Noć otvorenih vrata HRZ-a i PZO-a u Splitu

Noć otvorenih vrata HRZ-a i PZO-a, koja je ove godine zadnjeg petka u siječnju, u sklopu Noći muzeja, prvi put održana u Splitu, okupila je više od 10 000 posjetitelja. Za Splićane, zaljubljenike u vojnu tehniku, zrakoplovne entuzijaste, djecu, bila je to jedinstvena prilika da na pisti Zračne luke Split obiđu letjelice i tehniku HRZ-a i PZO-a te se kroz razgovor s pilotima upoznaju s pilotskim pozivom. Nisu bili uskraćeni ni za atraktivan letački program u kojem su sudjelovali avioni i helikopteri HRZ-a i PZO-a…

Više od 10 000 posjetitelja sudjelovalo je zadnjeg petka u siječnju u splitskoj zračnoj luci na velikoj zrakoplovnoj manifestaciji Noć otvorenih vrata HRZ-a i PZO-a. Jedinstvena je to manifestacija koju Hrvatsko ratno zrakoplovstvo organizira već treću godinu u sklopu Noći muzeja. U dva je navrata održana u vojarni “Zemunik”, a sad je prvi put održana u Splitu, i to povodom obilježavanja 50. obljetnice splitske zračne luke.
Splićani, zaljubljenici u vojnu tehniku i zrakoplovni entuzijasti, roditelji s djecom od koje će, nadamo se, neka postati vojni piloti, u splitsku su zračnu luku počeli dolaziti već u ranim poslijepodnevnim satima, a gužva ispred aviona i helikoptera u koje su svi htjeli ući, pa i pilotirati, trajala je do samog kraja.
Za sve je to bila jedinstvena prilika da obiđu letjelice i tehniku HRZ-a i PZO-a na pisti Zračne luke te da se kroz razgovor s pilotima upoznaju s pilotskim pozivom i aktivnostima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Osim razgledavanja aviona i helikoptera HRZ-a i PZO-a, i to ZLIN 242 L, Pilatus PC-9 M, Bell 206B Jet Ranger III, Air Tractor AT 802 A/F, Canadair CL 415 te Mi-8MTV, posjetiteljima je bilo omogućeno i gledanje s opremom za noćno letenje, a kako je bila izložena i kabina aviona MiG-21 s originalnim sjedalom i računalni simulator letenja, mogli su se okušati i u simuliranom pilotiranju MiG-om.
Posjetitelji nisu bili uskraćeni ni za letački program u kojem su sudjelovali avioni i helikopteri HRZ-a i PZO-a. Program je završio atraktivnim nastupom akrogrupe “Krila Oluje” za koju se, s obzirom na to da njezini nastupi oduševljavaju publiku ne samo u Hrvatskoj nego i na međunarodnim aeromitinzima, s punim pravom može reći da je zrakoplovni ambasador Republike Hrvatske.
Organizator je, kao i prethodnih godina, organizirao nagradnu igru za najmlađe posjetitelje, i to izbor za Najosmijeh pilotske kabine. Iako izbor nije bio nimalo lak, prema ocjeni ocjenjivačkog tima časopisa Hrvatski vojnik, titulu najljepšeg osmijeha osvojili su Duje Marić, Hajdi Prutina i Frane Božinović, koji su dobili i prigodne darove. Uz brojne aktivnosti, posjetitelji su se na infoštandu MORH-a mogli informirati o mogućnostima ostvarivanja karijere u OSRH te kako postati hrvatski vojni pilot i časnik Oružanih snaga RH.
Organizatori su odradili odličan posao, a organiziranje Noći otvorenih vrata u Splitu pokazalo se kao pun pogodak. Svi se nadaju da će se takva aktivnost organizirati i sljedeće godine.

Leida PARLOV, Tomislav BRANDT