7. HRVCON opremljen hrvatskom jurišnom puškom

“Posebno mi je zadovoljstvo što ovaj kontingent odlazi u važnu misiju u potpunosti opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom proizvedenom u hrvatskim tvrtkama! To je još jedan dokaz naše uspješnosti, uspješnosti hrvatske pameti, i još jedna prilika za dokazivanje na zahtjevnom međunarodnom planu i za promicanje naših nacionalnih interesa,” rekao je na ispraćaju ministar obrane Damir Krstičević

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu održan je 4. rujna svečani ispraćaj 7. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru Odlučna potpora. Uz pripadnike kontingenta, njihovu rodbinu i kolege iz postrojbi, ispraćaju su nazočili i izaslanica Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Maja Čavlović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović te predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH.
U obraćanju postrojenim pripadnicima kontingenta, izaslanica Maja Čavlović je, govoreći o misiji u koju odlaze, rekla da se sigurnost zemlje danas više ne brani samo na njezinim granicama, nego da se globalne nestabilnosti suzbijaju na izvorištima. “U ovakvim ispraćajima osjećamo ponos i zahvalnost onima koji odlaze u misiju,” dodala je izaslanica Predsjednice i podsjetila da hrvatski vojnici za svoj doprinos redovito dobivaju pohvale iz savezničkih i partnerskih zemalja, te rekla da vjeruje da će sve zadaće koje su pred njima izvršiti besprijekorno.
Ministar Krstičević izrazio je uvjerenje da će pripadnici kontingenta i nadalje, poput prethodnika, svoje zadaće obavljati profesionalno, fokusirano, pokazujući svoju sposobnost i vjerodostojnost i prema saveznicima i prema stanovnicima Afganistana. “Posebno mi je zadovoljstvo što ovaj kontingent odlazi u važnu misiju u potpunosti opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom proizvedenom u hrvatskim tvrtkama! To je još jedan dokaz naše uspješnosti, uspješnosti hrvatske pameti, i još jedna prilika za dokazivanje na zahtjevnom međunarodnom planu i za promicanje naših nacionalnih interesa,” zaključio je ministar.
General Matanović rekao je da su pripadnici OSRH u svim prilikama, pa i u Afganistanu, prepoznatljivi po razumijevanju i poštivanju sredine u kojoj borave. Život i rad u međunarodnom okruženju obogaćuju OSRH neprocjenjivim iskustvima, istaknuo je general, uz zaključak da Hrvatska s partnerima pridonosi svjetskom miru i sigurnosti, iskazujući na taj način privrženost temeljnim načelima međunarodne zajednice.
Zapovjednik 7. kontingenta brigadir Željko Ljubas istaknuo je da su pripadnici kontingenta u zadnjih nekoliko mjeseci prošli vrlo zahtjevnu pripremu i obuku, tijekom kojih su prikazali visoku razinu motiviranosti i zajedništva, što je vrlo bitno za operacije poput one u Afganistanu.

7. hrvatski kontingent broji ukupno 96 pripadnika OSRH, među kojima je i pet žena. Zapovjednik kontingenta je brigadir Željko Ljubas.
Prvi put od sudjelovanja Oružanih snaga RH u misiji Odlučna potpora, hrvatski vojnici bit će opremljeni hrvatskom puškom, čime se podupire domaća obrambena industrija. Riječ je o jurišnoj puški VHS-2 proizvođača HS Produkt iz Karlovca.
U sklopu 7. hrvatskog kontingenta, u područje misije putuje i 28 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja, od kojih je 18 pripadnika Vojske Crne Gore, šest pripadnika Vojske Republike Makedonije, dva pripadnika OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine. U 7. hrvatski kontingent ulaze i dva pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koja se već nalaze u misiji Odlučna potpora u sklopu 6. HRVCON-a.


U Afganistanu je od 2003., kroz operaciju potpore miru ISAF, a zaključno sa 6. hrvatskim kontingentom, koji se trenutačno nalazi u području misije potpore miru Odlučna potpora, sveukupno sudjelovao 5041 pripadnik Oružanih snaga RH, među kojima je i 195 žena.


Pripadnici 7. hrvatskog kontingenta bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever (Train Advise and Assist Command-North; TAAC-N) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije Odlučna potpora (HQ RS) u Kabulu, gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog, 6. kontingenta. Uz stožerne dužnosti u TAAC-N-u i Zapovjedništvu misije, pripadnici 7. HRVCON-a obnašat će i dužnosti savjetnika pripadnika afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojnopolicijske dužnosti.


Domagoj Vlahović, snimio Stjepan Brigljević