Snažna veza, prijateljstvo i suradnja oružanih snaga

“Zadovoljstvo mi je razgovarati o područjima buduće suradnje kao i daljnjim mogućnostima važnim za razvoj sposobnosti hrvatskih snaga u cilju jačanja nacionalnih i savezničkih sposobnosti,” rekao je zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Shawn P. Manke

U sklopu službenog posjeta zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general–bojnik Shawn P. Manke obišao je Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske te nazočio središnjoj svečanosti obilježavanja 27. obljetnice VRO Oluja u Kninu

Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general-bojnik Shawn P. Manke početkom kolovoza 2022. boravio je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Američko izaslanstvo u Ministarstvu obrane primili su ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Tijekom posjeta naglašena je snažna veza i prijateljstvo oružanih snaga Hrvatske i SAD-a, a posebno suradnja s Nacionalnom gardom koja traje već 26 godina. U tom je kontekstu istaknuta suradnja u području uvođenja helikoptera UH-60 Black Hawk u operativnu uporabu kroz zajedničku obuku naših pilota i tehničara kao i suradnja u uvođenju BVP-a Bradley u operativnu upotrebu.

Ministar obrane i general Manke potvrdili su izvrsne bilateralne odnose dviju država, koje se posebno ističu kroz državni Program suradnje između Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne garde Minnesote. “Ministarstvo obrane Republike Hrvatske pozdravlja svaku priliku za jačanje bilateralne i obrambene suradnje između naših država. Suradnja Hrvatske vojske s Nacionalnom gardom Minnesote od velike je važnosti za nas i u kontekstu zajedničkog doprinosa jačanju sposobnosti NATO-a,” rekao je ministar obrane. Složili su se kako svaka članica NATO-a treba nastaviti ulagati u jačanje sposobnosti nacionalnih oružanih snaga. General Manke pozdravio je odluku Hrvatske o nabavi vozila pješaštva Bradley kao i helikoptera Black Hawk te pohvalio potporu koju Republika Hrvatska pruža ratom zahvaćenoj Ukrajini.

“Uvjeren sam da će naša buduća suradnja rezultirati značajnim napretkom i razvojem sposobnosti, čime pridonosimo ne samo jačanju nacionalne već i regionalne i savezničke sigurnosti,” rekao je admiral Hranj istaknuvši važnost suradnje u cilju razvoja naših sposobnosti te zahvalio zapovjedniku Nacionalne garde Minnesote na uloženom naporu i prijenosu znanja i iskustava pripadnika američke partnerske nacionalne garde.

“Zadovoljstvo mi je razgovarati o područjima buduće suradnje kao i daljnjim mogućnostima važnim za razvoj sposobnosti hrvatskih snaga u cilju jačanja nacionalnih i savezničkih sposobnosti,” rekao je general Manke. U sklopu službenog posjeta zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general-bojnik Shawn P. Manke obišao je Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske te nazočio središnjoj svečanosti obilježavanja 27. obljetnice VRO Oluja u Kninu.

Obrambena suradnja s oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država odvija se u različitim funkcionalnim područjima, a značajan segment zauzima suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote koja se provodi kroz državni Program suradnje (State Partnership Program) koji je s RH pokrenut u lipnju 1996. godine. Program je danas jedan od glavnih alata međunarodne vojne suradnje oružanih snaga SAD-a, čija je vrijednost u suradnji vojnih i civilnih institucija pojedine savezne države SAD-a i njezine nacionalne garde s odabranim partnerom.

Tekst: OJI

Foto: Filip Klen