Sea Guardian – doprinos globalnoj sigurnosti

Peti hrvatski kontingent u NATO-ovoj operaciji potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju provodit će neborbene zadaće s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike s ciljem odvraćanja mogućih ugroza

Svečani ispraćaj 5. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju potpore miru “Sea Guardian” | Foto: MORH/ F. Klen

Svečani ispraćaj 5. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj operaciji potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju, koji čini brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-41 ”Vukovar” s posadom, održan je 30. kolovoza u vojarni ”Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu.

Naime, peti hrvatski kontingent provodit će neborbene zadaće s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike, a u cilju odvraćanja mogućih ugroza. U kontingentu koji će sudjelovati u operaciji 33 je pripadnika, među kojima su i dvije žene, a zapovjednik kontingenta je kapetan korvete Marinko Majić. Svečanosti je nazočio predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli i drugi. Predsjednik Milanović istaknuo je kako je upravo Hrvatska ratna mornarica, zbog činjenice kako brine o sigurnosti hrvatskog mora, poseban dio hrvatskog identiteta i poručuje: ”Dragi pripadnici HRM-a, sudionici ove NATO-ove misije, želim vam svako dobro i puno sreće u misiji koja je pred vama.”

Ministar obrane kazao je kako su dosadašnje zadaće, koje je Hrvatska ratna mornarica imala u sklopu NATO-ove operacije potpore miru Sea Guardian, Hrvatsku vojsku označavale kao iznimno snalažljivu.”Po zadaćama koje uvijek izvršavamo pravodobno i precizno, prepoznati smo i cijenjeni u svijetu. Ovaj peti kontingent pokazuje da se na nas uvijek može računati,” rekao je ministar Banožić i pripadnicima HRVCON-a poželio mirno more i sretan povratak kući.

”Želim da ovu zadaću izvršite na način na koji su to činila prethodna četiri kontingenta. Tu će možda najveće odricanje osjetiti vaše obitelji i zato im na tome posebno hvala, hvala što vas podržavaju u vašem pozivu. Također, pozivam vas da brinete o međusobnoj sigurnosti, pazite jedni na druge tijekom cijele zadaće. Siguran sam kako će ovaj kontingent uspješno završiti svoje zadaću i dobiti izvrsne ocjene kao što je to bio slučaj i do sada,“ rekao je ministar obrane. ”Neka vam samo ime raketne topovnjače ”Vukovar“, odora i njezine oznake te zastava koju ćete predstavljati u ovoj operaciji, budu podsjetnik na sve one hrvatske branitelje i mornare koji su dali svoj život da bismo danas živjeli u cjelovitoj hrvatskoj državi,“ zaključuje Banožić.

Izazovna i zahtjevna operacija

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli rekao je kako brodovi HRM-a u ovoj operaciji sudjeluju protekle tri godine te na taj način izravno pridonose globalnoj sigurnosti i stabilnosti. ”Topovnjači ‘Vukovar’ ovo je drugi angažman. Ne sumnjajući u vaše znanje i sposobnosti, a posebno u vašu predanost pozivu, siguran sam da ćete opravdati povjerenje koje vam je sada ukazano,“ poručio je pripadnicima kontingenta zapovjednik HRM-a. Kazavši kako je ova operacija izazovna i zahtjevna, admiral Hranj pripadnike kontingenta pozvao je na čuvanje vlastite sigurnosti.

”Uvjeren sam kako su naši mornari uspješno prošli zahtjevne pripreme i obuke i kako su potpuno spremni za sve izazove koji se pred njima nalaze. Siguran sam kako zapovjedni kadar razumije prirodu operacije, njezinu temeljnu misiju i sve zadaće koje će se postaviti pred naš kontingent,“ poruka je načelnika GS OSRH. Zapovjednik kontingenta kapetan korvete Marinko Majić ocijenio je sudjelovanje raketne topovnjače ”Vukovar“ u operaciji Sea Guardian iznimno važnom za Flotu HRM-a. ”Operacija je iznimno zahtjevna, a trenutačna epidemiološka situacija mijenja proces planiranja i izvršenja temeljnih zadaća operacije,“ rekao je Majić zahvalivši svim pripadnicima kontingenta na naporu, požrtvovnosti i angažmanu proteklih mjeseci tijekom priprema za sudjelovanje u ovoj operaciji. ”Pripadnici 5. kontingenta obučeni su i spremni za predano izvršenje zadaće,“ poručio je.

Pripadnica 5. HRVCON-a poručnica fregate Tanja Čajsa kazala je kako joj je ovo prvi put da u njoj sudjeluje: ”Od ove operacije ponajprije očekujemo mirno more i da će sve proći u najboljem redu. Naša je glavna zadaća prikupljanje informacija kako bi se stvorila svijest o situaciji na Mediteranu.“

Poručnik bojnog broda Silvio Bosančić, koji će u ovoj operaciji obnašati dužnost časnika za vezu, istaknuo je kako je operacija izazovna, no kako vjeruje u uspješnu koordinaciju s ostalim članicama NATO-a. ”Prije same operacije prošli smo cijeli proces pripreme gdje se u obzir uzimaju svi elementi operacije te pripremaju odgovori i postupanja,“ ispričao je Bosančić.

Podsjetimo, operacija Sea Guardian pridonosi pomorskoj situacijskoj informiranosti, razvoju regionalne pomorske sigurnosti, podupire borbu protiv terorizma, osigurava slobodu plovidbe, provodi zadaće pomorskog presretanja, pridonosi borbi protiv proliferacije oružja za masovno uništenje, štiti ključnu infrastrukturu te pomaže razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih zemalja u Sredozemlju.

Tekst: OJI, Foto: Filip Klen