Direktor Europske obrambene agencije u Hrvatskoj

”Jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Europskom unijom bit će upravo hrvatska obrambena industrija,” rekao je ministar Krstičević…

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i izvršni direktor Europske obrambene agencije Jorge Domecq 2. rujna 2019. održali su izlaganja na radionici za predstavnike hrvatske obrambene industrije i znanstveno-istraživačke zajednice u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Zahvalivši direktoru Europske obrambene agencije što se odazvao njegovu pozivu i posjetio Hrvatsku uoči predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, ministar Krstičević naglasio je kako će jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Europskom unijom biti upravo hrvatska obrambena industrija.

“Drago mi je što je organizirana ova radionica s ciljem da se hrvatske tvrtke upoznaju s korištenjem EU-ovih fondova i odgovarajućom metodologijom, kojom bi se povećala sposobnost budućih projekta da zadovolje sve formalne uvjete,” kazao je ministar Krstičević.

Ministar je podsjetio kako Hrvatska aktivno sudjeluje u šest PESCO projekata koji uključuju vojnu mobilnost, sposobnost razmjestive vojne pomoći u slučaju katastrofa, logističku potporu operacijama, pomorsko motrenje i kibernetičku sigurnost te CBRN nadzor, te izrazio zadovoljstvo što bi upravo zadnji PESCO projekt mogao postati EDA-in projekt B kategorije.

Ova Vlada, naglasio je ministar obrane, od početka svojeg mandata, prepoznala je neraskidivu vezu Hrvatske vojske i industrije, koja je istaknuta i u novoj Strategiji nacionalne sigurnosti. Rekao je kako je u mandatu ove Vlade organizirano nekoliko konferencija na temu hrvatske obrambene industrije i najavio kako se u studenom ove godine organizira iduća, na kojoj će se govoriti upravo o budućnosti hrvatske obrambene industrije i novim tehnologijama, a iduće godine, kad Republika Hrvatska prvi put predsjeda Europskom unijom, organizirat će se konferencija na kojoj će obrambena industrija ponovno biti u fokusu, i to pred partnerima iz Europske unije.

”Hrvatska obrambena industrija je mala, no ima iznimno kvalitetne proizvode. Nametnula se na svjetskom tržištu specijaliziranim i vrhunskim proizvodima kao što su pištolj i jurišna puška, strojevi za razminiranje i druge posebne namjene, kompozitne borbene kacige, vojne odore izrađene od najkvalitetnijih i tehnološki najnaprednijih materijala te mnogi drugi proizvodi,” kazao je ministar Krstičević i najavio kako će se uskoro objaviti javni poziv prema potencijalnim partnerima za izgradnju jedne suvremene tvornice pješačkog streljiva koja bi u potpunosti zadovoljila nacionalne potrebe, ali i dio potreba tržišta Europske unije i svijeta.

”S ponosom mogu potvrditi kako je hrvatski vojnik danas u potpunosti opremljen vrhunskom hrvatskom opremom i naoružanjem, i kao takav služi kao glavni promotor hrvatske obrambene industrije diljem svijeta. Fondovi Europske unije pružaju mogućnost financiranja različitih projekata iznimno važnih za obrambene industrije, ali i za sigurnosno-obrambene sustave zemalja članica Unije. Najbolji primjer kvalitetnih rezultata u ovom području jest projekt Cyber Conflict Simulator hrvatske tvrtke Utilis vrijedan gotovo 4,5 milijuna kuna,” rekao je ministar te istaknuo i projekt tvrtke Šestan-Busch Multifunkcionalne zaštitne kacige čija je vrijednost  gotovo 8 i pol milijuna kuna, a odobrena su bespovratna sredstva iz fondova EU-a u iznosu više od pet milijuna kuna.

Izvršni direktor Europske obrambene agencije Jorge Domecq rekao je kako vjeruje u sjajnu budućnost hrvatske obrambene industrije. “Prije pet godina bio sam u posjetu Hrvatskoj i napredak od tada pa do danas više je nego vidljiv. Promijenjena je na bolje percepcija važnosti sudjelovanja hrvatske obrambene industrije u izgradnji europske obrambene politike,” rekao je Domecq, dodavši kako kvaliteta proizvoda hrvatskih tvrtki naočigled raste i kako je krajnji cilj povećati i unaprijediti obrambenu suradnju europskih zemalja.

OJI

Foto Josip Kopi