Potvrda snažnijeg razvoja bilateralne suradnje

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sastao se u Londonu s ministrom obrane Ujedinjenog Kraljevstva Michaelom Fallonom. Tijekom sastanka dvojica su ministara, među ostalim, razgovarala i o modalitetima bilateralne suradnje te o budućim vježbama i obuci, pri čemu je spomenuta zajednička vježba Sava Star koju već petu godinu zaredom uspješno provode hrvatske i britanske oružane snage

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, u sklopu radnog posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, sastao se 6. veljače u Londonu s ministrom obrane Ujedinjenog Kraljevstva Michaelom Fallonom.
Na sastanku su potvrđeni dobri odnosi dviju zemalja te je istaknuto kako je i ovaj posjet potvrda sve snažnijeg razvoja bilateralne suradnje.
Ministar Krstičević naglasio je kako je Ujedinjeno Kraljevstvo za Republiku Hrvatsku jedan od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području sigurnosti i obrane.
Ministri Krstičević i Fallon potpisali su i Memorandum o razumijevanju između dvaju ministarstava s ciljem unapređenja obrambene i sigurnosne suradnje te i na taj način potvrdili političku važnost savezništva i bilateralnih odnosa.
Ministar Krstičević zahvalio je ministru Fallonu na pozivu te istaknuo zadovoljstvo sastankom na kojem je zajednički potvrđena važnost NATO-a i transatlantskih odnosa kao jamca zajedničke sigurnosti. “Naš zajednički interes je snažna Europa i Unija koja poštuje volju svojih građana, ali poštujemo i posljednje odluke Ujedinjenog Kraljevstva te smatramo da je važno pronaći odgovarajuće modele njegove buduće suradnje s Europskom unijom, pogotovo u području sigurnosne i obrambene politike,” rekao je ministar Krstičević te dodao kako potpisani Memorandum daje i pravnu i političku podlogu za još snažniju i sadržajniju suradnju.
Ministri su razgovarali i o modalitetima bilateralne suradnje te o budućim vježbama i obuci, pri čemu je spomenuta zajednička vježba Sava Star koju već petu godinu zaredom uspješno provode hrvatske i britanske oružane snage.
Bilo je također riječi i o reformama obrambenog sustava te o procesima izrade strateških dokumenata iz područja sigurnosti i obrane, s obzirom na to da je britanska strana nedavno revidirala i dovršila svoju Strategiju nacionalne sigurnosti. “Želim naglasiti da iskreno cijenimo britanski pristup i ovom prigodom zahvaljujem britanskim kolegama koji su nas izvijestili o svojim iskustvima. U tom području nastavit ćemo i detaljnije razgovarati na stručnoj razini,” rekao je ministar Krstičević.
Razgovaralo se i o situaciji u jugoistočnoj Europi, pri čemu je istaknuto kako je za Hrvatsku, kao članicu NATO-a i Europske unije, vrlo važna stabilnost tog područja. U tom je kontekstu usuglašeno kako je potrebno ojačati europsku perspektivu zemalja u regiji. “Moramo fokusirano i odgovorno raditi na tome i graditi mir i stabilnost zemalja u regiji te podupirati njihov euroatlantski put,” zaključio je ministar Krstičević.
Ministar Fallon istaknuo je tom prilikom kako je Hrvatska važan partner Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u. Rekao je također kako će se potpisanim Memorandumom unaprijediti bilateralna suradnja, što će voditi još boljoj razmjeni informacija i iskustava, kao i suradnji oružanih snaga u zajedničkoj obuci i vježbama te u misijama i operacijama potpore miru. Što se tiče situacije u široj regiji, ministar Fallon rekao je kako Ujedinjeno Kraljevstvo i Hrvatska, kao europski i NATO partneri, mogu i zajedno raditi na jačanju stabilnosti zemalja u regiji.
U sklopu posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu, ministar Krstičević s izaslanstvom susreo se i s predstavnicima Udruge britanskih dragovoljaca Domovinskog rata, s načelnikom Obrambenog stožera oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Stuartom Peachom te s britanskim državnim tajnikom za obranu i potpredsjednikom Gornjeg doma Parlamenta Earlom Howeom.

OJI, foto: Crown copyright