ASDA – sve veća i značajnija

Stručnjaci, poznavatelji i ljubitelji vojnih tehnologija, naoružanja i opreme u Zadru nisu ostali razočarani: moglo se vidjeti, čuti i saznati puno različitih i novih stvari. Veseli što se jasno vidjelo da se hrvatska vojna industrija ne ustručava biti hrabra i inovativna te posvećena međunarodnim projektima

Pozornost šire publike privukao je dodatni, vanjski izložbeni prostor s hrvatskim i američkim oklopnim vozilima te helikopterom Kiowa Warrior

Nakon što je 2021. održana pod posebnim, pandemijskim uvjetima, Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA) našla se pred novim izazovom. Prethodnih šest izdanja organizirano je u Splitu, u Spaladium Areni. Ove godine to više nije bilo moguće, pa je domaćin prvi put bio još jedan hrvatski grad na Jadranu – Zadar. Unutarnji izložbeni prostor u Višenamjenskoj dvorani Krešimira Ćosića manji je od splitskog, a izlagača nikad nije bilo više. Preciznije, na službenim stranicama izložbe piše da ih je bilo 207. Organizatori su rješenje pronašli tako što su osim u središnjoj, velikoj izložbenoj hali, rasporedili štandove u još dvjema manjim. Ne može se reći da je to pozitivno utjecalo na preglednost cijelog mjesta događaja, ali ako ste pratili putokaze na podu mogli ste se lako snaći putujući od središnje hale C prema halama A i B. U svakom slučaju, profesionalci i zaljubljenici sigurno su se pobrinuli da obiđu i vide što više. Trećeg je, ujedno zadnjeg dana, 5. svibnja, izložba bila otvorena za građanstvo, a najveću pozornost šire publike privukao je dodatni, vanjski izložbeni prostor. U njemu su pripadnici OSRH prikazali borbena oklopna vozila Patria, kao i helikopter Kiowa Warrior, a Američka kopnena vojska prikazala je oklopna vozila JLTV, M2A3 Bradley, te M1126 ICV-J (Stryker) u protuoklopnoj inačici naoružan sustavom Javelin. Glede Bradleyja, tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila ove je godine imala suizlagača, i to tvrtku BAE Systems, koja je danas nositelj programa Bradley. Predstavnici navedene tvrtke bili su prisutni na štandu na temelju suradnje na projektu opremanja Hrvatske vojske tim borbenim vozilima pješaštva. Na vanjskom dijelu predstavile su se i tvrtke 4X4 Performance iz Hrvatske te AADS s Gibraltara, dovezavši vojno vozilo Jeep J8. 4X4 Performance dobavljač je i proizvođač pričuvnih dijelova za vojna vozila, te su distributeri X-POWER vitla i organizatori off-road škola i treninga. Uz vozila bila su izložena i vitla, ugradbene ploče za vitla, branici i felge za vojna vozila.

Minobacači i minobacačko streljivo na štandu državne Agencije Alan. Zahvaljujući organizaciji šest tvrtki, Hrvatska je danas važan proizvođač i izvoznik tog streljiva

Doček s punim skladištima

Naši stalni čitatelji već znaju da ekipe Hrvatskog vojnika na početku običavaju posjetiti štand hrvatske državne Agencije Alan, među ostalim zadužene za plasman proizvoda hrvatske vojne industrije na svjetsko tržište. Predsjednik Uprave Agencije Ivica Nekić ustvrdio je da je ASDA dobar sajam koji se razvija i sigurno ima svoje mjesto, ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji. “Globalni se obrambeni sustavi i vojne industrije reorganiziraju. Svi sad nastoje proizvesti i isporučiti što više, a glavni je problem nedostatak repromaterijala poput baruta i raketnih goriva”, govori Nekić te dodaje da će konačna analiza podataka o prometu hrvatske vojne industrije u 2022. vjerojatno pokazati rast proizvodnje i prodaje. Što se tiče hrvatskih top-proizvođača poput HS Produkta, Šestan-Buscha ili DOK-ING-a, naš sugovornik ističe da je najbitnije da i dalje intenzivno rade na inovacijama te razvoju, jer to je jedini način da se ostane na vrhu.

Uz već uobičajene hrvatske puške, pištolje i višecijevne raketne bacače, na štandu Agencije Alan najzanimljivija su bila tri minobacača tvrtke M Adler D kalibra 60, 82 i 120 mm uz koje je bilo i pripadajuće streljivo. Sjetili smo se da nam je Nekić na izložbi ASDA 2021 rekao da Hrvatska od 2018. radi na tome da kroz organizaciju šest naših tvrtki može ponuditi cijelu paletu minobacačkog streljiva. Odluka je bila dalekovidna. “Navedenu krizu repromaterijala mi smo dočekali s punim skladištima i danas proizvodimo velike količine tog streljiva”, zaključuje Nekić.

Što se tiče palete pištolja i pušaka vlastite proizvodnje, karlovački HS Produkt nije izložio velike novitete. Ipak, njegov prostor opet je bio među najatraktivnijim i najposjećenijim. To može zahvaliti stručnjacima poput Dubravka Gvozdanovića i Franje Nađa, neumornih u poučnoj komunikaciji s posjetiteljima i demonstracijama na suho. Zanimljivo je što su na ASDA-i prvi put izloženi pištolji koje proizvodi Springfield Armory, veliki američki partner HS Produkta. Među njima su bila i oružja iz serija Ronin, Prodigy, SA-35, Emissary i Garrison. Neoružni novitet bio je skener-čitač RF-ID koji gotovo trenutačno očitava identifikacijske podatke pojedinog oružja. Dovoljno je prisloniti pušku ili pištolj na ploču ispod skenera i na zaslonu će se pojaviti serijski broj oružja i drugi podaci pohranjeni na čipu instaliranom u kućište. Taj proizvod HS Produkt nudi državnim institucijama i drugim pravnim osobama, jer može biti dragocjen za praćenje brojnog stanja i druge evidencije pojedinih arsenala, od zaštitarske tvrtke sve do velikih vojnih ili policijskih postrojbi.

Dobro je dizajniran i opremljen bio i štand hrvatskog brenda TAKRAD. Utemeljile su ga tvrtke RIZ Profesionalna elektronika i Impel Group kako bi razvile hrvatski napredni taktički radio utemeljen na SDR (Software Defined Radio) tehnologiji. Na sajmu su predstavljene dvije inačice TAKRAD-a: ručna (uređaj za vojnika) i mobilna (uređaj za vozilo). Podsjetimo: Hrvatska vojska već ga je testirala i očekuje da će uskoro ući u operativnu uporabu kao standardni radiouređaj OSRH. U Zadru smo saznali i za veliko međunarodno postignuće brenda: TAKRAD je uključen u program suradnje Impel Groupa i diva američke vojne industrije Raytheona. Zasad se zna da dvije tvrtke rade na integraciji TAKRAD-a s američkim vojnim softverom TAK, što su nam u dvorani potvrdili i na štandu podružnice Raytheon BBN.

TAKRAD je uključen u program suradnje Impel Groupa i diva američke vojne industrije Raytheona. Otvorena je i suradnja sa slovenskom tvrtkom MIL Sistemika

Izvoz od 98 posto

Vrlo je zanimljiv bio i štand hrvatsko-estonskog brenda Vegvisir. Tvrtke iz dviju zemalja udružile su se kako bi za posade borbenih oklopnih vozila razvile sustav svijesti o situaciji. Posjetitelji su mogli vidjeti komponente sustava kao što su kamere, senzori i tzv. HMD (Head/Helmet Mounted Display) naočale. Sustav je testiran na vozilima estonskog OS-a, a nedugo nakon ASDA-e testirala ga je i Hrvatska kopnena vojska na vozilu Patria.

Šestan-Busch, još jedna tvrtka velike trojke hrvatske vojne industrije, svoje je vrhunske kacige prikazao na novodizajniranom štandu. Dizajn je više vojnički u odnosu na ranije, a zamišljen je konceptualno, tako da na neki način prikazuje proizvodni proces u tvornici u Prelogu. U segmentu osobne opreme predstavili su se dobro poznati Kroko i Galko, baš kao i Croshield, specijaliziran za balističke zaštitne prsluke i balističke ploče. Možda će trivijalno zazvučati činjenica da je na njegovu štandu rado viđena bila lutka zaštitno-tragačkog službenog psa zaštićena odgovarajućim prslukom. Tvrtka inače nudi čak pedesetak modela prsluka sa svim razinama zaštite. Velik se naglasak, uz serijske proizvode, stavlja na potrebe krajnjih korisnika, koji sami mogu izraziti što im je potrebno i tako dizajnirati vlastitu zaštitu. Dražen Frković, direktor Croshielda, ističe da je ASDA dobra prilika za susrete s partnerima, kolegama i potencijalnim kupcima. Čak 98 % proizvodnje se izvozi, primjerice u Kolumbiju, Čile, Nigeriju, Nizozemsku… U tijeku je širenje ponude i na taktičku te outdoor odjeću: hlače, košulje, jakne…

Osnovni Croshieldovi balistički materijali dolaze iz Izraela, a tkanine iz hrvatske tvrtke Čateks. Potonja je poznata po dugogodišnjoj suradnji s OSRH, posebno kad je riječ o borbenim odorama. Predsjednik Uprave Matija Bilandžija ističe da u pogonima u Čakovcu više ne koriste riječ tkanine, nego materijali, jer tehnologija se drastično mijenja. Na ASDA-i je predstavio dio svoje ponude, s naglaskom na dijelu asortimana koji koristi Hrvatska vojska. Vrijedi naglasiti da Čateksove proizvode danas koriste institucije iz petnaestak zemalja. Tvrtka u realizaciji ima desetak inozemnih ugovora, a zadnji značajan vezan je uz opremanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. “MORH potiče naš razvoj, iznimno nam je bitan zbog referencija. Želimo da i dalje bude točka koja će nam omogućiti testiranje novih materijala, želimo objektivnu analizu te povratne informacije od hrvatskih vojnika”, naglašava Bilandžija.

Štand HS Produkta neizbježan je za svakog posjetitelja ASDA-e

Malo o logistici…

Upravo je testiranje proizvoda koje provodi Hrvatska vojska tema o kojoj smo najviše razgovarali na štandu tvrtke Jelen Professional. Direktor prodaje Alen Ciglar rekao je da je u tijeku testiranje nove vojničke čizme. Riječ je o proizvodu iza kojeg stoji dvogodišnji razvoj. U odnosu na prijašnji, korišteni su novi, moderniji materijali: nova koža i bolja vodonepropusna membrana koja bolje diše, a nema metalnih dijelova. U potplatu je specijalni umetak koji apsorbira dio energije prilikom hodanja i tako je kralježnica manje opterećena. U potplatu je i fast-rope sustav zahvaljujući kojem je čizma manje opterećena kad se korisnik spušta ili penje po užetu. Masa jednog para čizmi smanjena je za otprilike 250 grama u odnosu na prethodni model koji koristi HV. Ciglar se pohvalio i izvoznim uspjehom: njihove čizme kupila je hongkonška specijalna policija. Taj posao bio je zahtjevan jer su Jelenovi stručnjaci morali uzeti u obzir posebne zahtjeve koji su uključivali i tamošnju klimu. “Neka rješenja i materijale primijenili smo prvi put, bilo je iznimno teško, ali uspjeli smo”, ponosan je direktor.  

Nove vojničke čizme na štandu tvrtke Jelen Professional

U vojničkim razgovorima često se čuje da je logistika nevidljiva, a presudna za uspjeh. Kad govorimo o hrvatskoj vojnoj industriji, to se može primije-niti na tvrtku Hidraulika Kurelja iz Donje Stubice. Njezina rješenja često možemo vidjeti kao dijelove taktičkih transportnih vozila Hrvatske vojske: cisterne za gorivo i vodu, navlakače i druge sustave… Tvrtka je zastupnik nekoliko renomiranih stranih proizvođača, no za ugradnju npr. cisterni na taktičke kamione u skladu sa zahtjevima naručitelja koristi i vlastita inženjerska rješenja. S MORH-om surađuje više od 15 godina, što na održavanju, što na isporuci novih sustava, uključujući i terenske viličare. Netom nakon isporuke određene količine navlakača Hrvatskoj vojsci dogodio se katastrofalan potres u Petrinji. Vojska je tako mogla još učinkovitije pružiti pomoć civilnoj zajednici, ponajprije transportom različitih kontejnera.

Osnovni balistički materijali za zaštitne prsluke tvrtke Croshield dolaze iz Izraela, a tkanine iz hrvatske tvrtke Čateks

Francuski konzorcij

Što se tiče stranih proizvoda, najveći interes izazvao je višenamjenski borbeni avion Rafale, koji će uskoro postati najmoćnije borbeno sredstvo OSRH. Njegov je proizvođač, francuska tvrtka Dassault Aviation, zlatni sponzor izložbe. Avion je prvi put predstavljen u hrvatskim bojama, i to u obliku prilično velike makete u omjeru 1 : 5, na štandu konzorcija Rafale International, koji uz Dassault čine još Safran te Thales. Dijeleći mnoštvo promotivnih materijala, Francuzi su se pobrinuli da se posjetitelji dobro upoznaju s osnovnim značajkama letjelice, a maketa je bila najpopularnija pozadina za fotografiranje u Višenamjenskoj dvorani Krešimira Ćosića.

Članice konzorcija imale su i vlastite štandove: Safran Vectronix, švicarska podružnica Safrana, proizvođač je optičke opreme i senzora za vojne i policijske zadaće. Među proizvodima su ručni laserski daljinomjeri i uređaji za noćno promatranje, tronožni sustavi za akviziciju ciljeva i sustavi za združenu paljbu. Topnicima je svakako najzanimljiviji izložak bio prijenosni sustav za određivanje ciljeva iz serije Sterna. On omogućuje mobilnim snagama određivanje točnih položaja ciljeva u gotovo svakom okruženju i pod svim uvjetima. Čak i u okruženju s poremećenim GPS-om ili u gusto naseljenim urbanim područjima taj bi sustav trebao isporučivati pouzdane podatke o cilju s iznimno visokom preciznošću – pogreška lokacije cilja (TLE) koja odgovara standardu CE90 CAT 1 (odstupanje od cilja manje od šest metara). U kombinaciji sa sustavom MOSKITO TI mogu se promatrati ciljevi na udaljenostima do deset kilometara. Postoje i opcijske funkcije noćnog gledanja i termalne slike koje znatno proširuju mogućnosti učinkovitog i pouzdanog pronalaženja ciljeva. Položaj tima za vatrenu potporu određuje se integriranim digitalnim kompasom, a pritiskom na gumb može se poslati u taktički operativni centar.

Među predstavljenim mornaričkim tvrtkama našao se i francuski div Naval Group

Thales je predstavio makete radara. GM200 višenamjenski je radar srednjeg dometa namijenjen otkrivanju i praćenju ciljeva u rasponu od niskoletećih, sporih, s malim odraznim površinama, do visokih manevarskih stealth ciljeva. Može otkriti i iskačuće helikoptere. GM200 pruža oružanim snagama koordinate lansiranja i potencijalnih zona udara topništva, raketa i minobacača, za više istodobnih prijetnji. Zasnovan je na arhitekturi radara GM400, radi u S-opsegu, maksimalni domet u promatračkom modu je 250 km, a u borbenom 100 km. Visina otkrivanja ciljeva iznosi 24-25 km. GM200 autonomno je rješenje dizajnirano da smjesti radar, antenski stup, generator napajanja i operativnu kabinu za smještaj dvaju operatera u ISO zaštitnu kabinu od 20 stopa. Ima ugrađenu jedinicu za napajanje koja održava 24-satni autonomni rad. Isporučuje se u mobilnoj i stacionarnoj inačici. Vrijeme spremnosti za rad iznosi 15, a za napuštanje položaja deset minuta. Otkriva prijetnje u području od –7 do +70 stupnjeva po elevaciji (3 s za otkrivanje, 1,5 s za praćenje). Ima opremu za borbu protiv elektroničkog ometanja. Srednje vrijeme rada bez kritičnih kvarova iznosi 3000 sati.

GM200 postoji i u poboljšanim inačicama GM-200MM/A (all-in-one radar) i GM-200MM/C (kompakt), a oba su u 4D AESA konfiguraciji. GM-200MM/A ima maksimalni domet u promatračkom modu 350 km, dok visina otkrivanja ciljeva iznosi 30 km. Otkriva dronove brzine od 10 m/s naviše.
GM-200MM/C razvijen je u suradnji s OS-om Nizozemske. Radi se o softverskom definiranom radaru, koji automatski detektira i prati rakete, topništvo i minobacače, projektile, zrakoplove te klasificira dronove. Maksimalni je domet u promatračkom modu 400 km, a može raditi potpuno autonomno ili daljinski.

ASDA je zainteresirala još jednog francuskog diva: vojnobrodograđevnu tvrtku Naval Group. Na njezinu je štandu bila izložena maketa korvete Gowind, a predstavnik tvrtke u Zadru bio je nekadašnji pilot mornaričkog helikoptera Aymeric Moullart de Torcy. “Ovo je za nas jedinstvena prilika da se susretnemo praktički s cijelom obrambenom industrijom te obrambenom zajednicom Hrvatske i okolnih zemalja, kao i predstavnicima ratnih mornarica te prezentiramo svoje proizvode”, rekao nam je bivši časnik. “Hrvatska i Francuska strateški su partneri i postoje brojne mogućnosti suradnje”, zaključuje de Torcy.

Zanimljivosti iz Izraela

Na štandu izraelske tvrtke Rafael mogle su se vidjeti makete serije protuoklopnih vođenih raketa Spike, maketa protuzrakoplovnog sustava Spyder te videoprezentacije rješenja za kibernetičku obranu. Kako ističu Izraelci, osim kvalitete i učinkovitosti njihovih proizvoda, glavni aduti kojima idu prema potencijalnim kupcima poput Hrvatske jesu operativna dokazanost sustava, kao i brzina isporuke. Izložene su makete Spike SR, Spike LR2, Spike ER2 i Spike NLOS, s tim da je potonja najnovija raketa 6. generacije. Radi se o višenamjenskoj elektrooptičkoj precizno navođenoj raketi koja djeluje na ciljeve izvan vidnog polja. Poboljšane mogućnosti 6. generacije su: nove kontrole salve (plotuna), primopredaja sustava, snimanje slike cilja i povećan domet. Operater iz jednog lansera može istodobno lansirati i kontrolirati plotunom do četiri rakete. Primopredaja rakete i prijenos upravljanja lansiranog NLOS-a može se provesti između različitih platformi na bojištu tijekom leta na cilj. U umreženom sustavu, besposadna letjelica predaje NLOS-u snimljenu sliku cilja na koji treba djelovati. Više nisu potrebne koordinate, nego će na putu do cilja NLOS prepoznati dobivenu sliku cilja i na njega izravno djelovati. Ta je sposobnost posebno korisna kad postoji nekoliko sličnih ciljeva. Na primjer, ako je nekoliko protivničkih tenkova identificirano u blizini, sposobnost prikupljanja slike cilja omogućuje NLOS-u razlikovanje vozila i identificiranje zapovjednikova tenka ili najvažnijeg protivničkog sredstva te njegovo izravno pogađanje. Povećan domet NLOS-a sad iznosi 50 km kad se lansira iz helikoptera i do 32 km s kopna i mornaričkih platformi.

Serija PZO sustava Spyder ima novog člana: Spyder-All-In-One. Za razliku od prethodnih modela, nova inačica kombinira vozilo s radarom, vozilo za upravljanje i kontrolu te vozilo za lansiranje u jedno vozilo. Kao bazno vozilo može se koristiti teški kamion Tatra 815-7 8×8 na koji se postavljaju lanser i radarski sustav. Radar je 4D AESA, postavljen na središnji jarbol koji pruža pokrivenost unutar 360 stupnjeva. Može otkriti prijetnju veličine malog drona na 18 km, drona srednje veličine na 80 km, transportni avion na 200 km, lovac na 110 km, lovac malog odraza na 60 km, helikopter na 80 km, minobacač na 18 km, rakete/projektile na 24 km, vozila i brodove srednje veličine na 80 km te velike brodove na 130 km.

Vozilo je opremljeno lanserom s osam projektila, jednakim kao na sustavima Spyder MR/LR. Za manje udaljenosti, do 15 km, upotrebljava se raketa Python-5 SR s infracrvenim sustavom samonavođenja i I-Derby SR za udaljenosti do 20 km. Za veće udaljenosti, do 40 km, upotrebljava se raketa povećanog dometa I-Derby ER koja ima aktivno radarsko samonavođenje. Maksimalna visina djelovanja za Python-5 SR iznosi šest kilometara, za I-Derby SR devet kilometara, a za I-Derby ER 12 kilometara. Maksimalno je moguće istodobno djelovati na četiri cilja. Vrijeme spremnosti za djelovanje je tri minute, a toliko je potrebno i za napuštanje paljbenog položaja.

Avion Rafale prvi je put predstavljen u hrvatskim bojama, i to u obliku prilično velike makete u omjeru 1 : 5

Zaštita od dronova

Zahvaljujući hrvatskoj tvrtki Luveti na sajmu je predstavljen još jedan utjecajan izraelski proizvođač: Elbit Systems. Naglasak na štandu stavljen je na protudronski sustav ReDrone. Dizajniran je za vojnu, ali i civilnu upotrebu. To je, kako kažu u Luvetiju, jedinstven skup integriranih protumjera koji istodobno otkriva, identificira, klasificira, locira, prati, neutralizira, manipulira i uklanja višestruke prijetnje, u urbanim i ruralnim okruženjima, danju i noću i u svim vremenskim uvjetima. Temeljen na Elbit Systems EW & SIGINT tehnologijama, ReDrone kombinira naprednu obradu signala, algoritme odlučivanja, C4I sposobnosti, kibernetičke tehnike te aktivne i pasivne senzore – uključujući SIGINT, RADAR, EO/IR, Acoustic i Cyber. Svi su integrirani u otvorenoj, jedinstvenoj platformi i pokreću se iz jedne kontrolne stanice. ReDrone može instalirati jedna osoba za manje od 20 minuta. Sustav blokira sve radiokomunikacijske kanale i GNSS signale. Ima kompaktni RF odašiljač koji privremeno ometa sustav zapovijedanja i kontrole drona. Napredne mogućnosti uključuju manipulaciju i preuzimanje potpune kontrole nad dronovima. U fazi preuzimanja, sustav omogućuje operateru preuzimanje komunikacijskog kanala ciljane besposadne letjelice i potpunu kontrolu nad njom. ReDrone zatim može dronu s određenim GPS koordinatama poslati naredbu za sigurno slijetanje na unaprijed određeno mjesto. Razgovarali smo i s predstavnikom Elbita Draganom Nedelkoskim, nekadašnjim časnikom i pilotom sjevernomakedonskog zrakoplovstva, koji nam je prenio neka od svojih iskustava pilotiranja jurišnim helikopterom Mi-24 opremljenim Elbitovim elektroničkim sustavima.

Luveti zastupa i kanadsku tvrtku MED-ENG i predstavio je njezino protueksplozijsko odijelo EOD 10. Sličan je proizvod već neko vrijeme u uporabi u OSRH, no nova inačica znatno je manje mase (17 %) i navodno pruža bolju mobilnost te cjelokupnu zaštitu. Poboljšana je ventilacija odijela, kao i materijali, a ergonomski dizajn omogućuje veći spektar pokreta za ruke, noge i struk te puno slobodnije micanje glave. Kaciga EOD 10 potpuno je preoblikovana, ima sustav glasovne komunikacije i nove mogućnosti regulacije svjetla te poboljšane sustave upozorenja. Komplet EOD pruža operaterima uravnoteženu zaštitu od četiriju glavnih prijetnji kod eksplozija: predtlaka, fragmentacije, udara i topline. Odijelo ublažava toplinski stres zahvaljujući dvama novim ventilacijskim sustavima: jednim u jakni i drugim u kacigi. Novina je osobna prilagodba za četiri korisnika, pri čemu svaki od njih s pomoću posebnog hardvera i softvera ima svoje postavke i odijelo mu se odmah prilagođava.

Skandinavski protuoklop

Norveška tvrtka Nammo izložila je paletu streljiva u kategoriji topova srednjeg kalibra od 20 do 57 mm, ali i topničko streljivo kalibra 155 mm, za kojim vlada velika potražnja. Sve Nammovo streljivo u tom kalibru može se ispaliti iz bilo kojeg topničkog oružja duljine cijevi 52 kalibra, ali i iz drugih, s tim da je domet onda znatno manji. Primjerice, Nammo 155 mm IM HE-ER ima potvrđeni domet od 41 km kad se ispaljuje iz modernog topničkog sustava L52, a iz L39 samo 30 km.

Norvežani su izložili i prijenosne jednokratne protuoklopne sustave. M72 namijenjen je za djelovanje protiv oklopnih vozila, ima kalibar 66 mm te masu 5,8 kg. Učinkovit je na udaljenostima do 350 metara. M141 BDM učinkovit je na udaljenosti od 250 metara, a maksimalni domet gađanja je 1000 metara. U kalibru je 83 mm. Namijenjen je za djelovanje po infrastrukturnim objektima (bunkeri, zgrade). Projektil je sposoban probiti do 200 mm betona, 300 mm cigle ili 2,1 m vreća s pijeskom. Bojnu glavu aktivira upaljač koji može razlikovati tvrde i meke ciljeve. Na mekim ciljevima, kao što su vreće s pijeskom, detonacija se odgađa sve dok se projektil ne zabije. Bojna glava detonira odmah u dodiru s tvrdim ciljevima.

I švedska tvrtka SAAB predstavila je protuoklopne sustave s paletom streljiva – NLAW i Carl Gustaf M4. Jednokratnim NLAW-om rukuje jedan operater; ima masu 12,5 kg, duljinu 1016 mm i promjer 150 mm, a masa rakete je 6,5 kg. Lansiranje se aktivira s pomoću barutnog punjenja s protutežom izbačenom sa stražnje strane, što omogućuje uporabu u zatvorenim prostorima. Brzina izlaska rakete iz cijevi je
40 m/s, a nakon što prijeđe nekoliko metara, njezin raketni motor počinje povećavati brzinu leta do maksimalne brzine od 275 m/s. Stvarni je domet pri gađanju na pokretne ciljeve od 20 do 400 m, a na nepokretne na udaljenosti do 800 m. Nakon što raketa putuje dulje od 5,6 s ili prelazi udaljenost veću od 1000 m, aktivira se mehanizam samouništenja. Raketa nije samonavođena, ali ima neka slična svojstva. Postoje dva načina odabira napada – napad odozgo prelijetanjem (OTA) za borbu protiv oklopnih oružja i izravni napad (DA) za druge ciljeve.

Carl Gustaf M4 ručni je, višenamjenski, s ramena lansirni prijenosni višekratni protuoklopni sustav, namijenjen za uništavanje oklopnih vozila, pješaštva, bunkera, zrakoplova na stajanci. Može se koristiti i za stvaranje dimne zavjese te osvjetljivanje prostora. M4 je u kalibru 84 mm, ima masu 6,7 kg i duljinu 950 mm. Puni se odostraga kao klasičan top. U načelu, oružjem upravlja dvočlana posluga. Uigrana posluga obično može napuniti i ispaliti od četiri do šest projektila unutar jedne minute. Teoretska brzina paljbe kreće se od šest do 10 projektila u minuti i ovisi o položaju za gađanje, vrsti streljiva te zamoru posade. Paleta streljiva koja obuhvaća čak 18 tipova čini M4 fleksibilnim oružjem.

Europski projekti

Slovenska tvrtka Guardiaris predstavila se paletom simulatora za različita oružja. Na štandu je predstavljen MATS-S (Man-portable anti-tank systems – simulator). Riječ je o simulatoru protuoklopnih sustava RGW 60, 90 i 110, kombinaciji replika tih oružja i okruženja virtualne stvarnosti. Scenarij se prikazuje na integriranom mikromonitoru u uređaju za ciljanje. Njim se može osposobljavati pojedinačni operater ili skupina. Istodobno se može bežično povezati do šest replika protuoklopnih sustava.

Svi se ti simulatori pokreću tehnologijom simulacije u realnom vremenu registriranom pod zaštitnim znakom Guard. To je zapravo softver koji podrazumijeva preciznu simulaciju svih parametara potrebnih za obuku. Softver je realan i u rangu je VBS-a 2 koji koristi Hrvatska kopnena vojska. Zanimljivo je da simulatori ne primjenjuju lasersku tehnologiju, nego LED tehnologiju u modulu SAS koji u realnom vremenu prikuplja precizne informacije o kretanju oružja, ponašanju strijelca te okidanju i vremenu pucanja.

Tvrtka je i lider europskog projekta FIIST – Future Integrated Indoor Soldier Training u kojem sudjeluju četiri tvrtke: uz Guardiaris, tu je i Instalaza (Španjolska), ITEC (Austrija) te Madritsch Weapon Technology (Austrija). FIIST je fokusiran na izradu jedinstvenog koncepta taktičke obuke vojničke desetine s više tipova digitaliziranih replika oružja i udaljenom oružnom stanicom koja se nalazi na borbenom vozilu pješaštva. Svi sudjeluju u istom scenariju simulirane borbe.

Na europske fondove velikim se dijelom oslanja i hrvatska tvrtka Alfatec Group, koja je predstavila projekt HYBRID (Hydrogen Battlefield Reconnaissance and Intelligence Drone). Vrijednost projekta koji financira Europski obrambeni fond gotovo je 3,4 milijuna eura. Razvija se u partnerstvu s francuskom tvrtkom Delair te grčkom tvrtkom ISD SA Integrated Systems Development. HYBRID je besposadna letjelica dizaj-nirana za izviđanje i nadzor, pokretana gorivnim člancima, tj. elektrokemijskim uređajima za izravnu pretvorbu kemijske energije u električnu. Alfatec Group kroz projekt će razvijati softver koji će s pomoću umjetne inteligencije prepoznavati objekte na tlu. Delairovi dronovi daju visokokvalitetne točne RGB, LiDAR ili višespektarske podatke, a mogu biti i rješenje za noćni i dnevni nadzor infrastrukture ili osjetljivih područja. Testiranje će biti provedeno u Hrvatskoj. Projekt treba biti završen 2025. Delair će za projekt koristiti svoj dron DT 46 koji ima sposobnosti vertikalnog polijetanja i slijetanja (VTOL). Može letjeti oko četiri sata, a inačica s fiksnim krilima sedam i pol sati. Vrijeme potrebno za pretvaranje fiksne u VTOL letjelicu je 15 minuta. Masa je 25 kg. Na visini od 200 m potpuno je tiha, nema radarski ni akustični odraz. Može nositi korisni teret mase pet kilograma. Komunikacija je moguća na udaljenostima do 100 km putem enkripcije AES-256. Za kraj svakako vrijedi spomenuti još jedan europski projekt: LEVIATAD, koji je u okviru ASDA-e predstavio Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije. Osim naše zemlje, zasad su u projekt uključene i institucije iz Belgije, Francuske i Italije. Cilj je projekta dovesti mala i srednja poduzeća do suradnje na razini EU-a u pomorskoj obrani, odnosno stvaranje EURO klastera u području mornaričke obrane (Naval Defence). To će se postići uspostavom akceleratora i programa financiranja koji će se provoditi u nekoliko sljedećih godina. U svakom slučaju, na ASDA-i se dalo primijetiti da koncepti suradnje različitih tvrtki iz različitih zemalja, posebno europskih, postaju sve češći. Tvrtke ih usto rado predstavljaju na događajima poput Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije. ASDA nije veliki vojni sajam, ali sve je veći i sve važniji. Stručnjaci, poznavatelji i ljubitelji vojnih tehnologija, naoružanja i opreme nisu ostali razočarani: moglo se čuti i saznati puno različitih i novih stvari. Ono što je najvažnije jest da se jasno vidjelo da je hrvatska vojna industrija sve jača, da se razvija i da se ne ustručava biti hrabra i inovativna. Uključuje sve veći broj tvrtki te znanstvenih institucija koje bismo nekad nazvali civilnima, a danas se bave najmodernijim tehnologijama koje imaju itekakvu vojnu primjenu.


Hystrix – itekakva sadašnjost

Da se u Zadru birao najatraktivniji izložak, bez sumnje bi ga većina pronašla na štandu DOK-ING-a. Prototip protuterorističkog robotskog sustava MV-3 Hystrix s električnim pogonom velikih je gabarita: u standardnoj konfiguraciji ima duljinu 4,7, širinu 2,5, te visinu 3,5 m. Ukupna masa je 6,8 tona. Uz niski toplinski i zvučni odraz, operativna mu je brzina 8 km/h. Impresivnosti pridonosi oklop (razina zaštite NIJ 0101.06 Type IV), niz ugrađenih senzora te komandna ploča koja kao da je izišla iz nekog scenarija o dalekoj budućnosti. Međutim, Hystrix je za DOK-ING itekakva sadašnjost. Gordan Pešić, član Uprave zagrebačke tvrtke, podsjeća nas na razvojni put Hystrixa, koji je počeo prvom inačicom na dizelsko gorivo. Svi detalji sadašnjeg sustava duboko su promišljeni, rađeni u suradnji s hrvatskim specijalnim policijskim postrojbama, ali i mrežom ATLAS, udrugom koja okuplja takve postrojbe iz više zemalja Europske unije. Ono na što će DOK-ING ubuduće staviti fokus kod svojih sustava jest veća autonomija, tj. uključenost umjetne inteligencije koja će služiti za što veće rasterećenje čovjeka kao operatera. Ono u čemu je DOK-ING aktivan jest i korištenje tzv. europskih fondova za svoje inovativne projekte. “U zadnje četiri godine iz njih smo prikupili otprilike sedam milijuna eura i to nam omogućava brži i učinkovitiji razvoj našeg portfelja. Sjećate se da smo počeli s razminiranjem, a sad otvaramo potpuno nove niše poput protuterorizma ili NBKO-a”, ističe Pešić. Kod potonjeg podsjećamo na modularni besposadni sustav na hibridni pogon Komodo, koji se zasad razvija u NBKO inačici. No, DOK-ING ne zanemaruje svoj temeljni posao – humanitarno razminiranje. Prodaja u tom segmentu ide dobro, a u veljači 2023. tvrtka je, zahvaljujući američkom donatoru, poslala prva dva od dogovorenih osam robotskih vozila za razminiranje u Ukrajinu.


Mistral i pogodci iz simulatora

Štand tvrtke MBDA, specijalizirane za različite projektile, izložio je jednu manju maketu višenamjenskog borbenog aviona Rafale. Bile su tu i makete projektila zrak-zrak srednjeg dometa MICA IR i MICA RF u stvarnoj veličini. Prikazana je i umanjena maketa MICA NG (New Generation), koja bi trebala biti operativna od 2026. godine. Tvrtka je na osnovi projektila MICA razvila i PZO sustav s vertikalnim lanserom VL MICA. Izrađene su i podinačice namijenjene uporabi s kopna i brodova. Među najatraktivnijim sadržajima na cijeloj izložbi bio je simulator  MBDA-ina prijenosnog sustava za protuzračnu obranu kratkog dometa Mistral.

Podsjetimo da je u tijeku program opremanja OSRH najmodernijom inačicom Mistral 3. Sustav navođenja je infracrveni. Ima sposobnost ispali i zaboravi, te proklamiranu uspješnost pogotka od 97 %, što bi bila najveća razina pouzdanosti od svih sustava u klasi. Velika je prednost sustava u tome da se njim lako rukuje, u što se ekipa Hrvatskog vojnika mogla uvjeriti i preko simulatora. Nakon što su nas opremili VR naočalama, sve što smo morali učiniti jest da kao operateri uz upute zapovjednika pronađemo virtualnu metu, zaključamo je spajanjem dvaju virtualnih krugova na zaslonu te stisnemo lansirni gumb. Tad smo mogli slobodno zaboraviti na projektil jer pogodak je bio – siguran. Ako je suditi po simulatoru, Hrvatska vojska dobit će zaista izvanredan PZO sustav.


Vojni električni motocikl

Slovenska tvrtka STRiX eMotors predstavila je prototip vojnog enduro/cross motocikla na električni pogon. Kako kažu na štandu, STRiX je robustan, izdržljiv, tih, snažan i ima povećanu autonomiju kretanja sa zamjenjivom baterijom s brzim punjenjem (CCS kompatibilna). Dizajn omogućava nošenje oružja na upravljaču ili na zaštitnom oklopu motora. Ima mali toplinski odraz, vrlo je tih i stvara vrlo mali infracrveni trag. U specijalnim situacijama može se kretati unatrag. Baterija se lako zamjenjuje. Masa motocikla je 118 kg, a snaga motora 70 kW (95 KS). Maksimalna brzina je 125 km/h, a autonomija kretanja 80 minuta intenzivne vožnje. Punjenje baterije traje dva sata, a brzo punjenje samo 20 minuta. Na tržištu bi trebao biti dostupan u listopadu ove godine.


Vulcano – domet od 100 km

Među njemačkim tvrtkama zapažena je Diehl Defence. Njezini su djelatnici istaknuli partnerstvo s talijanskom tvrtkom Leonardo, iz kojeg je proizišlo navođeno topničko streljivo Vulcano u kalibru 155 mm. Ta serija streljiva kombinira preciznost cilja s opcijom prekida misije nakon ispaljivanja, što je jedinstveno svojstvo. Proklamirana je udaljenost gađanja čak sto kilometara. Može se ispaljivati iz samohodnih (njemačka PzH 2000, francuska Caesar i američka M109) te vučenih haubica (englesko-njemačko-talijanska FH-70 i američka M777A2). Mornarička inačica Vulcana u kalibru je 127 mm, može se koristiti u 127 mm/64 lakim i 127/54 mm mornaričkim topovskim sustavima tvrtke Leonardo.


Protudronska rješenja iz Singapura

Prvi je put na izložbi bila singapurska tvrtka TRD, koja je predstavila protudronska rješenja Orion. Radi se o ometačima (jammer) različitih konfiguracija. Jedno je takvo rješenje protudronska puška Orion-H9. Pokriva pet radiofrekvencijskih pojaseva i četiri satelitska navigacijska sustava: zato je u nazivu broj devet, dok H znači handheld – ručni. Domet je između jedan i dva kilometra, ovisno o tipu drona. Baterija može izdržati jedan sat u punom režimu rada. Masa puške iznosi sedam kilograma. Postoji i sustav Orion-10, koji uz pušku, u ruksaku ima ometač mase 15 kg, a učinkovit je protiv roja dronova na udaljenosti od 500 m unutar 360 stupnjeva.


Noćna oprema

Španjolska tvrtka NVLS prvi je put bila na ASDA-i. Predstavila je opremu za noćno gledanje, kao i termalne uređaje za kopnenu vojsku, mornaricu i zrakoplovstvo. Njezini su proizvodi monokulari EVO MONO 40, 42, 50, 52; binokulari EVO BINO 40, 42, 50, 52; laserski daljinomjeri HORNET LRF, Nyx-4, MINI CLUP-ON LRF, kao i termalni ciljnici TWS za streljačko naoružanje. Izdvojen je sustav EVO MONO 52. Može se koristiti za različite vrste misija kao monokular, binokularne naočale, montiran na oružje, montiran na kacigu, ručni uređaj ili čak za borbene ronitelje.


TEKST  Ivan Galović i Domagoj Vlahović ; foto  Tomislav Brandt i Filip Klen