Vojni vremeplov

Prije 23 godine

17. veljače 1994.
Pogibija Damira Tomljanovića-Gavrana
Damir Tomljanović-Gavran, legendarni zapovjednik bojne Tigrova, poginuo je 17. veljače 1994. tijekom obilaska položaja na Velebitu. U obranu domovine uključio se 1990., pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje, a nakon ustrojavanja, 1. gardijskoj brigadi Tigrovi s kojom prolazi bojišta od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske. Od 1993., kao zapovjednik 2. bojne Tigrova, zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu. Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća, a uspomena na njega čuva se u rodnom Krivom Putu.


Prije 23 godine

Hrvatski gardijski zbor
25. veljače 1994.
Hrvatski gardijski zbor bio je počasna i zaštitna postrojba OSRH zadužena za izvršavanje protokolarnih zadaća za potrebe državnog vrha do 2000. godine. Ustrojen je temeljem Zakona o obrani, sukladno Zapovijedi predsjednika Republike od 25. veljače 1994. godine. Njegovi pripadnici skrbili su se za sigurnost predsjednika Republike te čuvali stražu ispred visokih državnih institucija (Sabor, Ured predsjednika, Vlada RH). Hrvatski gardijski zbor bio je smješten u Zagrebu.


Prije 6 godina

15. veljače 2011.
Prvo gađanje hrvatske Patrije
Na vojnom poligonu “Gašinci” održana je 15. veljače 2011. demonstracija gađanja borbenog oklopnog vozila Patria AMV. Testirana su dva vozila, prva kojima su u pogonima tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila d. d. nadograđene oružne stanice norveške tvrtke Kongsberg. Riječ je o stanicama na koje je smještena strojnica Browning kalibra 12,7 mm. Posebno za tu priliku, u Gašincima su boravili gosti iz Norveške, Kongsbergovi stručnjaci koji su se uvjerili da sprega hrvatske Patrije i njihovih oružnih stanica funkcionira.


Prije 5 godina 

17. veljače 2012.
Helikopteri pomagali u Crnoj Gori
Helikopter Mi-8MTV-1 iz Eskadrile transportnih helikoptera 93. zb s osam pripadnika OSRH vratio se 21. veljače iz Crne Gore, gdje je sudjelovao u pružanju humanitarne pomoći stanovništvu. Prevozili su osobe te pomoć i lijekove u naselja koja su zbog snježnog nevremena ostala zametena i odsječena od ostatka zemlje. U samo tri dana, ostvarili su 45 letova u ukupnom trajanju od 12 sati i 15 minuta, pri čemu je prevezeno 90 osoba i više od tonu i pol tereta.


SVIJET:

13. veljače 1960. – Nakon uspješne nuklearne probe, Francuska je postala četvrta zemlja koja ima nuklearno oružje.
15. veljače 1989. – Deset godina nakon što su sovjetske postrojbe poslane u Afganistan, njihovi zadnji pripadnici napuštaju tu zemlju.
17. veljače 2008. – Skupština Kosova usvojila je na izvanrednoj svečanoj sjednici Deklaraciju o neovisnosti i proglasila neovisnost Kosova.

Pripremila Petra Kostanjšak