Svečano ispraćen 9. hrvatski kontingent u misiju u Afganistan

“Vrhunski uvježbani, u potpunosti opremljeni kvalitetnom hrvatskom opremom i naoružanjem, profesionalni i vjerodostojni, vi ste temelj i duša sustava kojem se ponosim biti na čelu,” rekao je ministar Krstičević na ispraćaju kontingenta

Svečani ispraćaj 9. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u misiju potpore miru Odlučna potpora u Afganistan održan je 31. kolovoza u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.
Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanosti je nazočio izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Vlado Galić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, predstavnici Diplomatskog i Vojnodiplomatskog zbora te pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.
Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Vlado Galić rekao je kako su pripadnici Hrvatske vojske svojim dosadašnjim sudjelovanjem u misiji potpore miru u Afganistanu pridonijeli izgradnji afganistanskih oružanih snaga te istaknuo kako se nada da će buduće generacije dočekati bolju budućnost. “Vaša je zadaća ustrajati u doprinosu miru i kao i vaši prethodnici, sjetite se kako ste stvarali bolje i sretnije budućnosti,” rekao je Galić pripadnicima 9. HRVCON-a, te zaključio: “Ne zaboravite kako se povjerenje sporo gradi, a brzo ruši, stoga ostanite profesionalni i humani na ponos Republike Hrvatske i Oružanih snaga RH.”
Podsjetivši kako je vojni poziv pun odricanja te kako je bez potpore obitelji teško izvršavati zahtjevne zadaće poput ove u Afganistanu, ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako se Hrvatska ne brani samo na hrvatskim granicama, nego na mjestima gdje ugroza nastaje.
“Vrhunski uvježbani, u potpunosti opremljeni kvalitetnom hrvatskom opremom i naoružanjem, profesionalni i vjerodostojni, vi ste temelj i duša sustava kojem se ponosim biti na čelu,” rekao je ministar Krstičević. Podsjetio je kako je Ministarstvo obrane svoj fokus čvrsto stavilo na čovjeka, na hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika: “Danas ponovno gradimo sustav kakav zaslužujete – obnavljamo Hrvatsku vojsku, polako, ali odlučno. Uvjeren sam kako ćete nastaviti tradiciju humanosti i razumijevanja za žitelje Afganistana i njihovu kulturu i običaje. Upravo ta plemenitost hrvatskog vojnika jest ono što nas čini prepoznatljivim. U misiji, tijekom obavljanja zadaća, neka vam sigurnost bude uvijek na prvom mjestu. Pazite na vlastitu sigurnost i na sigurnost vaših suboraca,” rekao je ministar.
Ponosan na pripadnike Oružanih snaga RH koji više od 15 godina sudjeluju u Afganistanu i služe uspostavi mira te na taj način dostojanstveno predstavljaju svoje Oružane snage i Hrvatsku, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov kazao je kako sudjelovanje u međunarodnim misijama otvara nove vidike i daje poticaj za nove izazove. “Naš doprinos u obuci i mentoriranju afganistanskih sigurnosnih snaga iznimno cijene Afganistanci, ali i ostali sudionici misije od kojih često dobivam pohvale za vaš rad i doprinos cjelokupnoj ulozi misije Odlučna potpora,” poruka je generala Šundova.
Zapovjednik 9. HRVCON-a brigadir Dražen Ressler istaknuo je kako će sve zadaće kontingenta izvršavati rame uz rame sa savezničkim zemljama koje sudjeluju u misiji Odlučna potpora. Zahvalio je svim pripadnicima 9. HRVCON-a na trudu i radu tijekom priprema te istaknuo kako u misiju odlaze u dobroj vjeri da će pomoći Afganistanu. “Od vas i dalje očekujem profesionalnost u izvršavanju zadaća, a zaštita snaga mora nam biti imperativ,” poručio je Ressler pripadnicima 9. HRVCON-a.
U područje misije potpore miru u Afganistan upućuje se 9. hrvatski kontingent koji broji ukupno 106 pripadnika, od kojih je pet žena. U sklopu hrvatskog kontingenta, u područje misije putuje i 39 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja od kojih je 29 pripadnika Vojske Crne Gore, šest Armije Makedonije, dva OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine.

Jelena Jakšić
Foto: Tomislav Brandt