Pripreme za Afganistan u znaku izvrsne suradnje

Završna vježba i ocjenjivanje sposobnosti 5. hrvatskog kontingenta koji će početkom rujna biti upućen u Afganistan u misiju potpore miru Odlučna potpora provedeno je od 11. do 14. srpnja na vježbi Mir 16/2 na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik. U Afganistan, uz pripadnike OSRH već tradicionalno odlaze i pripadnici oružanih snaga zemalja inicijative A5 koji su također sudjelovali u vježbi…

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju od 11. do 14. srpnja održavala se međunarodna vojna vježba Mir 16/2. U sklopu vježbe provodilo se završno ocjenjivanje sposobnosti 5. hrvatskog kontingenta koji će početkom rujna biti upućen u Afganistan u misiju potpore miru Odlučna potpora. Sama integracijska obuka počela je 27. lipnja, a 11. srpnja završna vježba.U Afganistan uz pripadnike OSRH već tradicionalno odlaze i pripadnici oružanih snaga zemalja inicijative A5 koji su također sudjelovali u vježbi. Prema planu u rujnu bi, uz 90 pripadnika OSRH, u misiju trebalo ići 17 pripadnika Vojske Crne Gore, šest pripadnika oružanih snaga iz Makedonije, dva iz Albanije te dva iz Bosne i Hercegovine. Brigadir Dražen Sebastijan zapovjednik 5. hrvatskog kontingenta za misiju, rekao je kako je nositelj provedbe vježbe Gardijska motorizirana brigada odnosno Hrvatska kopnena vojska, ali da se tijekom vježbe ocjenjuju sve sastavnice 5. HRVCON-a. Okosnicu hrvatskog dijela ovog kontingenta čine Vukovi. Zapovjednik kontingenta brigadir Sebastijan bio je u Afganistanu 2010./2011. godine gdje je devet mjeseci zapovijedao trećim MN CS OMLT-om, multinacionalnim mentorskim timom, sastavljenim od 13 pripadnika Nacionalne garde Minnesote i 15 pripadnika OSRH. Kao zapovjednik 5. HRVCON-a ima iskustvo iz misije pa zna što ih ondje može dočekati. Iz Afganistana ima i iskustvo suradnje s pripadnicima Vojske Crne Gore i zemalja inicijative A5. “Ovdje na Slunju imamo vrlo dobru suradnju, ali mogu reći da su i oni također zadovoljni suradnjom s našim oružanima snagama,” zaključio je brigadir Sebastijan. Ocjenjivački tim Glavnog stožera OSRH, na čelu s brigadirom Mijom Kožićem, proveo je ocjenjivanje sastavnica kontingenta kako bi utvrdio da su osposobljeni, uvježbani i spremni za odlazak u misiju u Afganistan. Uz nailazak na eksplozivnu napravu i zasjedu, u misiji ih primjerice može zateći napad na bazu, prosvjedi i tome slično. Uz to, ocjenjuju se tehnike i procedure pružanja pomoći nastradalima, radioprocedure i cijeli niz drugih koje ih očekuju u Afganistanu. Scenarij vježbe bio je zamišljen sukladno matricama sposobnosti koje su propisane, a Slunj je za vrijeme uvježbavanja izgledao kao Afganistan u malom. Izgrađena je fingirana baza i prateća infrastruktura, a dok su pripadnici kontingenta izvršavali svoje zadaće, njihovi kolege vjerno su odglumili pripadnike Afganistanskih snaga sigurnosti.”Ovaj poligon dobro poznajem jer sam ovdje proveo četiri godine kao zamjenik zapovjednika poligona na Slunju. Dosta se promijenio jer su izgrađeni novi vježbovni kapaciteti,” kazao je zapovjednik i dodao kako i velike vrućine, koje su trajale za vrijeme vježbe, dodatno prikazuju afganistanske uvjete.

Petra Kostanjšak; Foto: Tomislav Brandt


natporučnik Luka Lovrić
“Zapovjednik sam 2. voda pridodanog nizozemskoj satniji koja se nalazi u Afganistanu. Vježba Mir svojevrsni je zaključak obuke koju smo prolazili dosad. Zajedno smo već tri mjeseca, a ovo je kruna svega toga i mi smo spremni ući u nizozemsku satniju. Naša je glavna zadaća osiguranje mentora koji mentoriraju afganistanske snage, zatim tu su kontrole, konvoji i spremni smo za sve. Dragocjena su nam iskustva pripadnika iz prošlih rotacija.”


 


natporučnik Jurica Dražić

“Zamjenik sam zapovjednika treće satnije u bojni Vukovi, a u Force Protection satniji zapovjednik sam 3. voda odnosno mješovitog hrvatsko-crnogorskog voda. U vodu je dvanaest pripadnika Vojske Crne Gore. Zajedno smo zadnja četiri tjedna, dva tjedna integracijske obuke imali smo ovdje, a dva tjedna prije toga na Crvenoj zemlji. Pripadnici Vojske Crne Gore došli su dobro pripremljeni, zadovoljan sam suradnjom i za njih imam samo pohvale. Meni je ovo prvi odlazak u Afganistan i veselim se tom izazovu u karijeri. Vod je spreman, očekujemo nove zadaće u multinacionalnom okruženju.”


 


Desetnik Marin Križanac, prvi dočasnik 2. voda
“Prvi sam dočasnik 2. voda. Ovo je svojevrsni vrhunac nakon 105 dana zahtjevne i izazovne obuke. Iako su nam vremenski uvjeti teški, nitko se ne žali, a odlično surađujemo s pripadnicima Vojske Crne Gore. Inače, moja je zadaća brinuti za svoje podređene dočasnike i vojnike i skrbiti se o njihovoj sigurnosti te mijenjati zapovjednika voda u njegovoj odsutnosti. Moral je na visokoj razini, momci naporno rade i jedva čekaju dan kad ćemo otići u misiju. U Afganistanu sam bio 2007./2008. pa uz druge pripadnika koji su već bili u misiji prenosimo iskustva na mlađe.”