Sea Guardian – doprinos slobodnoj plovidbi Mediteranom

U operaciji potpore miru Sea Guardian sudjelovat će 32 člana 4. hrvatskog kontingenta te će se od 12. do 29. ožujka pridružiti snagama NATO-a u dijelu operacije Focus Operation-2

Raketna topovnjača “Dubrovnik” sa trideset i dvoje članova posade četvrti je hrvatski kontingent koji će sudjelovati u NATO vođenoj operaciji “Sea Guardian” | Foto: HRM/ D. Mišić

Svečanom ispraćaju 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u operaciju Sea Guardian, održanom 11. ožujka na sidrištu vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu uz pripadnike HRM-a nazočio je i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, savjetnik načelnika GS-a za zdravstvo general-bojnik Boris Zdilar te zapovjednik ZOS-a GS OSRH brigadni general Ivan Turkalj. U prigodnom obraćanju admiral Hranj istaknuo je da Oružane snage kontinuirano pokazuju da je hrvatski vojnik pouzdan saveznik i partner: “Ovo će biti prilika vama pojedinačno da se dokažete i pokažete koliko ste dobri, a bit će prilika i svima zajedno da potvrdite ugled koji hrvatski vojnik, hrvatski mornar ima kod svojih prijatelja saveznika i partnera.”Također, pripadnicima 4. HRVCON-a admiral je poručio je da su pred njima brojni izazovi te da će se od svih očekivati dobre pomorske vještine, taktička znanja i promišljeno djelovanje. “Uvjeren sam da će i za vama doći dobre ocjene, međutim, razmišljajte o tome da treba čuvati brod, sustave, i najvažnije – čuvajte jedni druge, jer vaša je sigurnost najvažnija,” rekao je admiral Hranj. Uz kratak osvrt na pripreme kontingenta, koje su uspješno provedene unatoč specifičnim okolnostima zbog aktualne pandemije, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, pohvalivši pripadnike kontingenta na uloženim naporima u pripremama za ovu misiju, posebno je istaknuo: “Naš brod opet u Mediteranu, naš kontingent po četvrti put u operaciji potpore miru Sea Guardian naš je kontinuirani doprinos zajedništvu članica NATO-a.”

Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, zapovjednik 4. HRVCON-a kapetan korvete Nikola Kuvačić istaknuo je: “Vjerujem da će i ovaj kontingent pridonijeti povećanju kolektivne sigurnosti, unapređenju slobode plovidbe te dodatnom unapređenju odnosa s NATO partnerima. Stoga od svih pripadnika tražim predanost, profesionalnost i požrtvovnost, kako bi zadaću riješili na najbolji način i sigurno se vratili u domovinu.”

Zajednička sigurnost

Hrvatski kontingent pridružit će se snagama NATO-a od 12. do 29. ožujka 2021. u dijelu operacije Focus Operation-2 (FOCOPS-2) kroz zadaće čije je težište stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike u cilju osiguranja zajedničke sigurnosti u području središnjeg Mediterana. Kapetan korvete Nikola Kuvačić, zapovjednik je 4. HRVCON-a dok je zapovjednik raketne topovnjače RTOP-42 “Dubrovnik” poručnik bojnog broda Silvijo Bosančić. Kontingent broji 32 člana od kojih je 30 pripadnika HRM-a, jedan pripadnik Obavještajne pukovnije, te jedan pripadnik Zapovjedništva za potporu.

Raketna topovnjača RTOP-42 ”Dubrovnik” klase Helsinki u sastavu je Flote HRM-a. Brod je dužine 45 m, širine 8,9 m, dok je brzina koju dostiže 28 čvorova. Namjena je broda raketno djelovanje po protivničkim brodovima te topničko djelovanje po ciljevima u zraku, na moru i na kopnu. Naoružan je s osam protubrodskih raketa RB-15B, pramčanim topom Bofors Mk1 57 mm i dva krmena protuzračna topa SAKO ZU 23 mm. Opremljen je i s dvjema puškostrojnicama PKT za blisku zaštitu. Ovo je njegov treći angažman u operaciji Sea Guardian, u kojoj je u rujnu prošle godine bio u ulozi zapovjednog broda. Sudjelovao je u brojnim međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Crnoj Gori, Albaniji.

OJI

Foto: HRM/D. Mišić