Završio najveći aeromiting u Hrvatskoj

U Varaždinu je 23. i 24. srpnja održan Croatian International Airshow Varazdin 2016 (CIAV 2016), međunarodna manifestacija koja je uvrštena na popis svjetskih i europskih aeromitinga.
Nebom iznad Varaždina letjelo je tridesetak zrakoplova, među kojima An-2, Galeb G-2, Pilatusi B-4, Falke, Kraguji, Bell 212, Swift S-1, osamdeset godina star Po-2, JAS 39 Gripen iz sastava mađarskih zračnih snaga te mnogi drugi. Posjetitelji su mogli vidjeti i akrobacije jednog od najboljih svjetskih pilota, europskog viceprvaka u akrobatskom letenju Petera Podlunšeka sa zrakoplovom Edge 540 V2, dok je na zrakoplovu Swift S-1 nastupio Luca Bertossio, osvajač zlatne medalje na prošlogodišnjim Svjetskim zračnim igrama u Dubaiju.
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo predstavljali su helikopter Mi-171Sh, borbeni zrakoplov MiG-21, poznat kao “kockica”, kojim su letjeli piloti Ivan Selak i Zvonimir Milatović, a čiji je nastup izazvao posebno oduševljenje posjetitelja, kao i akrogrupa “Krila Oluje” koja je sve prisutne počastila atraktivnim i zahtjevnim programom kojim je nedavno osvojila prvu nagradu na najvećem svjetskom vojnom aeromitingu Royal International Air Tattoo (RIAT) u zb “Fairford”, Ujedinjeno Kraljevstvo. Vođa “Krila Oluje” pukovnik Damir Barišić istaknuo je kako su na varaždinskom aeromitingu sudjelovali i prijašnjih godina, a ovo im je, kaže, ukupno peti nastup.”Uvijek je užitak ponovno doći u Varaždin, na aeromiting, koji je u biti jedini u našoj zemlji koji ima kontinuitet i profesionalnu organizaciju i podsjeća na strane aeromitinge,” rekao je pukovnik Barišić.
Na aeromitingu su predstavljene i letjelice MUP-a, Bell 212 i Eurocopter EC 135, a izveden je i padobranski desant. U popratnom su dijelu posjetitelji mogli isprobati i simulator letenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a na promidžbenom štandu upoznati se s mogućnostima ostvarivanja karijere u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Lada Puljizević, foto: Tomislav Brandt