Obilježeno 20 godina partnerske suradnje Hrvatske i Minnesote

Prigodnim programom održanim na više lokacija u Karlovcu 1. srpnja obilježena je 20. obljetnica partnerstva Republike Hrvatske (RH) i Savezne Države Minnesote te suradnje Oružanih snaga RH i Nacionalne garde Minnesote (NGM) kroz State Partnership Program (SPP). Između ostalih, obilježavanju je nazočio ministar obrane RH Josip Buljević, veleposlanica SAD u RH Julieta Valls Noyes, izaslanica predsjednice RH Maja Čavlović, guverner Minnesote Mark Dayton, ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH Predrag Šustar, načelnik Glavnog stožera (GS) OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general-bojnik Richard Nash, bivši načelnici i zapovjednici ustrojbenih cjelina OSRH i NGM, predstavnici MORH-a, OSRH-a, državnih institucija RH, državnih institucija i Nacionalne garde Minnesote, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, lokalne uprave i samouprave i drugi.

Program je započeo svečanim otvorenjem kuhinje u Osnovnoj školi Dubovac, obnovljene u sklopu humanitarnog projekta vrijednog 900 000 kuna koji je financirala Vlada SAD (Zapovjedništvo američkih snaga za Europu u suradnji s Veleposlanstvom SAD u RH). Radovi su započeli 23. svibnja i zajednički su ih proveli pripadnici inženjerijskih postrojbi Nacionalne garde Minnesote i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske. Prije no što je obnovljena kuhinja otvorena, presijecanjem vrpce uz otkrivanje spomen-ploče, nazočnim gostima su se obratili veleposlanica Noyes, ministar Šustar, general bojnik Nash, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i ravnateljica škole Irmelina Sablić. Uz zahvalu donatorima i pohvale izvođačima radova, istaknuto je da projekt predstavlja primjer pomaganja oružanih snaga civilnoj zajednici, primjer međunarodne suradnje Republike Hrvatske i SAD-a, kao i suradnje OSRH i Nacionalne garde Minnesote.

Središnji događaj programa obilježavanja bila je Svečana akademija u Domu HV-a “Zrinski” u Karlovcu. Tom prilikom pročitana je kratka povjesnica i prikazan petominutni film o suradnji OSRH i NGM-e. Ministar Buljević uručio je odlikovanja djelatnicama Ureda za obrambenu suradnju pri Veleposlanstvu SAD-a u RH, a general-bojnik Nash nagrade i pohvale pripadnicima OSRH koji su se osobito istaknuli doprinosom uspješnoj suradnji OSRH i NGM.

Dvadeset godina suradnje nije približilo samo OSRH i Nacionalnu gardu Minnesote, nego i Republiku Hrvatsku i Državu Minnesotu, zaključio je ministar Buljević. “Želim istaknuti da iznimno cijenimo napore koje su Vlada SAD, država Minnesota i njezina Nacionalna garda uložile u razvoj obrambene suradnje između naše dvije zemlje. Suradnja s NGM-om je uvelike doprinjela dosizanju naših strateških ciljeva, ulasku u NATO i transformaciji OSRH u moderne i interoperabilne vojne snage, sposobne odgovoriti na aktualne sigurnosne izazove i u Hrvatskoj i unutar Saveza”, rekao je ministar obrane.

Opisujući suradnju OSRH i NGM-e, general zbora Šundov je rekao da je State Partnership Program prvih deset godina imao više edukativnu prirodu, da bi potom dobio vojni kontekst s temeljnim ciljem razvoja vojnog profesionalizma i interoperabilnosti s NATO standardima.

“Od tada OSRH sudjeluju u mnogim zajedničkim obučnim aktivnostima i vježbama s pripadnicima Nacionalne garde Minnesote, uključujući i zajednički mentorski tim u operaciji ISAF u Afganistanu od 2009. do 2012. godine”, dodao je načelnik GS OSRH, istaknuvši i zajedničke projekte humanitarne potpore civilnoj zajednici poput onoga u OŠ “Dubovac”. 

Izaslanica predsjednice Republike Maja Čavlović je istaknula da su protekla dva desetljeća donijela izvrsnu i plodonosnu bilateralnu suradnju, koja je prerasla u saveznički i partnerski odnos. Od svih programa SAD-a i RH vezanih uz obranu, partnerstvo s Minnesotom ima najveći značaj. Danas je suradnja kvalitetnija i šira no ikada, a ima i velike mogućnosti za daljnji razvoj, zaključila je Čavlović.

Veleposlanica Noyes podsjetila je na to da je Hrvatska u 20 godina prešla veliki put, od države koja je liječila posljedice rata, do članice NATO-a koja daje doprinos misijama na Kosovu i u Afganistanu, članicu EU-a i jednu od najvažnijih saveznica SAD. Spomenuvši niz aktivnosti koje je dosad obuhvatio SSP, istaknula je i one aktualne: suradnju na cyber obrani, uređenju vojnog poligona “Eugen Kvaternik-Slunj”, te u uvođenju američkih helikoptera u operativnu uporabu u OSRH.

Guverner Dayton je govorio o izvrsnim odnosima RH i Minnesote na svim poljima, podsjetivši na nedavni posjet predsjednice RH Minnesoti. Spomenuvši činjenicu da je nekadašnji guverner Minnesote Rudy Perpich bio hrvatskog podrijetla, guverner je istaknuo da se ponosi američkim i hrvatskim vojnicima i da se nada da slijedi još najmanje 20 daljnjih godina uspješne suradnje.

General-bojnik Nash je naglasio da je partnerstvo Hrvatske i Minnesote vrlo snažno, a suradnja OSRH i NGM napredovala od čisto vojničke obuke i uvježbavanja, ka različitim projektima koji imaju i civilni karakter, poput cyber obrane i različitih humanitarnih zadaća. Od samog početka odnos dviju vojski je izgrađivan na povjerenju, koje se iskazuje u svim situacijama i lokacijama, od operacija i misija potpore miru preko kabina zrakoplova, sve do škola koje su zajedno obnavljali.

Nakon svečane akademije, izaslanici i drugi gosti uputili su se u karlovačku vojarnu “Domobranska” u kojoj je održan Dan otvorenih vrata. Građani su uz specijalitete s roštilja koje su pripremili američki vojnici i vojnički grah mogli pratiti glazbeni program Orkestra OS RH, program lokalnih kulturno-umjetničkih društava, te razgledati proizvode braniteljskih zadruga, OPG-ova i obrtničkih udruga, županijskih i gradskih tvrtki, kao i izložbu naoružanja, opreme i vozila korištenih na početku Domovinskog rata.

Domagoj Vlahović, Snimio Tomislav Brandt