobnosti, još više standarde,” rekao je ministar Krstičević tijekom posjeta Zrakoplovno-tehničkom centru te dodao kako rad ZTC-a izravno utječe i na operativnu spremnost našeg ratnog zrakoplovstva. Istaknuo je i kako je svima u interesu jačanje ZTC-a, ulaganje u znanja i sposobnosti te tehnološko osuvremenjivanje…

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je 1. veljače sa suradnicima Zrakoplovno-tehnički centar d. d. u Velikoj Gorici. Dočekali su ga predsjednik Uprave ZTC-a Pavao Krpan i član Uprave Marijo Dokupil koji su ga upoznali s povijesti, trenutačnim stanjem i poslovima ZTC-a, suradnji s partnerima izvan MORH-a, planom aktivnosti za 2017. godinu te projekcijama srednjoročnog i dugoročnog plana razvoja Zavoda.
Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo posjetom te istaknuo kako je djelovanje ZTC-a od iznimnog značaja za Ministarstvo obrane, osobito za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. “Održavanje zrakoplovne tehnike HRZ-a i jest vaša temeljna zadaća. Tražim od vas da budete do kraja fokusirani na ovu zadaću, usvajajući nove sposobnosti, još više standarde,” rekao je ministar Krstičević te dodao kako rad ZTC-a izravno utječe i na operativnu spremnost našeg ratnog zrakoplovstva te da upravo zato ne može i ne smije biti kompromisa oko kvalitete rada ZTC-a. Istaknuo je i kako je svima u interesu jačanje ZTC-a, ulaganje u znanja i sposobnosti te tehnološko osuvremenjivanje.
U sklopu posjeta ministar je obišao kompleks ZTC-a i to sektor proizvodnje, radionice i hangare.
Zrakoplovno-tehnički centar dioničko je društvo osnovano Odlukom Vlade Republike Hrvatske 2009. godine. Osnovna je djelatnost ZTC-a održavanje, obnova i popravak zrakoplova. Kompleks unutar kojeg se obavlja djelatnost prostire se na površini od 230 000 m², a uključuje hangare, pogone, radionice, skladišta, upravnu zgradu, helidrom i uzletno-sletnu stazu. Ostvaren je i izravan pristup uzletno-sletnoj stazi zagrebačke zračne luke.


Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji između Zrakoplovno-tehničkog centra i Ministarstva obrane RH potpisan je u svibnju 2010. godine. Glavnu poslovnu djelatnost ZTC-a čini održavanje zrakoplova i zrakoplovnih komponenti u nadležnosti Ministarstva obrane RH na kojima se provode preventivni i korektivni radovi, remonti te ostali popravci u prostorijama ZTC-a te u postrojbama Oružanih snaga.


Leida Parlov, Snimio Josip Kopi