Povratak broda HRM-a “Vukovar” iz operacije Sea Guardian

“Pokazali ste naše mornaričke sposobnosti, vjerodostojnost Hrvatske mornarice i Republike Hrvatske kao NATO-ova saveznika, djelovanjem hrvatskog broda s hrvatskom posadom pod hrvatskom zastavom na Sredozemlju,” rekao je ministar Krstičević te posadi broda uputio riječi pohvale: “Bili ste profesionalni, izvršili ste zadaću u svojem području operacije i time pridonijeli ugledu i prepoznatljivosti Hrvatske ratne mornarice. Cijela Hrvatska ponosna je na vas…”

Uplovljavanjem broda Hrvatske ratne mornarice, raketne topovnjače “Vukovar” u matičnu luku Lora u Splitu, počela je 24. rujna svečanost povodom dočeka 1. hrvatskog kontingenta iz NATO-ove operacije Sea Guardian. Svečanom je dočeku uz obitelji pripadnika kontingenta nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, državni tajnik ministarstva obrane Zdravko Jakop, posebni savjetnici ministra obrane Božo Kožul i Ivica Ušljebrka, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj te drugi predstavnici MORH-a i OSRH.

Ministar Krstičević čestitao je posadi broda na povratku i na uspješno izvršenoj zadaći. Istaknuo je kako je prisutnost Hrvatske ratne mornarice u Sredozemnom moru, prije svega nastavak pomorske tradicije Hrvatske, ali i prilika za interakciju s najmodernijim vojnim pomorskim sustavima. Naglasio je i kako je ovo prvi brod Hrvatske ratne mornarice koji je sudjelovao u NATO-ovoj operaciji. “To je velika čast za vas kao posadu broda, ali i za cijelu Hrvatsku ratnu mornaricu,” rekao je ministar.

“Pokazali ste naše mornaričke sposobnosti, vjerodostojnost Hrvatske mornarice i Republike Hrvatske kao NATO-ova saveznika, djelovanjem hrvatskog broda s hrvatskom posadom pod hrvatskom zastavom na Sredozemlju,” rekao je ministar te posadi broda uputio riječi pohvale: “Bili ste profesionalni, izvršili ste zadaću u svojem području operacije i time pridonijeli ugledu i prepoznatljivosti Hrvatske ratne mornarice. Cijela Hrvatska ponosna je na vas, hvala vam.”

U kontekstu međunarodne suradnje, ministar je istaknuo kako je sudjelovanje u toj operaciji značajan doprinos Republike Hrvatske zajedničkim naporima saveznika u osiguranju sigurnosti na moru te zaključio: “Interesi i sigurnost Hrvatske ne brane se samo na hrvatskim granicama, nego i tamo gdje ugroze nastaju.”

Ministar je podsjetio kako je tijekom boravka raketne topovnjače “Vukovar” u NATO-ovoj operaciji Hrvatska ratna mornarica obilježila u Pločama 27. obljetnicu svojeg ustrojavanja. U Pločama su ujedno pokazane i nove sposobnosti HRM-a, Satnija mornaričko-desantnog pješaštva. “Hrvatski marinci bit će jamac sigurnosti južnog dijela naše domovine,” istaknuo je ministar govoreći o novoj postrojbi HRM-a. Spomenuo je i novi studij Vojno pomorstvo, koji počinje od ove akademske godine, a čiji su polaznici, kadeti 16. naraštaja, svečanu prisegu položili 21. rujna u Splitu.

“Vjerujem kako će novi pomorski časnici nakon završetka petogodišnjeg studija dati značajan doprinos u izgradnji sposobnosti i daljnjem razvoju Hrvatske ratne mornarice,” rekao je ministar. “Sve to konkretni su dokazi kako sustavno razvijamo i gradimo sposobnosti Hrvatske vojske – Hrvatske ratne mornarice. HRM se razvija, imamo mlade ljude u koje želimo ulagati s ciljem da uvijek budemo jamac mira i sigurnosti na moru. Hrvatska može biti ponosna na svoju mornaricu,” naglasio je ministar te na kraju zaključio: “Uz vas iskusne mornare, koji ste za sudjelovanje u operaciji Sea Guardian dobili puno pohvala od saveznika, uz naše mlade, te dodatno ulaganje u opremanje i modernizaciju, uvjeren sam u svijetlu budućnost Hrvatske ratne mornarice.”

Direktor Glavnog stožera OSRH zaželio je posadi broda dobrodošlicu te zahvalio što su kao predstavnici Republike Hrvatske u operaciji davali potporu u odvraćanju i borbi s pomorskim sigurnosnim prijetnjama. “Sudjelovanjem u operaciji Sea Guardian još jednom smo pokazali da smo uvijek spremni za jačanje odnosa i suradnje s partnerima i susjedima. Ponosan sam na sve vas jer ste kao uvježbana, kvalitetna, motivirana i angažirana posada dokazali visoku kvalitetu i predanost tijekom izvršavanja zadaća i uvjeren sam da ste se vratili bogatiji za novo neprocjenjivo iskustvo rada u međunarodnom okruženju,” istaknuo je viceadmiral Hranj.

Načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Damir Dojkić istaknuo je kako su svi u HRM-u iznimno ponosni na brojne pozitivne reakcije i pohvale koje su redovito stizale iz Zapovjedništva pomorske komponente NATO-a u Northwoodu tijekom sudjelovanja broda HRM-a u operaciji. “Povjerenje koje je ukazano pripadnicima HRM-a, članovi 1. HRVCON-a opravdali su u pravom smislu riječi, na ponos Hrvatske vojske i naše domovine. Još jednom smo dokazali da nema tog izazova na koji hrvatski mornari ne mogu uspješno odgovoriti i ujedno se potvrdili kao neizostavan čimbenik sigurnosti na moru unutar Saveza,” zaključio je kbb Damir Dojkić.

Zapovjednik 1. HRVCON-a u operaciji Sea Guardian kapetan korvete Nikola Bašić istaknuo je kako su posada i brod bili u potpunosti spremni za izvršenje svih zadaća, što je na koncu i uspješno realizirano. “Zadaća je izvršena u potpunosti, od upućivanja u područje operacije, integracije snaga, provedbe zadaća na moru i povratka u Republiku Hrvatsku. Prikazali smo uvježbanost, učinkovitost, održivost i samostalnost djelovanja u svim fazama operacije,” rekao je zapovjednik te istaknuo kako je kontingentu dodijeljeno iznimno veliko područje odgovornosti, što se u konačnici vidjelo i po najvećem broju prevaljenih milja u odnosu na ostale brodove u taktičkoj grupi.

RTOP “Vukovar” pokrivao je područje duljine od oko 180 NM te prosječne širine 100 NM, u prostoru zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti. “Naša je zadaća bila stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike, identifikacija potencijalnih prijetnji, njihovo praćenje i otkrivanje te razmjena podataka” naglasio je zapovjednik 1. HRVCON-a. “Ovo što smo postigli rezultat je rada, sposobnosti, zalaganja i profesionalnog odnosa prema dužnostima,” istaknuo je te na kraju zahvalio svim pripadnicima 1. HRVCON-a: “Zahvaljujem i iznimno sam ponosan i počašćen što sam plovio s ovom posadom, koja je predstavljala HRM i OSRH na ponos i čast svima nama.”

Prvi hrvatski kontingent u NATO-ovoj operaciji potpore miru Sea Guardian činili su posada od 33 pripadnika OSRH i brod, raketna topovnjača “Vukovar”. Kontingent je 3. rujna bio upućen u operaciju na području središnjeg dijela Sredozemnog mora. Idućeg se dana priključio NATO-ovim snagama u provedbi aktivnosti u cilju podupiranja borbe protiv terorizma, stvaranja pomorske situacijske slike te razvoja regionalne pomorske sigurnosti, kao doprinos Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru.

Raketna topovnjača “Vukovar” na moru je provela ukupno 22 dana te preplovila više od 4000 NM. Iako je zapovjedniku kontingenta i posadi broda bilo dodijeljeno iznimno veliko područje odgovornosti, zahvaljujući njihovu maksimalnom angažmanu sve su zadaće izvršene u potpunosti i uspješno.

OJI, snimio: Mladen Čobanović