Ispraćen 1. HRVCON u NATO-ovu operaciju potpore miru Sea Guardian

Iz splitske luke Lora ispraćen je 3. rujna 1. hrvatski kontingent u NATO-ovu operaciju potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju. Čini ga posada i brod, RTOP-41 “Vukovar”. To je prvi put da brod HRM-a sudjeluje u NATO-ovoj operaciji, kao doprinos Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja sigurnosti na moru…

Svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta u NATO-ovu operaciju potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju, koji čini posada i brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-41 “Vukovar”, održan je 3. rujna ispred sidrišta u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu. To je prvi put da brod Hrvatske ratne mornarice sudjeluje u NATO-ovoj operaciji Sea Guardian, kao doprinos Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja sigurnosti na moru.
Svečanom ispraćaju 1. hrvatskog kontingenta nazočio je izaslanik Predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul i načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.
Ministar Krstičević naglasio je kako Hrvatska kao pomorska zemlja u toj operaciji pokazuje sustavnu izgradnju sigurnosti na moru te rekao kako je usvajanjem novih sposobnosti i ulaganjem u ljude HRM izrastao u relevantnu snagu koja je sposobna uključiti se i u takve zahtjevne operacije.
“Jedna je od tih novih sposobnosti Satnija mornaričko-desantnog pješaštva. Tijekom skore proslave Dana Hrvatske ratne mornarice u Pločama uvjerit ćemo se u sposobnosti i vještine hrvatskih marinaca,” rekao je ministar.
Uz poruku kako je uvjeren da će se i u ovoj operaciji pokazati prepoznatljivost i profesionalnost pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske, ministar je pripadnicima kontingenta poručio: “Izlaskom na Sredozemlje ponosno zavijorite hrvatsku zastavu za koju je mnogo hrvatskih branitelja dalo svoje živote.”
Da će Hrvatska vojska sudjelovanjem u operaciji Sea Guardian još jednom pokazati kako je uvijek spremna za jačanje odnosa i suradnje s partnerima i susjedima, uvjeren je i general Šundov. “Zahvaljujem svima vama koji hrabro krećete u nove izazove i operaciju Sea Guardian, gdje ćete svojim sudjelovanjem pridonijeti njezinu uspjehu, ali i ugledu Hrvatske vojske i cijele Hrvatske. Uz profesionalno izvršavanje obveza, očekujem od svih vas i strogo poštivanje sigurnosnih procedura i postupaka u provedbi postavljenih zadaća,” rekao je general Šundov.
Naime, brod HRM-a provodit će neborbene zadaće s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike, a u cilju odvraćanja mogućih ugroza i potpore NATO-ovu strateškom komuniciranju. S druge strane, operacija Sea Guardian znatno je unaprijedila sigurnost na području Sredozemlja te je zbog fleksibilnosti u djelovanju osigurala usklađeno angažiranje ljudskih i materijalnih resursa članica Europske unije i NATO-a u dostizanju zajedničkih sigurnosnih ciljeva.
U tom je kontekstu zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli naglasio kako su pripadnici HRM-a u proteklih nekoliko tjedana uložili znatne napore kako bi se pripremili za tu zahtjevnu zadaću. “Završna ocjena o vašoj spremnosti za operaciju jamči da ćete zadaću koja je pred vama izvršiti na najbolji način, na ponos svih pripadnika HRM-a, Hrvatske vojske i hrvatskog naroda. Slijedom navedenog, odgovornost za provedbu zadaće predana vam je s punim povjerenjem,” poruka je komodora Raffanellija.
Da je sudjelovanje raketne topovnjače “Vukovar” u operaciji Sea Guardian iznimno važno za Flotilu HRM-a, objasnio je i zapovjednik kontingenta kapetan korvete Nikola Bašić. Naglasio je kako vjeruje da će pripadnici 1. HRVCON-a časno, ponosno i profesionalno predstavljati Hrvatsku vojsku, ali i cijelu Republiku Hrvatsku. “Za posadu broda to je svakako izazov, ali i prilika pokazati kako smo sposobni i odlučni i da možemo bolje i više. Žilavost i autonomnost broda, brodski sustavi i posada broda bit će provjereni do krajnjih granica u hidrometeorološkim uvjetima i okruženju središnjeg i južnog Sredozemlja,” zaključio je.
Nakon svečanog ispraćaja brod RTOP-41 “Vukovar” isplovio je iz luke Lora u operaciju Sea Guardian.


Operacija Sea Guardian pridonosi pomorskoj situacijskoj informiranosti, razvoju regionalne pomorske sigurnosti, podupire borbu protiv terorizma, osigurava slobodu plovidbe, provodi zadaće pomorskog presretanja, pridonosi borbi protiv proliferacije oružja za masovno uništenje, štiti ključnu infrastrukturu te pomaže razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih zemalja na Sredozemlju.
Kontingent čini posada od 33 pripadnika Oružanih snaga RH i brod Hrvatske ratne mornarice raketna topovnjača RTOP-41 “Vukovar”. Zapovjednik broda je poručnik bojnog broda Ante Uljević, a zapovjednik 1. HRVCON-a kapetan korvete Nikola Bašić. U provedbi operacije Sea Guardian uz Republiku Hrvatsku sudjelovat će i Italija, čiji će brod ujedno biti i zapovjedni.

OJI
Foto Tomislav Brandt