Ispraćen 2. HRVCON u NATO-ovu operaciju potpore miru Sea Guardian

 ”Želim vam sigurnu plovidbu na Mediteranu. Uvjeren sam da ćete biti uspješni i profesionalni u provedbi zadaća kao i vaši prethodnici,” rekao je ministar Krstičević hrvatskim mornarima…

Svečani ispraćaj 2. hrvatskog kontingenta u NATO-ovu operaciju potpore miru Sea Guardian na Mediteranu, koji čini posada i brod Hrvatske ratne mornarice RTOP – 42 ”Dubrovnik“, održan je 30. kolovoza 2019. ispred sidrišta u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu.

Na svečanom ispraćaju pripadnika kontingenta, uz obitelji i prijatelje, bili su izaslanik Predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, te ostali visoki uzvanici i predstavnici lokalnih i civilnih vlasti.

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je prethodno upućeni kontingent, posada raketne topovnjače ”Vukovar“ zadaću odradila besprijekorno dobivši brojne pohvale od zapovjednika mornaričkih snaga NATO-a i time pokazala kako je Hrvatska ratna mornarica, a time i Hrvatska vojska pouzdan saveznik i partner. ”Uvjeren sam kako ćete i vi, posada raketne topovnjače ”Dubrovnik“ biti jednako uspješni i profesionalni u provedbi svojih zadaća kao i vaši prethodnici,“ rekao je ministar. Naglasio je kako sudjelovanjem u operacijama, Hrvatska ratna mornarica jača vlastite sposobnosti i interoperabilnost te time potvrđuje kontinuirani razvoj što pokazuju brojni projekti realizirani u mandatu ove Vlade, kao što je ustrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama koja je dosegnula punu operativnu sposobnost. Ove godine zaprimljen je i prvi obalni ophodni brod ”Omiš“ koji je u sastavu Obalne straže te u skladu s mogućnostima i potrebama slijedi ugovaranje ostalih brodova. Ministar je također podsjetio kako od jeseni počinje nova akademska godina za drugi naraštaj kadeta Vojnog pomorstva koji je izazvao velik interes među mladima.

 

Uvježbanost i motiviranost

”Riješili smo problem koji nitko nije rješavao 20 godina i osigurali smo da se našim mornarima priznaju prava kao u civilnoj službi,” naglasio je ministar osvrnuvši se i na Sporazum o priznavanju plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice i brodovima Obalne straže RH i stjecanja zvanja u pomorstvu, potpisan s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

”Investirali smo u kvalitetu života naših mornara, u vojarni u Pločama i ovdje u vojarni ”Admiral Sveto Letica-Barba“, od sportskih sadržaja do smještajnih prostora,“ kazao je ministar poručivši kako su odlučni u namjeri da svim pripadnicima HRM-a osiguraju sve potrebne uvjete kako bi bili spremni za provedbu zahtjevnih zadaća koje ih očekuju.

Viceadmiral Robert Hranj u svojem se govoru osvrnuo na povijest sudjelovanja Hrvatske u mirovnim misijama i operacijama koje su se ulaskom u NATO savez uvelike intenzivirale. “Sudjelovanjem u misijama i operacijama Hrvatska pokazuje da je spremna preuzeti svoj dio odgovornosti i podijeliti teret s drugim zemljama saveznicama u uspostavi mira i sigurnosti,” rekao je viceadmiral Hranj.

“Uvježbani ste i motivirani, imat ćete priliku iskazati vaše sposobnosti i vještine i uvjeren sam da ćete zadaću koja je pred vama izvršiti na najbolji način,” poručio je zapovjednik komodor Ivo Raffanelli, kazavši kako je njihov angažman još jedan u nizu doprinosa u procesu razvoja sposobnosti Hrvatske vojske za zajedničko djelovanje sa snagama zemalja članica NATO-a.

Zapovjednik 2. HRVCON-a kapetan korvete Stipe Mornar zahvalio je nadređenima na ukazanom povjerenju kazavši kako su pripadnici kontingenta prošli zahtjevnu obuku te su u potpunosti spremni za uvjete koji ih čekaju na Sredozemnom moru. ”Naš odlazak u NATO-ovu vođenu operaciju Sea Guardian doprinos je zajedničkim naporima partnerskih zemalja u cilju osiguranja područja Sredozemnog mora, a u svrhu prepoznavanja aktivnosti koje bi predstavljale sigurnosnu prijetnju,” pojasnio je kapetan korvete Mornar.

Nakon svečanog ispraćaja brod RTOP – 42 ”Dubrovnik“ isplovio je iz luke Lora u operaciju Sea Guardian.

 


Drugi hrvatski kontingent u NATO-ovoj operaciji potpore miru Sea Guardian na središnjem Mediteranu sudjelovat će od 30. kolovoza do 18. rujna 2019. s brodom Hrvatske ratne mornarice, raketnom topovnjačom RTOP-42 ”Dubrovnik“.

Drugi HRVCON broji 33 pripadnika Hrvatske ratne mornarice, od kojih je i jedna žena.  Kapetan korvete Stipe Mornar zapovjednik je 2. HRVCON-a, a zapovjednik RTOP-42 poručnik je bojnog broda Ante Uljević.

Raketna topovnjača RTOP-42 ”Dubrovnik“ klase Helsinki duga je 45 metara, širine 8,9 metara te postiže brzinu od 28 čvorova.

Sudjelovanje broda HRM-a u ovoj operaciji prilog je doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru kroz temeljne zadaće operacije: podupiranje borbe protiv terorizma, podupiranje pomorske situacijske informiranosti te doprinos razvoju regionalne pomorske sigurnosti, kao i osiguravanje slobode navigacije, provođenje zadaće pomorskog presretanja, borbu protiv proliferacije oružja za masovno uništenje i zaštite ključne infrastrukture.

Podsjetimo, u istoj operaciji u rujnu prošle godine sudjelovao je RTOP-41 ”Vukovar“. U dvadeset i dva dana provedena u području operacije raketna topovnjača preplovila je više od 4000 nautičkih milja, a značajan doprinos 1. HRVCON-a u navedenom angažmanu posebno je pohvalio zapovjednik mornaričkih snaga NATO-a.


Sjećanje na tragediju na Kornatima

”Izražavam duboko poštovanje prema našim vatrogascima koji su poginuli. Naša je zadaća danas jačati sustav kako se ovakvi događaji više nikad ne bi ponovili,“  kazao je ministar Krstičević povodom obilježavanja 12. obljetnice tragedije na Kornatima u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca. Počast poginulim vatrogascima Hrvatska vojska odala je počasnim preletom kanadera iznad Tisnog.

 Doris Ravlić

FOTO: Mladen Čobanović