Prvi dočasnik Nacionalne garde Minnesote u Hrvatskoj

Prvi dočasnik Nacionalne garde Minnesote časnički namjesnik Douglas Wortham od 8. srpnja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Riječ je o nastavku partnerske suradnje Republike Hrvatske i američke savezne države Minnesote, a ujedno i zadnjem posjetu časničkog namjesnika Worthama prije primopredaje dužnosti.

Po dolasku u Hrvatsku časnički namjesnik Wortham posjetio je Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu, gdje je razgovarao o poboljšanju vojnog poligona “Eugen Kvaternik” u Slunju, koji je i obišao. Do kraja posjeta prvi dočasnik Nacionalne garde Minnesote boravi na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”. Ondje se obratio polaznicima Visoke dočasničke izobrazbe, a u nastavku boravka na HVU-u sudjelovat će na aktivnostima vezanim uz koordinaciju i planiranje dviju međunarodnih aktivnosti: Međunarodnog kampa dočasnika i Međunarodnog tečaja za najviše dočasničke dužnosti (Command Senior Enlisted Leaders Course).

Tijekom radnog sastanka 10. srpnja časničkom namjesniku Worthamu uručena je plaketa kao znak zahvalnosti za pomoć u razvoju hrvatskog Dočasničkog lanca potpore. Tom prigodom prvi dočasnik Nacionalne garde Minnesote zahvalio je Hrvatskoj vojsci na prijateljstvu iskazanom njemu i njegovim kolegama tijekom mandata: “Zadnjih pet godina sklopio sam iznimna prijateljstva s mnogima u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Nacionalna garda Minnesote sretna je što s Hrvatskom njeguje tako jako partnerstvo. Vi ste veliki profesionalci.”

Obnašatelj dužnosti prvog dočasnika Oružanih snaga RH časnički namjesnik Michael Fanuko pohvalio je prvog dočasnika Nacionalne garde Minnesote kao pravog vođu i poručio mu: “Nadam se da ćete nastaviti biti prijatelj Hrvatske. Vaš nasljednik mora ispuniti velika očekivanja.”

Časnički namjesnik Douglas Wortham pridružio se OS-u Sjedinjenih Američkih Država 1996., a dužnost prvog dočasnika Nacionalne garde Minnesote obnaša od 2014. Rad je usmjerio na pet područja: prevenciju seksualnog nasilja i uznemiravanja, prevenciju samoubojstva, mentoriranje, promicanje profesionalnog ponašanja u vojsci, ulazak žena u borbene postrojbe i spremnost Nacionalne garde Minnesote na pomoć stanovništvu za vrijeme elementarnih nepogoda. Aktivno je surađivao s Oružanim snagama Republike Hrvatske i podupirao aktivnosti Dočasničkog lanca potpore.

Iva Gugo

Foto: Mladen Čobanović