Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend

Izrazivši zadovoljstvo što je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom, ministar Krstičević rekao je da je ulaganje u opremanje i modernizaciju sastavnica obrambenog sustava preduvjet razvoja obrambene industrije

U organizaciji Jutarnjeg lista i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, 5. rujna u hotelu Esplanade u Zagrebu održana je konferencija pod nazivom Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend. Uz predstavnike tvrtki i gospodarskih, državnih, vojnih i akademskih institucija iz Hrvatske i inozemstva te stručnjaka na polju obrambene industrije, konferenciji su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović i drugi.
Konferencija je kroz izlaganja, prezentacije i stručne panele obuhvatila povijest razvoja hrvatske obrambene industrije i njezinih tvrtki, njezin značaj za sigurnost i društvo, Oružane snage i druge obrambeno-sigurnosne institucije, cjelokupno gospodarstvo i znanstveno-akademsku zajednicu. Razmotren je njezin aktualni trenutak te potencijali za budući razvoj i još bolje izvozne bilance, napredak u sektoru istraživanja i razvoja te druge teme. Sudionicima su predočena i iskustva stranih zemalja, kao i projekti vezani uz obrambenu industriju u okviru Europske unije i NATO-a.
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je u videoporuci sudionicima konferencije rekla da Hrvatska kroz obrambenu industriju pridonosi globalnoj sigurnosti, baš kao i sudjelovanjem u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. Istaknuvši da će podupirati još snažniji angažman državnih tijela u jačanju obrambene industrije, Predsjednica je dodala da je njezina uloga u opremanju OSRH iznimno bitna, a visoka kvaliteta omogućuje joj i ravnopravno djelovanje na međunarodnim tržištima.
Premijer Plenković rekao je da sadašnjem gospodarskom rastu Hrvatske snažno pridonosi izvoz u kojem udio ima i obrambena industrija. Njezin udio nije velik, ali bitno raste. Nadalje, ona je na razini cijele zemlje povezana s razvojem znanosti, tehnologije i inovacija te potiče niz aktivnosti. “Može postati jedan od zamašnjaka još većeg razvoja RH, a, naravno, i još veće sigurnosti hrvatskih građana,” zaključio je predsjednik Vlade, ukazavši predstavnicima hrvatskih tvrtki na aktualne projekte Europske unije s kojima je potrebno biti u tijeku jer mogu našoj obrambenoj industriji pridonijeti i financijski i na druge načine, posebno u području istraživanja i razvoja.
Ministar Krstičević istaknuo je da je naša obrambena industrija jedan od značajnijih čimbenika ukupnog gospodarskog razvoja jer svojom propulzivnosti i visokotehnološkom orijentiranosti potiče i razvoj inovativnog okruženja u komplementarnim industrijskim sektorima. Izrazivši zadovoljstvo što je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom, ministar je rekao da je ulaganje u opremanje i modernizaciju sastavnica obrambenog sustava preduvjet razvoja hrvatske obrambene industrije. Kao primjer, ministar je naveo nabavu višenamjenskog borbenog aviona, koja je sjajna prilika za hrvatsku obrambenu industriju. “Jedan od ključnih parametara za odabir borbenog zrakoplova, osim strateškog partnerstva i cijene, bit će upravo poslovno-gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo podizanje tehnološke razine naše zemlje i koja će dati snažan zamah našem gospodarstvu, širenju poslovanja naših tvrtki i otvaranju novih radnih mjesta za naše građane. Želimo biti ključan partner u razvoju obrambene industrije, želimo razvijati nove sposobnosti i ulagati u istraživanje i razvoj,” zaključio je ministar Krstičević.
Ministar Božinović istaknuo je da hrvatski policajci za svoje zadaće trebaju biti dobro opremljeni i obučeni jer samo tako pokazuju da mogu pružati sigurnost hrvatskim građanima, ali i gostima, ponajprije turistima. Sadašnja je razina opremljenosti policije hrvatskim proizvodima visoka. Uz opremu od glave do pete i naoružanje, koriste se proizvodi i usluge IT sektora, pa i brodogradnje te graditeljstva, a slijedi i opremanje hrvatskom puškom. Hrvatska ima ugled sigurne zemlje, čemu uz MUP pridonose i OSRH, vatrogastvo, HGSS, medicinske i druge službe, svi u dobroj mjeri opremljeni hrvatskim proizvodima, rekao je ministar.
Predsjednik HGK Luka Burilović rekao je da je hrvatska obrambena industrija svjetski brend. Hrvatska gospodarska komora potpomaže je prije svega na svjetskim sajmovima naoružanja i opreme, što je pridonijelo sjajnim poslovnim rezultatima. Pohvalio je suradnju MORH-a s hrvatskim tvrtkama te izrazio uvjerenje da će obrambena industrija i u budućnosti ostati jedan od značajnijih subjekata hrvatskog gospodarskog rasta i razvoja.
Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić istaknuo je ciljeve konferencije, ali i njezin neposredni povod: činjenicu da je dan prije u Afganistan svečano ispraćen kontingent OSRH prvi put opremljen hrvatskom puškom, dakle, u potpunosti hrvatskim proizvodima. Bez obzira na dosadašnja postignuća, postoji još prostora za rast i razvoj izvoza i drugih segmenata vezanih uz obrambenu industriju, rekao je Ogurlić.
Na konferenciji su, među ostalim, izlagali umirovljeni general-pukovnik Krešimir Ćosić, predsjednik Nadzornog odbora Agencije Alan; Tarja Jaakkola, zamjenica direktora u Upravi za europsku sinergiju i inovacije i voditeljica Odjela industrijske strategije i širih EU politika; Tim Webb, šef sekcije za isporuku kapaciteta u Upravi za strategiju NATO divizije za obrambene investicije; Paul Friedberg, zamjenik direktora SIBAT-a, agencije za međunarodnu suradnju pri Ministarstvu obrane Države Izraela; Ivica Nekić, direktor Agencije Alan, Željko Pavlin (tvrtka HS Produkt), Alojzije Šestan (Šestan-Busch), Mislav Brlić (Brodosplit) i Gordan Kolak, tajnik Vijeća za domovinsku sigurnost.


Izvoz od 200 milijuna eura
Obrambena industrija strateški je značajna za svaku zemlju, pa tako i za Republiku Hrvatsku. Jedna je od gospodarskih grana koja bilježi rast, čak 20 posto na godišnjoj razini. Hrvatska je 2016. izvezla vojnog oružja i opreme u vrijednosti od oko 200 milijuna eura. Rast izvoza kontinuiran je proces jer je 2015. u odnosu na 2014. povećan za čak 36,8 posto.


Neraskidiva veza MORH-a i obrambene industrije
Ministarstvo obrane RH nerazdvojan je segment obrambene industrije te ima višegodišnju uspješnu suradnju s domaćim gospodarstvenicima. Ove je godine s domaćim tvrtkama potpisalo ugovore o nabavi obrambene opreme za potrebe opremanja Oružanih snaga RH u vrijednosti od oko 230 milijuna kuna, kojima je ugovorena nabava obuće, odjeće, opreme, usluga i radova, a obuhvaćeno je više od 400 različitih artikala. Ti su ugovori važan doprinos hrvatskom gospodarstvu, posebno onom segmentu koji je usmjeren na proizvodnju vojne opreme te djelatnosti u vezi s obrambenim sektorom. Takva suradnja pokazuje kako MORH i Oružane snage RH nisu samo potrošači, nego i generatori razvoja i promotori vrhunskih hrvatskih proizvoda.


Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Stjepan BRIGLJEVIĆ