Peta od šest

Dizelsko-električna podmornica klase Varšavjanka (Project 636M), peta izgrađena za vijetnamsku ratnu mornaricu u Admiralitetskom brodogradilištu iz Sankt Peterburga, stigla je 2. veljače u vijetnamsku mornaričku bazu Cam Ranh. Podmornica “Da Nang” (HQ 186) prevalila je dug put na palubi poluuronjivog broda “Rolldock Star” namijenjenog prijevozu teških tereta. Nova podmornica pridružila se već četirima postojećim u klasi: Hanoi (HQ 182), Ho Chi Minh City (HQ 183), Hải Phòng (HQ 184) i Khánh Hoà (HQ 185) koje su sukcesivno uvedene u operativnu uporabu u siječnju i travnju 2014. te treća i četvrta tijekom 2015.

(Foto: Da Nang Today)

Podmornice klase Varšavjanka poboljšane su inačice podmornica klase Kilo (Project 636), a uključuju moderniziranu tehnologiju smanjene radarske zamjetljivosti trupa plovila i akustičnosti, povećan borbeni domet te mogućnost napada na kopnene, površinske i podvodne ciljeve. Smatraju se jednim od najtiših na tržištu, a posebno su projektirane za protubrodsku i protupodmorničku borbu u priobalnim vodama. Osnovne brodograđevne karakteristike trupa ovih podmornica očituju se u istisnini 2300 t, maksimalnoj dubini ronjenja 350 m i doplovu 6000 NM uz posadu od 53 člana. U odnosu na podmornice izvornog projekta 636, trup im je produljen za dva građevna rebra odnosno za 1,2 m. Podmornice Kilo imaju šest pramčanih torpednih cijevi kalibra 533 mm koje su namijenjene paljbi protubrodskih i protupodmorničkih teških torpeda serije TEST-71.
Vijetnamska vlada potpisala je ugovor o gradnji šest spomenutih podmornica početkom 2010. pri čemu bi posljednja podmornica Bà Riạ-Tàu (HQ 187) trebala biti dostavljena krajem 2016.

Maja PTIĆ GRŽELJ