Suradnja izgrađena na obostranom povjerenju

“Suradnja s NGM-om uvelike je pridonijela dosizanju naših strateških ciljeva, ulasku u NATO i transformaciji OSRH u moderne i interoperabilne vojne snage, sposobne odgovoriti na aktualne sigurnosne izazove i u Hrvatskoj i unutar Saveza,” rekao je ministar obrane Josip Buljević. General-bojnik Richard Nash naglasio je da je partnerstvo Hrvatske i Minnesote vrlo snažno: “Od samog početka odnos dviju vojski izgrađivan je na povjerenju koje se iskazuje u svim situacijama i lokacijama, od operacija i misija potpore miru, preko kabina zrakoplova, sve do škola koje su zajedno obnavljale…”

Prigodnim programom održanim na više lokacija, u Karlovcu je 1. srpnja obilježena 20. obljetnica partnerstva Republike Hrvatske i savezne države Minnesote te suradnje Oružanih snaga RH i Nacionalne garde Minnesote (NGM) kroz State Partnership Program (SPP). Između ostalih, obilježavanju je nazočio ministar obrane RH Josip Buljević, veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes, izaslanica predsjednice RH Maja Čavlović, guverner Minnesote Mark Brandt Dayton, ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH Predrag Šustar, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general-bojnik Richard Nash, bivši načelnici i zapovjednici ustrojstvenih cjelina OSRH i NGM-a, predstavnici MORH-a, OSRH, državnih institucija RH, državnih institucija i Nacionalne garde Minnesote, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, lokalne i područne samouprave i drugi.
Program je započeo svečanim otvorenjem kuhinje u Osnovnoj školi Dubovac, obnovljene u sklopu humanitarnog projekta vrijednog 900 000 kuna koji je financirala vlada SAD-a (Zapovjedništvo američkih snaga za Europu u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u RH). Radovi su započeli 23. svibnja i zajednički su ih proveli pripadnici inženjerijskih postrojbi Nacionalne garde Minnesote i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske. Prije no što je obnovljena kuhinja otvorena, presijecanjem vrpce uz otkrivanje spomen-ploče, nazočnima su se obratili veleposlanica Julieta Valls Noyes, ministar Predrag Šustar, general Richard Nash, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i ravnateljica škole Irmelina Sablić. Uz zahvalu donatorima i pohvale izvođačima radova, istaknuto je da je projekt primjer pomaganja oružanih snaga civilnoj zajednici, primjer međunarodne suradnje Republike Hrvatske i SAD-a, kao i suradnje OSRH i Nacionalne garde Minnesote.
Središnji događaj programa obilježavanja bila je Svečana akademija u Domu HV-a “Zrinski” u Karlovcu. Tom je prigodom pročitana kratka povjesnica i prikazan petominutni film o suradnji OSRH i NGM-a. Ministar Buljević uručio je odlikovanja djelatnicama Ureda za obrambenu suradnju pri Veleposlanstvu SAD-a u RH, a general-bojnik Nash nagrade i pohvale pripadnicima OSRH koji su se osobito istaknuli doprinosom uspješnoj suradnji OSRH i NGM-a.
“Dvadeset godina suradnje nije približilo samo OSRH i Nacionalnu gardu Minnesote, nego i Republiku Hrvatsku i državu Minnesotu,” zaključio je ministar Buljević. “Želim istaknuti da iznimno cijenimo napore koje su vlada SAD-a, Minnesota i njezina Nacionalna garda uložile u razvoj obrambene suradnje naših dviju zemalja. Suradnja s NGM-om uvelike je pridonijela dosizanju naših strateških ciljeva, ulasku u NATO i transformaciji OSRH u moderne i interoperabilne vojne snage, sposobne odgovoriti na aktualne sigurnosne izazove i u Hrvatskoj i unutar Saveza,” rekao je ministar obrane.
Opisujući suradnju OSRH i NGM-a, general zbora Mirko Šundov rekao je da je State Partnership Program prvih deset godina imao više edukativnu prirodu, da bi potom dobio vojni kontekst s temeljnim ciljem razvoja vojnog profesionalizma i interoperabilnosti s NATO-ovim standardima. “Otad Oružane snage RH sudjeluju u mnogim zajedničkim obučnim aktivnostima i vježbama s pripadnicima Nacionalne garde Minnesote, uključujući i zajednički mentorski tim u operaciji ISAF u Afganistanu od 2009. do 2012. godine,” dodao je načelnik GS OSRH, istaknuvši i zajedničke projekte humanitarne potpore civilnoj zajednici poput ovog u Osnovnoj školi Dubovac.
Izaslanica predsjednice Republike Maja Čavlović istaknula je da su protekla dva desetljeća donijela izvrsnu i plodonosnu bilateralnu suradnju koja je prerasla u saveznički i partnerski odnos. Od svih programa SAD-a i RH vezanih uz obranu, partnerstvo s Minnesotom ima najveći značaj. Danas je suradnja kvalitetnija i šira no ikad dosad, a ima i velike mogućnosti za daljnji razvoj, zaključila je Čavlović.
Veleposlanica Valls Noyes podsjetila je na to da je Hrvatska u 20 godina prešla velik put, od zemlje koja je liječila posljedice rata, do članice NATO-a koja daje doprinos misijama na Kosovu i u Afganistanu, članice EU-a i jedne od najvažnijih saveznica SAD-a. Spomenuvši niz aktivnosti koje je dosad obuhvatio SPP, istaknula je i one aktualne: suradnju na cyber obrani, uređenje vojnog poligona “Eugen Kvaternik” te uvođenje američkih helikoptera u operativnu uporabu u OSRH.
Guverner Dayton govorio je o izvrsnim odnosima RH i Minnesote na svim poljima, podsjetivši na nedavni posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Minnesoti. Spomenuvši činjenicu da je nekadašnji guverner Minnesote Rudy Perpich bio hrvatskog podrijetla, guverner je istaknuo da se ponosi američkim i hrvatskim vojnicima i da se nada da slijedi još najmanje 20 godina uspješne suradnje.
General-bojnik Richard Nash naglasio je da je partnerstvo Hrvatske i Minnesote vrlo snažno, a da je suradnja OSRH i NGM-a napredovala od čisto vojničke obuke i uvježbavanja prema različitim projektima koji imaju i civilni karakter, poput cyber obrane i različitih humanitarnih zadaća. Od samog je početka odnos dviju vojski izgrađivan na povjerenju koje se iskazuje u svim situacijama i lokacijama, od operacija i misija potpore miru, preko kabina zrakoplova, sve do škola koje su zajedno obnavljale.
Nakon Svečane akademije, izaslanici i drugi gosti uputili su se u karlovačku vojarnu “Domobranska” u kojoj je održan Dan otvorenih vrata. Građani su uz specijalitete s roštilja koje su pripremili američki vojnici i vojnički grah mogli pratiti glazbeni program Orkestra OSRH, program lokalnih kulturno-umjetničkih društava, razgledati proizvode braniteljskih zadruga, OPG-ova i obrtničkih udruga, županijskih i gradskih tvrtki, kao i izložbu naoružanja, opreme i vozila korištenih na početku Domovinskog rata.

Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio Tomislav BRANDT


Primanje u Uredu predsjednice RH

“S ponosom danas možemo reći kako je u proteklih 20 godina u okviru zajedničkih aktivnosti s Nacionalnom gardom Minnesote provedeno više od 200 bilateralnih vojnih i civilnih stručnih aktivnosti te humanitarnih projekata, a uz sudjelovanje više od 3500 pripadnika Oružanih snaga i djelatnika MORH-a,” istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Prigodom obilježavanja 20. obljetnice bilateralne obrambene suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država putem Programa međudržavne partnerske suradnje sa saveznom državom Minnesotom, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je 2. srpnja guvernera Minnesote Marka Daytona i predstavnike Nacionalne garde Minnesote.
Predsjednica je istaknula kako dva desetljeća izvrsne i plodonosne bilateralne obrambene suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država svjedoče o prijateljstvu ne samo naših oružanih snaga, nego i o međusobnom prijateljstvu dviju zemalja. Dodala je kako je Hrvatska još u prvim danima svoje borbe za samostalnost i slobodu prepoznala Ameriku kao državu na koju se može osloniti. “Bilateralna suradnja između Amerike i Hrvatske, uspostavljena 1995. godine, težišno se zasnivala na obrambenoj i vojnoj suradnji,” rekla je Predsjednica. Dodala je kako je suradnja nakon završetka Domovinskog rata dobila znakovitu političku protežnost putem američkog doprinosa ulasku Hrvatske u punopravno članstvo u NATO i Europsku uniju te u neprekidnoj potpori jačanju međunarodnog značenja i ugleda Republike Hrvatske, i na području jugoistočne Europe putem Američko-jadranske povelje, i u širim međunarodnim okvirima.
Predsjednica Republike posebno je istaknula važnost Združenog programa suradnje, koji je 1996. godine uspostavilo Zapovjedništvo američkih snaga za Europu, a kojim je Hrvatskoj omogućeno korištenje Programa međudržavne partnerske suradnje i drugih visokovrijednih programa obrambene suradnje namijenjenih preustroju Oružanih snaga i preobrazbi sustava obrane za potrebe članstva u Partnerstvu za mir, a potom i punopravnog članstva u NATO-u.
Od svih novouspostavljenih američkih programa obrambene suradnje, stožerno mjesto i ulogu zauzeo je Program partnerske suradnje s Nacionalnom gardom Minnesote koji je započeo u lipnju 1996., a čija je najveća vrijednost iskrena izravnost među svim sudionicima, vojnicima, dočasnicima i časnicima, obostrano povjerenje i uzajamno uvažavanje neovisno o hijerarhijskoj i vojnoj razini sudionika te raznolikost sadržaja programskih aktivnosti, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. “S ponosom danas možemo reći kako je u proteklih 20 godina u okviru zajedničkih aktivnosti s Nacionalnom gardom Minnesote provedeno više od 200 bilateralnih vojnih i civilnih stručnih aktivnosti te humanitarnih projekata, a uz sudjelovanje više od 3500 pripadnika Oružanih snaga i djelatnika MORH-a,” istaknula je Predsjednica.
Za izniman doprinos međunarodnom ugledu i položaju Republike Hrvatske te razvitku odnosa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, a u prigodi obilježavanja 20. obljetnice suradnje sa saveznom državom Minnesotom, Predsjednica Republike odlikovala je guvernera Minnesote Marka Brandta Daytona Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom. Isto tako, za osobiti doprinos u razvoju bilateralne obrambene suradnje između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država odlikovani su Redom hrvatskog trolista brigadir Douglas Faherty i Redom hrvatskog pletera pukovnik Ryan Fayrweather.
“Tim odlikovanjem simbolički iskazujemo kako iznimno cijenimo međusobno prijateljstvo i svekoliku potporu koju su Sjedinjene Američke Države pružile Republici Hrvatskoj u proteklom razdoblju i na kojoj smo zahvalni. Isto tako, ističem kako smo s optimizmom i vjerom okrenuti vremenu koje dolazi i u kojem ćemo nastaviti daljnje unapređenje suradnje i jačanje ukupnih odnosa naših dviju prijateljskih država,” rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.
OJI, Foto: Ured predsjednice RH


Sastanak u MORH-u

“Suradnja dvaju obrambenih resora na području izobrazbe i obuke, opremanja i modernizacije OSRH te zajedničkog doprinosa izgradnji stabilnosti i međunarodne sigurnosti u svijetu ocijenjena je kao najvidljiviji primjer izvrsnih ukupnih odnosa dviju zemalja,” istaknuo je ministar obrane Josip Buljević

U sklopu dvodnevnog obilježavanja 20. obljetnice suradnje dviju zemalja, guvernera američke savezne države Minnesote Marka Daytona i zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general-bojnika Richarda Nasha primili su u MORH-u 2. srpnja ministar obrane Josip Buljević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.
Tijekom sastanka razmijenjena su mišljenja o sigurnosno-političkoj situaciji u svijetu, a ministar Buljević iznio je hrvatske stavove o glavnim sigurnosnim izazovima i prijetnjama s kojima je suočen cijeli demokratski svijet te naglasio važnost i nezaobilaznu ulogu Sjedinjenih Američkih Država u iznalaženju rješenja i odgovora na ugroze. Ministar je upoznao američku stranu s odnosima Republike Hrvatske i susjednih zemalja, naglasivši da je jedan od prioriteta MORH-a razvoj odnosa u svim područjima te pomoć zemljama iz okruženja u razvoju njihovih sigurnosno-obrambenih sposobnosti s ciljem uspješnog odgovora na sigurnosne izazove i prijetnje.
U vezi bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, ministar Buljević naglasio je da je SAD glavni hrvatski strateški partner i saveznik koji je u proteklih 20 godina iznimno pridonio razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti. Suradnja dvaju obrambenih resora na području izobrazbe i obuke, opremanja i modernizacije OSRH te zajedničkog doprinosa izgradnji stabilnosti i međunarodne sigurnosti u svijetu ocijenjena je kao najvidljiviji primjer izvrsnih ukupnih odnosa dviju zemalja.
Guverner Dayton i general Nash naglasili su važnost partnerstva Minnesote i Republike Hrvatske, odnosno Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne garde Minnesote te izrazili zadovoljstvo 20-godišnjim odnosima koji su rezultirali zajedničkim sudjelovanjem pripadnika OSRH i Nacionalne garde Minnesote u operaciji ISAF u Afganistanu, kao i u drugim funkcionalnim područjima. Guverner Dayton i ministar Buljević potvrdili su predanost nastavku i razvoju suradnje i na bilateralnoj razini i u sklopu Američko-jadranske povelje s ciljem pomoći zemljama iz okružja, aspiranticama za članstvo u NATO-u i EU-u.
Gosti iz Minnesote tog su dana posjetili i Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu gdje su s dekanom i profesorima razgovarali o nastavku započete suradnje akademske zajednice, posebno u području informacijske i kibernetičke sigurnosti.
Tekst: OJI,  Foto: Josip KOPI