Hrvatski doprinos razvoju Dočasničkog zbora

U vojarni “Sv. Nikola” u Splitu održan je početkom rujna 9. Međunarodni ljetni kamp dočasnika. Okupio je 23 polaznika, među kojima 19 stranih, iz 12 zemalja i organizacija. Uz pripadnike naših Oružanih snaga, sudjelovali su dočasnici iz Albanije, Austrije, Češke, Francuske, Italije, s Kosova, iz Mađarske, Makedonije, Slovenije, Njemačke, SAD-a (Nacionalna garda Minnesote) i NATO-a (Savezničko zapovjedništvo za operacije)

Deveti po redu Međunarodni ljetni kamp dočasnika tradicionalno se svake godine održava u Hrvatskoj. Održan je u prvom tjednu rujna, a iz godine u godinu dobiva na važnosti i vrijednosti: broj polaznika raste, a predavači su eminentna imena iz cijelog svijeta. Veliko je to priznanje Dočasničkom zboru OSRH koji svake godine temeljito pristupa organiziranju tog događaja, ali i podiže ljestvicu, ne samo u organizacijskom, nego i u sadržajnom smislu.
Polaznici Kampa ove su godine, osim vojarne “Sveti Nikola”, obišli i splitski akvatorij te posjetili 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a i PZO-a u Zemuniku i vojni poligon “Crvena zemlja” kod Knina. Spomenute lokacije bile su mjesto obuke iz temeljnih mornarskih vještina (obuka u navigaciji na moru, osnove jedrenja, plivanje, ronjenje, vezivanje čvorova, veslanje u kuterima, spašavanje utopljenika…), orijentacijske hodnje, gađanja iz osobnog naoružanja, tematskih radionica te obilaska postrojbi OSRH. Kao i uvijek, vodilo se računa o tome da se strani sudionici, osim s vojničkim vrijednostima, upoznaju i s kulturnim i povijesnim znamenitostima Splita i Knina. Sadržajno raznovrsna predavanja koja su obradila najaktualnije teme održali su gosti predavači, prvi dočasnici iz Savezničkog zapovjedništva za operacije, Zapovjedništva američkih snaga za Europu, Nacionalne garde Minnesote, Austrije, Češke, Slovenije, Marinskog korpusa te voditelj Ureda za vojnu suradnju s SAD-om.
Kako je istaknuo prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Mario Mateljić, Ljetni kamp zamišljen je tako da pokuša objediniti teorijska znanja i praktična iskustva koja su polaznicima nerijetko nešto sasvim novo, poput temeljnih mornarskih vještina. Jednako tako, Kamp je i prigoda za osvježavanje vojničkih vještina, poput gađanja iz osobnog naoružanja. “Osim navedenog, mislim da je ključno to što polaznici na jednom mjestu uspiju razmijeniti iskustva koja su stekli tijekom karijere. Neki od njih sudjelovali su u sedam mirovnih operacija, što je iznimno iskustvo,” rekao je časnički namjesnik Mateljić. Govoreći o eminentnim gostima predavačima s najviših razina, Mateljić je istaknuo kako su ove godine, uz one standardne, iz Savezničkog zapovjedništva za operacije i Američkih snaga za Europu, predavanja prvi put održali prvi dočasnici iz Austrije i Češke. “Posebno bih htio zahvaliti instruktorima iz HRM-a, ZSS-a i GMBR-a koji su učinili sve da Kamp bude na vrlo visokoj razini. Neizmjerno sam ponosan što je Kamp, od pripreme pa do same provedbe, organiziran isključivo zahvaljujući dočasnicima,” zaključio je časnički namjesnik Mario Mateljić.
Časnički namjesnik Stipica Bolanča, prvi dočasnik Središnjice KIS-a i voditelj ovogodišnjeg Kampa, posebno apostrofira iskustva svojih prethodnika koja su njemu i njegovu timu umnogome pomogla oko pripreme i provedbe ovog događaja, te ističe: “Ovogodišnji predavači bili su dočasnici koji vrlo visoko kotiraju u svojim postrojbama, ali i u svijetu dočasnika u okvirima NATO saveza te imaju iznimno teorijsko, ali, još važnije, iskustvo iz postrojbi i rada s vojnicima na terenu. Oni su u svojim predavanjima podijelili s polaznicima Kampa ne samo znanja koja imaju, nego ono što je puno važnije, a to je vlastito iskustvo u dobrim, ali i u onim manje dobrim primjerima. Povratne informacije koje smo dobili od polaznika, koje su isključivo pozitivne, govore da smo uspjeli u svojoj namjeri,” naglasio je Bolanča.


Dojmovi sudionika

stožerna narednica Beth Dedic, Nacionalna garda Minnesote
Mislim da je Kamp izvrsna prigoda kako bismo podijelili znanja i iskustva te razvili sposobnosti zajedničkog djelovanja. U vojnom dijelu impresionirao me posjet pripadnicima specijalnih snaga.

 

narednik Drago Rus, Slovenska vojska
Ovo mi je prvi posjet OSRH i prvo sudjelovanje na ovakvom kampu te mi je vrlo zanimljivo, kao i suradnja s dočasnicima iz drugih zemalja. Mislim da je dobro povezati se i vidjeti kako se određene stvari rade u postrojbama drugih zemalja. Najzanimljivije je bilo steći uvid u mornaričke sposobnosti: upoznali smo se s načinom rada u HRM-u, što me se jako dojmilo, a bilo mi je i potpuno novo.

 

časnički namjesnik Celentano Egidio Amedeo, OS Republike Italije
Drago mi je što sam ovdje na Kampu, što usavršavam jezik i stječem nova iskustva. Uočio sam da su svi pripadnici vrlo profesionalni. Program Kampa odličan je i sa zanimljivim aktivnostima. Meni kao vojniku bilo je zanimljivo upoznati se sa sposobnostima broda i zadaćama, ali najviše s odorama, zato što ih proučavam.

 

narednica Jarina Enders, OS SR Njemačke
Drugi put sam ovdje i oduševljena sam vrlo zanimljivim aktivnostima Kampa, a najzanimljivija mi je bila vožnja brzim motornim čamcima pripadnika specijalnih snaga. Jednako tako, korisno je čuti iskustva iz drugih zemalja, odnosno saznati kako su ustrojene ostale vojske.

 

nadnarednik Marin Šlopar, Vojnoobavještajna satnija GOMBR-a
Sve impresije s Kampa iznimno su pozitivne. Radi se u međunarodnom okruženju, što je vrijednost više za svakog od nas jer se upoznajemo s iskustvima i znanjima kolega iz partnerskih zemalja. U odnosu prema kolegama iz drugih zemalja, vidi se kako ravnopravno sudjelujemo u svim aktivnostima, a bilo je više slučajeva kad su bili iznenađeni razinom koju su hrvatski dočasnici dostigli. Zahvaljujući predavačima s najviših razina, koji su nakon iznimnih prezentacija poticali rasprave, posebno me dojmila otvorenost polaznika u razgovorima o svim aspektima izazova koji su nam zajednički.

Željko Stipanović, Foto: Karlo Brigljević