Partnerstvo i savezništvo dugo dva desetljeća

Nacionalna garda Minnesote i Oružane snage Republike Hrvatske već 20 godina surađuju kroz tzv. State Partnership Program u sklopu kojeg su održane brojne zajedničke vojne vježbe, primjerice GuardEx i CROMINN. Od 2009. do 2012. OSRH i NG Minnesote u Afganistan su upućivali zajedničke OMLT timove za obuku. Poseban su oblik suradnje humanitarni projekti u Republici Hrvatskoj na kojima zajedno djeluju OSRH i Nacionalna garda Minnesote…

Američka savezna država Minnesota i Republika Hrvatska na vojnom planu surađuju od 1996. kad je u sklopu State Partnership Programa Nacionalna garda Minnesote pokrenula partnerstvo s Oružanim snagama RH podupirući ih u razvoju vojnih sposobnosti, od sudjelovanja u mirovnim operacijama do sposobnosti djelovanja u raznim humanitarnim zadaćama. Od početka partnerstva do danas održano je više od sto trideset bilateralnih vojnih i civilnih aktivnosti. U početku je suradnja dominantno obuhvaćala obuku i školovanje, a s vremenom se proširivala i obuhvaćala sve kompleksnije zajedničke akivnosti.
Posebno intenzivna suradnja i partnerstvo s NGM-om preko redovitih zajedničkih godišnjih uvježbavanja traje zadnjih deset godina. U cilju međusobnog povjerenja te podizanja sposobnosti pripadnika OSRH i dostizanja NATO-ovih standarda počelo je održavanje vojnih vježbi GuardEx koje su se s pripadnicima NG-a Minnesote provodile na poligonu “Crvena zemlja” i vježbalištu “Gašinci”. Bila je to planska aktivnost Hrvatske kopnene vojske i Nacionalne garde Minnesote kao dio Združenog hrvatsko-američkog programa vojno-vojne suradnje u sklopu kojeg su provođene bilateralne aktivnosti na razini zrakoplovnih, mornaričkih i kopnenih snaga. Na GuardEx 06 na obuku u Hrvatsku prvi je put stigla američka postrojba veličine voda, a ta se vježba održavala do 2012. godine. Cilj je bilo poboljšanje dostignutih NATO-ovih standarda za obuku, planiranje, organizaciju i provedbu vježbi, kao i poboljšanje interoperabilnosti na taktičkoj razini primjenom NATO-ovih doktrina i procedura, pa su vježbe s vremenom postajale sve kompleksnije. Istodobno su pripadnici OSRH počeli redovito godišnje sudjelovanje na vježbi CROMINN u kampu Ripley u Minnesoti.
Uključivanjem OSRH u operaciju ISAF u Afganistanu i s vremenom preuzimanjem sve odgovornijih zadaća, a posebno ulaskom u članstvo NATO-a, saveznišvo sa SAD-om kao strateškim partnerom postalo je sve izraženije i dublje. Važan je iskorak u tom partnerstvu i potvrda povjerenja u hrvatske vojne sposobnosti bilo upućivanje zajedničkog hrvatsko-američkog CS OMLT tima (operativni mentorski tim za vezu) u Afganistan u operaciju ISAF. Prva je rotacija multinacionalnog Combat Support OMLT-a upućena u Afganistan početkom 2009., a iskazivanje povjerenja hrvatskim sposobnostima bilo je i povjeravanje vođenja tog tima hrvatskom časniku. Pripreme za odlazak pripadnika NGM-a i OSRH provedene su na poligonu “Gašinci” gdje su se američki i hrvatski vojnici zajednički uvježbavali za zadaće mentoriranja Afganistanske nacionalne armije vezano uz izvidništvo, topništvo, inženjeriju te stožerno osoblje. Bio je to svojevrstan vrhunac bilateralne suradnje Nacionalne garde Minnesote i OSRH, a ujedno i jedna od dotad najzahtjevnijih zadaća OSRH. Zajednički su OMLT timovi djelovali u Afganistanu tijekom izmjene šest šestomjesečnih rotacija.
Redovita je razmjena pješačkih postrojbi prerasla i proširila se i u regionalni format obrambene suradnje. Na vježbi Adriatic Aurora 08 pripadnici OSRH vježbali su s pripadnicima NG-a Minnesote na vojnom poligonu “Gašinci”, a prvi put pridružile su im se i postrojbe iz Makedonije i Albanije te vodovi nacionalnih gardi New Jerseyja i Vermonta.
Uspješna se suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote iz vojno-vojne polako pretočila i u razne druge oblike, kao što su zajednički inženjerijski radovi na obnovi javnih civilnih objekata. U nizu humanitarnih projekata s ciljem pomoći civilnoj zajednici u kojima su sudjelovali američki i hrvatski vojnici obnovljeno je više osnovnih škola, dječjih vrtića, društvenih domova i bolnica.
Suradnja se proširila i na ostale grane OSRH te su pripadnici NGM-a u ulozi obučavatelja u zračnim bazama “Lučko” i “Zemunik” počeli provoditi preduputnu obuku bočnih strijelaca zrakoplovno-savjetodavnog tima (AAT) te obuku hrvatskih instruktora za bočne strijelce na helikopteru Mi-171Sh. Kontinuirana suradnja obuhvatila je i druge vidove osposobljavanja i podizanja ukupnih sposobnosti helikopterskih posada za izvršenje letačkih zadaća.
Prostor suradnje cijelo se vrijeme proširivao i na brojna druga područja poput, primjerice, razvoja sposobnosti obrane od kibernetičkih napada te razvoja suradnje sa Središtem za borbenu obuku na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”. Obuhvatio je također i brojna druga područja obrane i sigurnosti te programe civilno-vojne suradnje i pomoći civilnoj zajednici u čemu pripadnici NGM-a imaju veliko iskustvo.
Izvrsna suradnja koja se gradila na obostranom povjerenju proteklih dvadeset godina prerasla je u strateško partnerstvo, a Hrvatska se dokazala i potvrdila kao predan i vjerodostojan suradnik i saveznik. Partnerstvo će se nastaviti i u godinama što slijede. Nacionalna garda Minnesote i dalje će podupirati hrvatske inicijative, posebice na regionalnoj razini, izjavio je svojedobno njezin zapovjednik general-bojnik Richard C. Nash u razgovoru za naš časopis. Istaknuo je kako je hrvatska priča i njezin napredak primjer zemljama u okruženju te kako se upravo Hrvatska svojim nastojanjima, sposobnostima i inicijativama istaknula kao predvodnica u regiji.


Nacionalna garda Minnesote
Nacionalna garda SAD-a ima višestoljetnu tradiciju, a nakon Američkog građanskog rata svaka je od saveznih država uspostavila svoju nacionalnu gardu, pa tako i Minnesota. Kao i ostale, Nacionalna garda Minnesote mobilizira se na poziv guvernera u slučaju velikih katastrofa ili prirodnih nepogoda i drugih hitnih situacija važnih za saveznu državu. Garde su na pomoći civilnom stanovništvu i institucijama, a na poziv predsjednika prema potrebi se angažiraju i na cijelom području SAD-a.
Upravo je Nacionalna garda Minnesote jedna od najvećih nacionalnih gardi u SAD-u, peta po strukturi i brojčanoj snazi, iako je Minnesota tek 26. savezna država po broju stanovnika. Broji više od 13 tisuća pripadnika, a sastoji se od dviju komponenti, brojčano većih kopnenih i manjih zračnih snaga. Zračne snage imaju transportnu i borbenu komponentu i pružaju zaštitu zračnog suvereniteta savezne države Minnesote ili su u službi borbene potpore u aktivnostima američkih vojnih snaga širom svijeta. Kopnena komponenta aktivno sudjeluje u nizu mirovnih operacija i misija u svijetu: u Afganistanu, Iraku, na Kosovu, u Kuvajtu…. Gotovo je 25 000 pripadnika NGM-a zadnjih petnaest godina služilo širom svijeta.
Obuka pripadnika Garde provodi se u kampu Ripley koji ima niz obučnih sadržaja i kapaciteta te omogućuje raznovrsne obuke za vojne i civilne svrhe i institucije. Osim što su uvijek spremni djelovati u izvanrednim slučajevima, poplavama, olujama, šumskim požarima… provesti evakuaciju ili pružiti prvu pomoć unesrećenima, sudjelovati u akcijama traganja i spašavanja, pripadnici postrojbi NGM-a imaju i snage za odgovor na kemijske, biološke, radioaktivne i nuklearne incidente, pa i za borbu protiv droga, ali i počasno-protokolarne dužnosti. Odnos prema civilnoj zajednici jedna je od ključnih zadaća kojoj se posvećuju, a posebno su aktivni u programu reintegracije i vraćanja svakodnevnom životu vojnika povratnika iz misija, kao i pripremi i edukaciji njihovih obitelji. Upravo je NGM prepoznao važnost i prvi potaknuo tu inicijativu koja je poslije prerasla u nacionalni program pomoći povratka veterana u zajednicu nazvan Iza žute vrpce.


State Partnership Program
Ured Nacionalne garde SAD-a započeo je od 1993. ostvarivanje partnerstava državnih nacionalnih gardi sa zemljama Europe, Afrike i Azije nazvano State Partnership Program (SPP), što je danas važan čimbenik američke sigurnosne suradnje. Taj program u kojem SAD u vojnim i sigurnosnim izazovima surađuje sa zemljama širom svijeta, očituje se u povezivanju komponenti obrambenog sustava SAD-a (nacionalnih gardi saveznih država) i pojedine zemlje. Takva civilno-vojna suradnja uključuje širok raspon aktivnosti, od obrambeno-sigurnosnih do onih vezanih uz djelovanje u katastrofama i ublažavanju njihovih posljedica, međuinstitucionalnu suradnju te bilateralne obuke i vojne vježbe. Danas je u njega uključeno 65 zemalja svijeta i četrdesetak američkih saveznih država. Nacionalna garda Minnesote u sklopu tog programa usko surađuje s Hrvatskom, Norveškom i Kanadom. Suradnja i strateško partnerstvo s Hrvatskom počelo je početkom 1996. i do danas je provedeno više od sto bilateralnih civilnih i vojnih aktivnosti.


Foto: Nacionalna garda Minnesote

Predsjednica RH i načelnik GS OSRH u posjetu Minnesoti
Saveznu državu Minnesotu u sklopu radnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama posjetila je početkom siječnja predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te se u St. Paulu sastala s guvernerom Markom Daytonom. Tijekom razgovora bilo je riječi o dva desetljeća dugoj suradnji Nacionalne garde Minnesote i OSRH te nastavku jačanja i širenja suradnje na područja civilnog života, kao i mogućoj pomoći vojske civilnim institucijama u borbi protiv kibernetičkih napada.
Povodom obilježavanja dvadeset godina uspješne suradnje Hrvatske i Minnesote, Predsjednica Republike je zajedno s hrvatskim vojnim izaslanstvom predvođenim načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Dragom Lovrićem posjetila Nacionalnu gardu Minnesote i kamp Ripley, najveći vojni obučni kamp u Minnesoti.
General Lovrić sastao se tijekom boravka u SAD-u sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote general-bojnikom Richardom C. Nashom. Razgovarali su o suradnji, posebno u dijelu jačanja interoperabilnosti, kao i o opcijama i područjima njezina daljnjeg nastavka.


Vesna Pintarić
Fotoarhiva HVGI-ja